dinsdag 31 maart 2020

Om te janken!

Het emotioneert mij behoorlijk, alles wat er op dit moment gebeurt! Ik ben normaal helemaal niet zo'n jankerd, maar ik ben nu iedere dag wel een aantal keren in tranen.
Zoveel doden in Italië (11.591), en in Spanje (7340), zo veel doden in New York, ook veel doden in Frankrijk. En in heel veel landen moet de grote klap nog komen. 

Als ik denk aan landen waar veel armoede heerst, zoals in Zuid-Amerika en Afrika, wat moeten die mensen als ze hun inkomen kwijt raken? Ze kunnen kiezen tussen besmet raken en toch wat inkomen verdienen of thuis zitten en verhongeren.  En als je dan besmet raakt en goed ziek wordt, dan is er geen adequate  gezondheidszorg om je te helpen weer gezond te worden.

Maar ook hier in Europa zullen mensen economisch hard geraakt worden.
Er is hier een overheid die mensen zoveel als mogelijk tegemoet komt. In vergelijking met andere  landen mogen we hier nog van geluk spreken.  En als werknemers werkloos worden, dan komen ze in aanmerking voor een uitkering. Verder is er hier in Nederland altijd nog de bijstand.

Ik ben zelf enorm blij met mijn pensioen en mijn AOW. Ik heb daarmee gegarandeerd een inkomen, wat een weelde! Dit inkomen zal ongetwijfeld wel wat teruglopen. Het ABP zal zeker niet kunnen indexeren en zelfs pensioenen moeten verlagen. Ook de AOW zal mogelijk niet verhoogd worden en misschien verlaagd. Ook als ik 10% minder ontvang, dan heb ik genoeg en kan ik nog steeds gemakkelijk rondkomen, mede door mijn volledig afgeloste hypotheekschuld.

Maar goed, ik jank wat af deze dagen. Dat komt ook omdat ik hele dagen in mijn huis zit, afgezien van 2x een fietstochtje, waarbij ik mijzelf even uitlaat.
Een vriendin van mij belde gisteravond dat haar kat weggelopen was. Ze was in tranen. Ze is wat ouder dan ik en woont alleen, ze is drie maanden geleden verhuisd. Juist nu kan een huisdier troost bieden en dan is het beestje verdwenen!  Hopelijk duikt deze kat op bij haar vorige woning, aan de andere kant van de stad!
Mijn kat zit liefst de hele dag op mijn schoot (als ik tv kijk) of op mijn linker arm (als ik achter mijn PC zit) Ik kan, als ze op mijn arm zit bijna niet typen, maar dat is niet zo erg. 

83 opmerkingen:

  1. Heel veel mensen in Nederland vallen tussen wal en schip. Gister las ik bijv. over standbouwers, nergens een beurs maar zij vallen niet onder de regeling. En zo zijn er veel meer. En ALLE ondernemers MET personeel die jaren gezorgd hebben voor vele werknemers (en tuurlijk er zijn er die daar prive meer dan genoeg aan hebben overgehouden) maar ook heel veel die zichzelf nauwlijks salaris gaven om te kunnen investeren in concurentietijden en duur personeel. Al dat personeel krijgt straks bij faillisement 70% salaris (gaan we vanuit). Maar als ondernemer krijg je nul. Geen eens bijstand.

    We kunnen pas andere landen gaan helpen als we eerst zelf sterk genoeg zijn. Laten we daar op bouwen.

    En dat emotionele herken ik wel n beetje. Komt denk ik omdat je niks ertegen kunt doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijstand krijg je wel, ook als failliete ondernemer. Maar je moet wel aan de criteria voldoen, en dus bijvoorbeeld minder dan 6000 euro vermogen hebben (als je alleenstaand bent) of minder dan 12.000 euro als je samen een huishouding voert.

      Verwijderen
    2. Dat meen je niet! Wij gingen er vanuit dat standbouwers onder de regeling vielen van die 4000. De standbouw is het eerste wat volledig werd stilgezet door de Corona.

      Ik ga morgen het noodloket bellen.

      Verwijderen
    3. Bijstand krijg je wel.... klinkt leuk, maar zoals je zelf opmerkt mag je weinig vermogen hebben. Daar telt ook je koophuis voor mee en je youngtimer auto. Heb je nog wat spaargeld? Ook eerst opeten.

      Verwijderen
  2. Hè Aaf, het begroot me om dit te lezen. Houd moed hoor!
    Je zou iedereen in de wereld willen helpen - tenminste ik wel - maar het is nogal veel.
    En India is ook dramatisch. Al die mensen die in fabrieken in de stad werken (bijvoorbeeld voor onze goedkope kleding) hebben geen inkomsten meer, want fabrieken liggen stil. Al die mensen willen graag terug naar hun familie op het platteland en gaan in overvolle treinen, met risico op besmetting.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar ik om kan janken is de berichtgeving. Tijdens de griep in 2018 overleden er veel meer mensen. Dat was net zoveel verdriet voor de nabestaanden. Maar het werd niet dag in dag uit als staatjes op tv vertoont.Ik zou willen dat men stopte met dit angstzaaien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit virus is volgens deskundigen 10x zo dodelijk als de griep in 2017/2018. De griep kwam in die winter eerder in vergelijking met de corona nu en maakte inderdaad voor een seizoensgriep ongewoon veel schachtoffers.
      Ik vind het goed dat er nu veel aandacht aan wordt besteed, er zijn mensen die de ernst nog steeds onderschatten.

