woensdag 18 maart 2020

Online boodschappen bestellen valt niet mee!

Ik kom niet meer op straat, ik blijf als kwetsbare oudere thuis. Ik doe online fitheidsoefeningen en als de zon schijnt, zit ik nog wel eens lekker in mijn achtertuin in de zon, maar verder heb ik huisarrest, een soort ophokplicht voor mensen zoals ik, vanwege het besmettingsgevaar en omdat de ziekte voor mij dodelijk kan zijn. Aan dat woordje dodelijke moet ik nog wel héél erg wennen. In de Volkskrant van vandaag staan cijfers over mogelijke aantallen. Dat is natte vingerwerk, maar toch, waarschijnlijk minimaal 31 duizend (in een heftig griepseizoen is dat 10 duizend), maar in een zeer zwart scenario moet rekening gehouden worden met 550 duizend. Ruim een half miljoen dus. Duizelingwekkend en enorm beangstigend!

Ik zit er overigens over te denken om toch naast dat zitten en lezen in mijn tuin, maar eens even een lekker rondje te fietsen en niet alleen maar in mijn tuin te zitten. Het is prachtig voorjaarsweer en als ik naar het buitengebied hier vlakbij ga, dan kom ik alleen andere fietsers, wandelaars, schapen, vogels, bomen en weilanden tegen. Geen besmettingsgevaar te duchten. Ik blijf op afstand van andere mensen, tenminste 1,5 meter lijkt mij genoeg!

Maar, waar ik over wilde schrijven, is over boodschappen bestellen. Dat had ik nog nooit gedaan en mijn dochter was nogal pessimistisch: " Het duurt erg lang voordat je wat in huis hebt! "

Dus deed ik een poging. Op zijn vroegst kunnen mijn boodschappen over 14 dagen geleverd worden!
Dat is wel erg laat!
Voor een mens die gewend is om nu op de fiets te stappen en binnen 1 uur alle benodigde boodschappen in huis te hebben, is het eigenlijk geen optie!
Ik besluit buren en (schoon-)kinderen te vragen wat voor mij op te halen als ik iets nodig heb.

Ik ga eerst inventariseren wat ik allemaal  in huis heb, want dat is best veel!
Hier kunnen jullie morgen over lezen!

35 opmerkingen:

 1. De overlevingstijden van het virus op diverse materialen is net bekend geworden: 3 dagen! 2 dagen op roestvrijstaal en 24 uur op karton.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Siebrie, waar haal je deze info vandaan?
   Esje

   Verwijderen
  2. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200318_04893480

   Verwijderen
  3. RIVM zegt 3 uur maximaal.

   Verwijderen
 2. Hoi Aaf, goed dat je wel buiten bent! Juist nu de zon er is, ook goed voor de weerstand. Ik heb zondag 15 km gewandeld en gisteren een stuk gefietst. Ben geen kwetsbare oudere, dus kan wat gemakkelijker daartoe beslissen. Maar het lijkt mij dat frisse lucht en beweging altijd goed voor de gezondheid zijn. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nu is het 2 weken he, normaal natuurlijk niet. Ook omdat deze bestellingen bijna wel alles leveren wat je wilt itt de winkelvoorr.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn bemoedigende berichten over de ontwikkeling van een vaccin. Ik had laatst nog op internet gekeken naar de geschiedenis van mijn geboortedorp en haar inwoners. Schrikbarend hoeveel.mensen er stierven aan bijvoorbeeld difterie, tegenwoordig in Nederland niet meer voorkomend. Zo zal het uiteindelijk ook met dit virus gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bestel elke week boodschappen. Door alle hamsteraars is het nu lastiger een leverdatum te reserveren, maar vanaf maandag komen ze gewoon weer thuis. Ik vind het altijd een fijne luxe die me veel tijd scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je zou wel nu alvast kunnen bestellen voor over 14 dagen. Dan hoef je alleen de tussentijd op te vullen.

  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bovendien kun je je bestelling tot een laat tijdstip nog aanvullen!

   Verwijderen
 7. Ik bestel normaal gesproken altijd online en dan haalt mijn vriend het op bij een pickuppoint. Nu hadden wij donderdag voor de hamsterhysterie de weekboodschappen gelukkig. Alleen dit keer zat alles in Leeuwarden vol, voor zowel afhalen als bezorging, voor de komende 3 weken. Mijn vriend gaf aan dan wel naar de volgende stad te rijden. Dus komende week geregeld. Volgende keer moet ik er waarschijnlijk toch aan geloven om naar de supermarkt te gaan. Ik hoop dat alles dan weer een klein beetje op de rit is. Wij werken allebij gewoon en moeten dan waarschijnlijk 's avonds naar de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bewegen in de buitenlucht is heel prima, voor de conditie en voor stressreductie! Er zijn momenteel geen wandelfiles, zoals je anders wel eens ziet met Pinksteren of zo.
  Ik hoop dat de weekmarkt doorgaat en dat we dan verse groente en fruit kunnen kopen.

