woensdag 29 april 2020

Wel of niet een annuleringsverzekering?

In de afgelopen jaren boekte ik vakanties voor mij, mijn dochters, hun partners en kinderen. We gingen gezamenlijk in Nederland naar een waddeneiland of naar het bos. Ik nam nooit een annuleringsverzekering, ik vond het niet nodig. Het was in de afgelopen 30 jaar dat ik huisjes of caravans huur nog nooit voorgekomen dat we moesten annuleren.
Dus waarom extra geld betalen?
Ik heb hiermee een heleboel geld bespaard.
Bij vliegreizen naar het buitenland nam ik overigens altijd wel een annuleringsverzekering. Mocht er iets tussenkomen, dan was ik ervan verzekerd  dat ik in ieder geval een deel van het geld terug zou krijgen.


Tegenwoordig, met de corona-pandemie en de mogelijkheid dat de ziekte in golven weer terugkomt waardoor weer een lockdown nodig is, lijkt het mij wel een goed idee.
Dus mocht ik weer een vakantiehuis gaan huren, dan toch maar een annuleringsverzekering.
Want misschien is een verzekering dan wel slim!
Ook zijn er steeds meer berichten dat het heel goed mogelijk is dat we in de toekomst door  méér  van dergelijke virussen geteisterd worden en er nieuwe pandemieën ontstaan. Een Covid-20 of Covid-21 of zo. Ik moet er niet aan denken dat de wereld opnieuw te lijden krijgt onder een volgende pandemie, maar voor zover ik begrijp, is het zelfs waarschijnlijk dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Hopelijk laat een volgende pandemie nog lang op zich wachten.

Sluit jij een annuleringsverzekering af als je een vakantiehuis in Nederland huurt?

20 opmerkingen:

  1. Wij hadden tot voor kort een doorlopende reisverzekering zonder annuleringsverzekering. Met die twee keer per jaar dat we in Nederland naar een huisje gingen durfde ik dat wel aan :-)

    De reisverzekering heb ik overigens stopgezet. Na de Corona kijken we wel. Voor nu spaart het weer een paar euro uit.

