maandag 17 februari 2020

Al weer een jaar met pensioen!

Op 1 februari was ik al weer een jaar met pensioen!
Een heel jaar!

Wat vind ik er nu van na dit jaar?
Eerst even vooraf: in de 4 jaar voordat ik met pensioen ging, werkte ik nog 24 uur per week, verdeeld over 3 dagen. Dus ik werkte al niet meer fulltime, ik had al 4 dagen per week vrij. Daar kwamen per 1 februari 2019 nog eens 3 dagen per week bij.

En hoe is dat nu?
Ik vind het heerlijk om zo vrij te zijn! Als ik tot 1 uur 's nachts wakker wil zijn of pas om 10 uur 's ochtends op wil staan, dan doe ik dat!

Omdat ik er van overtuigd ben dat een tamelijk vast dagritme gezond is, sta ik meestal om dezelfde tijd op (half negen) en ga ik om dezelfde tijd naar bed (half één). Soms wijk ik daarvan af, als ik afspraken heb of zo. Vandaag pas ik op en wordt mijn kleinzoon tamelijk vroeg gebracht en in het afgelopen weekend verbleef ik samen met kleinkinderen en kinderen in een vakantiehuisje. Half negen is voor mijn kleinkinderen van 3 niet een normale tijd, die zijn uiterlijk rond zeven uur wakker, daarom gingen we allemaal om 10 uur naar bed en konden we er met de wakkere kindjes weer fris tegenaan!

Hoewel ik de vrijheid heerlijk vind, mis ik het werk nog steeds. Ik deed zinvol werk en ik had leuke contacten met naaste collega's. Eigenlijk ben ik nog steeds van mening dat het voor ouderen mogelijk zou moeten zijn om te kunnen kiezen of ze met pensioen zouden willen. Waarschijnlijk had ik wel door willen gaan, misschien iets minder uren, misschien 20 uur per week of zo, verdeeld over 4 dagen.  Om 12 uur beginnen en tot 5 uur werken, het had mij zeker wel wat geleken .......!
Dan had ik nu nog gewerkt, best leuk!
Er kleven wel praktische bezwaren aan. Vergaderingen zijn altijd op ochtend en hoe minder je werkt, hoe meer overhead je hebt doordat je wel alle noodzakelijke overleggen moet bijwonen. Niet dat die vergaderingen altijd zo zinvol waren, er wordt veel te veel vergaderd in dit land.
Mijn werkgever is, op enkele kortdurende uitzonderingen na, onverbiddelijk: je gaat er uit als je AOW-gerechtigd bent. Soms mag je nog heel even blijven, maar dan is het echt definitief voorbij!
Nu ja, ik vermaak me wel hoor, een cursus hier, een cursus daar, wat baantjes zwemmen en wat oppassen.

30 opmerkingen:

 1. Fijn dat je van je pensioen geniet. Er is genoeg werk voor ouderen. Niet alleen vrijwilligerswerk, maar ook betaald werk in bv musea. Als je wil kan je eens rondkijken wat er is.

  Ik kan wel begrijpen dat een werkgever er niet op zit te wachten om nog ouderen aan te moeten houden in minibaantjes. Er moet uiteindelijk gewoon productie worden gedraaid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is wel werk in musea. Maar dat is zelden betaald.
   Er is ook allerlei werk dat vroeger werk is en nu vrijwilligerswerk - onbetaald.

   En "aan het werk houden": in een flink aantal sectoren zijn werkgevers aan het roepen dat er zo'n tekort is aan geschikte werknemers. Dus als iemand WIL werken, en dat ook nog prima aankan, waarom zou iemand dan niet MOGEN werken?

   Verwijderen
  2. @ anoniem: en ouderen zouden geen productie kunnen draaien?

   Verwijderen
  3. @ kruidigmeisje Dat is onzin. Werk als suppoost is gewoon betaald werk waar vaak specifiek 65+ ers voor worden gevraagd.

   En als iemand kan en wil blijven werken is dat prima. Je moet even lezen, er staat ‘minibaantjes’. Je moet niet van een werkgever verwachten dat hij je na je pensioen nog een dag in de week laat ‘werken’ omdat dat zo leuk is voor je contacten.

   @ineke
   Ga me a.u.b. geen woorden in de mond leggen. Ik heb niet gezegd dat ouderen geen productie kunnen draaien. Ik schreef dat je niet van werkgevers moet verwachten dat die gepensioneerden door laten werken in minibaantjes omdat dat zo ‘leuk’ is.

