zondag 8 december 2019

Groninger boeren geven voedsel aan de Voedselbank

De boeren willen binnenkort de distributiecentra van supermarkten blokkeren, zodat we rond kerst (bijna) geen voedsel en drinken meer in de supermarkt kunnen kopen. Tenminste, over die acties denken ze om hun protest tegen de stikstofmaatregelen kracht bij te zetten.
Ik vind het een slecht plan! Als je goodwill onder de mensen wilt behouden, dan moet je ze vooral niet hun kerstviering afnemen!
Als je de kerst sober wilt vieren, dan vind ik dat een prima keuze. Goed voor je gezondheid, voor je portemonnee en voor het milieu. Maar als iedereen daartoe gedwongen wordt, vind ik dat niet zo'n goed plan!


Nee, dan vind ik de actie van de Groninger boeren van het Hogeland (het noordelijk deel van de provincie Groningen) een stuk sympathieker!

Groentetelers geven  spruitjes, uien, wortelen en aardappels.
Inmiddels is er toezegging voor vier ton uien, vijfhonderd kilo spruitjes, vijfhonderd kilo wortels en aardappels, zoveel als nodig. Dit gaat allemaal naar Voedselbank Het Hogeland en wat over is naar de  Voedselbank Groningen.
Een mooi gebaar!

33 opmerkingen:

 1. Ik heb het niet meegekregen, maar wat zou er anders met deze groenten gebeuren? Niet ook naar de supermarkt? Of zijn dit groenten die ze niet mogen verkopen ivm stikstof. Sorry ik heb 0 achtergrond info en ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het artikel in de krant wordt over de aardappelen en spruitjes aangegeven dat het gaat om B-kwaliteit (te grote aardappelen en spruitjes met een vlekje). Dat lees je als je klikt op de link. Over de uien en wortelen wordt niets gemeld, waarschijnlijk zouden die anders op de veiling verkocht worden en nu krijgen de voedselbanken het cadeau.

   Verwijderen
 2. Ik sta volledig achter onze boeren die al decennialang slachtoffer worden van een onbetrouwbare overheid en in hun bestaan worden bedreigd. Ik steun ze ook in wat hardere acties zoals deze, en ja ik woon in boerengebied en heb flink in de file gestaan bij de vorige acties. Ik zal rond kerst wat droogvoer inslaan en overleef ook deze actie wel. Met het uitdelen van wat groente krijg je echt niet de aandacht van Rutte en co. We mogen blij zijn dat we nog boeren hebben!

  Er verder is geen stikstofcrisis, die is er alleen op papier, wij hebben regels die tig (!) keer strenger zijn dan in onze buurlanden en daar vallen echt geen bosjes aan stikstofdoden en ook gaat het met de natuur prima.

  Kom maar op met de harde acties!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben vooral voor een leefbare aarde! Na de Verenigde Staten is ons land de grootste landbouwexporteur in de WERELD.
   CBS: De landbouwexport bestaat uit landbouwproducten en producten uit de voedingsmiddelenindustrie. Bloemen en planten (8,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groenten (6,3 miljard euro) zijn de meest uitgevoerde landbouwproducten.
   Het is fijn voor onze economie dat ons kleine, dichtbevolkte landje zo veel verdient aan de landbouw, maar misschien dat het toch iets minder zou kunnen, zodat we de aarde wat minder uitputten?
   Dat het met de natuur prima gaat is zeer de vraag!

   Verwijderen
  2. Ach ja, dan halen we gewoon alles wat we niet meer zelf verbouwen uit het buitenland. Plofkippen uit de Oekraiene of zo. Heel goed voor mens en milieu! Hahahaha

   Verwijderen
  3. Precies. Er gaat helemaal niks minder worden geconsumeerd, zeker niet met een groeiende wereldbevolking. Je verbetert met dit soort fopmaatregelen niks aan het milieu, maar wil alleen niet dat de Nederlandse boer eraan verdient. Dat is gewoon volksverlakkerij. Maar zolang het leuk en groen klinkt, zijn er weer mensen die er klakkeloos achteraan lopen. En dat statement dat jij een leefbare wereld wilt. Alsof er mensen zijn die dat niet willen..denk jij echt dat ik het omgekeerde voor sta omdat ik mij niet blind laat leiden door feel good activisme?

   Als het in onze buurlanden niet goed zou gaan met het milieu vanwege een enorm stikstofprobleem, noem mij eens een paar concrete voorbeelden dan. Ik hoor het graag. Ook Nederlandse voorbeelden zijn welkom. Het gaat natuurlijk stil blijven, want ondanks de hysterie is er alleen op papier een stikstofprobleem.