      Verwijderen
    2. Vooral graag angst zaaien, die angst is namelijk terecht. Nog steeds zijn er mensen die het licht nemen en het allemaal overdreven vinden, ondanks deze overtuigende cijfers. Ik ben het ermee eens dat in een gemiddeld griepseizoen niet persé veel minder slachtoffers vallen. Maar dat is wel wat anders dan dit.

      Je zou denken dat, met al deze berichtgeving, het besef dat dit geen influenza is, wel duidelijk zou zijn.

      Verwijderen
    3. Nee, hou op met dat angstzaaien. We weten dat het heftiger is als gewone griep, maar we hoeven onzelf niet helemaal gek te maken. Het overgrote merendeel van de mensen wordt niet ernstig ziek en gaat al helemaal niet dood. We blijven nu thuis om de zwakkeren te beschermen en de zorg niet te overbelasten.

      Verwijderen
    4. zeker niet angstzaaien...
      vandaag wel bekend dat een 13 jarig Belgisch meisje overleden is aan corona....
      nee hoor vooral niet angstzaaien, maar het is wel de bittere waarheid

      Verwijderen
    5. Wie ontkent dat? Niemand. Gaan nu alle 13 jarige meisjes dood? Zeer zeker niet. Een paar duizend dan? Nee, ook niet. Een paar honderd? Nee, ook niet. Er komen ook tieners en jonge kinderen om bij verkeersongelukken, ga je dan ook iets schrijven over de bittere waarheid?

      Voor de familie van het Belgische meisje is het vreselijk en afschuwelijk, maar 80-90% van de mensen die besmet raken merkt er heel weinig van, soms helemaal niets. Het aantal mensen dat sterft aan corona is procentueel gezien laag en het betreft hoofdzakelijk verzwakte en al zieke ouderen. Het opnoemen van een uitzondering verandert daar niets aan.

      Verwijderen
    6. Helemaal eens anoniem van 16.24 het is zoals het is, daar kun je niets aan veranderen. Ik ben gestopt met telkens het nieuws volgen, daar wordt je alleen maar naargeestig van. Daar ligt de focus alleen maar op wat er mis gaat, beter had gekund en wat een ellende het allemaal is. Probeer te genieten van wat wel mogelijk is en bedenk dat dit ook weer voorbij gaat. olga

      Verwijderen
    7. Denk dat je reactie wel anders wordt als je 10 min op een positieve Corona afdeling kijkt. Of als je moeder of kind begint te hoesten.
      Tuurlijk is het wat het is, maar het angstzaaien noemen geeft aan dat jullie het overdreven vinden. En daar gaat het mis. Bij die mensen. Wij hebben of krijgen het niet.
      Maar een zwaar gewaarschuwd mens zou voor 2 moeten gelden. Anders kost het er misschien 4.

      Verwijderen
    8. @18.32 weer een hele emotionele en weinig rationele reactie. En juist daar gaat het mis.

      Vanzelfsprekend wil niemand zijn familie ziek zien worden. Een corona afdeling lijkt me geen pretje om te zien. Maar datzelfde geldt voor een afdeling met kleine kankerpatientjes, zwaar dementerenden of een palliatieve afdeling. Er is een heleboel ellende op de wereld.Ik zit hier braaf thuis te werken, terwijl ik in geen enkele risicocategorie val. Dat doe ik om kwetsbare mensen te beschermen, dus kom niet met emotionele chantage aan dat je niet om anderen geeft als je niet meedoet aan de hysterie rondom corona.

      En dan nog hoef je mensen geen angst aan te jagen om iets serieus te nemen. We horen elke dag hoeveel doden er zijn, maar hoor je ook hoeveel mensen weer genezen zijn en bv uit het ziekenhuis ontslagen? Nee, want dat is niet sensationeel. We horen ook steeds horrorverhalen over jongeren die het krijgen, maar feit blijft dat degenen die overlijden 9 van de 10 keer op leeftijd zijn en al één of meerdere ziektes hebben. Mensen laten zich veel te snel gek maken.




      Verwijderen
    9. Izerina, hoe dúrf je het te vergelijken met de normale griep? Heb je de beelden uit Spanje, Italië, New York niet gezien? Massagraven, koelvrachtwagens voor lijken. Massa's mensen die niet eens meer een behandeling kunnen krijgen omdat er simpelweg geen plaats is. Zorg voor niet-coronapatiënten die uitgesteld wordt met alle gevolgen van dien. Heel naar dat er in 2018 blijkbaar zo veel mensen aan griep zijn gestorven, maar dit is toch echt iets anders!

      Verwijderen
    10. Anoniem 18.32 ik werk in een groot ziekenhuis, weet heel goed hoe het daar aan toe gast. Maar wat helpt angstzaaierij om met dit probleem te leren omgaan? Olga

      Verwijderen
  4. Ja, in de VS wordt op minimaal 200.000 doden gerekend. En in India (1,3 miljard arme inwoners) zijn de eerste gevallen ook al gemeld. Drama's.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In NL ook al meer dan 1.000 doden sinds vandaag. En het gaat steeds sneller. Op Goeree in Sommelsdijk een heel bejaardentehuis besmet: 8 doden. Allemaal een kerkdienst bijgewoond. Mensen, vermijd menigtes !

      Verwijderen
    2. 200.000 klinkt extreem veel, maar op een land van meer dan 300.000.000 (!) mensen is het relatief weinig. Het is ook niet alsof er in 2020 geen normale sterftes zouden zijn zonder corona.

      Verwijderen
  5. Heftig he Aaf... Het scheelt hier dat ik een gezin heb. En al is dat op een andere manier ook zwaar - het leid wel af.

