zondag 19 januari 2020

Loonheffingskorting, een foutje!

Oeps, ik kom tot de ontdekking dat ik tot nog toe op een verkeerde manier de loonheffingskorting heb laten toepassen.
Gisteren ontving ik mijn jaaropgave over 2019 van het ABP en dan blijkt dat ik over 2019 €1863 loonheffing betaald heb en over de AOW heb ik niets betaald, want daar liet ik loonheffingskorting gelden.

Loonheffingskorting is volledige korting op belasting en sociale premies (de ZVW valt daar buiten). Ouderen met AOW kunnen loonheffingskorting laten toepassen op hun AOW of op hun pensioenuitkering.
De Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de AOW uitkeert, past loonheffingskorting standaard toe en het ABP doet dat standaard niet op de pensioenuitkering.
Dus toen ik ruim een jaar geleden voor het eerst mijn AOW en pensioen ontving, kreeg ik standaard loonheffingskorting op mijn AOW.

Ik heb ingelogd op de site van de Sociale Verzekeringsbank om uit te zoeken waar je in mijn geval het beste de loonheffingskorting op kunt laten toepassen.Het blijkt dat je dat dus het beste kunt doen op het kleinste inkomen en dus over het grootste inkomen wel de loonheffingen te betalen.
Mijn bruto AOW is € 1.255,87 en mijn bruto pensioen is €832,34

Het verschil tussen de beide loonheffingskortingen is ongeveer 900 euro per jaar! Dat betekent dat ik over het jaar 2019 waarschijnlijk nog een naheffing krijg van tenminste 900 euro. Ik kom er begin maart, als ik belastingaangifte moet doen, wel achter hoe groot de schade is. Maar mijn netto inkomen over 2019 is dus zeker lager dan gedacht.
Mijn inkomen in 2020 wordt nog een stuk lager, want in de eerste twee maanden van 2019 had ik nog inkomen uit werk en in maart kreeg ik nog een nabetaling. Dat was in totaal €5.670, - en daar kreeg ik geen heffingskorting, dus ik heb over het bruto inkomen uit werk wel  belasting etc.  betaald.
Ik ben benieuwd hoe de naheffing over 2019 er uit gaat zien!

Ik heb de regelingen voor loonheffingskortingen meteen veranderd, vanaf volgende maand is er loonheffingskorting op mijn pensioen en niet meer op mijn AOW!

27 opmerkingen:

 1. Het jaar waarin je stopt met werken in loondienst en de AOW leeftijd bereikt en pensioen krijgt, is altijd erg rommelig. Bij het merendeel wordt uiteindelijk niet het juiste bedrag aan loonheffingen betaald, en volgt er dus altijd een naheffing van (meestal ook) te weinig betaalde loonheffing. Wel fijn dat je er achter bent gekomen, waardoor het straks geen verrassing is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die snap ik niet. Als je in je werkende leven loonheffingskorting laat toepassen doe je dat altijd op je hoogste inkomen. Waarom zou het anders zijn als je twee inkomens hebt na je pensionering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb over heel 2019 pensioen (bruto €9.988) en AOW (bruto €15.012) ontvangen, in totaal dus precies €25.000. Over het pensioen heb ik heffingen betaald, namelijk €1.863.
   Persoonlijk leek mij €1.863 loonheffing over een inkomen van €25.000 erg weinig.
   Het lijkt mij dat loonheffing betalen over de AOW, het grootste inkomen, beter is.

   Verwijderen
  2. Je hebt het over loonheffing. Loonheffing en loonheffingskorting zijn twee verschillende dingen!

   Loonheffing = de "voor"belasting op je loon

   Loonheffingskorting = korting op je loonheffing.

   Verwijderen
  3. Ik heb drie inkomstenbronnen. Jottem. Ik zie het wel wanneer ik de aangifte invul. De AOW is onbetaalbaar aan het worden. Daarom heeft minister Koolmees gemeend om namens D66 op 20 december tegen middernacht een voorstel in te dienen om AOW op bijstandsniveau uit te keren.

   Het verbaasd me dat dit de media nog niet heeft gehaald. Ik heb plus 40 jaar fulltime gewerkt en belasting betaald. Ik geniet nu een paar maanden van AOW. Dan dit voorstel. Ik ben kwaad. Het geld wordt in dit land uitgegeven aan allerlei verkeerde doelen. Er wordt bezuinigd op alle diensten waar we wel wat aan hebben.
   Ik heb het gemeld per e-mail aan de ouderenbond KCOB. daar hoor je ook niets van. Dit land haat de gewone burgers.

