zondag 12 januari 2020

Gas- en stroomverbruik in de afgelopen week

Iedere week noteer ik mijn gasverbruik en schrijf ik daar wekelijks een blogje over. Niet voor iedereen interessant, maar voor mensen die volop bezig zijn met zuinig stoken en een laag stroomverbruik een aardig onderwerp.

Mijn gebruik in de afgelopen  week (week 2):

GAS -> 16,5 m3.
In week 1 gebruikte ik 22, 1 m3.

STROOM ->  13  kWh
In week 1 gebruikte ik 14 kWh.

Het stroomverbruik is voor mijn doen vrij hoog, meestal zit ik rond 12 kWh. Het iets hogere verbruik is verklaarbaar door het nogal sombere weer van de laatste dagen. Vandaag was zo'n dag waarop het licht wel de hele dag kon blijven branden!

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €14,84.
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

6 opmerkingen:

 1. Zuinigheid bouwt huizen als kastelen, maar ik heb jouw jaarlijks verbruik voorgelegd bij mijn energie-bedrijf, waarop ik te horen kreeg, dat je dus standaard in de kou zit,wat voor mij niet acceptabel zou zijn.
  Ik heb gewrichtsklachten, maar afgezien daarvan, zou ik ook me ook heel ongelukkig voelen, alsof ik nog net niet dakloos zou zijn.
  Zuinigheid is prima, ook ik ben zuinig, maar niet ten koste van mijn fysieke gestel en mentale gemoed.
  Natuurlijk zegt het iets over mij, dat ik me wat geïrriteerd voel over de trots, waarmee jij je verbruik vermeldt, maar hiermee geef je wel een signaal, dat als je meer verbruikt, dat je dan niet goed bezig bent, al is dat vermoedelijk niet je intentie.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is de minimumtemperatuur in de woonkamer 16 graden, lager zet ik de thermostaat niet. Als ik thuis ben, dan is voor mij 18.5 graad genoeg. Ik kleed me warm aan en dan voel ik mij prima bij 18.5 graden. Als zo'n temperatuur voor jou kou lijden betekent, dan zorg je dat je het warmer maakt in je omgeving. Dat heeft met al dan niet goed bezig zijn niets te maken.
   Als ik gasten heb, gaat de thermostaat op 19 of 20 graden en stook ik dus wat méér.

   Verwijderen
  2. Als ik bezig ben met het huishouden, eten koken etc. vind ik 18,5 graden prima. Zogauw ik zit le lezen, bezig ben op laptop of tablet vind ik dat persoonlijk te koud en staat de thermostaat op 19,5 graden. Tegen 20.00 uur zet mijn man de thermostast op 20,5 of 21 graden en doe ik mijn trui uit.

   Verwijderen
  3. Wegens herstel na een operatie van ons kind, hebben we tijdelijk de kachel weer van 19,5 naar 20,5/21 gebracht. Wat een verademing, ik voelde me er gewoonweg behaaglijk van en ging lekker warm slapen, in plaats van verkleumd. Ik had het verschil niet verwacht en baal er eigenlijk van, want ik wil liever wat zuiniger stoken. Daar krijg ik de anderen nu niet meer in mee (ze klaagden eerder ook al hoor). Ik draag vier lagen bovenkleding waaronder twee van wol, en twee paar sokken en pantoffels met een zool. Mijn schildklier is onderzocht, ik sta gewoon zo afgesteld zei de dokter. Het is een groot verschil, tussen de een en de ander lijkt het. Beneden de 19 graden krijg ik zelfs een drup aan mijn neus!

   Verwijderen
 2. Wat een rare reactie, meestal zijn die van jou juist constructief Lily. Zuinig aan geeft gewoon haar verbruik weer. Nergens pocht ze. Het lijkt wel kift. Een energie bedrijf kan niet van alles beweren. Zonder wat te weten. De grote van het huis. De ligging Mijn verbruik is nog veel lager terwijl ik veel thuis ben door oa reuma. Er bestaan dikke truien en leggings en zo. Heel rare reactie. Dat heeft niks te maken met onder een brug wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van besparen moet je niet een obsessie maken waar je gzondheidsklachten door op kan lopen. Bedenk dat medische kosten vaak veel duurder zijn per minuut dan stookkosten. Je moet er vooral opletten dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog is. Boven de 80% RH mag je je best zorgen gaan maken en als je het niet anders op kan lossen, dan moet gewoon de kachel wat warmer. Zelf heb ik een oude benedenwoning en dan is vochtheid al snel een probleem.

  Bij mij gaat het goed met 18,5 graden overdag en 14,5 's-nachts. Dat laatste vind ik lekker, omdat ik in de kamer slaap. Ben ook de hele dag thuis en heb een buitenmuur van 12 meter. Ondanks dat ligt het verbruik aan gas tussen 720 en 800m3 per jaar. Elektrisch ligt bij mij op 400kWh/jr. Licht heeft daar met 1,4 Watt vrijwel geen invloed op. Ik heb wel altijd een trui aan en pantoffels. Die kosten nix, maar helpen beter dan vloerisolatie.

  Iets heel anders is dat temperatuurmeters waardeloos gekalibreerd zijn. Als je 10 van hetzelfde merk koopt, dan geeft er niet een dezelfde temperatuur aan en kan er tot anderhalve graad verschil zijn.

  BeantwoordenVerwijderen