    Houd moed Aaf! Ook deze storm gaat weer voorbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het kan soms inderdaad overweldigend voelen... Dan zinkt ook mij de moed in de schoenen bij zoveel leed en narigheid in de wereld. En wat je zegt: er is nu ook minder afleiding of contact met anderen om van op te knappen. Ik houd me vast aan de dagelijkse ritmes en routines, en et bijvoorbeeld verse bloemen op tafel. Daar kan ik dan toch van opknappen. Op wereldniveau doet het niets, maar je moet ergens beginnen denk ik dan maar.

    Sterkte!

    Ik zou je graag een kaartje sturen om je een hart onder de riem te steken. Als je dat leuk zou vinden, mail me dan gerust je adres. Dan stuur ik je een stukje warmte en nieuwe moed via de post!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is een moeilijke tijd. Maar een groot verschil met de Spaanse Griep is dat er toen geen liveblogs waren en ook geen analisten die iedere dag de cijfers in een economische teruggang in maanden beursdip te vertalen. En met alle begrip voor mensen die een leuk initiatief starten via Facebook (want een mens wil wat): hartjes op witte shirts schilderen, zingen voor Corona, kettingbrieven voor of tegen het virus... Wat houden we onszelf bezig. Steeds weer prikkels toevoegen. Zoals een historicus zei: we noemen dit een historische en bijzondere periode, want daarmee zijn we zelf ook een beetje bijzonder. Een collectief narcisme noemde hij het zelfs. Ik voel dat op tijden ook wel een beetje eigenlijk.
    Wanneer je erg gedeprimeerd wordt van de noodzakelijke sociale onthouding, bel dan met iemand van het Rode Kruis of iets dergelijks Aaf. Laat de dip niet oplopen tot een echte depressie. Voor lichtere mineurgevoelens wil het wel eens helpen om een piekerkwartiertje in te stellen (niet vlak voor het slapengaan uiteraard) waarin je al je zorgen tot in de zwartste scenarios mag uitdenken. En na dat kwartier ga je dan weer wat anders doen. Klinkt simpel, maar is een beproefd middel, je kunt jezelf daar in trainen.
    Veel sterkte hoor! Gelukkig heb je de kat. Spinnen is helen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een reactie naar mijn hart. We leven in tijden waarin we niet alleen bestookt worden met een informatie bombardement, maar ook veel te veel navelstaren. We vinden onszelf erg belangrijk. Mensen vroeger hadden het veel zwaarder dan wij en die hadden ook niet de tijd om te denken over hun gevoelens ed. Gewoon aanpakken en doorgaan, hoe rot het allemaal ook is.

      Verwijderen
  8. Ja het is een verschrikkelijke tijd en het zal nog wel een poos zo doorgaan. Waar ik mij over verbaas, is dat de mensen die hoogst verantwoordelijke sleutel posities hebben, de hele tijd moeten verschijnen in actualiteiten programma,s om tekst en uitleg te geven. Gun deze mensen hun broodnodige rust en ontspanning of doe desnoods contact leggen via skype. Zag liever dat men alleen dhr. Van Dissel een keer in de week tekst en uitleg liet geven en de andere mensen met rust liet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben het 100% eens! En dan constant kritiek krijgen van mensen die helemaal geen verantwoording nemen. Olga

      Verwijderen
  9. Ik ken je niet, anders zou ik je een bloemetje brengen. Dat heb ik wel gedaan bij mij in de straat... Hou de moed erin, kijk af en toe nieuws en doe leuke dingen...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een kleine troost te weten dat je niet alleen staat in je verdriet.
    Ook ik moet weleens wat weg slikken of gewoon laten gaan.
    Het verdriet wat ik van dichtbij hoor , dat als je komt te overlijden er familie in beschermende kleding afscheid moet nemen zonder een troostende hand of kus, doet mij veel.
    Dat er nog mensen zijn zoals Izerina die het vergelijkt met een gewone griep is voor mij onbegrijpelijk.
    Kom een dagje luisteren naar mijn schoondochter en hoor het verschil in menselijk leed voor de nabestaanden.
    Angst doet veel met mensen, laten we er het beste van maken met z’n allen en hopen dat door onze maatregelen we er wat eerder boven op komen.
    Een tip: Probeer niet vaker dan drie keer het nieuws te checken.
    Hou een vaste dagindeling aan, plan belmomenten in en laten we hoop en moed houden.


