vrijdag 31 januari 2020

Roken en knalvuurwerk verboden!

Gisteren kwam het bericht dat roken verboden wordt op stations en dat er ook geen tabak meer mag worden verkocht en ook werd gisteren bekend dat knalvuurwerk en vuurpijlen al voor de komende jaarwisseling verboden gaan worden.

Knalvuurwerk en vuurpijlen

Knalvuurwerk en vuurpijlen mogen niet meer van de regering, wat blijft er dan over?
NOS: Alleen een beperkt assortiment siervuurwerk - zoals fonteintjes, bepaalde sierpotten en grondbloemen - blijft toegestaan. Ook het zogenoemde F1-vuurwerk, kindervuurwerk zoals sterretjes en knalerwten, blijft te koop. Dit relatief ongevaarlijk vuurwerk mag nu al het hele jaar door worden verkocht.
Ik ben er blij mee! Ik heb heel gevoelige luchtwegen en ik hoop dat de vuurwerkdampen minder geconcentreerd zullen zijn, zodat ik minder last krijg van benauwdheid op oudejaarsavond. 

Ik heb niet de illusie dat het knallen nu meteen helemaal over is, ik heb wel de verwachting dat het vuurwerkgedoe geleidelijk af zal nemen omdat mensen weten is dat het gewoon verboden is wat ze doen, zeker als er boetes op komen.
Er waren de afgelopen jaarwisseling wekenlang knallen te horen en mijn kleinkinderen, zeker mijn kleinzoon, durfden niet te gaan slapen omdat ze bang waren voor de knallen. Op een avond begin januari was het rustig, maar kleinzoon was er volkomen van overtuigd dat de volgende knal heel snel zou komen, dus kon het arme kereltje niet slapen!

Rookverbod op stations

Bron: KWF

De NS en ProRail hebben besloten tot een rookverbod en een verbod op de verkoop van tabak op de stations. Het verbod moet op 1 oktober ingaan.  

Heel goed! Het is weer een stapje in de goede richting die er voor kan zorgen dat jongeren niet meer verslaafd raken aan tabak. 

---------------------------------------------------------------------------------

Voordat sommigen van jullie nu gaan roepen dat die linkse politici toch alles verbieden en we door hen helemaal niets meer mogen: 

 

De regering Rutte 3 heeft besloten tot het vuurwerk- en vuurpijlenverbod. In die regering zitten VVD, CDA, ChristenUnie en D66.

 

Vanuit de NS en ProRail kwam het besluit tot het rookverbod en verbod op verkoop van tabak, niet van SP of Groen Links of de PvdA of zo.

 

74 opmerkingen:

  1. Lekker rustig, zonder vuurwerk. Ik ben nu steeds bang dat mijn kinderen gewond raken als ze buiten spelen in december.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zonder vuurwerk ?? er word zeker nog geknald de sierpotten knallen im de lucht . en knallers op de grond uit belgie

      Verwijderen
  2. ik hoop dat het vuurwerkverbod iets gaat uithalen maar eerlijk is eerlijk ik verwacht er weinig van hier in de grensstreek waar ik woon aangezien Duitsland en Belgie geen verbod hebben en mensen makkelijk even de grens overgaan en controleren op het verbod word ook moeilijk aangezien we daarvoor gewoon weg te weinig controleurs hebben. Het rookverbod op stations snap ik aan de ene kant wel maar aan de andere kant moet ik denken aan mensen zoals mijn moeder die al zo'n 60 jaar rookt meerdere stoppogingen gedaan heeft in haar leven (helaas niet gelukt) en die echt wel probeert rekening te houden met anderen waarom zou ze niet als naar de uiteinde van de perrons loopt waar geen overkapping is en het makkelijk kan verwaaien een sigaretje kunnen roken. en ja ik weet hoe schadelijk roken is voor anderen ( ben zelf astmapatient) dus het rookverbod op de perrons ik vind het nog een lastige merk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al zal het handhaven van het vuurwerkverbod niet helemaal lukken,het wordt ongetwijfeld rustiger voor mens en dier.Hier knalde men vorige week nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo fijn het vuurwerkverbod. Zou dan eindelijk mijn oudste zoon weer noraal naar buiten durfen te gaan in december?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Over de tegenstelling links en rechts. Het is zo raar dat we niks hoorden van die stroming die altijd roept : Onze tradities worden van ons afgepakt. Dit verbod zat er aan te komen en die traditie , waar ik zelf van hield is “ door het volk “ zelf verknalt. Dit jaar liep ik , met pup die ik toch echt wilde kunnen uitlaten , rond met mijn mobiel om hoog, roepend naar kinderen: Stoppen of je bent er bij. Dan ontstond er strijd in zo, n groepje twaalfjarigen. Wel of niet doorgaan. Ze beseften niet dat het niet mocht of kon. Ouders reden met kinderen op de achterbank naar Duitsland om illegaal vuurwerk in te slaan. Als dat die vrijheid is ? Heel jammer dat omdat men geen eigen verantwoordelijk kon nemen het nu niet meer kan. Goudsjeblom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dit nou niks met links of rechts te maken hebben. Er word juist het meest geknald in volkswijken met veelal huurwoningen en niet in een dure grap wijk met villa’s.