  Als het langer dan een maand duurt, lijkt het me niet verkeerd dat de regering weer een distributiesysteem instelt met basispakketten voor alle inwoners. Maar daar gaat wel wat voorbereiding aan vooraf, omdat je ook leeftijden en allergieen in kaart moet brengen. Ook winkelen op afspraak lijkt me een mogelijkheid. Daar moeten wel apps voor te maken zijn (misschien afstudeeropdracht voor iemand?)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij bestellen altijd boodschappen, en normaal kan dit vaak zelfs voor de volgende dag. 14 dagen is erg lang inderdaad! Ik stuur mijn man erop uit nu op de boodschappen te doen (met 38 weken zwangerschap ben ik ook extra voorzichtig).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man en ik zijn 73 en 70 jaar. De supermarkt is tegenover ons huis. We doen nog wel zelf boodschappen. Ook gingen we deze week nog lopend naar 2 andere supermarkten. Winkelkarretjes gebruiken we soms, dus nu helemaal niet meer. En onze zoon woont 1 kilometer verderop, daar zijn we gisteren geweest. Verder kunnen we toch al weinig, want mijn man heeft alzheimer en hij kan niet meer fietsen. Normaal gaat hij naar de opvang, maar die is nu ook dicht. Het is hier in Friesland gelukkig niet zo erg als in Noord Brabant. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gaertsje,

   Ik wilde toch even reageren want ik vind het super fijn om te lezen dat je man lekker bij jou thuis is! Fijner om samen te zijn.

   Mijn vader woont in een verzorgingshuis (destijds jong gediagnotiseerd met vasculaire dementie) en ik kreeg ruim 1,5 week terug al te horen dat ik niet meer mocht komen, ik val onder de risico groep.
   Helaas mogen we hem nu, wat overigens volledig terecht is, allemaal niet meer opzoeken.
   Mijn moeder heeft het hier enorm moeilijk mee.

   En ik kan me direct voorstellen dat het voor u ook moeilijk is, om nu de volledige zorg over uw man te hebben. Vaak wordt dat enorm onderschat.
   Maar toch ben ik blij te lezen dat hij fijn bij u is!

   Verwijderen
 11. Jeetje, maar liefst 14 dagen. Dat schiet niet op inderdaad. Dat lijkt me ook niet normaal, en zal vast te maken hebben met de coronacrisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ga gewoon dagelijks naar de supermarkt en op zaterdag voor de "grote boodschappen". Ik vind het fijn om te zien dat de wereld gewoon door draait en ik ben het supermarkt personeel dankbaar dat zij niet allemaal hysterisch thuis gaan zitten.
  Bij ons is er een Spar in de buurt, daar kun je naar bellen (met telefoon!!) en dan komt er een medewerker je boodschappen thuis brengen. Dezelfde dag.
  Voedselpakketten van de regering lijken mij dus niet nodig. Ik vrees dat de hamsteraars van nu hun voedsel binnenkort massaal zullen weggooien, want over de datum! Zonde.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo weggooien? Ze kunnen het toch gewoon opeten? Ik heb gisteren boodschappen gedaan, was door zuivel en groente heen. Het was rustig en er was nog genoeg te koop.
   Olga

   Verwijderen
  2. Er zijn mensen die artikelen al weggooien, als het maar één dag over datum is. Dit risico zit er in, als je in paniek gaat inslaan. Dan werkt het gezonde verstand niet zo goed. Geartsje

   Verwijderen
 13. Vanmorgen heb ik bij de Aldie (op Tholen) boodschappen gedaan en vond het ongelooflijk te merken hoe mensen zich eigenlijk totaal NIET aan zelfbeschermende maatregelen hielden
  Mensen stonden best dicht bij elkaar te praten en bij de kassa drongen een paar mensen zich langs de rij omdat ze niet hadden.
  Ik ben echt niet zo snel bang en normaal ook niet overdreven voorzichtig maar vond het stuitend dit te merken.
  Wat zijn jullie ervaringen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man kwam vanmiddag terug. Schappen wel goed gevuld, maar hij was ook geschokt. Snotterende, hoestende en overal aan voelende mensen. Elk pak pakken, alles lezen en weer terug zetten. Er was geen doorkomen aan. Het leek wel ook alsof allerlei mensen uit doelgroep kwetsbare oudere, voor de gezelligheid eens naar een andere super gingen, met z'n tweeën om er toch even uit te zijn. Hij heeft bij thuiskomst, zijn handen goed gewassen. De boodschappen uitgepakt, en nogmaals goed gewassen. De volgende keer gaat hij om 8:15 uur. En ik blijf nog thuis met de kinderen, want ik nies en heb keelpijn. En voor de gezelligheid gaan de kinderen nu ook echt niet mee.

