woensdag 3 juni 2020

Corona ondergoed en andere corona kleding

De afgelopen maanden heb ik oud ondergoed gedragen. Oude, zachte, dunne hemden met zo hier en daar gaatjes, ondergoed dat door het vele dragen en wassen een beetje grijs is, lang niet meer zo mooi wit dan toen ik het kocht. Ik noem het corona ondergoed. Mijn goede goed bewaar ik tot postcorona tijden.
Ik vind dat ik dat nu best kan dragen, niemand ziet het en ik slijt het tot het echt helemaal af is. 
Nooit van mijn leven zou ik daarmee in de kleedkamer van het zwembad verschijnen of in een ziekenhuis. Daar zorg ik altijd voor ondergoed dat er mooi uitziet.
Nu ik niet in het zwembad kom, draag ik dus oud goed, soms ook oude, maar nog wel nette bovenkleding.

Eigenlijk heeft dit twee redenen:
De textielindustrie stoot meer broeikasgas uit dan alle scheep- en luchtvaart bij elkaar. Dus de kleding die ik bezit, was het resultaat van veel milieuvervuilende activiteiten. Met die kleding wil ik zo lang mogelijk doen, zodat ik geen nieuwe kleding hoef te kopen. En dus pas afdanken als het echt niet langer kan.
Ik moet jullie bekennen dat ik nog helemaal niet zo lang weet dat de productie van textiel zó enorm milieuvervuilend is. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Hoe minder je koopt, hoe beter en dus niet alleen voor je portemonnee een goede zaak.
  • Reden twee: het zuinig zijn met kleding zit nog een beetje ingebakken in mijn gedrag en stamt uit de tijd dat ik in de bijstand zat.
Toen droeg ik sokken, onderkleding en ook wel bovenkleding tot het echt niet langer ging. T-shirts werden eerst overdag gedragen. Daarna als nachtshirt of als hemd onder een trui. Voor echte hemden of nachtponnen was geen geld. Ik herstelde slijtgaten in spijkerbroeken, maakte gaten in truien zo onzichtbaar mogelijk dicht, zette nieuw elastiek in slips.
Bij dit punt zou je kunnen zeggen: je zorgt niet goed voor jezelf, maar ik vind dat dit niet zo is. Ik ben zuinig op mijn kleding en als niemand het ziet, dan maakt het toch niet uit? Ik heb er zelf helemaal geen last van, oud tricot is heerlijk zacht en draagt fijn!

30 opmerkingen:

  1. Ik vind juist dat je wel goed voor jezelf zorgt. Je zorgt namelijk voor je portemonnee. Ik neem het nu ik thuis zit ook niet zo nauw met kleding.
    Overigens kan het wel zo maar zijn dat je over een half uur met je grijze ondergoed wel ineens in het ziekenhuis zit hè.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nou , daar maakt in het ziekenhuis zich niemand druk om en zodra je daar behandelt bent of moet blijven komt er iemand met een tasje met daarin schoon frisse en knappe kleding Ik spreek uit 3x ervaring. Groetjes Cisca Servie

      Verwijderen
  2. Ach,als je ineens in het ziekenhuis terecht komt, is er echt niemand die daarover moeilijk doet,denk ik dan. Verder heb ik een ziekenhuistas klaar staan,altijd...met goed nachtgoed, ondergoed, wat te lezen en wat lekkers.Een beetje zoals we vroeger een kraamtas klaar hadden staan als je op het eind van de zwangerschap kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb altijd nog een hekel gehad aan nieuwe kleding zowel onder- als bovenkleding, ik draag alles af. Toevallig gisteren van een lange spijkerbroek die erg rafelig werd een lange overkniebroek gemaakt. Nachtponnen en pyjama’s draag ik nooit, veel te warm voor mij.
    Ondergoed koop ik altijd in huidkleur en een enkele keer rood of zwart.
    Als kind wilde ik graag gekleurde onderbroeken, liefst zwart, maar mijn moeder vond dat niet netjes, zwarte onderbroeken konden niet ‘uitgekookt’ worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En wat dacht je van degenen die je kleren naaien voor een hongerloontje en in slechte omstandigheden. Ik vraag me wel af welke invloed het heeft op je psyche, als je constant in versleten vodden loopt. Wat je draagt, heeft invloed op hoe je in je vel zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, daar krijg je ook een voddige psyche van. Dan maar niet in versleten vodden lopen, hè. Intussen draag ik net als Aaf mijn kleren af tot het gaatje, grotendeels omdat het me geen biet interesseert wat een ander ervan vindt. Heel bevrijdend, zo'n instelling, ga je prima van in je vel zitten👍

      Verwijderen
    2. Voddig, óf: lekker zacht en verwassen.... Het is maar hoe je het bekijkt. Ik draag nu inderdaad nog kleren een seizoen langer die ik anders wel weg had gedaan.Moest er van de week aan denken dat ik voor een werk-zoom-vergadering er écht een beetje toonbaar uit moest zien ;-)