      Liep je nou met oudjaarsdag nog laat buiten met een pup? Of heb je het over een eerder moment? Ik laat mijn honden niet uit op oudejaarsavond, na etenstijd mogen ze een plasje doen in de straat en daarna blijven we binnen tot de ochtend. Ik vind het onverantwoord om buiten te lopen met ze.

      Verwijderen
    2. Je hoopt dat het af zal nemen omdat mensen weten dat het verboden is. Dat is denk ik ijdele hoop. Dingen als drugs zijn ook al heel lang verboden en worden gewoon vrolijk gebruikt tot. Nu ben ik wat jonger dan jij Aaf, dus kom ik nog wel eens op een festival in de zomer. Letterlijk iedereen zit daar vrolijk en openlijk aan de xtc-pillen. Er is nauwelijks controle en het is makkelijker om ‘s nachts aan wat drugs te komen door een dealertje te appen die snel even voorrijdt, dan aan een pakje sigaretten.
      Ik denk dat als je groepen aso’s probeert te beboeten dat je dan alleen nog meer geweld tegen de politie krijgt.

      Verwijderen
    3. Nee hoor. Oudjaarsavond niet. Dan mag het 😏In de dagen er voor werd er al flink geknald. Dan kon ik ze er op aan spreken. Ik snap echt niet dat ouders zoveel geld uit geven om hun kinderen op de straat te houden.

      Verwijderen
    4. Waarom zouden het de ouders zijn. Kinderen hebben ook vaak een eigen potje van zakgeld of verjaardagsgeld etc. Met een beetje grote familie haalt kan een kind veel geld ophalen op bv een verjaardag. Genoeg om flink te knallen.

      Verwijderen
    5. Ouders kunnen en moeten hun kinderen dan toch leren om verantwoordelijk met hun geld, gezondheid, openbare orde, wetten en medewezens om te gaan ? Dat was wat maakte dat ik nu voor een verbod werd. Domme antwoorden als maar ik weet hoe ik er mee om moet gaan om mijn vingers of ogen niet kwijt te raken. Dat mensen met een beperking of met honden daar door dagen en soms weken amper de deur uit durven dat hadden ze niet geleerd.

      Verwijderen
    6. Want kinderen luisteren altijd braaf naar hun ouders en doen nooit wat stiekem? Nu was ik geen kind wat echt rare foute dingen deed, maar ik heb genoeg dingen achter de rug van mijn ouders gedaan tegen hun wens in. Zoals roken, drinken, doordeweeks naar een feest, meerijden op opgevoerde scooters etc. Dus nee ik denk niet dat een puisterige puber zich laat tegenhouden wanneer ouders zeggen dat hij dat niet moet kopen. Ik neem aan dat ouders het ook niet tof vinden dat er illegale cobra’s te kopen, toch hoor ik ze afgaan elk jaar.

      Verwijderen
    7. En dus mag de overheid het nu oplossen ?

      Verwijderen
  6. Heel fijn dat knalverbod. Ik heb altijd een hekel gehad aan die herrie. Even los rond 12 uur, prima, de rest vind ik niet nodig. Dan gaat het niet meer om het verjagen van kwade geesten.
    Het rookverbod op stations hoeft van mij niet, mensen moeten toch ergens mogen roken? Ik rook niet, nooit gedaan maar kan me nog goed herinneren hoe er vroeger in de trein gerookt werd. Daar ergerde ik me ook niet aan. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vond dat juist gezelllige coupes en ging dus met mijn rokende vriendin daar zitten. Andere tijden he? Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is een pyrrusoverwinning. Er gaat niets veranderen qua vuurwerk of vuurwerkoverlast. Als mensen legaal geen leuk spul kunnen kopen, gaan ze gewoon de grens over voor sterker spul of kopen ze illegale zooi. Daar is heel makkelijk aan te komen want onze politie doet vrijwel niks aan opsporing of handhaving. En zonder handhaving heb je niks aan verboden en handhaving is er gewoonweg niet.
    Welk van de nu juichende dames gaat er op oudejaarsavond naar buiten om de stoute vuurwerkstekers aan hun oor te trekken en tot de orde te roepen? Ik denk geen en dat is verstandig ook, want het enige dat je eraan overhoudt is waarschijnlijk een blauw oog.
    En nee ik ben geen vuurwerkafsteker of liefhebber, blijf altijd gewoon binnen bij mijn honden.