   Verwijderen
 2. Leuk even zo een update. Ik begrijp wel wat je bedoeld met de keuze om nog een paar uurtjes te werken. Fijn dat jein deze gezondheoid van je pensioen kan genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha hier vond de burgemeester dat er te lang werd vergaderd. Hij liet iedereen op de vrije zaterdag terugkomen en zorgde voor t ontbijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is maar wat je vergaderen noemt. Wij 'alignen' en doen aand 'scrum meetings' zoals de 'daily standup', 'retrospective', en 'sprint planning'. En dan noem ik er nog een heleboel niet op. Lekker he, nu deel je de 'stavaza' op je blog. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uitklokken# graag een vertaling erbij

   Verwijderen
  2. Haha, ja ik heb ook geen idee wat bedoeld wordt!

   Verwijderen
  3. Precies wat ik bedoel... Veel jargon (Engelse termen maken het professioneler of zo) maar het is allemaal gewoon een mededeling of vergadering.

   Verwijderen
 5. Hallo Aaf, nu dus je kans om leuk vrijwilligerswerk te kiezen of aan de slag te gaan bij een 65plus uitzendbureau. Opties zijn er genoeg, je hoeft ze alleen maar uit te kiezen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien was ik niet duidelijk genoeg. Ik was verknocht aan het werk dat ik deed en dat werk had ik graag nog wat langer willen doen.
   Ik heb al een aantal keren gekeken naar het aanbod van 65+ uitzendbureaus en vrijwilligerswerk. 65+ werk is er bijna niet in deze stad boordevol met studenten en het vrijwilligerswerk trekt mij tot nog toe niet zo aan.
   Mijn beide dochters willen graag nog een kind, voor een nieuw kleinkind (of 2) maak ik graag tijd vrij, dus ik wil me net al te veel binden.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp het. :-)

   Verwijderen
  3. @Aaf, het krijgen van kinderen zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk. Dit is een onprettige maar harde waarheid. Het scheelt veel meer Co2 om geen kinderen te krijgen dan om vlees te laten staan of niet meer te vliegen. Ik sta er eigenlijk een beetje van te kijken dat dit blijkbaar geen overweging is.

   Verwijderen
  4. @Anoniem: wie zegt dat dit geen overweging is? Jij wilt blijkbaar dat er over een jaar of 30 alleen nog maar ouderen in Nederland rondlopen, zodat er niemand is die de AOW en de pensioenen kan ophoesten.
   De jonge generatie zorgt voor een voetafdruk, maar ook voor de werkenden van de toekomst.

   Verwijderen
  5. @ Aaf, zo vind ik het wel overkomen. O leuk ‘we willen nog een kind’, o leuk ‘nog meer kleinkinderen’. Terwijl je wel constant mensen aanspreekt op wat in jouw ogen geen groen gedrag is. Waarom is het ‘willen’ van een kind prima en het ‘willen’ van een auto niet?

   En ik zou het heel gezond vinden voor mens en milieu als de groei van de wereldbevolking een halt wordt toegeroepen. Ook Nederland zit bomvol en is hard op weg naar 20+ miljoen (grotendeels door immigratie), dat vind ik zeer ongewenst. Als China niet de één kind politiek had ingevoerd zouden we dieper in de ellende zitten. Dus ja, bevolkingspolitiek is gewoon iets waar je normaal over zou moeten en kunnen praten.

   En de harde werkelijkheid is dat er in de toekomst met AI en supercomputers heel veel banen gaan wegvallen en een groot deel van de bevolking permanent werkloos thuis komt te zitten. Zelfrijdende auto’s betekent bijvoorbeeld dat vrachtwagen en taxichauffeurs kunnen inpakken. Tankstations gaan verdwijnen, in de supermarkt zie je nu nauwelijks nog een cassiere door zelfscankassa’s etc. En dat is nog maar het tipje van de sluier. Ook allerlei witteboordenkantoorbaantjes zullen verdwijnen. Neem bv de juristerij, computers zullen in de toekomst gewoon 80% van de zaken kunnen overnemen en kunnen dat beter dan mensen. Simpel administratief werk kan ook volledig worden vervangen, computers kunnen alles wat wij kunnen en nog beter ook. Spraakcomputers kunnen callcentermedewerkers en helpdeskmedewerkers vervangen etc. In de toekomst zullen wij veel minder werkenden hebben. Dit zal een hele grote maatschappelijke omwenteling betekenen. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat over 30 jaar de AOW in de huidige vorm zal bestaan.