   En met milieu gaat het best goed. De rivieren zijn een stuk schoner dan toen ik jong was, dat geldt ook voor luchtvervuiling die stukken minder is. We hebben de laatste decennia ook een hoop goeds bereikt door milieuwetgeving. Maar dat past niet in de trend van het doemdenken.

   En hoe verwacht jij dat je AOW betaald wordt als de economie stukloopt op het niet mogen boeren of bouwen. Moeten ook de Westlandse kassen maar tegen de grond waar van alles wordt verbouwd voor de export? Geld groeit niet aan de boom en de spreekwoordelijke kachel moet branden.

   Verwijderen
  4. Exact anoniem 14.04u Ik ben het helemaal met je eens. Mensen zouden eens wat minder klakkeloos het NOS journaal en zulke ontzettend gekleurde berichtgeving moeten volgen. Maar zelf eens moeten nadenken en onderzoek moeten doen. Maar ja... dan gaan we hier in blogland tegen de gevestigde mening in van het grote groene ideaal en dergelijke. En dan val je buiten de boot. Ai ai.

   Verwijderen
  5. @Kristal: ik ben het absoluut niet met je eens dat de NOS doet aan gekleurde berichtgeving.

   Verwijderen
  6. Kristal, volgens jouw redenatie zouden we hier dan ook niets moeten doen tegen kinderporno, want anders gaan ze het toch wel in Thailand halen etc.
   En misdaad hoeven we ook niet te bestrijden, want anders gaat men het wel over de grens doen.

   Verwijderen
  7. NOS geeft juiste informatie! Sinds Trump constant strooit met de woorden ‘nepnieuws’ wordt dat door de alle populisten, bij alles wat ze niet willen horen/weten, gebruikt!

   Verwijderen
  8. @leesgraag dat is een vergelijking die slaat als een tang op een varken.

   Als je onder het mom van milieu minder voedsel wil verbouwen om te exporten, is het een heel normale vraag om te stellen waar dat voedsel dan verbouwd gaat worden. Dat zal eerder een goedkoop land zijn waar weinig aandacht aan milieu en dierenwelzijn is. Er is dan ook geen ‘winst’, het is een wassen neus.

   Dat heeft niets te maken met het bestrijden van misdaad.

   Verwijderen
  9. Is dit nieuws door het NOS journaal ‘dat de juiste informatie geeft’ ook uitgebreid belicht?? Nee he, je verwacht het niet he.

   https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2019/12/10/sturen-op-doelmatige-publieke-omroep-door-npo-lukt-niet

   Verwijderen
  10. @Anoniem van 11 december: wat is het verband tussen financiële transparantie en doelmatigheid van de omroepen en de kwaliteit van de journalistiek van de NOS?
   Volgens mij was er wel degelijk een bericht over de conclusies van de rekenkamer, maar het kan ook de Volkskrant geweest zijn die dit bericht bracht.

   Verwijderen
  11. Dit is het bericht bij de NOS: https://nos.nl/artikel/2314129-rekenkamer-doelmatigheid-publieke-omroep-moeilijk-te-controleren.html

   Verwijderen
  12. Wat het ermee te maken heeft? Heel simpel: wij van WC eend zeggen niets slechts over WC eend.

   En de NOS heeft dit nieuws zeker niet uitgebreid belicht of in het uitgebreid journaal besproken. Terwijl je zou denken dat het verdwijnen van miljoenen belastinggeld in de diepe zakken van types als van Nieuwkerk of Dessing toch wel een puntje van belang is. Het nieuws op de NOS is gewoon totaal niet kritisch. Jij wil dit niet zien omdat het in je straatje past dat er bijvoorbeeld geen vragen worden gesteld over stikstofnormen, simpelweg omdat jij als vega het helemaal in orde vindt dat de veestapel wordt gehalveerd.

   Verwijderen
 3. Fijn voor de mensen die min-of-meer afhankelijk zijn van de voedselbank!
  De actie van de andere boeren om rond de kerstdagen niet te leveren aan de supermarkten is een lachertje. Veel van de groenten en fruitsoorten komen in december uit het buitenland.
  De kringloop- en biologische boeren doen niet aan de actie mee. Zo krijgen die, hoop ik, een extra kans om zich te profileren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook de buitenlandse producten komen door de distributiecentra de winkels in. Dus als je die plat legt raak je alles. Tenzij een biologische boer uit eigen winkel verkoopt valt er niks te profileren,

   Verwijderen
  2. Het zou inderdaad gaan om een blokkade van de distributiecentra.