    Ook het roken op stations gaat niets uithalen. Geen mens dat er minder om gaat roken en degenen die nu zo juichen, klagen volgende maand dat er zoveel rokers buiten voor de stations staan waar je eerst langs moet lopen op weg naar het station. Net als bij kroegen waar buiten vaak meer mensen staan dan binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze politie doet vrijwel niets.... dat klopt, ze hebben te weinig mankracht want er is zo ongeveer 20 jaar lang enorm bezuinigd op ALLE overheidsdiensten door CDA/VVD en PvdA (die te gemakkelijk mee ging)Voornamelijk RECHTS dus. Want de belastingen moesten omlaag! Er moest een kleinere overheid komen. Dat betekent dus: minder ambtenaren.... politie; onderwijs; nutsbedrijven (Die zijn vnl geprivatiseerd) Vooral voor de hogere inkomens en grote bedrijven zijn de belastingen de laatste jaren enorm gedaald!! En ja nu zitten we dus met de gebakken peren want de politie heeft niet meer mankracht om te handhaven. Er zijn niet genoeg onderwijzers en in de zorg is het ook droefenis. Tja.... dat is dus het gevolg van jarenlang rechts beleid. groet, Joke

      Verwijderen
    2. Wat een pessimisme! Ik denk dat het even tijd nodig heeft, maar dat het verbod wel degelijk zal gaan helpen en dat de overlast beperkt wordt!

      Verwijderen
    3. Ja!! Hoe fijn zou dat zijn! Minder mensen die blind worden aan een oog of zelfs twee ogen, minder mensen die een hand kwijtraken, minder mensen met een ernstige astma aanval (daar kun je dood van gaan!) minder huisdieren die volledig op tilt slaan, minder branden, minder emissie van stikstof en fijnstof! En het rookverbod: minder kans op kanker!

      Verwijderen
    4. @Aaf, geen pessimisme maar realisme. Zonder handhaving is een verbod toch kansloos. Waarom zou iemand die anno 2019 -al dan niet illegaal- zwaar vuurwerk afknalt zich daar in 2020 plots door laten weerhouden? De kans dat oom bromsnor je pakt is nihil.

      In Nederland is pepperspray ook verboden. Toch lopen er vrij veel mensen mee op zak, ook ik heb het spul op zak gehad toen ik ‘s avonds veel met het OV reisde. Het spul is gewoon te koop bij de buren in de winkels voor 5 euro. De kans dat ik met de politie te maken krijg met een controle is 0,0000...

      @anoniem: wat een emotionele reactie. Hoeveel mensen zijn er de afgelopen jaarwisselingen overleden aan astma? Ik hoor het graag. Dat van ogen en handen vind ik vreselijk, zeker als het mensen betreft die alleen omstander waren en niks afsteken. Maar ook volgend jaar heb je gewoon nog oog en handletsels. Ook vind ik het heel vreemd als mensen roepen om centrale vuurwerkshows op bepaalde locaties. Moet je je eens voorstellen wat er aan verkeersongevallen gaat gebeuren als half Nederland per auto, fiets, brommer allemaal op hetzelfde moment de weg opgaat, op een avond waarop lekker alcohol wordt gedronken.

      Verwijderen
    5. Het is maar een handjevol fanatici die straks in het buitenland verboden vuurwerk gaan halen en alleen dat al maakt het veel makkelijker te handhaven voor de politie. Ik ben er dus wel blij want ik woon in zo'n buurt waar al vanaf begin december als een gek wordt geknald. Net als met het rookverbod: dat is er om de overlast tegen te gaan die rokers veroorzaken. Niemand is verplicht om te stoppen, je kan altijd roken in je eigen huis.

      Verwijderen
    6. Niet alleen verkeersongevallen. Ook vechtpartijen en agressie tegen hulpverleners. De ME kun je dan wel klaar zetten bij zo, n concentratie zatlappen.

      Verwijderen
    7. Ik ben niet pessimistisch maar juist uiterst optimistisch met het verbod!! Wat ik wilde zeggen maar niet goed duidelijk kon maken is dat veel van wat nu gebeurd het gevolg is van jarenlang rechts beleid. Links krijgt tegenwoordig overal de schuld van zonder dat men de politieke geschiedenis kent. Dit had er eigenlijk nog bij moeten staan. Joke

      Verwijderen
    8. haha handvol maar die nasr buutenland gaan haha zeker nooit in baarle hertog geweest komt zo beetje heel nederland al van af september .

