donderdag 30 januari 2020

Trollen en ander volk dat hier komt kijken

Er zijn mensen die vinden dat ze alle opmerkingen die in hun hoofd opkomen hier kunnen spuien en dat dan ook doen, alleen om lekker te zieken of te jennen.
Er zijn ook mensen die een politieke overtuiging hebben die nogal ver van mijn beeld van de werkelijkheid en de politiek afstaan. Ook zij gooien regelmatig van alles in reacties.

Lelijke reacties zijn bijna altijd anoniem.
Meestal doet het mij weinig, soms word ik er kwaad over en vind ik het jammer dat Blogger niet de mogelijkheid kent om IP adressen te blokkeren, want dan had ik dat zeker gedaan.

Naast de trollen heb je de spammers,
- die willen de lezer een lening verstrekken tegen 0 voorwaarden en dus tegen een torenhoge rente,
- of die willen je deelgenoot maken van een religieuze ervaring of over een tovenaar die hen van hun lijden verlost heeft door hun akelige echtgenoot te laten sterven.
- of die melden tot minstens 30x toe dat ze in een oude onderbroek piesen voordat ze dit broekje weggooien.

Prima hoor dat je reageert, het staat je helemaal vrij om te schrijven wat je maar wilt, alleen ik plaats niet alles! De meeste reacties vind ik leuk en van sommige reacties word ik heel blij.
In de afgelopen maand kwamen hier per dag gemiddeld 6000 mensen een kijkje nemen. De meeste mensen reageren niet en een enkeling reageert wel. Van die mensen die reageren is er soms wel eens iemand die het nodig vindt om grappig te zijn of ongenoegen te spuien.

Ik had het bijvoorbeeld over de Nationale tuinvogel telling over vinken, toen was er iemand zo lollig om te schrijven: " Ik mis in het lijstje nog de slavinken, rundervinken, blinde vinken, en de Roelvinken."
Waarschijnlijk was het een lollige sneer naar mijn berichten over vegetarisme en veganisme.

Of een reactie op een blog over vegetarisme over biefstukken en gehaktballen die prima smaakten en vlees dat hun dieren eten. Of dat ze hun kat zojuist rauwe groenten hadden voorgezet.

Ook was er iemand die op een, in mijn ogen mooi stukje dat ik schreef, reageerde met: ZEUR! Of ook ZUUR WAS JE AL, AAF
Kijk, dat is nou iets wat ik echt niet plaats!

Bij het niet plaatsen krijg ik ook regelmatig nieuwe reacties van waarschijnlijk dezelfde mensen: Jammer van censuur, wegkijken, naïeve muts etc.
Ook ultrarechtse of radicaal rechtse reacties komen regelmatig langs en aangezien ik niet heel rechts ben, zul je dergelijke gedachten niet op mijn blog lezen, want ik wil die mensen geen podium op mijn blog geven.

Wat vind ik verder van de trollen? Ik heb gemiddeld nog geen 1 lelijke reactie per dag en op die gemiddeld 6000 pageviews per dag is dat een heel klein beetje!
Een te verwaarlozen aantal eigenlijk!
Overigens is dit geen uitnodiging om nu eens lekker los te gaan hier 😀

De meeste reacties zijn leuk, lief, opbouwend en inspirerend en die maken het bloggen leuk om te doen.
Daar wil ik al mijn lezers hartelijk voor bedanken!  💖

55 opmerkingen:

 1. Inderdaad ontzettend jammer dat mensen de behoefte voelen om dat soort uitingen te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aaf, Ik vind je dapper. Je schrijft leuke afwisselende stukjes, waar ik vaak nog even over nadenk. Het ene stuk spreekt mij meer aan dan het andere. Zoals met de meeste dingen in het leven. Ik vind het fijn om niet alleen te lezen over hoe ik zelf denk. Juist andere meningen of ideeen houden mij scherp.
  Dus ga lekker door en trek je niets aan van negatieve reacties die alleen bedoeld zijn om te kwetsen of eigen gelijk te etaleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen Aaf, ik lees je graag. En knap dat je al die moeite doet.Groet Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aaf, ik reageer nooit maar ik wil je nu toch zeggen dat ik iedere morgen eerst jouw blog lees. Vaak lees ik mijn man ook nog voor waar het die morgen over gaat.
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Aad, ik kom hier bijna dagelijks langs en geniet ervan om jou blogs te lezen. Dank u daar voor. Groeten Leen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel vaak start ik de dag bij jouw blog en geniet ervan. Hoor niet bij degene die reageren maar voor vandaag: Dankjewel ook voor de leeslijst. Ik ben een luie doorklikker. Fijne dag...vr.gr. Marle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi ik ook! Luie doorklikker.
   Lees altijd, reageer soms, anoniem, niet met reden maar een naam alleen voegt niks toe.
   Been het vaak niet eens. Maar zoals hier ook gezegd, dat houdt je scherp en soms verander je v blik. Bedoel mijn reacties iig nooit negatief. Aangezien je ze allemaal nog geplaatst hebt, zal dat wel overgekomen zijn!
   Schrijf lekker door!!

   Verwijderen
 7. Gaaf, ik reageer nooit maar vind het gewoon leuk om mee te lezen. Het ene vind ik interessanter dan het andere maar dat ligt aan mijn smaak. Ik verbaas .ij inderdaad wel over de snerende toon soms in reacties, lees dan niet mee denk ik dan. Fijne dag verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is leiden met een lange ij Aaf.
  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon doorgaan Aaf en je niets van deze reacties aantrekken. Lees iedere dag je blog en hebt bewondering voor je levensstijl en hetgeen je bereikt hebt. Klasse!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die opmerking over blinde vinken en Roelvinken vind ik vrij onschuldig, daar lees ik niet gelijk een sneer in naar veganisme, gewoon een grap. Bijvoorbeeld Roelvink herkent men aan zijn gele zwembroekje en tattoo’s :) Als je overal iets negatiefs in wil lezen dan wordt alles al snel heel een persoonlijke aanval.

  Uiteraard horen schelden dreigen ed. niet. Dat soort reacties hoort gewoon in de prullenbak. Maar als je schrijft over onderwerpen die gevoelig liggen en waarover de bevolking al tot op het bot verdeeld is (situatie met boeren, het klimaatbeleid van onze regering, de EU etc) dan ga je dat ook terug zien in de reacties.

  En wat zijn ultra-rechtse personen? Bedoel je neo-nazi’s? Of schaar je daar al iedereen onder die niet met het klimaatbeleid van de overheid eens is, niet meer belasting wil betalen, die niet blij is met de EU? Dus eigenlijk de gemiddelde saaie CDA/VVD stemmer? Is iemand die het daar dan niet mee eens is gelijk uktra-links? Waarom elkaar zo in hoekjes willen wegzetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is een groot verschil tussen een discussie, dialoog , een mening ventileren , van mening verschillen. Je kunt het met elkaar eens zijn dat je het niet met elkaar eens bent. Daar bij hoef je een ander nooit aan te vallen. Ik vind Aaf geweldig omdat ze zo integer het allemaal bij haar zelf houd. En altijd een consensus zoekt. Zoals gister met wat is eigenlijk eten wat je niet lekker vind. Iedereen kan daar anders over denken. Maar waarom dan iemand op de persoon daar over aanvallen. Zoals ook b.v. laatst toen ze iets zei over Trump zijn beleid. Dat werd gelijk Trump bassen genoemd. Ze heeft helemaal niks persoonlijks over hem gezegd. Iemand kan dan toch gewoon met een andere mening komen zonder iemand persoonlijk aan te vallen. Daar wordt een argument echt niet sterker van.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je bashen bedoelt.