    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik wandel elke dag een rondje met de hond naar een uitkijkplaats voor watervogels. Uit en thuis zijn we 2 uur onderweg. Ik kook elke dag een regenboog maaltijd. Tussen de middag een groenten soep uit de diepvries. In het weekend kook ik weer 3 nieuwe soepen en die gaan dan voor de komende week ook weer in porties in de vriezer. Ik ruim mijn kasten op en de voortuin is nu klaar met nieuwe planten en een opnieuw gelegd terrasje. Kortom ik werk me door de crisis heen.. anders word ik helemaal gek. Toen de ziekte begon in China heb ik mijn voorraadkast gevuld en nu ga ik nog 1x per week naar de winkel voor groenten en fruit. We bakken nu brood en maken verse toetjes. We doen elke middag een paar spelletjes rummi cub en zo slaan we ons er doorheen. We luisteren een keer per dag naar nieuws en vanavond weer naar de toespraak. Verder probeer ik het nieuws wat te mijden. Het komt onvermijdelijk op ons af en we kunnen er niets tegen doen.. dat verlamt me haast.. dus ben ik voortdurend in actie.. In de familie app zei onze zoon gisteren na bekend worden van verlenging maatregelen "Tis weer voorbij die mooie zomer".. en toen moest ik huilen.. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het maakt het natuurlijk ook extra moeilijk als je alleen bent en niet iemand op kan zoeken,waar je je zorgen mee kan delen.Bellen is niet hetzelfde. Een kat zegt ook niets terug. Het is erg verdrietig allemaal! Het veilige gevoel dat we in dit land hadden is in een paar weken verdwenen.
    Mijn reactie is meer een boosheid. Boos om de mensen die laks omgaan /omgegaan zijn met de maatregelen.
    Boosheid om mensen die zeuren om hun eigen kleine probleempjes zoals vroeg uit je bed moeten om boodschappen te halen.
    Het liefst zou ik niet meer economisch afhankelijk willen zijn nu van een inkomen... We moeten toch doorgaan: anders is het werkweigering en wat zijn daar de gevolgen van na deze crisis?
    Mensen die op dit moment de zekerheid hebben van AOW, pensioen of een andere uitkering zijn m.i. geluksvogels qua economische zekerheid, ook al kan dat in minderheid gebracht worden natuurlijk. We zullen allemaal wat in moeten leveren dunkt mij.Maar zij zijn natuurlijk weer de pechvogels dat ze vaker in de risicogroep vallen... Sterkt iedereen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier in Brabant hebben diverse welzijns organisaties, zowel op gemeentelijk als landelijk niveau, bellijnen opgezet, waar je naartoe kunt bellen als je hulp nodig hebt maar ze zijn er ook voor je als je eens gewoon je hart wil luchten. Zal vast en zeker ook in Groningen zijn. Anders zijn er wellicht ook de lokale welzijns consulenten vd sociale (wijk)teams van de stad Groningen. Staan mensen bij met raad en daad. Denk dat veel mensen nu een traantje laten, dat is ook goed, het is emotioneel zwaar om alles te verwerken wat je hoort en leest.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja wat een akelige tijd!
    Mijn beste jeugdvriendin is vorige week aan corona overleden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een kennis van mijn moeder (78) is eergisteren aan corona overleden. Verdonken in haar eigen longvocht zeiden de artsen. Zo triest. Mvg Josee

      Verwijderen
  15. Verdrietige tijden Aaf. Sterkte.
    Geen kat hier, geen kinderen elders, geen familie...geen contact meer met de buren(die ook binnen zitten)Af en toe een kind in de straat op berenjacht.
    Ik voel me geïsoleerd,of ik voor straf in een isolatiecel zit in plaats van in een intelligente lockdown... en dat is niet goed voor mijn hersens...kon ik maar huilen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gekke is dat ik anders vrijwel nooit huil, ook niet toen mijn ouders dood gingen. Nu wel! Het heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat ik gespannen ben omdat mijn dochter hoogzwanger is en dit bijzonder rare tijden zijn om te bevallen. En na de bevalling mag ze geen kraambezoek!

      Verwijderen
    2. Och jeetje, ja dat is ook spannend. Ik hoop dat alles goed gaat, en je in elk geval op raambezoek mag en kan. Bijzonder rare tijden. Misschien juist wel goed dat de spanning er met tranen een beetje uit kan.
      Nogmaals, sterkte!

      Verwijderen
  16. Het is zwaar kut, maar we overleven het wel.

    Je moet het proberen te relativeren en je niet laten meeslepen in de totale media waanzin. Ja het is heel naar dat er wereldwijd veel mensen zijn overleden aan corona, maar op wat uitzonderingen na was het merendeel al erg oud en verzwakt. Het merendeel van de mensen die besmet raken met corona wordt niet zwaar ziek en gaat ook niet dood. Er gaan iedere dag mensen dood aan van alles en nogwat en dan schieten we ook niet dagelijks vol tranen van. Huilen gaat jou en anderen niet helpen. Probeer iets nuttigs te doen, mondkapjes naaien, een grote schoonmaak etc en volg niet de hele tijd de media.

    En waarom medelijden hebben met mensen in arme landen ver weg. Ik zoek het in eerste instantie dicht bij huis. Ook hier zijn mensen die dit financieel de kop en hun huis gaat kosten. Ik ken in mijn eigen omgeving meerdere jonge ZZP’ers met kinderen die dit echt geen maanden gaan trekken. De tegemoetkoming van €4000,- krijgen zij niet, want niet de juiste code in de KVK. Denk jij dat zij het redden tot juni of september met 0 inkomen? Denk jij dat de huurbaas of hypotheekverstrekker het wel ok vindt als de huur tot die tijd even niet wordt betaald?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar Italie wil gratis veel geld van ons, alsof wij geen corona probleem hebben (vandaag 1039 doden). Groetjes Anne

      Verwijderen
    2. Waarom medelijden hebben met mensen in arme landen ver weg? Omdat die het veel zwaarder hebben dan mensen hier misschien? Hier heb je altijd nog bijstand en gezondheidszorg. Jij kunt je niet indenken dat iemand misschien meer medelijden heeft met mensen die het slechter hebben dan met mensen die toevallig dichtbij wonen?

      Verwijderen
    3. Medelijden. Daar koop je niks mee zei mn moeder vaak.

      Verwijderen
    4. @20.38 Zelf ben ik geboren in een land wat veel armer is dan Nederland. Toch voel ik mij veel meer verbonden met mensen hier in mijn omgeving. Dat is normaal. Het andere is een ver van mijn bedshow. Natuurlijk hebben mensen het in een sloppenwijk van Sao Paolo slecht, maar merk ik daar dagelijks wat van? Nee. Terwijl ik het straks wel merk als mensen om mij heen hun rekeningen niet kunnen betalen en op straat staan. Mensen die zo graag wat roepen over arme landen ver weg, doen dat naar mijn idee vanuit een redderscomplex.