   Verwijderen
 4. Volgens mij is het de bedoeling de distributiecentra te blokkeren en dan komt er dus niets in de supermarkten. Het gaat dus niet alleen om groente en fruit maar om alles wat er maar te koop is in de winkels en aangevoerd wordt vanuit de distributiecentra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben pro-boe, ook met de harde acties.Gewoon wat eerder inslaan, dan merk je er weinig van.
  Fijn dat de Hoogelandse boeren de voedselbank steunen, protesteren én goeddoen kan prima samen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd van kringloop-boeren en bio-boeren.
   Niet van boeren die weinig rekening houden met het milieu en altijd meer, meer willen.

   Verwijderen
  2. Dit is gewoon weer framing. Je hebt het over boeren die meer meer meer meer willen, alsof er miljoenen binnenstromen bij niet biologische boeren en het geld tegen de plinten klotst. De realiteit is anders. Boeren is lang en hard werken voor weinig geld. De boeren die financieel zijn binnengelopen hebben hebben hun land verkocht (randstad). Weet je wat boeren willen? Gewoon hun hoofd boven water kunnen houden en niet een overheid die elke paar jaar weer de spelregels verandert.

   Maar jij vanuit je luie stoel hebt daar duidelijk geen begrip voor. Nee we gaan online klagen over de boer die ‘meer meer meer’ wil. Alsof er bling bling boeren rondrijden met dikke gouden kettingen om en een gepimpte tractor op weg naar hun grond. Geloof je het zelf?

   Verwijderen
  3. Ik zit niet in een luie stoel commentaar te leveren, ik maak het moestuinplan voor volgend voorjaar klaar! Een boer met 95 melkkoeien en 30 stuks jongvee heeft een goed bestaan, dat zou je kunnen weten als je boeren volgt. Ze zijn er en werken met plezier! Maar het gros van de boeren wil steeds meer. Alle boeren zullen hard werken (zeker als het gras, de mais en het hooi van het land moeten, de aardappelen en de suikerbieten. Ook de fruittelers en groentetelers hebben tijden waarin veel uren gedraaid worden.
   Maar....wat dacht je van kleine zelfstandigen in andere (ambachtelijke) beroepen. Die draaien ook verschrikkelijk veel uren, krijgen nooit subsidie en hebben geen land om te verkopen als ze niet meer kunnen werken! Wat dacht je van mensen in de zorg, in het onderwijs..
   .Niet iedereen zit aan een bureau uit te rekenen hoeveel jaar nog tot hij/zij met pensioen kan en hoeveel bonus hij/zij dit jaar kan verwachten!!

   Verwijderen
  4. Janne, ikzelf heb ook een moestuintje, ik maak ook zelf gefermenteerde groenten in. Het hebben van een moestuin maakt een reactie niet geloofwaardiger of inhoudelijk beter. Hetzelfde geldt voor een overdreven gebruik van uitroeptekens.

   En krijg ik nog een sneer ook want nu ben blijkbaar ik een rijke stinkerd met kantoorbaan die blijkbaar bonussen krijgt en wacht op mijn pensioen. Helaas pindakaas krijg ik geen bonus en verwacht ik niet dat nog iets over is tegen de tijd dat ik met pensioen mag. Dat is verder de discussie niet. Maar wat een vooroordelen weer.
   Dat er andere beroepsgroepen die hard werken, is hier ook niet het punt.

   Een meerderheid van boeren (60%) heeft een besteedbaar inkomen tot 60.000. Dat is echt geen bijzonder hoog inkomen anno 2019 voor een ondernemersgezin dat zelf alle financiële risico’s loopt.

   Ik vind het echt kwalijk dat jij beweert dat boeren uit hebzuchtig inzetten op meer meer meer. Waar baseer jij dat concreet op? Leuk dat er biologische boeren zijn die met 100 koeien overeind blijven, maar dat lukt je niet met 100 kippen of 100 varkens. De marges daarop zijn veel te laag, dus wil je eten dan moet je vergroten. Boeren zijn de afgelopen jaren gedwongen tot schaalvergroting, want onze overheid vond internationale concurrentie, open grenzen en export allemaal ook zo leuk klinken. De overheid heeft schaalvergroting zitten goedkeuren met megastallen etc tot gevolg. En keert nu ineens om om de boer dolk in de rug te steken obv een stikstofnorm die te laag is bepaald. Daar ageer ik tegen.

