zondag 29 december 2019

Besparen op water = besparen in de portemonnee? Kosten watergebruik in 2019!

In de afgelopen week ontving ik de nota over het gebruik in het afgelopen jaar en de berekening van het nieuwe kwartaalbedrag. Deze keer voor het eerst digitaal, in voorgaande jaren op papier. Ik had aangevinkt dat ik digitaal prima vind. Daardoor ontving ik de nota een stuk vroeger dan vorige jaren.

Het verbruiksjaar loopt van half december tot half december, dat komt dus vrijwel overeen met een kalenderjaar.
In dit afgelopen jaar werkte ik nog in de maand januari, daarna ging ik met pensioen. Ik ben alleenstaand, dus het verbruik is van mij en van bezoekers die langskomen.

Mijn verbruik:
18 kubieke meter water = 18.000 liter water.
Dit verbruik is even groot als voorgaande jaren, toen verbruikte ik ook 18

De kosten:
De kosten zijn €73,61 over heel 2019 
verdeling van kosten: 

gebruik water 18 11,56
vastrecht aansluiting 49,80
belasting over watergebruik 6,17
btw 6,08
totaal € 73,61

Het nieuwe kwartaalbedrag voor 2020: € 18,49. 
Mijn kwartaalbedrag was in het afgelopen jaar € 17,87 


Besparen op water nuttig?
En dan vraag je je misschien af wat de kosten zouden zijn als mijn verbruik verdubbelde.  Dat heb ik uitgerekend en die kosten vallen wel mee! Dan kom ik tot onderstaande berekening:

gebruik water 36 m3 23,12
belasting water over 36 m3 12,34
vastrecht 49,80
btw 7,67

92,93

Conclusie: besparen op water om geld te besparen loont niet echt. Dat komt voornamelijk door het vastrecht, dat gelijk blijft, hoe veel of weinig je ook bespaart.

Natuurlijk blijft het goed voor de natuur om zo weinig mogelijk water te verspillen, dat water moet allemaal uit het milieu onttrokken worden, maar geld levert het nauwelijks op. 


18 opmerkingen:

  1. Dat is 50 liter per dag. Toch niet veel. De gemiddelde Nederlander gebruikt 120 liter. Toilet doorspoelen gemiddeld 6 liter per keer, wasmachine 56 liter per keer, 5 minuten douchen 30 liter , afwassen vaatwasser 10 liter, schoonmaken ? Liter, drinkwater thee koffie 2 liter planten 1/2 liter, tanden poetsen 1/2 liter. Volgende statistiek draait 1 persoon 2 à 3 wassen per week
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na een plasje gebruik ik altijd de waterbesparende stopknop. En die 2 à 3 wassen per week? Daar kom ik lang niet aan toe! Hooguit gemiddeld 1 à 1,5 was. Tandenpoetsen = een glas water. Ik laat mijn kraan niet lopen onder het tandenpoetsen.
      Douchen doe ik meestal in het zwembad en thuis poedel ik normaal gesproken bij de wasbak.

      Verwijderen
    2. Door ergens anders te douchen bespaar je natuurlijk niet echt water, al staat het niet op je nota. Ik douche 3 a 4 x pw in de sportschool na het sporten, dus thuis wordt er weinig gedoucht, maar het water stroomt net zo goed door het putje.

      Verwijderen
    3. Het klopt dat ik door het douchen in het zwembad niet echt water bespaar, maar daar schreef ik ook niet over. Ik schreef over besparen op water en het effect daarvan op je kosten voor watergebruik.
      Douchen voordat ik ga zwemmen is in het zwembad verplicht, dit is in verband met de waterkwaliteit in het bad.

      Verwijderen
  2. Tanden poetsen een halve liter?! Je maakt je tandenborstel even nat en je spoelt je mond met een mondjevol water, toch? Mijn tandarts raadt me trouwens aan om mijn mond niet meer te spoelen omdat de resten tandpasta de hele nacht nog een gunstige werking op mijn gebit hebben. Ik vind het best wel onprettig, maar probeer minder te spoelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt inderdaad onprettig! Is het voor je tandarts ook een optie als je een mondwater aanschaft? En dan gewoon tandenpoets, je mond spoelt met water, en dan je mond spoelt met mondwater volgens de gebruiksaanwijzing van dat mondwater?

      Verwijderen
    2. Ik begrijp dat niet, tandenpoetsen en vervolgens niet spoelen. Dat is voor mij hetzelfde als je huid inzepen en het er niet meer afspoelen.
      Ik zou dan zelf goed poetsen, spoelen, en vervolgens nog een laagje tandpasta aanbrengen, en alleen het schuim uitspuwen en de rest laten zitten. Dan heb je een schoon laagje pasta wat de nacht in kan werken.
      ( Overigens is het nog maar de vraag of fluor gezond is voor een menselijk lichaam, maar dat is een ander onderwerp) Esje

      Verwijderen
  3. Of de wc door spoelen met regen water dat doen wij.
    En inderdaad hoe minder water je gebruikt moet je toch meer betalen, maar wij doen het voor onze kleinkinderen en degene die daarna komen zodat die ook nog 'goed' water hebben.
    Wij vinden het raar dat je met goed drink water je wc door spoelt!
    Wii verbruiken met z'n tweeën 131.5 liter per dag en dat is nog best veel we hebben wel een moestuin en maken veel in daar verbruik je ook wel extra water mee en maar 2 wassen per week samen en niet elke dag onder de douche dat is ook nog een slecht voor je huidflora, bij de kraan is prima.
    Vriendelijke groet.