      Verwijderen
  17. Misschien mis je ook gewoon het contact met je kinderen en kleinkinderen. Dat geeft mij in ieder geval altijd positieve energie. En nu dat niet kan - door de Coronamaatregelen - en ook geen contact met vrienden en vriendinnen, voelt alles zwaarder. En als mede-oma kan ik me ook voorstellen dat je je zorgen maakt over de wereld waar je nieuwe kleinkind in terecht komt.

    Misschien gewoon lekker facetimen zo direct met je kleinkinderen. Even gek doen met Oma. Knuffel maar lekker met je kat, Aaf. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag kwamen ze naar mij zwaaien in mijn voortuin! Voor mij leuker dan voor hen. Ze keken een beetje sip, want ze snapten niet goed waarom ze niet binnen mochten komen.
      Ik krijg veel filmpjes en we spreken elkaar via beeldtelefoon. Heerlijk dat dat kan!

      Verwijderen
  18. Izerina: ik ben het met je eens, de huidige berichtgeving beangstigt mij ook meer dan het virus zelf. Ook ik bekeek de statistieken van het RIVM van de afgelopen jaren. Voorbeeld: 2014/2015, periode van 11 weken, 6000 ziekenhuisopnames, 3900 doden, 1,2 miljoen meldingen van griepklachten. Na te lezen op internet. Ik benadruk dat elk mensenleven kostbaar is. In Italië ruim 11000 doden, inwonertal 60,48 miljoen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En in Italie is 25% van de bevolking 65* en dus risicogroep.

      Verwijderen
  19. Het laatste blad ban PCOB stond dat er niet gekort gaat worden op pensioen. De ouderenbonden zouden dit jaar actie voeren. Maar dat hoeft niet meer. Alleen de inflatiecorrectie dat gaat aan onze neus voorbij.
    Ik ben blij dat ik mijn moestuin heb. Afvallen lukte niet. Sinds een advies neem ik nu 2,5 liter vocht tot me. Het helpt ook tegen artrose. Alleen water drinken is niet slim, alle goede voedingsstoffen plas je dan uit.
    Een liter water, niet teveel koffie, soep en kruidenthee, eventueel groentensappen. Deze sappen tasten het gebit niet aan, zoals met citrusraspen wel het geval is.
    Ik hoef geen moeite meer te doen, afvallen gaat vanzelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt príma gewoon water drinken. Daar plas je echt geen voedingsstoffen van uit. Ons lichaam is prima in staat om in de darmen vocht op te nemen (en voedingsstoffen) en om in de nieren uit te scheiden wat er uitgescheden MOET worden, en binnen te houden wat er binnen moet blijven in het lichaam.

      Helaas zijn er kwakzalvers die dat soort rare praatjes in de wereld brengen.

      Lees hier wat het voedingscentrum te zeggen heeft over water:
      https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-water-vocht-moet-ik-per-dag-drinken.aspx?query=water

      Let op: dit geldt tot een liter of drie per dag. Ga je veel en veel teveel water drinken in korte tijd, ja, dán kan water drinken giftig zijn. Lees daar hier meer over: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterintoxicatie

      Dit zijn extreme uitzonderingsgevallen en gaat dus niet op voor mensen die "gewoon" 1,5 liter water per dag drinken.

      Verwijderen
    2. Helemaal eens met Petra, totaal onzin om niet gewoon water te kunnen drinken. Afvallen gaat ook niet sneller met veel drinken, tenzij je er calorieën mee vervangt ofzo.
      1,5liter is voldoende voor een normaal lichaam en kan in de vorm van kraanwater, thee etc.
      Water kan giftig zijn bij extreme hoeveelheden, maar1,5l is echt normaal. Bij 2,5 ga je ook nog niet dood. Valt toch weer alles mee. Tot zover de 'paniek en onzin'.

      Verwijderen
    3. Als lid van de Moermanvereniging volg ik de regels van de vereniging. Het gaat om voedingsstoffen.

      Verwijderen
    4. Ah. Kwákzalver Moerman. Juist.

      Verwijderen
  20. We worden gewoon overstelpt met sensationele berichtgeving over dit onderwerp. Haal allemaal rustig adem, zorg goed voor jezelf en laat je niet gek maken.

    Ik vond dit artikel zelf erg interessant om e.e.a. in perspectief te plaatsen: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/relativerend-rekenen-aan-covid-19/

    Waar ik me erg zorgen over maak dat er nog niemand bezig is met een exitstrategie uit de lockdown. Die kan gewoon niet nog vele maanden duren, dan gaan we als land en eu bankroet. Het medicijn is dan erger dan de kwaal. Ik vermoed dat er al veel mensen, zeker honderduizenden misschien al zelfs miljoenen, mensen in NL het virus onder de leden hebben gehad en niet zwaar ziek zijn geweest. Dat zou je moeten kunnen zien asn de antistoffen. Je zou grootschalig moeten testen op antistoffen zodat die mensen weer als de donder aan het werk kunnen om de economie te redden. Alleen de ouderen en zwakken moeten zichzelf blijven isoleren. Hoe sneller BV Nederland weer draait, hoe beter we hieruit komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Wuhan heeft de lock-down 3 maanden geduurd en gaan ze nu iets los laten. Dus, nog 2 maanden te gaan.

      Verwijderen
    2. Iets loslaten ja, maar zeker nog niet normaal. Dat is economisch niet houdbaar! Daar kan je nog decennia voor gaan betalen.

