zondag 5 januari 2020

Totaal gas- en stroomverbruik in 2019 vergeleken met 2018

Het jaar 2019 was een zuinig verbruiksjaar!


Gas

Ik heb in dat jaar 406 m3 gas verbruikt en in 2018 was dit 508 m3.
Hoe komt dat? Ik denk dat dit voornamelijk komt doordat 2019 in de winterperiodes minder koud was dan 2018.
Een vergelijkbaar huishouden verbruikte in 2019 in totaal 996 m3 en in 2018 was dit 1079 m3.  Op zich heb ik het uitstekend gedaan als je bedenkt dat ik in 2018 het hele jaar 3 dagen per week werkte en ik in 2019 alleen in de maand januari werkte, maar verder niet meer.



Stroom

Aan mijn stroomverbruik kun je wel zien dat ik in 2019 een pensionada werd. Mijn stroomverbruik in 2018 was 587  kWh en in 2019 was dat gestegen naar  640 kWh. Logisch natuurlijk, ik was gewoon méér thuis, ik zette meer koffie en thee, ik gebruikte in de donkere maanden langer verlichting, en ik zat meer achter mijn PC. Dat maakt de 53 kWh extra zonder meer verklaarbaar.
Een vergelijkbaar huishouden verbruikte in beide jaren 3143 kWh stroom. Dus ook met het stroomverbruik doe ik het vergeleken bij wat er gemiddeld gebruikt wordt zeer goed!

9 opmerkingen:

  1. Het gasverbruik is netjes, maar je stroomverbruik vind ik erg knap! Wij zitten met een gezin van 4 een stuk hoger, maar nog steeds ruim onder de gegevens die jij aangeeft voor een "vergelijkbaar huishouden."

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk te lezen, Aaf! Toevallig heb ik vanochtend ook de cijfers van de afgelopen 3 jaar gelezen. Ben er blij mee, maar jij zit er wel een stuk verder onder. Chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi hoor, dat je zulke lage verbruikscijfers hebt. Nu denk ik bij gas aan koken en verwarmen, dat is dan wel te vergelijken met een "vergelijkbaar" huishouden. Maar bij die cijfers wordt er meestal alleen gekeken naar het soort huis en het aantal bewoners. Hoe zit dat met stroom? Hoe wordt daar zo'n vergelijkbaar gemiddelde bepaald? Want het scheelt natuurlijk nogal veel of je veel/weinig apparatuur bezit. Zo heb ik geen vriezer, geen magnetron, geen radio en staat de (klein) tv zelden aan. Dan zal ik vast wel een lager verbruik hebben dan iemand die net als ik in een tussenwoning woont, maar al die apparaten wel heeft en gebruikt. Waar kun je die vergelijkbare cijfers eigenlijk terug vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Anja: de vergelijkbare cijfers voor stroomverbruik nemen het bezit en gebruik van vriezer, magnetron of TV niet mee. Ze gaan in mijn geval uit van een eengezinshuis met een alleenstaande bewoner.
      Ik heb wel een koel/vriescombinatie met 3 lades, een magnetron, een broodrooster, een vrij grote TV en ik denk dat meeste mensen in een vergelijkbare situatie dat hebben. Dus misschien toch vergelijkbaar?

      Verwijderen
  4. Wij kregen ook geld terug dus ook minder verbruikt
    Ik ben ook benieuwd wat straks het gasverbruik van ons is
    Want het is geen winter maar wel koude avonden soms

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat zijn heel mooie energiecijfers! Ben je ook overgestapt en heb je een 'overstapbonus' (het blijft een vreemd fenomeen want waar blijft de trouwe klantenkorting, maar dat terzijde) ontvangen? Dan is je energierekening helemaal frugal...

    Wij zijn begin 2019 geëmigreerd naar ZW Hongarije. In een gasloos huis want we hebben een hout cv kachel. Gasrekeningen behoren daarmee voor ons tot het verleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wauw!! Wat een laag stroomverbruik zeg, heel erg knap! Gas zitten we een beetje hetzelfde, met een gezin met 2 kinderen. Misschien kun je nog eens een blogje typen over je stroomtips ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.