vrijdag 1 mei 2020

Warm en dan weer fris

Het ongewoon warme weer in april maakt dat je gaat denken dat het al zomer is! Maar eigenlijk is dat natuurlijk niet zo, het is gewoon voorjaar en dan is het soms ook fris.
Door de zon en de warmte buiten liep de temperatuur in mijn woonkamer in de middag op tot wel 23 graden. 
Het is heerlijk goedkoop stoken zo, want mijn centrale verwarming hoeft de laatste weken helemaal niet aan. Dat scheelt toch al snel een aantal kubieke meters vergeleken bij een koele maand april.  Dat kan zo maar 20 kub in een maand schelen!  Dat is afgezet tegen mijn jaarverbruik van ongeveer 500 m3 per jaar een heleboel!

Een week geleden wilde ik bij het verschonen van mijn bed mijn voorjaarsdekbed vervangen door mijn zomerdekbed. Het was toen 's avonds wel 19 graden in mijn slaapkamer! Een flink verschil met de temperatuur in de winter, dan is het rond de 12 graden. Toch heb ik bedacht dat het voor het in gebruik nemen van een zomerdekbed nog wel wat heel vroeg in het voorjaar is! In de maand mei is immers tot aan IJsheiligen nog nachtvorst mogelijk! De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.
Het is misschien slimmer om pas na IJsheiligen mijn zomerdekbed weer in gebruik te nemen!
Er wordt tamelijk koel en wisselvallig voorjaarsweer verwacht, misschien moet er in de weken tot 15 mei ook nog wel weer gestookt worden.
Wat ik merk is dat ik nu 's nachts gevoeliger ben voor koude en warmte. Vroeger, toen ik rond de 30  was, had ik 1 dekbed en daar sliep ik zomer en winter onder. Dat was helemaal geen probleem, nu komt het heel precies en heb ik het al snel te warm of juist te koud. Dat zal de leeftijd wel zijn, vermoed ik.
Herkent iemand dat?

13 opmerkingen:

  1. Ja nou... Ik slaap onder een deken. Met iets extra's over mijn voeten. En een extra katoenen deken erbij als het erg koud is. En 's zomers onder alléén die katoenen deken. Of onder een laken. Met iets extra's over mijn voeten. Enzovoorts enzovoorts enzovoorts! Een en al variatie, dat verschilt (zeker in de zomer) per nacht en vaak wissel ik zelfs tijdens de nacht nog af.
    Dat was vroeger echt niet zo... puur leeftijdsgebonden, je persoonlijke thermostaat raakt scherper afgesteld(?).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het juist andersom :-)
    Met het klimmen van de jaren heb ik het sneller warm :-)

    Hier blijft het dunste dekbed van het 4-seizoenendekbed jaarrond op het bed liggen, al dan niet met een extra dekentje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had vannacht ineens wel weer een extra deken nodig inderdaad. Ik kreeg het koud!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen Aaf, ik herken het en ik heb daarom ook beide dekbedden op mijn bed. Als ik het warm heb dan klap ik de bovenste (de dikste) terug en als ik het vervolgens koud krijg dan trek ik het bovenste dekbed gewoon over me heen. Het enige kleine nadeel is dat ik twee dekbedhoezen te wassen heb. Is dit een idee voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het anders opgelost, ik gebruik in de winter niet beide dekbedden, maar een lekkere warme wollen deken + een fleece deken. Ik kan dan naar hartenlust variëren. Een beetje te koud? De fleece deken over mijn dekbed. Veel te koud? De wollen deken + de fleece deken er over.

      Verwijderen
  5. Hier is vandaag het niet-stookseizoen begonnen! Pas in oktober gaat hier de kachel weer aan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een beetje vorige eeuw, zo'n niet-stookseizoen, dat deden mijn grootouders en overgrootouders! Als het hier onder de 18 graden komt, dan doe ik daar wat aan!

      Verwijderen
    2. Is dat niet wat te spartaans?
      Ik wil best zuinig met energie zijn, maar ik ga niet zitten vernikkelen van de kou.

      Verwijderen
    3. Voor mij is 18 graden prima. Niet te zomers kleden, maar lekker warm met vest en warme sokken.

      Verwijderen
    4. Ik vond dat van anoniem spartaans ;-)

      Verwijderen
  6. Vroeger sliep ik vrijwel altijd bloot, maar nu is een pyama onmisbaar. En sinds 10 jaar heb ik een kruik tegen koude billen. Koude voeten heb ik zelden maar als voorzorg in de winter wel paar fleecesokken bij de hand.
    De hond had een darmprobleempje de afgelopen dagen en dan liet ik haar midden in de nacht nog even uit, gelukkig ga dat in eigen tuin. Daarna ben ik wel erg koud geworden en trek een extra dekentje over me heen dat een uur later weer te warm is geworden. Zo hebben we in de nacht ook nog wat beweging

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb hier juist maandag het winter dekbed verwisseld voor het zomerdekbed. Manlief had het veel te warm de laatste weken. Alleen werd het deze week juist weer frisser, dus heb ik aan mijn kant alsnog de extra fleecedeken erover (doe ik in de winter ook). En als ik het heel koud heb, nog een.
    Ik was het winterdekbed nog niet zat, maar zo kan het ook ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb een dekbed, maar in de zomer katoenen hoezen. En in de winter flanel. Dat scheelt enorm.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.