donderdag 14 mei 2020

Kiemen kweken!

Een maand geleden schreef ik over een cadeautje dat ik mijzelf half mei wilde geven om het coronaleed te verzachten.
Omdat ik bedacht dat in deze economisch slechte tijden het niet ondenkbaar is dat zo'n bedrijfje failliet gaat, heb ik al weer weken geleden een bestelling gedaan. Ik kocht de volgende zaden:
  • tuinkers
  • mosterdzaad (kweek je op dezelfde manier als tuinkers)
  • brassicamix (met verschillende soorten kool-zaden)
  • berglinzen
  • radijszaad
De kosten waren inclusief verzending: €17,20.
Ik eet nu iedere dag kiemen, meestal op brood. Ik kweek niet alle zaden tegelijkertijd, dan wordt het te veel. Op dit moment heb ik in productie: mosterdzaad, brassicamix en radijszaad.
In de koelkast staat tuinkers klaar voor gebruik!

Onderstaand stukje schreef ik al weer jaren geleden:

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.

Mijn kiemenboekje
Ik kiem peulvruchten (linzen en bonen) en groentenzaden die ik in potten kiem en tuinkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.
Waar is het goed voor?
  • De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
  • Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
  • De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
  • Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
 (Bron: Kiemerij De Peuleschil)
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.

9 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tip.
    Ik eet tussen de middag vaak salade en daar doe ik soms kiemgroente door, die ik in de supermarkt koop. Het is wel een goed idee om er zelf eens te kweken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ook alle dagen kiemen. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb naar aanleiding van jouw berichtje een maand geleden al 3 keer bij ze besteld. Twee keer als cadeautjes. De reacties waren zo enthousiast dat ik voor mezelf ook heb besteld. Erg leuk om het te zien groeien en lekker op de kaas, tomaten en in de salade! Alsnog dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb de broccolikiemen heerlijk!!! Ik kweek ze op een kweekschaaltje dat ik ooit bij de A H kocht voor 50 cent.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet ze al een poos niet meer, maar je blogje is een goede herinnering aan hoe lekker ik ze vind.

    Als er weer meer inkomsten zijn, dan koop ik ze weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zeg maar een super food. Klinkt leuk maar is het veel werk? Ik ben niet goed in water geven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Dat klinkt heel grappig. Ik zie je al met een gieter steeds mis gieten! (Ik snap natuurlijk wel dat het om het onthouden van de tijden gaat.)

      Verwijderen
  7. Ik maak graag kiemen van linzen en zonnebloempitten. Is heel goedkoop en gaat gemakkelijk in een gewone vergiet met een bordje eronder en een schotel bovenop.
    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.