    Bedankt voor het weer toevoegen trouwens!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeiemorgen Aaf.....mij lijkt de kans groot dat binnenkort de reisverzekeringen een pandemie zullen uitsluiten zoals nu al gebeurt in de festivalverzekeringen enz. vr.gr. Marle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dan mag je wel heel goed de annuleringsverzekering doorlezen tegen die tijd, vaak wordt het niet vergoed een pandemie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben het hele jaar door een standaard reis- en annuleringsverzekering. Kost 5.50 per maand voor 4 pers en kan al ingezet worden bij 1 nachtje buiten de deur. Een losse annuleringsverzekering op 2 of 3wkn grote vakantie is vaak al duurder.
    En je hoeft er nooit aan te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De annuleringsverzekeringen hebben meestal uitzonderingen voor bijzondere situaties als natuurrampen en dergelijke. Ik vermoed dat pandemieën als Covid-19 hier ook onder (gaan) vallen. Wij zelf hebben een doorlopende reisverzekering en daarin zit naast medische zorg ook een annuleringsverzekering. Dit is met 2 tot 3 per jaar een vakantie/weekendje weg voordeliger dan iedere keer opnieuw een verzekering af te sluiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb nog nooit een annuleringsverzekering afgesloten. Weet wel dat heel veel zaken door zo'n verzekering niet gedekt worden. Lees dus heel goed de voorwaarden voor je zoiets afsluit, anders is het als nog zondegeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik had 1,5 jaar geleden een doorlopende reis- en annuleringsverzekering afgesloten omdat we elk jaar wel een grote verre reis maken en dan is een doorlopende verzekering nu eenmaal goedkoper dan een kortdurende verzekering. Ik had toevallig ook een extra kruisje gezet om verzekerd te zijn bij natuurrampen en dergelijken. Daarmee bleek onze verzekering Corona bestendig, wat dit jaar wel heel goed uitkwam want we hadden dit jaar zelfs 2 vakanties in het buitenland gepland. Op een eigen risico van 150,- en 2 KLM-vouchers na hebben we al ons geld terug gehad. Vroeger hadden we geen verzekering maar gelukkig sinds 1,5 jaar dus wel.
    Het blijft ontzettend jammer dat de vakanties niet doorgaan maar doordat we het geld terug gehad hebben is het toch wel minder zuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee, geen annuleringsverzekering. Tot nu toe gingen we met de tent of camper en we bespraken nooit vooraf een camping. De vlucht naar Australië regelen we altijd rechtstreeks via de luchtvaartmaatschappij en die kunnen we altijd voor een klein bedrag naar een andere datum verplaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik neem altijd een annuleringsverzekering, ik heb nog een oude schoonvader als er wat met hem is gaat de vakantie echt niet door.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Inderdaad moet je heel goed naar de voorwaarden kijken. Voor sluiting door pandemie heb je een reisverzekering nodig. Als je zelf wilt kunnen annuleren heb je een annuleringsverzekering nodig. Maar met de tegoedbonnen die uitgeleerd worden, kan het zijn dat je van de verzekeraar dat van je vraagt te accepteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Covid-20 of 21 lijkt me niet zo waarschijnlijk. Dan zitten ze wel heel dicht op elkaar! Een Covid-25 (die dan dus in 2025 ontstaat) lijkt me plausibeler.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Voor onze vakanties nam ik altijd een reis en annuleringsverzekering, die sloot ik dan af zodra de vakantie geboekt was ( wel bij mijn eigen verzekeraar trouwens). Naarmate we wat vaker per jaar weggingen hebben we toch maar een doorlopende reis en annuleringsverzekering afgesloten. Zo hoeven we ons geen zorgen te maken waar we ook heen gaan ( als er maar 1 overnachting plaatsvindt). Ik heb gister de verzekeringen opgezegd! We gaan dit jaar niet weg en mocht het volgend jaar weer kunnen, en we gaan weg, sluit ik dan weer een nieuwe af. Heb geïnformeerd of dit alles zo kon en dat kon, zo besparen we nu per maand het bedrag uit. Ik zet dit ook echt op een aparte spaar zodat het ook echt gespaard wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. We hebben altijd een annuleringsverzekering gehad (en hebben nog) omdat we altijd op vliegvakantie gaan (pakketreis). Al twee keer gebruik van moeten maken. Een keer toen mijn moeder haar voet brak en we met z'n tweetjes op vakantie zouden gaan. De tweede keer in verband met een ernstige ziekte bij mijn vader, die kon toen niet mee en kreeg zijn geld terug (stond bij ons op de polis).
    Inmiddels hebben we al jaren een doorlopende. We gaan regelmatig op vakantie en dan is het goedkoper.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hangt van het bedrag af. Als we met zijn allen huren heb je het toch over een huis met 5 slaapkamers. En dan loopt het bedrag dat je eventueel misloopt wel behoorlijk op. Met zijn allen betekent ouders, ik, broer met zijn gezin en hun aanhang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als Aaf dan de boeking doet voor haarzelf en 2 gezinnen; dan keert de annuleringsverzekering alleen haar deel uit van de betaalde reissom. De kinderen moeten dan zelf ook een annuleringsverzekering hebben. Ook al heeft ze zelf alles betaald! Eigen ervaring van onze groepsboeking.

      Verwijderen
    2. Daar heb ik nog nooit van gehoord. Kun je me daar meer uitleg over geven?

      Verwijderen
    3. Op onze doorlopende annuleringsverzekering staan 2 personen genoteerd. Man en ik. Wij hadden geboekt voor de hele familie kinderen en kleinkinderen plus aangetrouwd 16 personen. Deze hebben we geannuleerd wegens corona. De verzekering wilde ons dan 1/8 van het totale boekingsbedrag retour geven en de anderen moesten het op hun eigen annuleringsverzekering proberen te verhalen. Ook al stond de boekingop onze naam. Even daarna bleek dat we van de reisorganisatie een voucher konden krijgen en daarom hebben we daarvoor gekozen. Het speelde in de beginperiode rondom corona en het park ging op slot

      Verwijderen
    4. Ja, dit is waar. Een verzekering moet wel voor alle personen gelden. Die geldt niet voor de reis maar voor de verzekering.

      Verwijderen
  15. Goed kijken naar de voorwaarden, de meeste reisverzekeringen/annuleringsverzekeringen keren alleen maar voor de verzekerde en zijn of haar partner uit en niet voor overige reisgenoten. Ook zijn er verzekeringen die niet uitkeren als je geen 'volledige' reis boekt.
    Lees je vooral goed in en mocht je toch ergens op een leuk adresje terecht kunnen, alvast heel veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ga er niet van uity dat als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten ook zomaar bij bv ziekte je geld retour krijgt.eind januari dit jaar kreeg ik een hersensinfarct maar toch mocht ik van de internist reizen (wilde ik ook graag) had dan nooit ons geld terug gehad kreeg ik al te horen.gelukkig hebben we(ik voornamelijk) wel genoten van de reis.je krijgt dus zeker niet zomaar je geld terug.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.