      Ik las net dat Duitsland grote hoeveelheden tests op antistoffen laat maken. Waarom zijn wij daar niet mee bezig? Hup handen uit de mouwen en weer z.s.m. naar een draaiende economie.

      Verwijderen
    3. > Waar ik me erg zorgen over maak dat er nog niemand bezig is met een exitstrategie uit de lockdown.

      Er zijn dus wél mensen met de exitstrategie bezig.

      Bijvoorbeeld wordt gekeken of de bevolking al antistoffen ontwikkeld heeft. Dit gebeurt bij bloeddonors bij Sanquin (dat zijn dus gezonde mensen tussen de 18 en de 70 ongeveer), en het Erasmus doet een onderzoek onder alle mensen, jong en oud, gezond en minder gezond. Met die twee steekproeven moet je hopelijk de immuniteit in de bevolking langzaam zien toenemen. En dan heb je meer kennis om je lockdown misschien op een gegeven moment te veranderen en te verminderen.

      Verwijderen
    4. Petra Antistoffen kunnen gewoon gemeten worden, daar heb je geen extra onderzoek voor nodig, daar is geen tijd voor. Duitsland is wel bezig om op grote schaal tests te produceren waarmee getest kan worden wie het al heeft gehad. Waarom wij niet? Daar zou onze politiek ook op moeten inzetten ipv zich alleen te focussen hoe lang we nog in lockdown moeten zitten. Iedereen die het al gehad heeft kan zonder problemen weer aan het werk.

      Verwijderen
    5. Ik noem dit geen lockdown, er worden bepaalde takken stil gelegd, maar bijvoorbeeld de bouwmarkten worden al 3 weken lang bestookt door al die thuisblijvers die het allemaal niet zo serieus nemen. Dubbele omzetten draaien, maar het personeel wordt niet goed beschermd. Ja, een beveiliger voor de deur, want als die er niet staat wordt de winkel gesloten door de lokale handhaving. Maar nog altijd moeten klantenkaarten worden gescand (die de klant in de hand houdt of op de telefoon laat zien) en nog altijd mag de klant met cash betalen. In een branche waar er amper meer dan het minimum loon wordt verdiend. Dat personeel gaat echt geen cent zien van al die extra verdiende euro's hoor, maar wordt wel gedwongen het risico te lopen om besmet te worden. Ik had gehoopt (tegen beter weten in) dat het kabinet nu eens verdere maatregelen zou nemen, alleen winkels open die voor de voedselketen noodzakelijk zijn.

      Verwijderen
    6. @Anoniem ...
      > Antistoffen kunnen gewoon gemeten worden, daar heb je geen extra onderzoek voor nodig

      Oh ja, is het zo simpel? Kom jij het dan morgen eens op ons laboratorium doen?

      Het schijnt dat de mensen die het minste weten van dit onderwerp, het meest overtuigd zijn van hun kunnen. Dat blijkt nu maar weer eens!

      Verwijderen
    7. De gemiddelde caissière of vakkenvuller is piepjong en totaal geen risicogroep. Waarom zou cash betalen niet mogen? Is het zoveel gevaarlijker? Denk jij dat een caissière die de boodschappen die ik net heb aangeraakt scant (en dus aanraakt) daar geen virus van kan oplopen, maar o wee als je een briefje van 50 piek aanraakt. Schijnveiligheid.

      En als we de hele economie het komende half jaar platgooien en we bankroet gaan, kunnen we dan bij jou een handje ophouden? Mensen die roepen om nog meer maatregelen en dat maanden lang weten niet wat ze aanrichten. Je moet het economische leven zoveel mogelijk door laten gaan. Kwetsbare groepen moeten worden geïsoleerd leerd en daarbij zoveel mogelijk steun krijgen, terwijl de rest van ons zoveel mogelijk moet doorgaan.

      Verwijderen
    8. Die tests wordt aan gewerkt. We hebben nu een speciale Corona gezant: Feike Sijbesma. Een betere persoon kun je voor die positie niet krijgen. Hij kent de pharma wereld van dicht bij, is bevlogen en charismatisch. Je zag hem de eerste dagen veel maar nu is hij vooral aan het werk.

      Verwijderen
    9. Anoniem van 22.07: Je snapt het blijkbaar niet, een piepjong persoon is volgens jou geen risicogroep, maar je vergeet dan gemakshalve dat die piepjonge personen wel anderen kunnen besmetten. Ik ben 54 dus niet piepjong, ik heb zwakke longen en ben dus extra vatbaar, maar mag niet thuisblijven van mijn werkgever, dat wordt gezien als werk weigeren. Eerst mochten we geen handschoenen dragen, nu zijn we verplicht dat te doen, omdat we die boodschappen moeten aanraken. Wat is nu schijnveiligheid? Werk jij in een cruciaal beroep, of zo niet, ben je dan thuis? Dan heb je makkelijk praten als een ander voor jou de economie draaiende moet houden. Wie vallen er volgens jou precies onder "kwetsbare groepen"?

      Verwijderen
    10. Anoniem van 00.27 als jij een risicogroep bent moet JIJ je langdurig isoleren. Je kunt niet verwachten dat miljoenen mensen zich maanden opsluiten voor jou terwijl we allemaal bankroet gaan. Ik stel juist voor dat de kwetsbare groepen in isolatie gaan (en daar ook hulp bij krijgen!) en de rest doorgaat met werken etc. Wat de groep kwetsbaren is, is ook vrij duidelijk. Ouderen en mensen met aandoeningen. Als jij een longaandoening hebt, hoor jij thuis te zitten. Ik zou dolgraag weer aan het werk willen, maar aangezien er geen strategie is om groepen die al besmet zijn geweest met het virus weer naar buiten te krijgen zit ik ook voorlopig nog binnen.