   Verwijderen
  6. @Anoniem: dus maar geen kinderen meer krijgen? Terwijl we in NL al onder de 2 per gezin gemiddeld zitten? Wat net genoeg is om ons aantal in stand te houden overigens. Daarmee groeit de bevolking niet. Wat een ongelofelijke onzin. Misschien helpt het als we bepaalde mensen die niets bijdragen aan de maatschappij selecteren die zichzelf van kant maken, zodat we daarna weer kinderen kunnen maken die wel iets bijdragen?
   Niet alles is maakbaar. Voortplanting stoppen zien als een groene keuze vind ik echt te kortzichtig voor woorden.

   Verwijderen
 6. Anoniem 10:16. Deels ben ik het met je eens, want het maar kinderen blijven krijgen (in sommige gezinnen, en dan heb ik het niet over twee) is niet verantwoord. Aan de andere kant blijven we aanvulling nodig hebben tegen de sterke vergrijzing. Dat computers kunnen wat wij kunnen en nog beter, is op veel vlakken dubieus. Chat maar eens met een helpdeskcomputer en kijk hoe snel je hem achter het behang wilt plakken. ;-) Rekenen kunnen ze als de beste maar echt menselijk gevoel en redenatievermogen zullen ze niet krijgen, is mijn verwachting, hoeveel mensen ook denken dat bewuste computers als het ware om de hoek zijn. Voor veel dingen blijven toch mensen nodig en gelukkig maar. Veel werk valt wel weg, dat is waar maar dat is een geleidelijk proces waar de mens zich ook op aanpast. Kijk maar eens hoeveel werk er al verdwenen is uit Nederland, maar er komen ook andere soorten banen voor terug. Doemdenken heeft nog nooit iemand geholpen en ik ben optimistisch gestemd over de toekomst, ook over de AOW. De mens als maatschappij is flexibele en past zich altijd weer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook optimistischer dan anoniem van 10:16 uur. Ik verwacht niet dat computers alles kunnen overnemen. Mensen blijven nodig in deze maatschappij. Mensen die lekkages van daken kunnen verhelpen, mensen die auto's kunnen repareren, mensen die lekker en verantwoord kunnen koken, mensen die in het onderwijs werken en met enthousiasme kinderen dingen kunnen leren, mensen die de vuilnis ophalen, mensen die nieuwe computerprogramma's bedenken en implementeren, mensen die mijn billen afvegen als ik dat zelf niet meer kan en ga zo nog maar eventjes door.
   Mijn dochters hebben nu elk 1 kind. De wens om nog een kind te krijgen vind ik niet overdreven. Betekent dat dat Nederland met nog twee kleinkinderen van mij overvol wordt? Dat valt nogal mee, denk ik!

   Verwijderen
  2. @Ineke Ik doe niet aan doemdenken. Natuurlijk stelt een chatcomputer nu nog weinig voor, ook siri is nog vrij beperkt. Maar zoiets was 20 jaar geleden nog compleet ondenkbaar, toen was een mobiele telefoon met camera nog bijzonder. Over nog eens 10 of 20 jaar zullen die dingen zo vergevorderd zijn dat ze het beter doen dan een mens. Ook zullen er in de toekomst operaties uitgevoerd worden door robots. Die zullen het beter doen dan chirurgen. Voor huizen heb je minder bouwvakkers nodig, doe kunnen gewoon in delen geprint worden en op locatie in elkaar gezet.
   De demografische ontwikkelingen voor Nederland zien er niet best uit, zorgkosten rijzen de pan uit, het onderwijsniveau daalt, we hebben een regering die een astronomisch duur en zinloos klimaatplan er doorheen drukt, de EU wil graag steeds meer geld en het liefst ook toegang tot onze pensioenen enz. dus ik ga niet tegen beter weten in hopen op een royale AOW tegen de tijd dat ik met pensioen mag. Dus ik trek mijn eigen plan en hoop tegen die tijd voldoende opgepot te hebben om niet in armoe te hoeven leven.

   @Aaf. Ik vind dat wel erg makkelijk. Natuurlijk zit Nederland niet vol van jouw twee extra kleinkinderen. Maar als iedereen zo denkt, heb je toch echt een probleem. Als ik morgen ga belastingontduiken of zwartrijden in het OV of mijn vuil op straat smijt, is dat ook een druppel in bv Nederland. Gaan we het allemaal doen, dan hebben we ineens fors probleem. Het is misschien niet de boodschap die je wilt horen, maar de ecologische voetafdruk van een stel tweeverdieners die autorijden en met het vliegtuig op vakantie gaan is lager dan die van een vega stel met 3 kinderen in een bakfiets.
   En ik hoop echt dat jij later geen hulp nodig gaat hebben bij het billenafvegen, er is nu al te weinig zorgpersoneel en te weinig plek in verzorgingshuizen. Wacht maar tot de vergrijzing straks op het hoogtepunt is, dan zal het nog veel schrijnender worden helaas.