   Sorry, maar waar zit daarin dan de persoonlijke aanval? Of is het al een persoonlijke aanval op iemand om zeggen dat het standaard ophemelen van Obama en standaard negatief doen over Trump vermoeiend is. Dan moet je wel erg lange tenen hebben. En nee dat is geen persoonlijke aanval op jouw of andermans tenen.

   Verwijderen
  3. Ja. Omdat het ook anders kan. Door het bij jezelf te houden. Een ander heeft een andere mening. Waarom moet dat als vermoeiend beschouwd worden ? ? Omdat het dan zoeken wordt naar argumenten ? Toch juist leuk. Om je mening te moeten beargumenteren. En zo te proberen iemand een andere kant te laten zien. Door vermoeiend te roepen wordt er gelijk al iets af gekapt.

   Verwijderen
  4. Daar ben ik het niet mee eens. Nog even los van het feit dat er genoeg redenen genoemd zullen zijn waarom iemand dat dan vindt, is het gewoon een mening. Een die ook bij iemand hoort. Aan argumenten geen gebrek hier.

   Persoonlijke aanvallen vind ik meer dat je de ander dom/stom/lelijk noemt, hele persoonlijke dingen erbij haalt of kwetsende termen er bij haalt. Ik heb hier meermalen op dit forum lelijke dingen naar mijn hoofd gekregen. Dingen als graaier en grootverdiener die zijn kop moet houden, enkel omdat ik mensen erop wijs dat belastinggeld niet aan een boom groeit en door werkenden zoals ik moet worden opgebracht die zich al bont en blauw betalen. Of dat ik een vervuiler/klimaatonkenner ben omdat ik geen 30 tot 50.000 heb liggen om mijn oudere woning gasloos te krijgen. Dat kan je afdoen als persoonlijke aanval of trollen, maar dat vind ik hypersensitief gedoe.

   Verwijderen
  5. Huh ! ! Forum ? Dat is dus iets wezenlijks anders. Dit is een persoonlijk blog. Waar iemand te gast is. Dan is het niet zo beschaafd om de gastvrouw die heel veel moeite doet “ om iets lekkers “ te serveren daar op aan te spreken // vallen. Een bedankje en waardering is dan meer op z,n plek.

   Verwijderen
  6. Forum schmorum, ik bedoel gewoon de reactiemogelijkheid hier. En we zijn overal te gast, of je nou op dit blog komt, op een ander blog, op een forum, de website van een krant etc. En ik val niemand persoonlijk aan en zeg ook niet dat iemand dat wel moet doen. Ook ga ik niet op ieder blog uitgebreid de schrijver zitten bedanken. Als ik het geen leuk blog vond kwam ik er niet.

   Verwijderen
 11. Vervelend zulke mensen!.
  Ik reageer als ik reageer ook altijd anoniem omdat ik niet op het internet ben bv facebook ed
  En vind het niet nodig om anderen af te kraken om hun mening of levenswijze op wat voor een manier dan ook.
  Trek je er niets van aan en je hebt gelijk dat je eerst kijkt of een persoon een fatsoenlijk berichtje stuurt voor je het plaatst!
  Fijne dag toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb nooit begrepen waarom mensen de behoefte zouden voelen zich enorm negatief te uiten op blogs met een duidelijk persoonlijke insteek. Een aanvulling, vraag of kritisch meedenken is prima, maar waarom zou je je negativiteit - zeker keer op keer - zo botvieren? Mensen snappen soms niet dat ze me echte mensen van doen hebben en niet met een bedrijf of robot. Goed dat je het heft in eigen hand neemt. Censuur is een staatsrechtelijke term, dus zo lang jij niet stiekem de overheid hebt overgenomen, is daar geen sprake van.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik reageer nooit maar lees altijd je blog en ik geniet van je verhalen ,lekker laten zeuren die hap die hebben zelf geen leven en proberen dat van een ander belachelijk te maken .