      Verwijderen
  8. Wat fijn het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen! Ik ben er heel blij mee, vooral op oudejaarsdag durf ik eigenlijk niet meer naar buiten. Hooguit ga ik heel vroeg in de ochtend om een uur of acht boodschappen doen. Mijn angst is om gewond en/of verminkt te raken, terwijl ik zelf nooit vuurwerk heb afgestoken. Alleen als kind sterretjes. En dan de huisdieren die er onder lijden. Mijn katje is afgelopen jaarwisseling heel erg bang geweest. Gelukkig was hij veilig binnen, maar er zijn ook huisdieren die in paniek kwijtlopen.

    Het rookverbod op stations vind ik ook positief. Ik herinner me dat in het verleden het roken in de treinen werd verboden. Nu heb je alleen keuze tussen eerste en tweede klas, van vroeger herinner ik me dat er ook nog onderscheid was tussen roken en niet roken, er zaten toen nog asbakjes in de trein. In 2004 of zo kwamen de rookpalen op de perrons, rokers maakten toen een grapje in de trant van voor paal staan.

    Zelf heb ik nog nooit gerookt, en ik ben blij dat ik steeds minder passief mee hoef te roken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik heel lang geleden nog rookte vond ik de rokerscoupe’s echt walgelijk ruiken en vermeed ik ze als de pest, vieze schrale lucht die eraf kwam brrr.

      Verder ben ik niet voor een verbod van rokerspalen op stations. Stations zijn groot en die palen staan altijd achteraf. Je hoeft als niet-roker helemaal niet mee te roken of in de buurt van die paal te komen. Leven en laten leven. Net zo goed als het jouw recht is om niet te roken, heeft de roker het recht om dat wel te doen.

      Verwijderen
    2. Ik merk vaak dat mensen dat 'bij een rokerspaal roken' nogal ruim nemen. Mijn hoop is dat als de regel simpeler is, gewoon niet roken, ik geen last meer van die mensen hoef te hebben.
      Verder vind ik van beide dingen die nu verboden worden eigenlijk hetzelfde. Ik vind het vervelend voor de mensen die zich aan de regels houden. Van rokers die ergens achteraf roken heb ik geen last, van mensen die hun vuurwerk afsteken op de legale tijden heb ik ook geen last. Het zijn de mensen die zich niet aan de regels houden die het hele vuurwerk afsteken en roken verpesten en waarom een verbod volgens mij een goede manier is om ons verder te helpen.

      Verwijderen
    3. Maar van mensen die zich toch al niet aan de regels hielden, verwacht jij wel dat ze zich aan extra regels/verboden houden?

      Verwijderen
    4. @Anoniem van 11:52 uur: De regels zijn nu duidelijker: het mag gewoon niet. Eerst mocht het wel tussen 18:00 en 02:00 uur in de nacht van oudjaar naar nieuwjaar. Nu mag het helemaal niet meer. Minder misverstanden over wanneer er gekald mag worden, want het mag helemaal niet meer.

      Verwijderen
    5. Aaf, er is geen totaalverbod op vuurwerk. Alleen vuurpijlen en knaldingen zijn straks legaal niet meer te koop. Ook in 2020 mag er gewoon vuurwerk worden afgestoken op de vaste tijden.

      En er zijn geen misverstanden over tijden, men heeft er gewoon lak aan.

      Verwijderen
  9. Verbod op vuurwerk zal, zeker in de grensstreek, weinig uithalen zolang mensen, met name volwassenen, zich er niet aan houden. Dat is iets waar ik me altijd over verbaas: al die volwassenen die dat soort vuurwerk kopen en afsteken. Dat pubers het geweldig vinden kan ik me goed voorstellen, dat vond ik ook in die tijd en niet alleen op 31 december.
    Met een verbod op roken, waar dan ook, heb ik geen moeite. Mijn partner heeft al last van de rooklucht die mensen in hun haren en kleding hebben en zeker van de rokers op het station.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn hele hordes aan grote volwassen mannen die vuurwerk geweldig vinden en daar forse bedragen aan uitgeven. De scheidslijn tussen mensen die zich wel of niet met vuurwerk bezighouden ligt niet zozeer langs jong-oud, maar meer langs geslacht. Het zijn bijna altijd mannen of jongens die zich er mee bezighouden. Zelden zie je een vrouw die ermee bezig is en een groep aan dames die vuurwerk samen afsteekt heb ik in mijn hele leven nog nooit gezien.