      @Petra sterk hoor om iemand die het met je oneens is maar voor dom te verslijten. In Duitsland hebben ze dan ook hele domme mensen die dan zomaar en voor niks op grote schaal testen aan het maken zijn.

      Verwijderen
    11. Hoi, ik lees dat anoniem graag thuis zo blijven, maar het niet mag van haar werkgever. Ondanks haar zwakke longen. Dat geeft vast veel zorgen

      Verwijderen
    12. @8.31 Het zou niet moeten kunnen (mits e.e.a. medisch is vastgelegd over longklachten) dat iemand gedwongen wordt om te werken uit een risicogroep. De werkgever zou ook niet het salaris moeten doorbetalen, hier ligt nu juist een taak van de overheid. Anoniem zou thuis moeten zitten, zodat de gezonde collega’s kunnen doorwerken. Anoniem zou ook voorrang moeten krijgen op boodschappenbezorging aan huis.

      Verwijderen
  21. In deze donkere en bijzondere en historische (echt wel!) tijd probeer ik naar de lichtpuntjes te kijken. Zoals dat bijvoorbeeld in Italië het aantal nieuwe patiënten nu echt lijkt te dalen.

    Hetzelfde geldt voor Nederland, het aantal nieuwe patiënten op een dag stijgt niet langer, maar daalt nu. Het waren er 30 maart bijna 900, maar op het hoogtepunt waren het er ruim 1.100 op een dag.

    Dus: social distancing werkt! Thuis blijven en minder interacties met andere mensen aangaan, helpt. We dragen daar allemaal ons steentje aan bij door dat gewoon te doen. Leuk is anders, maar dit doen zorgt ervoor dat we sneller dit stomme virus onder controle krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Petra, het de groei van het aantal patienten stagneert. Maar is het wel zo, want het test beleid is vooral ook heel erg veranderd dus kun je al die getallen helemaal niet elkaar vergelijken omdat de doelpalen steeds verzet worden. Of social distancing werkt weten we pas over een week of 2 als we niet weer de doelpalen verzetten ondertussen.

      Verwijderen
    2. Aangezien er niet grootschalig wordt getest hebben we geen idee van het aantal daadwerkelijke besmettingen.

      In Zweden zijn scholen en restaurants gewoon nog open, geen lockdown dus. Ik ben benieuwd hoe zich dat daar gaat ontwikkelen en of dat een rampscenario wordt of uiteindelijk tot dezelfde besmettingscijfers. Als de cijfers weinig anders anders zijn is het maar de vraag of onze strategie heeft gewerkt.

      Verwijderen
  22. Waar ik om kan janken: de bouwsector wordt gezien als motor van de economie en moet kosten wat het kost doorgaan. De gezondheid van de mensen die daarin werken is kennelijk minder belangrijk dan geld. Mijn man werkt in de buitendienst en moet iedere dag naar diverse klanten (binnenshuis), hij valt in de risicogroep (hartpatiënt).Dit geeft ons veel stress. Over dit soort situaties hoor je te weinig. Er wordt een beeld geschetst of alleen mensen in cruciale beroepen doorwerken en de rest veilig thuis is/werkt maar de werkelijkheid is minder rooskleurig
    Helene

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar sluit ik me graag bij aan. Bleven al die thuiswerkers maar thuis, maar nee, die hebben nu alle tijd om bijvoorbeeld tuincentra en vooral de bouwmarkten te bezoeken. Ik begrijp dat er mensen zijn die niet thuis hun werk kunnen doen en besluiten te gaan klussen, maar nog altijd gaan heel veel mensen "gewoon" gezellig winkelen! Ik had het plan om mijn tuin aan te gaan pakken, maar ik ga nu echt geen tuincentrum of bouwmarkt bezoeken, ik doe alleen de hoogstnodige boodschappen in een supermarkt, en houd me daarbij aan de regels. Maar verbaas me echt over al die mensen die zich daar niet aan houden. En dan zegt Rutte net dat bijna iedereen zich eraan houdt?!

      Verwijderen
    2. Ik begrijp je angst, maar geen werk meer na Corona is in de bouwsector ook een hele reele kans. Als je man de 1.5m regel hanteerd is de kans minimaal. In ieder geval niet groter dan in de supermarkt.
      Je hebt absoluut wel helemaal gelijk dat de bouwsector in deze volledig vergeten wordt. Maar dat is al maanden zo.

      Verwijderen
  23. Totaal al 1039 slachtoffers sinds vandaag...het houdt niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik voel met je mee Aaf. Ik kan altijd al makkelijk huilen en nu laat ik de boel zo nu en dan maar lekker stromen. Ik denk ook dat het komt omdat we onze sociale contacten missen. Ik kan momenteel nergens naartoe en zit de hele dag alleen in huis. Dan heb ik te veel tijd om na te denken. Naast alle te betreuren zieken en doden maak ik me ook veel zorgen over de economie. Niet dat geld het belangrijkst is, maar denk dat de jongere generaties het zwaar te verduren krijgen. De hulp van de overheid is fijn, maar toch zijn er weer haken en ogen waardoor iemand weer net geen recht heeft op hulp. En ineens een inkomen op bijstandsniveau is niet voldoende als je vaste lasten zijn ingericht op meer inkomen. Ik wens je veel sterkte en kracht Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hoi Aaf,

    Zo voelde ik me ook een paar dagen geleden. Voor het eerst in mijn leven kon ik me zo goed voorstellen hoe een depressie zou kunnen voelen. (Sorry, wil hiermee niet een depressie bagatelliseren, een echte depressie is vast nog zwaarder).
    Vooral omdat ik ver van mijn moeder woon (Afrika) en ik haar angst en wanhoop zo voel in de appjes die ze mij stuurt, terwijl ze normaal gesproken nooit zo negatief is. Ik kan nu ook niet zomaar naar Nederland komen natuurlijk. De kinderen keken zo naar vakantie bij oma in Nederland uit, maar het is niet anders, gelukkig begrijpen ze het goed.