   Verwijderen
  3. Dus 3 vegankinderen (borstgevoed, met wasbare luiers en zelfgemaakte hapjes) met hun ouders zonder auto en zonder vliegreizen zouden slechter zijn voor het milieu dan een koppel vliegende en autorijdende volwassenen?
   Daar zou ik nog wel eens een wetenschappelijk berekende onderbouwing van willen zien!

   Verwijderen
  4. Is het niet tegenstrijdig om kinderen het meest vervuilend te noemen en waar we vooral mee moeten stoppen, om vervolgens de vergrijzing aan te stippen???

   Verwijderen
  5. Waarom? Is de oplossing voor vergrijzing het krijgen van meer kinderen? En wat als die kinderen op hun beurt oud zijn? Nog meer kinderen? Net zo lang tot elke cm vol zit? Het klinkt hard, maar de huidige vergrijzing sterft ook vanzelf uit als de babyboomers zijn overleden.

   Maarja, het benoemen van het probleem dat het krijgen van kinderen een forse klimaatafdruk heeft is natuurlijk geen populair feel good idee, zoals pak vaker de fiets, alle kleine beetjes helpen enzovoorts.

   Verwijderen
  6. Hoe zo het krijgen van méér kinderen? In Nederland krijgen vrouwen gemiddeld 1,66 kinderen, dat is niet genoeg om de bevolking in stand te houden, op termijn krijgt Nederland steeds minder inwoners.
   En is er absoluut geen sprake van dat iedere cm in Nederland vol zit!
   Mijn ouders hadden 2 kinderen en 2 kleinkinderen, nu hebben die 2 kleinkinderen 2 kinderen en er is een 3e op komst. Dit is een typisch voorbeeld van hoe Nederland vergrijst en er steeds minder kinderen komen.

   Verwijderen
 7. @Aaf, ja! Raar maar waar. Want met ieder kind is de toegevoegde impact op klimaat een verdubbeling van die van de ouders gedurende het hele leven. En een bewoner van een rijk land land als NL verbruikt nou eenmaal veel Co2, ook als je probeert te consuminderen of plantaardig eet. Die wasbare luiers zijn ook in de wasmachine gewassen en de zelfgemaakte hapjes zijn gekookt (waarschijnlijk op gas) en de kinderen verblijven in een woning met electriciteit en verwarming. Het beste wat je voor klimaat kunt doen is gewoon geen of minder kinderen te krijgen.

  Er zal genoeg over te vinden zijn, hier alvast wat leesvoer.
  https://www.vn.nl/klimaatverandering-minder-kinderen/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aaf heeft helemaal niets te vertellen over het krijgen van kleinkinderen. Het verlangen van haar dochters en schoonzonen bepalen de kinderwens en de komst van het kind. En dan mag Aaf voluit genieten van het Oma zijn. Zij meet niemand de maat geeft alleen door hoe ze zelf leeft en waarom ze dat doet. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is er inderdaad sprake van een misverstand. Ik heb als oma geen zeggenschap over of er kleinkinderen komen en hoeveel dan. Dat hoef ik ook helemaal niet te hebben.
   Ik ben daarin niet de baas.

   Ik was 3,5 jaar geleden wel blij verrast dat er kleinkinderen op komst waren. Het had ook gekund dat het zwanger worden niet wilde lukken of dat mijn kinderen nog niet aan kinderen toe waren.

   Verwijderen
  2. Wie zegt dat Aaf daar wat over te zeggen heeft? Dat is niet het punt. Ook is het logisch dat een oma van haar kinderen houdt.

   Aaf mag weliswaar vaak over haar eigen ervaringen schrijven, maar er wordt ook regelmatig gepreekt door het geven van adviezen als ‘ga niet met het vliegtuig op reis’ of ‘ga electrisch autorijden, eet geen vlees’ enz. Dan is het ook niet zo gek dat jij erop wordt aangesproken dat je huis nog niet gasloos is en dat meer kleinkinderen niet best is voor het klimaat.

   Verwijderen
 9. Aan een debat over borstvoeding, luiers en al of niet autorijden neem ik liev er niet deel. Heb gaat hier om een andere zaak: ons welzijn en de waarde van onze pensioenen op onze oude dag zijn afhankelijk van de productiviteit en belastingbijdragen van een jongere generatie. Vergeet dat niet!

  BeantwoordenVerwijderen