   Verwijderen
  5. Anoniem 12:16, als ik je reactie kon liken deed ik het. Dan maar zo. :-D

   Verwijderen
 6. De boeren moeten niet op een heel agressieve manier proberen de regels naar hun hand te zetten. Van alles kapot maken zoals tijdens de staking. Hardwerkende burgers pesten met blokkades. De waarheid is dat de boeren grote vervuilers zijn en dat dat vooral voor de export is. Ze proberen ons vooral een nostalgisch plaantje van een ouderwetse boer voor te houden, de waarheid is anders.
  We zullen samen moeten proberen om de wereld leefbaar te houden, we hebben verantwoording voor ons nageslacht, ook de boeren, het liefst vreedzaam want er is al zoveel geweld op de wereld, ook om te laten zien aan ons nageslacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is niks agressiefs aan. Dat zou het pas zijn als er geweld werd gebruikt of iets gesloopt, daar is geen sprake van. Ook wordt de actie ver van tevoren aangekondigd, niemand wordt overvallen door een lege supermarkt. Gewoon maatregelen nemen en je overleeft het wel.

   En blijkbaar moeten boeren zich volgens jou als makke schaapjes naar de slachtbank laten leiden, terwijl letterlijk hun bestaan op het spel staat. Je hebt het over mensen bij wie het boeren al generaties in het bloed zit, vol met liefde voor hun vak. Die ondanks alle hobbels op de weg door willen blijven boeren. Heb jij enig idee wat het kost om bijvoorbeeld een grote moderne stal te bouwen en alle vergunningen rond te krijgen? Dat kost miljoenen! Dat geld wordt bij de bank geleend. En vervolgens zegt de overheid doodleuk, stik erin boer, we gaan even je business halveren. En dan verwacht jij dat de boeren dan rustig blijven.

   Ik vermoed dat jij moord en brand zou krijsen als de overheid zou besluiten dat jij nog maar voor de helft van je uren mag werken en je maar een half salarisje krijgt. Of een halve AOW/uitkering. Onder het mom dat het goed dat is jij wat minder consumeert.

   En de enige persoon die het heeft over een nostalgische boer ben jij. Ik ben 100% pro boer en bij een boer denk ik gewoon aan moderne landbouw.

   En boeren zijn geen grote vervuilers. Dat is het nieuwe vijandbeeld wat men ons probeert aan te praten om boeren in een eng hoekje te willen drukken. Ik zie dat jij er al klakkeloos bent ingetrapt. Kijk je naar cijfers dan zijn petrochemie en scheepvaart voor een veel groter deel van stikstofuitstoot verantwoordelijk dan boeren. Who’s next, die vieze vervuilende schippers?

   Verwijderen
  2. Niet agressief bij het Provinciehuis hier in Groningen? Om met een tractor de voordeur aan gort te rijden vind ik echt wel agressief. Bovendien raakten ze door dranghekken omver te rijden bijna een fietser op de Grote Markt! Het scheelde niet veel of die fietser had het hek tegen zijn hoofd gehad.
   Me dunkt dat dit wel degelijk agressief was.

   Verwijderen
  3. Dat was 1 boer en de boeren hebben gelijk aangeboden de schade te vergoeden!
   En ook al zouden de boeren de sympathie van net volk kwijt raken door blokkades met de kerst dan is dat jammer maar ook geen ramp.
   Het gaat er om dat de regering hun plannen bijstelt!

   Verwijderen
 7. Zo'n aankondiging zorgt er waarschijnlijk alleen maar voor dat meer mensen gaan proberen hun inkopen eerder te doen, supermarkten hebben vooral veel baat bij zo'n betere spreiding van de drukte rondom de feestdagen :). Anders inderdaad een mooie aanleiding om sober kerst te vieren. Mijn opvatting omtrent dit hele boeren-actie gebeuren laat ik maar even in het midden.

  Actie van de Groningse boeren vind ik heel mooi en waardevol. Als gebaar sowieso en het is fijn dat er eens ruim verse groenten beschikbaar komen voor voedselbanken in de winter. Dat lukt niet altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. aan de ene kant snap ik de boeren heel goed en heb ik begrip voor hun acties en de meeste van ons kunnen erop voorbereiden en ja daar komt de maar, ik maak me zorgen over de groep kwetsbare die niet in staat zijn zich voor te bereiden op een mogelijk leveringsprobleem bij de supermarkten denk dan ouderen die geen netwerk meer hebben en dagelijks met hun rollator naar de supermarkt lopen of de mensen die om welke reden dan ook van weekgeld rond moeten komen ( daar zit echt geen ruimte in om in te kunnen slaan ) en zo kan ik nog wel een paar doelgroepen opnoemen. de schenkingsactie vind ik mooi en hart verwarmend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een fijne aktie van de Groninger boeren,gebeurde zoiets maar vaker.
  Maar nee, ik vind het geen goede aktie om de distributiecentra te gaan blokkeren.Daarmee benadeel je zoveel mensen..de boeren hebben het moeilijk en ik begrijp hun protesten maar dit gaat te ver. Ze willen zaken afdwingen en laten zien hoeveel macht ze kunnen uitoefenen,net als vorige akties.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.