   Verwijderen
  4. @Opnieuw Beginnen: Ja! Ik heb ook iets voorbij zien komen over bijstandsniveau van de AOW. Bijstand voor alleenstaande is nu € 999,70, AOW voor een alleenstaande is nu € 1.187,43. Dus zou voor alleenstaanden neerkomen op een daling van het inkomen van €187,73 per maand. En aangezien de vakantietoeslag een percentage is van de AOW, wordt de vakantietoeslag dan ook lager!

   Ik zou denken: zijn ze bij D66 nu helemaal van de pot gerukt?

   Een voorstel van de minister is nog geen aanpassing van de wet. Ik mag hopen dat de AOW niet gelijk wordt aan bijstand!

   Verwijderen
  5. Als je stemt op clubjes als D66 of GroenLinks moet je toch niet vreemd opkijken als je compleet geplukt wordt. Waar denk je anders dat al die leuke hippe groene ideetjes van betaald moeten worden? Boontje komt altijd om zijn loontje.

   En nu een verontwaardigde reactie nu het jullie ouderen mogelijk stevig in de portemonnee raakt, maar waar was de verontwaardiging toen de boeren werden gepakt? Waar is de verontwaardiging als wordt voorgesteld om werkenden nog verder te plukken met hogere belastingen over alles en nogwat? Waar was de verontwaardiging over het onzalige klimaatplan over ons heen krijgen wat tienduizenden euro’s per huis kost en mensen ook keihard in de portemonnee raakt? Toen was het akelig stil.

   Verwijderen
 3. Toepassen op hoogste inkomen is inderdaad het meest logische, ook volgens de belastingdienst. Het lijkt me dat je daar toch nog even naar moet kijken voordat het alsnog helemaal fout gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe bedoel je, helemaal fout? Ik betaalde over mijn AOW vorig jaar helemaal geen heffingen omdat ik daar heffingskorting had. Ik vermoed dus dat ik daarom (veel) te weinig belasting betaald heb.
   Wat kan er helemaal fout gaan als ik vanaf nu meer heffingen ga betalen? Wat er hooguit kan gebeuren, is dat ik bij de definitieve aanslag geld terugkrijg. Zie ook mijn reactie van 9:43 uur.

   Verwijderen
  2. Waarom reageer je zo heftig, je plaatst dit zelf op je blog en dan krijg je reacties.
   Je ziet het vanzelf wel of je fout zit of niet.
   Ik snap de waarde niet van dit bericht op je blog.
   Prettige dag vandaag,het wordt mooi weer !

   Verwijderen
  3. Is het percentage van de loonheffingskorting bij gepensioneerden niet lager dan bij werkenden? Dat zou verklaren waarom er minder loonheffing is ingehouden dat dat je had verwacht. Wat ik mij herinner is dat gepensioneerde minder belasting hoeven af te dragen. Ik zou dat even nakijken op de website van de B.elastingdienst.
   En het is aan jou of je nu liever teveel loonheffing in laten houden zodat je het later terugkrijgt. Die keuze is aan jou lijkt me.
   Grtjs, Astrid C.

   Verwijderen
  4. Hallo Aafje mijn man krijgt ook Aow en pensioen en hij betaalt ook over de aow loonheffingskorting omdat dat het hoogste bedrag is
   Ons werd dat aangeraden.

   Verwijderen
 4. Volgens mij klopt het niet helemaal wat daar staat of je hebt het wellicht anders geïnterpreteerd. Ik lees op site svb dat je de loonheffingskorting moet laten toe passen op het hoogste inkomen. Dat is normaal bij niet pensioengerechtigd ook zo. Maar goed als je het op laagste inkomen laat toe passen krijg je jaarlijks na afloop meestal geld terug dus in die zin maakt het per saldo niet zoveel uit. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is ingewikkeld, ik zou het ook niet zo snappen (jij misschien wel?). Je zou eens contact op kunnen nemen met de vakbond (als je lid bent), met een rechtswinkel, of met de HRM-afdeling van je vorige werkgever. Dan weet je het! In mijn eerste baan had ik ditzelfde: salaris met aanvullende bijstand. Dat ging niet goed, en ik stond meteen als fraudeur te boek. Heel naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Loonheffingskorting in jouw geval moet op het hoogste bedrag dus de AOW en niet je pensioen, belasting op AOW en pensioen is maar ong. 24 procent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 24% belasting van €25.000,- = 6000 loonheffing en er is over mijn pensioen en AOW maar €1863 ingehouden. Dat lijkt me niet goed! Snap je nu het probleem dat ik aankaart?