      Verwijderen
  10. Anoniem van 8.41, juist bij ons achter in de wijk waar dure huizen staan, zo tussen de vijf en negen ton, werd het meeste vuurwerk ,sier en knal!! afgestoken. Heb een vriendin in een volkswijk wonen en daar was het niet zoals jij beschrijft.
    Over vooroordelen gesproken......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen vooroordelen, gewoon een kwestie van mijn ogen gebruiken. Toen ik in een flatje woonde op Rotterdam Zuid werd er bizar veel afgestoken in de wijk. Er waren buurjongens die het hele jaar met ladingen vuurwerk uit Belgie kwamen aanrijden en de hele kelderberging vol hadden, eigenlijk levensgevaarlijk bij brand.
      En menig oud en nieuw hebben wij bij vrienden in Den Haag doorgebracht. Wat daar gebeurde was niet normaal, er werden ook zulke vuren aangestoken dat je niet eens meer de wijk uitkon ‘s nachts en moest blijven slapen. Dat gebeurt niet in het saaie Wassenaar of Aerdenhout.
      Ook al je kijkt naar waar de meeste overlast was in de grote steden dit jaar was dat gewoon in de mindere wijken. Amsterdam-West was een wildwest en in Oost was het rustig enz.

      Maar als jij wil beweren dat het die vervelende saaie tweeverdieners met een duur koophuis, twee auto’s en een labradoodle zijn die enorm vuurwerk knallen en er hulpverleners mee bekogelen, dan is dat jouw recht. Heel geloofwaardig vind ik het niet.

      Verwijderen
    2. Dank dat het verschil een grote stad of dorpen op het platte land is. In de dorpen zijn het idd de dikke modaal verdienende heren die los gaan. Dus hebben jullie beide gelijk.

      Verwijderen
    3. Want op oudejaarsavond 2019 is de politie in grote getale uitgereden om die plattelandse raddraaiende modaal verdienende dikke mannen eens aan te pakken die vernielingen aanrichten en met vuurwerk naar omstanders en hulpverleners gooiden.

      Verwijderen
    4. In de dorpen is de politie al weg bezuinigd en gepromoveerd. De goeden konden ze in de steden wel gebruiken. Omdat het niet in het nieuws komt wil dat niet zeggen dat het niet er niet heel heftig en raar er aan toe kan gaan. Jeugd van een jaar of twaalf die speeltuin meubels sloopt. Honden die van angst ontsnappen en doodgereden worden. Nog maandenlang vieze rode drab op straat. Auto, s met een vieze vette rare laag vuil. Autisten die aan de kalmerende medicijnen moeten. Ouderen die niet naar buiten durven. Ja en dat allemaal door brave nette lui. Met van die twee vazen voor het raam en twee dikke auto, s voor de deur.

      Verwijderen
    5. Vreselijk! Gauw verbieden om 2 auto’s en twee vazen voor de deur te hebben. Dat zal ze leren die schavuiten van modaalverdiende vuurwerkaanstekende mannen. Als ze ook nog nog eens roken moeten ze de bak in.

      Verwijderen
  11. Ik vind het een goede zaak dat er geen knalvuurwerk verkocht mag worden. Het knallen zal daardoor sowieso minder worden. Niet iedereen zal direct naar Duitsland of België rijden. Ik ben erg benieuwd.

    Dat er straks op stations niet meer gerookt mag worden is ook goed. Ik hoop dat er over 25 jaar helemaal niet meer gerookt wordt. Dat zou ook veel geld schelen voor een hoop mensen! En dan hebben we het niet eens over de besparing binnen de zorg, door minder rook-gerelateerde ziektes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet iedereen hoeft naar Belgie te rijden. Als een paar man dat doet kun je prima een handeltje drijven uit je garage of schuur, zoals nu ook al met illegaal spul gebeurt. Lekker brandveilig en controleerbaar ook.

      Van niet mogen roken op stations gaan geen rokers minder roken. Het zal inderdaad heel veel aan belastinginkomsten voor de staat schelen. Rokers zijn een cash cow voor de staat. De extra uitgaven voor zorg wegen niet op tegen de inkomsten uit accijns, ook gaan rokers eerder dood dus scheelt het AOW.

      Verwijderen
    2. Wat ik bedoelde is dat niet iedereen geïnteresseerd is in het illegale spul. En zich gewoon zullen houden aan het verbod.

      En dat roken op stations straks niet meer mag betekent dat er nog een plek komt waar je niet meer terecht kunt met je peuk. Dat zal ontmoedigend werken. Het scheelt heel veel belastinginkomsten voor de staat als minder mensen roken, dat klopt. Maar zelfs als mensen langer leven omdat ze niet roken, zal dat goedkoper zijn dan de rokers die wel eerder dood gaan, omdat zij de laatste jaren van hun leven vaak veel ongezonder zijn.

      Verwijderen
    3. Dat klinkt heel mooi, maar klopt helaas niet. Dat schud ik niet uit mijn mouw, het blijkt uit economisch onderzoek. Lang leven is gewoon heel erg duur en ouderen maken veel zorgkosten. Dus als alle rokers stoppen met roken en iedereen met overgewicht op dieet gaat en dat volhoudt, worden de langetermijnkosten voor zorg hoger. Dat lijkt een paradox, maar is het niet. Ongezonde mensen gaan eerder dood en dat levert de staat meer voordeel op.