   Verwijderen
 14. Bij ons was de suup vanmorgen keurig bevoorraad. Op een enkel ding na (oa pleepapier, ik begrijp het nog steeds niet, en droge pasta) kon ik alles krijgen. Iedeeeen hield afstand van elkaar en het was prima te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja Lot dat klopt ik woon in sint Maartensdijk het zelfde laken en pak
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is toevallig, morgen moet ik naar Liedel ben benieuwd hoe het dan daar is

   Verwijderen
  2. Bij de MCD in Stavenisse gaat het er heel anders aan toe alles word ontsmet karren mandjes pinautomaat

   Verwijderen
 16. Ik vind de situatie ook enorm beangstigend. Ik val ook in een risicogroep. Ik blijf zo veel mogelijk binnen. Ik rij elke dag met mijn autootje naar een afgelegen natuurgebied hier in de omgeving om daar even te wandelen. Ik ben alleenstaand en anders word ik gek in huis. Ik zie mijn kleinkinderen ook niet momenteel. Ik ben normaal een bezig bijtje, maar alles is afgelast en ben zelf een beetje lamgeslagen. Ik zie uit naar de dag dat Rutte zegt: het is voorbij! Jij ook veel sterkte met alles Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Ik bedacht dat ik nog geen week thuis zit. Ik ben afgelopen donderdag nog naar de stad geweest en heb nog boodschappen gedaan.
   Nu is alles anders en het kan nog tijden duren!

   Verwijderen
 17. Ik ben door een gebroken heup aan huis gekluisterd en het online boodschappen doen is een ramp! Heb je een bestelling kan je die vaak niet aanpassen omdat het te druk is op de site. Gelukkig heb ik voor morgen een bestelling kunnen aanmaken met de noodzakelijke boodschappen maar ook online is meer dan de helft tijdelijk niet leverbaar. De volgende datum die ik kon vastleggen is anderhalve week verder. Het is gewoon een ramp wanneer je immobiel bent en afhankelijk van de bezorgservice of vrienden. Ik hoop maar dat de bezorger morgen de kratten over de drempel wil zetten anders weet ik niet hoe ik dat moet redden ( ik kan niet goed bukken)
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gelukkig dat je je familie nog kan inschakelen. Komt vast goed. En waarschijnlijk heb je nog genoeg op voorraad om het een tijdje uit te zingen, schat ik in.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed gedaan. Ik hoest op dit moment. Vond het vanmiddag koud en ben naar huis gegaan vanaf moestuin. Ik baal wel.
  Vraag me af of het wel zo slim was om op het laatste moment toch Spaanse les en samen zwemmen gedaan te hebben.

  Ik heb geen rare hartslag, altijd goed te zien via de stappenteller en app. Die is altijd hoog, als ik me niet goed voel.
  Ik heb nu een PH meter en daar meet ik mijn urine mee op. Het is een goed gemiddelde ongeveer 6,5.
  De vraag heb ik een verkoudheid of is het Corona. Geen idee.

  Zojuist is een minister tijdens het debat in elkaar gestort. Een lockdown is het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een verkoudheid. Dagje thuis blijven geeft voordelen. Weg hoest, weg vermoeidheid. Morgen weer werken in de tuin. Koud, maar wat moet, dat moet.

   Verwijderen
 20. Ik zie wel dat het bij de ene supermarkt drukker is qua online bestellingen dan bij de andere. Bij mijn vaste super, de P.lus kan het gewoon morgen bezorgd worden, terwijl het bij de grootste super van het land hier nu minstens een week duurt. Overigens kreeg ik vorige week niet alles wat ik had besteld, vanwege niet voorradig. Maar daar worden we creatief van.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na lang proberen is het mij gisteren gelukt om te bestellen en mijn bestelling wordt vanmiddag geleverd!
   Ook mijn schoonzoon kon na veel geduld binnen een dag bestellen.

   Verwijderen