   Verwijderen
  2. Als ik op berekenhet kijk, https://www.berekenhet.nl/inkomen/belasting-box1-verschil.html , dan zou je in 2019 op een pensioeninkomen van 25.000 euro ongeveer 3100 euro belasting plus inkomensafhankelijke bijdrage ZVW moeten betalen. Het lijkt er dus inderdaad op, dat er iets te weinig is ingehouden. Dat zul je moeten gaan bijbetalen.

   Ik vind dat niet zo'n groot probleem, want jij hebt spaargeld. Feitelijk heeft de overheid jou dus elke maand 100 euro geleend en dat moet je nu gaan terugbetalen, zonder rente. Geen probleem voor jou!

   De loonheffingskorting is groter voor lagere inkomens. Als je de loonheffingsKORTING laat gelden op je laagste inkomen, dan gaat de ABP er van uit, dat je heel weinig geld verdient in een jaar en dan krijg je heel veel KORTING en betaal je dus door het jaar heen nóg minder loonheffing.

   Ik denk dat je, als jij dit echt graag anders wil, beter een voorlopig aanslag kunt aanvragen over 2020; en je loonheffingskorting bij de SVB houdt. Dan houdt de SVB loonheffingen in, en daarnaast betaal je dan elke maand zo'n 100 euro aan de belastingdienst vooruit en dan kom je over 2020 waarschijnlijk wel ongeveer goed uit.

   Verwijderen
  3. Het is waarschijnlijk minder dan 24%, een beetje afhankelijk van wanneer je precies de AOW-leeftijd hebt bereikt. Daarnaast is de loonheffingskorting volgens mij in totaal rond de 3000. Je krijgt algemene korting + ouderenkorting + alleenstaande ouderenkorting. We zullen het zien!

   Verwijderen
  4. Van die €6000 moet je de loonheffing afhalen, plus de algemene heffingskorting, ouderenkorting, alleenstaande ouderenkorting plus nog een beetje arbeidskorting over de verdiensten van je betaalde baan. Dan ziet het plaatje er heel anders uit.

   Verwijderen
  5. @Ellen: Het is wel duidelijk dat ik er niet zo veel van snap ;-)

   Ik ga het zien begin maart op het moment dat ik mijn aangifte invul. 2019 is sowieso een uitzonderlijk jaar, omdat ik in de eerste maanden van het jaar zowel pensioen, als AOW, als loon heb gehad omdat ik nog een paar maanden na de ingang van mijn AOW en pensioen gewerkt heb.
   Mocht ik te weinig heffingen hebben betaald, dan is dat niet heel erg, ik heb wel een buffer en ik kan dat dus gemakkelijk ophoesten.

   Mocht het meevallen dan is dat fijn, want dan ziet mijn inkomensplaatje er toch beter uit dan dat ik nu denk dat het is.

   Verwijderen
 7. Je betaalt over de AOW geen heffingskorting dus alleen over het pensioen ongeveer 24 procent dan klopt het bedrag toch wat je hebt betaald over je pensioen. Ik heb het misschien hierboven wat onduidelijk neergezet maar het is ongeveer 24 procent boven een bepaald bedrag ik dacht boven de 20.000,00 euro. Als je korting toepast op je AOW krijg je maar 943 euro netto.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vul een voorlopige belastingaangifte 2019 en 2020 ( zonder te versturen in! ) en je weet het! Klopt bij mij opeen paar tientjes na altijd. Beste tip die ik ooit kreeg over belastingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Aaf. Ik snap je helemaal. Wij hadden bijna dezelfde situatie gehad, als we niet op tijd erop geattendeerd waren. Je zou op berekenhet punt nl kunnen uitrekenen hoeveel je in totaal van 25000 zou moeten betalen aan loonheffing en dus wat je netto overhoudt. Handig om precies te weten waar je ook toe bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aanvullend. Omdat er ook een heffingsvrij bedrag is, schat ik dat je ongeveer 2100 euro per jaar in totaal aan loonheffing zult moeten betalen. Dus 900 bijbetalen zal het niet worden

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei! Goed dat je dit zelf al ontdekte. Denk dat je ook een fijne buffer aanhoudt? Bewijst maar weer dat dat altijd slim is om te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Aaf! Even een kort berichtje van mij om je te bedanken voor de opname van mijn site in je blogroll. Ik heb al veel bezoekers gehoord die dankzij jouw pagina bij terecht zijn gekomen. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo snel al? Ik heb je er vanochtend in gezet! Jouw blog leek mij een mooie aanvulling op mijn leeslijst
   Veel succes met je blog!

   Verwijderen