      Dit is overigens geen pleidooi voor roken en ik rook zelf niet.

      Verwijderen
    4. Jeetje, echt?! Ik had de indruk dat jarenlang diabetesmedicatie (pillen, insuline, teststrookjes, controles) toch wel flink erin hakken qua kosten. En volgens mij is de levensverwachting even hoog als bij gezonde mensen. Dan kan het toch echt wel uit om af te vallen?!

      Verwijderen
    5. Vertel eens ? Waarom zo, n reactie. Een persoonlijke hatelijke aanval ? Op iemands lichamelijke beperkingen. Die geen keuze zijn. Dat is roken op plekken waar anderen er last van hebben wel.

      Verwijderen
    6. @Anoniem van 1 februari om 19:15 uur. Is het echt zo dat de zorgkosten door de langer leven hoger worden? Volgens mij is ook vastgesteld dat mensen op een latere leeftijd dan vroeger last krijgen van kwalen en dus langer gezond doorleven. De periode van kwalen verschuift naar later. Vroeger dienden zich eerder dan nu de meeste chronische kwalen aan, nu is dat later, maar de periode van 1 of meerdere kwalen blijft ongeveer hetzelfde. Ondertussen geven ouderen wel geld uit, betalen ze belasting en zijn ze als consument voor de economie van groot belang.
      Ik vraag me echt af of eerder doodgaan de staat voordeel oplevert. De meeste mensen gaan dood na een vrij langdurige en kostbare ziekteperiode. Het maakt niet zo veel uit of mensen relatief jong doodgaan of later, de ziekteperiode blijft ongeveer hetzelfde.

      Verwijderen
    7. Sorry, ik bedoelde het absoluut niet aanvallend. Ik had er niet bij stilgestaan dat dat zo opgevat kon worden. Anoniem van 1 februari schrijft dat uit economisch onderzoek blijkt dat als iedereen met overgewicht op dieet gaat, de zorgkosten omhoog gaan.
      Ik ben niet zo bekend met de zorgkosten voor rokers, maar ik heb zelf diabetes en overgewicht. Ik probeer wel af te vallen, maar dat lukt niet blijvend. Ik ben wel eens afgevallen met een crashdieet en toen was de diabetes weg. Ik nam dus altijd aan dat ik veel duurder ben als ik dik ben. Volgens mij is mijn levensverwachting namelijk normaal. Maar volgens anoniem van 1 februari, klopt dat dus niet en ben ik goedkoper als ik dik en ziek blijf? Daar kijk ik wel heel erg van op! Vandaar mijn reactie...
      Anoniem 3 februari 8:52

      Verwijderen
    8. Voor zover als ik geïnformeerd ben, is jouw en mijn (ook diabetes) levensverwachting inderdaad normaal. Alleen bij extreem en morbide overgewicht is de levensverwachting korter, maar dan heb je het over een BMI boven de 45 of zo.
      Een eenvoudige rekensom leert dat je, als je zonder medicatie kunt en even oud wordt, je minder aan zorgkosten maakt.
      Maar zoals je al zegt, het is heel moeilijk om af te vallen en vervolgens ook nog op gewicht te blijven.
      Het lijkt mij onzin om te stellen dat als mensen ouder worden, ze duurder worden voor de zorg. Er zijn ook mensen die tot in de 90 heel gezond zijn en dan plotseling een aantal gebreken krijgen waaraan ze behandeld worden en dan al vrij snel overlijden. Is dat duurdere zorg dan mensen die slechter worden op hun 60e en dan binnen een aantal jaren overlijden?

      Verwijderen
    9. Heel erg sorry @ 8.52 Las het als een persoonlijke aanval op Aaf. Sterkte om met uw eigen beperkingen te dealen. 11.06

      Verwijderen
    10. Het geeft niet, ik snap achteraf wel dat je het zo kunt opvatten. Dankjewel.

      Verwijderen
  12. Ik ben voor maar het gaat niets uithalen, ben ik bang. Roken onder de 18 is in nederland sowieso strafbaar, maar hier wordt ook niks aan gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, roken onder de 18 is niet strafbaar. Je kunt niet iemand de jeugdgevangenis in smijten omdat hij/zij rookt(!)

      De verkoop van sigaretten aan personen onder de 18 is strafbaar. Maarja, dat omzeil je eenvoudig op door een oudere broer/vriend/buurjongen wat te laten kopen. Zelfde geldt voor alcohol of wiet bij de coffeeshop.


      Verwijderen
    2. Het is zeker wel strafbaar. Ze kijken alleen door de vingers. Er kunnen taak of HALT straffen gegeven worden. NIX18...

