maandag 30 maart 2020

Verborgen verleden- een interessant programma over voorouders van bekende Nederlanders

Door de coronacrisis zijn er nogal wat TV programma's vervallen en daarom worden nieuwe afleveringen van Verborgen Verleden vanaf 3 april vervroegd uitgezonden.
Ik vind het altijd erg interessant om te zien! In een van de eerste afleveringen gaat  het over het verborgen verleden van Annechien Steenhuis, presentator en nieuwslezeres. Ik weet dat ze hier in Groningen in het provinciale archief bezig zijn geweest in deze aflevering.

Ik heb vrij uitgebreid mijn eigen verleden nagezocht en vond interessante dingen.
De oudste voorvader die ik heb kunnen vinden is Tiaerdt Tiaerdtsz. geboren rond 1530 in Nieuwehorne Dat is bijna 500 jaar geleden!
Een voorvader die in het leger van Napoleon zat, hij was de overgrootvader van mijn opa. Nadat hij in dit leger gediend had, raakte hij aan lagerwal, werd bedelaar en kwam uiteindelijk terecht in de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen.
Er zijn ook gezinnen, zoals het gezin van de grootvader van mijn oma, waar tussen 1858 en 1879 in totaal 13 kinderen geboren zijn, waarvan 6 doodgeboren en 3 overleden zijn voordat ze 4 maanden waren. Dramatisch vind ik het! Vier kinderen overleven, waarvan er 2 naar de VS emigreerden. Dat hield in die tijd in, dat de ouders en overgebleven zussen deze mensen nooit weer terug zagen. Ze hielden contact via brieven.

Beroepen van mijn voorouders:
Vrouwen: breister, kasteleinske, dienstmeid, koemelkster, naaister, spinster, arbeidster
Mannen: timmerman, meubelmaker, veenbaas, kleermaker, schoenmaker, huisschilder, wagenmaker, werkman, koemelker, slager, winkelier, koopman, knecht in het tuchthuis, wolkammer, tabakskerversknecht, soldaat, landbouwer, visser, kuiper, korenmolenaar, boer, boerenknecht, gardenier, knoopmaker, onderwijzer.

De nieuwe serie Verborgen Verleden start op 3 april. Ik ga weer kijken! 

16 opmerkingen:

  1. Goed idee aaf ik ga kijken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn vader was schoenmaken, net als zijn vader. Hij heeft ook veel nagezocht en kwam er achter dat een van de voorvaderen ook schoenmaker was op het A-Kerkhof in Groningen rond 1750. Bijzonder dat dat beroep in de familie zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga ook zeker kijken. De aflevering op 3 april is met Theo Maassen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kijk ook altijd naar dit programma. Zo kwam ik er achter dat ik een voorouder deel met Gerrit Zalm. Een van zijn voormoeders heette Geertje Visser uit Staveren. Mijn grootmoeder heette Geertje Visser en kwam uit Staveren. Dat was zo toevallig, dat ik het even uitgezocht heb. Ze blijken nichten of achternichten te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Was die Tiaerd Tieardsen een Fransman ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welnee, het was een Fries. Voor zover ik heb kunnen nagaan, zijn al mijn voorouders Friezen.
      Je zou Tiaerd Tiaerdtsz nu schrijven: Tjeerd, zoon van Tjeerd.

      Verwijderen
    2. Nieuwehorne ligt niet in Frankrijk, het ligt in de buurt van Heerenveen.

      Verwijderen
    3. I known. Ik vroeg het omdat ik een op Terschelling aan gespoelde Fransman als voor ouder heb. En die hete Tjaard Tjaardsen. Vroeg me al af of we familie zijn 😀

      Verwijderen
    4. Nee, dat is niet mogelijk, Tiaerd Tiaerdtsz is op 3 augustus 1603 overleden in Schoterwold, het tegenwoordige Oranjewoud, ook dicht bij Heerenveen en niet verdronken in de Noordzee en aangespoeld op Terschelling.

      Verwijderen
    5. Haha. Hij was niet verdronken. Anders had hij geen nazaadjes meer kunnen maken.

      Verwijderen
  6. Leuk hoor, van hoe het vroeger was en dergelijke. Groetje Sjaan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hanso Idzerda is ook geen Franse naam !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klopt, Hanso Idzerda was geboren in Weidum, Friesland. Zoon van een arts. Verhuisde later naar Den Haag.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een van de toppertjes op tv, dus ik zit 3 april klaar om te kijken!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.