    Heel veel sterkte in deze onzekere situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het een mooie opmerking die je maakt over depressie.Ik heb paar depressies gehad, begrip is daar weinig voor.Ik ken mensen die veel thuis zijn vanwege ziekte en dingen horen als "lekker fijn niks doen thuis,bofkont".
      Nadat Nederland een week in intelligente lockdown was, begonnen mensen al te klagen, het was zwaar, niet zo leuk, ze zien hun vrienden niet, ze mogen niet naar clubs en uitgaan, ze gaan klussen,opruimen, de tuin doen,en/of aan de drank...want ze vervelen zich.
      Nee je kan dit niet vergelijken met een depressie, maar het helpt hopelijk wel om te begrijpen hoe zwaar een depressie kan zijn.

      Veel sterkte voor jou en je moeder!

      Verwijderen
    2. Je kunt ook accepteren dat ellende/pech/verlies/dood onderdeel is van leven. Dat er perioden in je leven zullen zijn dat je niet lekker in je vel zit. Dat dat normaal is zonder dat je er een naampje depressie op hoeft te plakken. We leggen tegenwoordig veel teveel nadruk op hoe we ons voelen of zouden moeten voelen. Soms moet je ook gewoon door met het leven. We kunnen wat dat betreft best een les leren van onze voorouders van pak ‘em beet 100 jaar terug. Grote armoe, grote gezinnen, behoorlijk wat kindersterfte, het was normaal om jong al keihard te werken etc. Zat iedereen depressief te zijn? Nee, ze hadden geen tijd om over hun gevoelens te zitten sippen, want ze moesten wel door met werken/koken/boenen etc.

      Verwijderen
  26. Ik zag een tekening op het raam bij een vrouw in de straat.
    ‘Hou vol’ stond erop. Ik kreeg een glimlach. Dat is natuurlijk ook zo.
    Dus ik zeg ook Hou Vol, het komt weer goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Mijn oudste, alleenstaande moeder met 3 kinderen (een van 9 en een tweeling van 6) werkt al twee weken thuis. Gelukkig woont mijn jongste dochter op loopafstand (de universiteit is gesloten) en zij vangt de kinderen 6 uur per dag op zodat haar zus kan werken. Maar nu is er ook in Australië ‘n complete lockdown ingegaan en mag niemand meer in het huis van een ander aanwezig zijn. Er mag per gezin maar een persoon in de supermarkt zijn. De bezorgdiensten van supermarkten bezorgen alleen bij mensen boven de 55 en bij gehandicapten. Hoe moet een alleenstaande moeder met 3 jonge kinderen zich redden? Daar ben ik,heel erg bezorgd over. Wij zouden begin mei naar Australië vliegen maar helaas...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jammer en verdrietig. Ik ben ook in mijn eentje met 2 kinderen, structuur is alles wat het gaande houdt. Maar makkelijk is het niet. Halverwege de middag is het op. Daarom maaak ik die laatste uurtjes 's avonds

      Verwijderen
  28. @ anoniem 08:45. Natuurlijk is er elders (of was er vroeger) veel meer ellende. Ik zeg ook niet dat iedereen depressief hiervan wordt maar dat ik me gewoonweg kan VOORSTELLEN hoe een depressie kan voelen. Ook ik heb het nodige meegemaakt waar je nou niet bepaald blij van wordt, dus ik weet echt wel hoe ellende meemaken voelt. Maar ik ben ook iemand die erg hangt aan een vast ritme (dat nu totaal is weggevallen) en heel moeilijk kan omgaan met plotselinge veranderingen. Dat staat los van het accepteren van ellende, als gelovig persoon zal ik wel de laatste zijn die dat niet accepteert. Maar verdrietig voelen om alles wat er nu gebeurt, op z'n tijd, mag ook gewoon.

    @anoniem 23:54 dank je, lief van je! Insgelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 10.53 mijn reactie was niet bedoeld om je af te zeiken. De boodschap is dat je gewoon moet proberen er wat van te maken, hou jezelf bezig en ga niet zitten malen. Daarvan word je vanzelf depressief. kunt beter een kast uitsoppen of een paar sokken stoppen dan zitten simmen over dingen die je niet onder controle hebt.

      Verwijderen
  29. Alsnog vind ik het een rare reactie, want wie zegt dat ik dat niet doe?
    Je hebt het over accepteren dat ellende, dood, ziekte etc erbij hoort. Maar ik vind dat van een totaal andere orde dan je gewoonweg heel verdrietig kunnen voelen. En dat hoort er ook gewoon bij in een situatie als deze, ook als je afleiding zoekt.
    En nogmaals (blijkbaar is lezen moeilijk?), ik zeg niet dat ik depressief ben maar dat ik mensen met een depressie wat beter kan begrijpen in deze situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hoi Aaf, herkenbaar het huilen. ik had vorige week een dag dat ik alleen maar liep te huilen en het somber inzag (over heel andere dingen dan de corona-situatie). mijn zus bleek een halve dag eerder hetzelfde gehad te hebben. We hebben besloten dat het de reactie op de hele situatie was. Het is ook ongekend wat we nu meemaken

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.