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lees Sinds kort iedere dag je blog en vind het super interessant. Zou gewoon niets van die trollen aantrekken.. zijn ze niet waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lief dat je ons bedankt. Graag gedaan en ik reageer eigenlijk alleen als ik iets kan bijdragen, een vraag extra wil en kan stellen etc. Geen kritiek want het is jouw blog en wij zijn gasten

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goed dat je je niet uit het veld laat slaan door trollen! Het is je goed recht om die reacties te weigeren. En ik ben blij dat ik ze dan ook niet hoef te lezen en me daar over ga opwinden. Ik lees elke dag graag je blog. Jij ook bedankt daarvoor. Groetjes Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je echt negatief commentaar wil geven doe dat dan onder je eigen naam; positief mag ook anoniem. Maar waarom moet dat zo dikwijls in echt harde bewoordingen ? Een gewoon "ik ben het er niet mee eens" kan toch ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gemekker over anoniem reageren of onder een naam snap ik niet. Hoe kan ik checken of jij wel echt een Gerda bent en geen Truus of Hans?

   Ik ben het dus niet met je eens:)

   Verwijderen
 18. Als je het er niet mee eens bent lees dan andere blogs. Er zijn er genoeg.
  Ik lees nog niet zolang maar regelmatig. Verschil soms van mening en soms zet de het mij aan het denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ineke, dat is toch geestelijke armoede. Waarom zou je alleen moeten lezen wat in je straatje past? Gaan we terug naar een vorm van verzuiling waar je gezindte bepaalde welk krantje je mocht lezen?

   Het is gezond om ook andere mening te lezen en op een nette manier daar op te reageren. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn maar kunt het netjes houden.

   Verwijderen
 19. Beste Aaf, ik lees je stukjes al vanaf het begin. Elke dag met plezier! Trek je niks van de trollen aan. Vervelende mensen heb je toch altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goed dat je niet alles plaatst hoor! Het blijft jouw blog en dat moet je zelf beslissen! Tuurlijk is niet iedereen het met je eens misschien, maar mensen moeten wel met respect reageren. Ik heb op mijn eigen blog ook al een paar reacties verwijderd van spammers. Dat doen ze maar ergens anders :p

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lieve Aaf,ik volg je al vanaf het begin en geniet elke dag weer van je blogs en ik bewonder je dat je elke dag weer een nieuwe blog schrijft.
  Ook al ben ik het lang niet altijd met je eens maar dat is helemaal niet erg,jij bent een goed en sociaal mens en dat waardeer ik.
  Dus jij bedankt Aaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zodra je openbaar je mening verkondigt, dan is het vrij normaal dat er ook mensen reageren met een andere mening. Wel graag beleefd lijkt mij, maar goed dat zijn dan mijn normen en waarden. Maar altijd goed en interessant om ook andere geluiden te lezen. Dat zet mij juist altijd weer aan het denken. Of ik het goed zie of doe en misschien kan ik het ook wel eens anders proberen. En het wijst mij ook vaak op blinde vlekken.

  Trollen die rellen om het rellen. Dus die mogen van mij terug naar trollenland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Als je online stukjes schrijft over wat voor onderwerp dan ook, of het nu over zuinigheid gaat, politiek of voor mijn part tv-series, dan kun je gewoon reacties verwachten. Zowel positief als negatief.

   Als je geen reacties wilt, moet je die optie uitzetten. Het wordt dan wel erg stil. Soms vind ik de reacties ook interessanter dat het stuk van Aaf, ligt maar net aan het onderwerp.

   Verwijderen
  2. Ook een negatieve reactie kan op een nette manier gegeven worden. Aaf, en alle bloggers neem ik aan, willen graag reacties en ik lees regelmatig negatieve reacties maar wel op een fatsoenlijke manier geschreven. Als ik lees hoe er op Facebook gereageerd wordt op berichten begrijp ik nog beter dat Aaf de vervelende en kwetsend reacties niet plaatst!

   Verwijderen
 23. Wat ontzettend knap dat je zoveel bezoekers per dag trekt! Snap het ook wel, want ik kom ook regelmatig een kijkje bij je nemen.

