maandag 13 januari 2020

Geld voor leuke dingen in 2019

Gisteren publiceerde ik een overzicht van mijn vaste lasten in heel 2019, vandaag een overzicht van leuke dingen waar ik geld aan uitgaf.
Sommige posten zijn grensgevallen, maar ik heb ze niet vermeld bij mijn vaste lasten dus komen ze hier!


beeldscherm 206,64
kleding 349,78
vakantie 772,64
kapper 58,50
cadeaus 315,34
auto (onderhoud + APK) 976,90
uit eten en andere uitstapjes 317,10
zwemabonnement 269,00
bibliotheek 54,00
krant 244,95
cursus  145,00
totaal3709,85

Beeldscherm
Het beeldscherm van mijn PC begaf het in het voorjaar. Aanschaf van een nieuw beeldscherm was niet absoluut noodzakelijk, want ik heb ook een goede laptop die ik kan gebruiken. Het is gewoon puur luxe om allebeide mogelijkheden te hebben, zonder PC red ik het ook wel. Maar ik kocht een mooi, extra groot beeldscherm. Heel prettig om op te werken en ook om filmpjes etc op te kijken.

Kleding
Hoewel ik met pensioen ben en dacht erg weinig uit te geven aan kleding, heb ik toch nog redelijk wat gekocht. Meest praktische dingen, zoals badpakken, een regenjack etc. Ik ben van plan in 2020 minder uit te geven. Ik ben benieuwd of dit lukt!


Vakantie
Het vermeldde bedrag is de helft van wat het vakantiehuis kostte. De andere helft betaalde ik al in december 2018. Dit jaar ga ik niet met met beide dochters naar een vakantiehuis, omdat oudste dochter in maart een kindje krijgt. Het leek ons te omslachtig om met een baby vakantie te gaan vieren. Afhankelijk van hoe het met de baby gaat en hoe snel het kindje 's nachts doorslaapt, gaan we misschien in de herfstvakantie van dit jaar nog wel weer op stap. Dat lijkt me heel leuk! Afgelopen jaren betaalde ik het verblijf, dus dat ga ik dan wéér doen!


Kapper
Al vanaf baby heb ik dun haar, helaas. Een volle bos gaat het niet worden, lang haar is niets voor mij, want dat ziet er heel miezerig uit! Ik probeer met wax en of schuimversteviger het haar iets meer body te geven, maar na verloop van tijd is het echt te lang. Ik ga gemiddeld 1x per 13 weken naar de kapper, vorig jaar was dat toevallig 3 keren. Ik kom al jaren bij dezelfde kapster! Al wel zeker zo'n 20 jaar. Toen ik nog in de bijstand zat, ging ik naar de kappersvakschool, waar ik tegen een klein bedrag mijn haren liet knippen. Dat gebeurde door leerlingen en een knipbeurt duurde eindeloos en ik was ook niet altijd tevreden. Toen ik ging werken, stapte ik over naar mijn huidige kapper, sneller klaar en bij mij in de buurt. Ik ga daar nog steeds naar toe, ook al is dat al lang niet meer in de buurt. Ik ben heel tevreden, komende week ga ik weer!

Cadeaus Geen toelichting nodig, lijkt mij!

Auto (onderhoud + APK)
Garagekosten zijn steeds vrij hoog bij deze auto. Ook dit jaar verwacht ik weer flink wat kosten te maken. Het is eigenlijk nooit zo dat er niets hoeft te gebeuren. Belangrijk voor de veiligheid!
Ik hecht wel belang aan het hebben van een auto. Het is lekker gemakkelijk om niet voor alles afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer.

Uit eten
Hierin is bij inbegrepen etentjes met tegoedbonnen die ik kreeg. Uit eten kan heel feestelijk en gezellig zijn! Binnenkort ga ik lunchen met een oude kennis. Leuk om onder het eten bij te praten!

Zwemabonnement 
Goed voor mijn lijf en een fijn bad met weinig chloor.

Bibliotheek
Ooit was ik gratis lid als ik alleen e-books leende en betaalde ik geld als ik echte boeken leende, maar dat is niet meer zo. Alle volwassenen betalen €4,50 per maand. Nu betaal ik per geleend boek niets en ook reserveringen zijn kosteloos.

Krant
Ik geniet van het lezen van de krant. Vrijwel heel mijn volwassen leven heb ik een abonnement. Ik zou niet zonder een krant willen. Ik lees meestal digitaal en ontvang alleen op zaterdag een papieren krant.

Cursus
In de herfst volgde ik een leuke cursus bij Hoger Onderwijs voor Ouderen en dat ga ik binnenkort weer doen.

6 opmerkingen:

 1. Het Hoger Onderwijs voor Ouderen, dat was mij nog compleet onbekend. Welke cursussen e.d. bieden ze aan? En dat zwemabonnement wordt volgens mij behoorlijk intensief gebruikt. Investeren is gezondheid is altijd een goede keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat er vrijwel geen chloor in het zwembad wordt gebruikt. Ik kan er slecht tegen, het slaat in combinatie met de warmte heel erg op mijn ogen en luchtwegen, en je blijft er ook zo naar stinken. Zelfs na het haarwassen en douchegel. Het gevolg is dat ik alleen in de zomer in het buitenwater zwem. Olga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne besteding van je geld Aaf. Erg leuk om dit elk jaar bij te houden voor jezelf. Ik heb zelf minder te besteden, maar doe gelukkig ook erg leuke dingen.Van uit eten houd ik niet, van vrienden uitnodigen om samen te eten wel.Vanmiddag nog een vriendin op bezoek gehad voor een uitgebreide lunch. Zwemabonnement is hier meer dan 400 euro, dat is teveel, maar voor het buitenbad dat vier maanden open is heb ik wel een abonnement. Vakantie is meestal in buitenland, klussen bij vrienden, en regelmatig weekendjes weg met de tent. Ik doe aan fietsonderhoud. Eigenlijk is alles wel zoals op jouw lijst,maar dan wat goedkoper omdat ik minder geld te besteden heb. Dat is dus geen probleem(nee dit is geen klaagzang of jaloezie mensen), ik heb het net zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En je klinkt ook meer dan tevreden! Fijn als het ook met niet zoveel geld lukt om de dingen te doen die je leuk vindt. Ik geloof ook wel dat je met creativiteit en leuke mensen om je heen heel veel kunt. En gezondheid, dat is ook heel belangrijk! Groet, g

   Verwijderen
 4. Wat fijn dat je maar zo weinig naar de kapper hoeft! Ik heb het "Luxeprobleem"dat mijn haar na 6-7 weken écht veel te wild wordt - grijs haar, à la madam Mikmak, dus ik moet écht veel vaker naar de kapper. IK ben dan ook per jaar meer dan het dubbele kwijt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het onderhoud van je auto kost inderdaad behoorlijk veel geld! Ga je naar de merkdealer voor onderhoud? als je op onderstaande link klikt zie je wat de ANWB van jouw auto vindt. De volgende misschien een Toyota? Deze zijn heel betrouwbaar en ik heb nooit zulke hoge rekeningen als jij vermeldt. Terwijl mijn auto ouder is. https://www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/detail/merk=opel/model=corsa/occasiontest/a3be4ec4-25e8-df11-a731-000c29d2a1e4

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.