      Verwijderen
    3. Nee, het is niet strafbaar. Wijs mij maar een wet aan waaruit blijkt dat dit wel strafbaar is.

      Nix18 is maar een campagne. Je mag tabak niet kopen onder de 18, maar het is niet strafbaar om te roken of tabak op zak te hebben onder de 18. Dit is anders met alcohol, daarvoor kun je beboet worden. Ook het kopen van tabak voor iemand onder de 18 door iemand boven de 18 is niet strafbaar.

      Verwijderen
  13. Gisteravond in een tweet van onze wijkmanager de kosten voor twee wijken in de middelgrote stad in. Zuid Holland.
    4000 in mijn wijk en 8000 in de wijk met voornamelijk huurwoningen. Wat een zondegeld. Kosten voor de gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Echt prima dit verbod! Ik ben wel verbaasd dat dit nu in 1 keer zo snel kon zeg. Meestal duurt dat soort dingen eindeloos.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nu heb ik een hele ochtend zitten googelen om mijn vooroordeel over links//rechts met feiten bevestigd te zien. Ik dacht ;Rechts is volkswijken, laag inkomen, die butenlanders pikken onze huizen en banen. Lekker je niks van de regels en wetten van de overheid aantrekken. Net de camping kunnen betalen. Pvv en FvD stemmen. Links; Hoger opgeleid, beschaafd anders kun je je niet handhaven in een goede baan. Klimaatneutrale huizen om de vele verre vliegreizen waar voor in de Trouw en de Volkskrant geadverteerd wordt te compenseren. Het ligt wat subtieler. Het is wel zo dat bij de PVV en het FvD een groter gedeelte een lager inkomen heeft en bij GL en D66 veel meer hogere inkomens zijn. Maar niet de meerderheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hoger opgeleiden die groen links in adam hebben gestemd komen er nog wel op terug nu alle maniertjes om.extra inkomen te krijgen aan banden worden gelegd. Vroeger was het juist degene met een hoger inkomen stemde rechts...

      Verwijderen
    2. Links en rechts zijn volkomen achterhaalde begrippen anno 2020. De PVV is een vrij linkse partij met een rechts immigratiestandpunt. In heel Europa zie je dat de oude linkse volkspartijen als PvdA in NL, in Duitsland de SPD etc. gedecimeerd worden omdat de vroegere arbeider het immigratiestandpunt niet aanstaat. In Denemarken is het juist politiek links wat scoort met een hard immigratiebeleid.

      Er zijn ook andere argumenten om tegen massa-immigratie van kansarme mensen uit de derde wereld te zijn dan het simpele ‘ze pikken onze banen’.

      En waarom zou je als hogeropgeleide alleen links stemmen, wat een vooroordeel. De VVD en FvD zijn juist de partijen van de jasjes/dasjes en parelketting. Een kakkerig man als Baudet heeft geen aantrekkingskracht op een arbeider uit Duindorp. En verder druipt de hele reactie van de vooroordelen. Zowel tokkies als hoogopgeleiden of mensen met bovenmodaal zijn maar kleine groepen. De grootste groep is de modale middenmoot.

      Verwijderen
    3. Ik ben juist als hoog opgeleide Amsterdammer heel blij met het aan banden leggen van Airbnb etc.

      Verwijderen
    4. Links voor de hoogopgeleiden met goede banen? Ik denk dat je in de war bent met de VVD, dat is van oorsprong de partij voor beter bedeelden en hoogopgeleiden. De linkse PvdA was er voor juist de arbeiders, de gewone man en vrouw in de volkswijk die naar de camping gaan. De SP was het kleine radicalere broertje. Groenlinks was de partij voor de hippies/groene medemens, voornamelijk in de steden. CDA was er voor de boeren en de meer traditionele mensen in de provincie. D66 was een splinterpartijtje voor hoogopgeleiden die te progressief waren voor de VVD, ook niet groot in de provincie.

      Tegenwoordig is het politieke landschap compleet versplinterd en is een 2 of 3 partijen coalitie niet meer mogelijk.