    Maar we zijn op de goede weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, schoon drinkwater kost inderdaad bijna niets in Nederland. Toch maar besparen, want elders in de wereld wordt oorlog gevoerd om water. En het wordt ook hier schaarser.... Ik geloof dat ik meer verbruik dan jij! Maar ik draai dan ook meestal 2 wassen per week, en heb gen besparende douchekop, of toiletdoorspoeler...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben ontzettend veel was, met grote thuiswonende kinderen en werk in de productie (veel zweten, 's ochtends en 's avonds schoon ondergoed en shirts aan). Ook in het douchen merken we dat. De mannen in het gezin staan graag lang onder de straal, ikzelf houd van een navy shower en was mijn haar eens per week. Ik vind het logisch om "je vacht" te verzorgen, gezonde dieren doen dat ook. Ik heb ook nare associaties bij niet douchen/niet haar wassen/ niet kammen door mijn brus met een psychiatrische aandoening die zich soms langdurig nauwelijks verzorgt en ook de kleding niet wast. Los van de geur die er in huis hangt, heb ik een soort inwendige reflex die "niet verzorgen" in verband brengt met ziek zijn. Ook in zaken als gebruik van water of voeding of verwarming, hebben we allemaal een soort psychologische erfenis, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In principe kun je flink op je waterverbruik bezuinigen door zuinig douchen en het douchewater gebruiken om de wc door te spoelen, Het sop wat de wasmachine wegpompt opvangen en gebruiken voor diverse schoonmaakklussen of voor een volgende was

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou dat lijkt me niet echt fris. Stilstaand water is een broeinest voor bacteriën.

      Zuinig douchen kan makkelijk. Gewoon jezelf natmaken, kraan uit, inzepen en daarna afspoelen. Niet 15 min onder een warme straal blijven.

      Verwijderen
  7. Daar in het verre koude noorden van Nederland zijn de eindkosten bij 36m3 €2,58
    In het drukke overbevolkte zuid Holland betaalde ik bij Evides voor 34 m3 3,76 per m3.

    De reden is het veel hogere vastrecht en precario rechten.

    Ik heb de specificatie gemaakt. Maar ik ben nu in Spanje en bespaar hiermee een maand energie en water. Geniet van de zon en het heerlijke leven.

    Blijft dat de kosten exorbitant hoog zijn. Toen ik als jonge vrouw ging werken bij de Drinkwaterleiding, de voorloper van Evides, zei de toenmalige directeur aan de nieuwe werknemers dat het tarief laag was. Ook zei hij dat het harde water niet lager werd dan dB 6. Te laag was slecht voor hartziekten.
    Op twee bedrijven Kralingen en Beerplaat werd en nog steeds gereinigd. Op de Beerplaat met zand en chloor. In Kralingen met zwarte kool.

    Ik heb daar 14 jaar lang een mooie tijd gehad. Kon daar ook werken aan de jaarrekening, maar de projecten achterhaalden mij altijd.
    Ik ging net voor de NV vorming naar de volgende gemeentelijke bedrijf en bleef daar tot mijn 62e.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet wel lachen om de drinkwater-directeur die meer kalk in het water wil voor de hartpatiënten.

      In de eerste plaats heb ik geen idee waarom de directeur denkt dat hartpatiënten een bepaalde hoeveelheid kalk moeten hebben in hun drinken.

      In de tweede plaats ... in kraanwater zit zo'n 0,07 gram aan kalk per liter. In melk zit 1,2 gram per liter; dus 0,3 gram in een glaasje melk. Kortom, hoeveel er nou precies in het kraanwater zit, maakt niet zoveel uit, voor wie dan ook (ook al drinkt 'ie drie liter kraanwater/thee/koffie per dag, dan nog is het maar 0,21 gram aan kalk).

      Verwijderen
  8. Drinkwater is eigenlijk belachelijk goedkoop en zuinig zijn met water doe ik puur omdat het in principe iets kostbaars is en dat we in de bevoorrechte positie leven van voldoende drinkwater. Ik verbruikte in 2018 37m³en in 2019 31m³, ik probeer dit jaar onder de 30 kuub te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Met 2 p gebruiken we 30-35 per jaar de afgelopen 4 jaar. Wassen minder dan 1x per week en ik hou ervan gedragen kleding buiten te hangen.
    Ik douche 1-2x per week maar ga niet inzepen en dan kraan uit, dat voelt vreselijk onconfortabel en is niet goed voor mijn lichaam.
    In de zomer vang ik veel in de keuken op voor de tuin en we hebben 3 regentonnen.
    Ik heb 25 jaar gewerkt voor een NGO op het gebied van water en sanitatie in de derde wereld dan ben je wel zeer bewust van hoe het daar gaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Supergoed zeg! Dat is per persoon 15 - 17,5 m3 per jaar! Ik zit al weer jaren op 18 m3, dus jullie doen het nog beter!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.