  Lullig dat er altijd mensen bij zijn die dom willen reageren. Zegt meer over hun dan over jou 😘

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog even getwijfeld of ik dit laatste zou plaatsen. Taalfouten komen vaker voor in reacties, dat is niet zo erg.
   Het klopt dat het hen is en niet hun, maar de bedoeling is wel duidelijk en daar gaat het uiteindelijk om.

   Verwijderen
  2. Ook gestaakt vandaag Anoniem van 15.57?

   Verwijderen
  3. Geen probleem. Ben zelf ook vaak een verbeteraar. Het leuke is dat ik dat door dit soort reacties een stuk minder doe, omdat ik door heb hoe ontzettend irritant het is als mensen je verbeteren :-). Heeft @Anoniem ook nog iets inhoudelijk interessants toe te voegen, of ben jij een taaltrol? :-)

   Verwijderen
  4. Geldt nu ook al een taalfout verbeteren een persoonlijke aanval?

   Gauw naar de safe space om uit te huilen over de gemene taaltrol die je plaagt.

   Verwijderen
  5. Wel als je verder niets anders te zeggen hebt ja. Fijne dag, anoniempje.

   Verwijderen
 24. Beste Aaf,
  Ik lees je stukjes iedere dag en ik vind het knap dat je steeds weer iets nieuws te vertellen hebt. Bedankt dat we mogen meelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het probleem met die vervelende reacties is dat juist die zo hard binnenkomen, omdat je je aangevallen voelt waardoor ze lang blijven hangen. Je kan het best niet met elkaar eens zijn, maar dit kan ook op een normale manier gezegd worden zonder uitschelden en nare opmerkingen. Als je elkaar op straat tegenkomt dan scheld je iemand toch ook niet gelijk uit?

  Ik kom hier elke dag even lezen, al heel erg lang. Ga gewoon zo door Aaf, je doet het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik lees hier elke dag omdat ik je stukjes meestal de moeite waard vind. Als je op intenet schrijft kun je reacties verwachten en die kunnen ook niet altijd positief zijn. Zou een saaie boel worden toch,mensen die het altijd met elkaar eens zijn. Kwetsende en onbeschofte reacties,dat gaat veel te ver natuurlijk. Maar zo'n grap over blinde vinken en slavinken, ik zie dat niet als naar commentaar op jouw vegetarische leefstijl. Vind het wel grappig. Vraag me ook wel eens af waarom die dingen vinken genoemd woorden.
  Ook ik hou niet van zeer rechtse praatjes.Opmerkingen over vluchtelingen of mensen met een uitkering vind ik naar.Maar ik hoef ook niet telkens in mijn mening bevestigd te worden dus andere zienswijzen lees ik graag.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat met je blog, je doet er veel mensen een plezier mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Fijn dat je dergelijke reacties van je blog weert. Hoef ik me daar niet aan te ergeren en op m'n hoede te zijn dat ik me door zulke zuigers uit de tent laat lokken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Heel bijzonder, wat sommigen beweegt om lollig of (zeer) lullig te reageren. Ik vraag me echt af hoe zo iemand denkt, en wat de bedoeling er van is.
  Gelukkig zijn het er zoals je schetst niet zo veel. Maar op internet is de nuance wel vaak ver te zoeken. Jammer, in het echte leven houd je ook rekening met de gevoelens van je gesprekspartner.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik herken het. Ik heb een keer een bericht gehad waarin iemand klaagde dat mijn blog een totaal dictatuur is.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Beste Aaf, ik reageer nooit, maar wil je laten weten dat ik elke dag geniet van jouw stukjes! Ga zo door.
  Hartelijke groeten van een trouwe lezeres.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Heb je al eens geprobeerd om enkel geregistreerde reacties toe te laten? Op die manier heb je minder last van moderatie activiteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste mensen die anoniem reageren geven absoluut geen problemen, het is maar een enkeling die rare, trollerige reacties geeft, dus ik laat hun reacties gewoon toe.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.