      Verwijderen
    5. @17.52 Een ochtend spitten naar feiten. Staatjes van onderzoeken naar stem gedrag bij verschillende verkiezingen. Stemgedrag wat iets anders is dan een algemene bevolkings doorsnede. Over vooroordelen gesprokken. Tokkies// lagere inkomensklasse. Liberalen// parelkettinkjes//stropdassen. De modalen waren bij al de partijen een modale middengroep idd 😏

      Verwijderen
  16. Grappig is dat er wel veel te koop is in Belgie maar dat het er niet wordt afgestoken met oudjaar. Mijn dochter woont net over de grens in Belgie onder Oostburg en vond het er de afgelopen 2 jaar heerlijk rustig en konden het hoge vuurwerk in Nederland zien

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Aaf, ik vind je blogs erg leuk om te lezen. Vandaag vond ik het ook weer een leuke blog. Ik ben het niet altijd met je eens omdat ik over een aantal dingen echt anders denk. Maar, juist die verschillen vind ik boeiend. Het houdt een mens scherp. Maar vandaag..dat laatste stuk van je blog. Ik zou je willen zeggen.... doe dat niet.. het doet afbreuk aan je mooie blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dat gedaan omdat een dergelijk blog als vanzelfsprekend reacties oproept over dat politiek links van het verbieden is en dat de andere partijen voor vrijheid blijheid zijn. Dus ik dacht ik zet er maar even bij dat het verbod niet uit linkse hoek komt.
      Overigens ben ik oprecht blij dat er een verbod komt!

      Verwijderen
  18. Links/rechts heeft tot op zekere hoogte stuivertje gewisseld. Links kwam altijd voor de kleine man op, mn de PvdA. Rechts was voor de rijken. Nu zie je dat de kleine man uitwijkt naar FvD en de PVV. Maar klassiek rechts heeft nog steeds weinig aandacht voor de zwakke in de samenleving. Tegenwoordig wordt Groen Links als elitair beschouwd. De SP is nog steeds klassiek links. De boel is gaan schuiven vanwege migratie en vluchtelingen. Die horen klassiek bij links, want de kleine man. De zwakke. Maar vanwege eigen belang verkast de Nederlandse kleine man naar PVV en FvD.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb nooit gerookt maar als iemand buiten wil roken zal ik het nooit verbieden. Domweg omdat er nog veel meer andere rotzooi in de lucht hangt dan van sigarettenrook. Bovendien is het een wassen neus, roken uit te bannen. Want wie weet hoeveel rotzooi wij vanuit de Duitse Kohlenpott krijgen? Doe eens een gok! Daar worden energiecentrales gestookt met bruinkool en dat stopt pas in 2035. Dan pas moeten die centrales stopgezet worden. Héél misschien stoppen ze al in 2032.

    Wat het vuurwerk betreft dat juich ik toe, zeker na al die incidenten afgelopen jaarwisselingen. Maar inderdaad in België en Duitsland kun je gewoon aan knalvuurwerk komen en je bent zo de grens over. Daar vragen ze echt niet uit welk land je komt, die verkopen je het gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben nog nooit benauwd geworden van kolen uit Duitsland en fijnstof en auto-uitlaten en wat er ook nog maar meer allemaal met roken vergeleken wordt. Van sigarettenrook wel.
      Voor de gezondheid is het vast beter als er van alles aan banden gelegd wordt, maar voor mijn comfort scheelt het alvast heel veelals er op steeds minder plaatsen gerookt mag worden. Heel fijn.

      Verwijderen
    2. Mijn luchtwegen zijn ook uiterst gevoelig voor tabaksrook! Ik ruik het op meters afstand en begin dan direct te hoesten. Veel meer dan voor uitlaatgassen.

      Verwijderen
  20. Ik denk dat NS stopt met verkoop van rookwaren omdat er steeds meer eisen worden gesteld (leeftijd checken, rookwaren mogen straks niet meer zichtbaar geplaatst worden) en de winstmarge klein is. Kan me voorstellen dat je dat op stations te lastig vindt, want de kiosken moeten het toch vooral van de snelle verkoop hebben omdat de meeste passagiers haast hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De NS verkoopt treinkaartjes, geen peuken. De kiosk of AH of primera op het station is niet van de NS

      Verwijderen
    2. Dat dacht ik dus ook. Ik heb het na gekeken. De kiosken zijn wel van hen. Miljoenen omzet.

      Verwijderen
  21. Dan lopen de mensen gewoon door naar de AKO of Appie die dat wel verkopen. Ook weer een slappe hap maatregel.

    En dat verbergen van pakjes vind ik al helemaal grappig. Er is toch niemand die als niet roker spontaan denkt o wat een mooi pakje, ik ga gelijk beginnen met roken. En rokers hebben een vast merk waar ze aan vasthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, op de stations wordt alle verkoop verboden. Ook van AH en AKO etc

      Verwijderen
    2. Nee Aaf, alleen de kiosk houdt ermee op. Zoek maar op. De NS ‘hoopt’ dat anderen volgen. De NS kan een derde partij ook niet verbieden om iets te verkopen. Contractueel kan je eea uitsluiten, maar een lopend contract kun je niet zo openbreken.

      Verwijderen
    3. @anoniem van 2 februari: het verbod voor AKO, AH en Bruna zal inderdaad moeten wachten tot na de afloop van de huidige contracten. Die contacten kun je niet openbreken!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.