      Verwijderen
  5. Meestal zit afgedragen kleding juist het lekkerst inderdaad! Soepel en zacht. Door kleding te repareren steek je er liefde in en realiseer je je extra dat er moeite en arbeid zit in de kleding die wij vaak zo (te) goedkoop en achteloos kopen en weer wegdoen. Jij maakt natuurlijk ook zelf kleding en dat helpt ook enorm in de realisatie hoe waardevol kleding zou moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat doe ik zelf nu ook, niemand die het ziet en goed voor milieu en portemonnee. Maar ik heb bij het begin vd corona crisis wel nog extre ondergoed en nachtgoed online gekocht. Netjes gewassen en gestreken ligt het nu in de kast voor het geval dat iemand in het gezin ziek zou worden. Gebruik dit verder niet maar is voor noodgevallen. Net als ik een paar setjes kleren heb voor noodgevallen waarbij je opeens heel netjes moet verschijnen. Geeft mij rust, je kunt je dan focussen op wat belangrijk is op dat moment ipv op kleding jacht te moeten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik nam vroeger altijd oude (onder)kleding mee op vakantie en die gooide ik aan het einde van de vakantie weg! Scheelt een hoop was bij thuiskomst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat doen wij nog steeds.Heel makkelijk vind ik dat.
      Ik moet wel zeggen dat ik mij in mooi ondergoed prettiger voel dan ik oud en/of versleten ondergoed.

      Verwijderen
    2. Dit deed/doe ik ook, bij het kamperen speciaal bij regenweer, wassen wil dan wel maar drogen niet.

      Verwijderen
  8. Ik vertik het om in oud, afgewassen, lubberend ondergoed met ook nog eens gaatjes te lopen, ook niet nu ik veel tijd thuis doorbreng door de corona. Ook geen bovenkleding overigens. Ik ben erg zuinig op mijn kleding, koop goede kwaliteit en doe er erg lang mee. Een kwestie van secuur wassen, niet in de wasdroger en goed onderhouden dwz meteen repareren (onzichtbaar) als er iets kapot is. Maar alles wat echt versleten is wordt poetslap. Dat "gun" ik mezelf toch wel. Ik heb wel een setje oude kleren voor als ik eens wat moet klussen of voor in de tuin. Wat ik bv wel weer doe is een katoenen tricot jurkje "degraderen" tot nachthemd als het er niet mooi genoeg meer uitziet om het nog als bovenkleding te dragen. Leon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon niet doen als je je er niet prettig bij voelt! Het is natuurlijk helemaal niet verplicht om in deze tijd oudere kleding te dragen. Ik denk dat het prima is als je zuinig bent op je kleding, daarmee doe je al heel veel voor het milieu!

      Verwijderen
    2. Als ik nieuwe kleding koop, let ik niet op de prijs maar op de kwaliteit en probeer zoveel mogelijk ‘schone’ kleding te kopen. Mijn ondergoed, t-shirts en sweatshirts lubberen eigenlijk nooit, ik was ze erg zorgvuldig. Onderbroeken, hemden en t-shirts worden oo een gegeven moment gewoon dun van het dragen en wassen. Mijn bovenkleding herstel ik meteen als er iets aan mankeert, was ik ook zorgvuldig en en als iets te klein wordt geef ik het. Kleding met gaatjes zal ik nooit dragen!

      Verwijderen
  9. Thuis draag ik makkelijke kleren, tricot broeken meestal met tshirt en een oudere spijkerbloes oid. Als het warm is heb ik een paar heerlijk wijde katoenen zomerjurken,die gaan al heel wat jaren mee.Dat zijn mijn huiskleren,maakt niet uit of er eens een vlek op komt. Wij wonen buitenaf en hebben aardig wat dieren dus die huiskleren zijn erg praktisch. En mijn nettere kleren blijven langer mooi.
    Lubberig grijs geworden ondergoed draag ik niet.Daar maak ik poetslappen van.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vanmorgen weer een reparatiestapeltje weggewerkt, naadjes van onderbroeken weer dicht, 2 overhemden de kragen van gekeerd en ellebogen stukken opgezet.
    Er is zo vaak gelegenheid om dat te dragen tot het echt op is.
    Ik vind het fijn oude en nieuwe kleding af te wisselen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb geen speciale coronakleding, maar wel een coronakapsel en coronamake-up (geen, en geen).
    Alle textiel wordt zoveel mogelijk gerepareerd of gerecycled -van lange broek naar korte broek, van handdoek met gaten naar vaatdoekjes, van overhemd naar mondkapje, van t-shirt naar breigaren, van kapotte wat-dan-ook naar verflap. Ik heb er wel een hekel aan, dit soort klusjes. Ik doe het echt alleen uit verantwoordelijkheidsgevoel en omdat het als een "plicht" voelt, blijft het ook wel eens liggen tot de leukere klussen gedaan zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Misschien kunt u, als u eens tijd heeft, een special crisisboekje schrijven met de ervaringen uit uw studententijd en bijstand. Ik weet zeker dat daar interesse in zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ondergoed en sokken met gaatjes vind ik echt heel ergerlijk. Niet als ergens een elastiekje uitspringt. Bovenkleding herstel ik vaak maar ook ik heb zeker nu ik thuis werk mijn oude kleding aan. Jurkjes voor oud waar meerdere gaatjes inzitten, zie je toch niet via de camera;) Inmiddels 2 herstelde oude spijkerbroeken (bij mij scheurt na een aantal jaar de binnenkant bovenbeen door het vele fietsen) en een katoenen legging echt versleten. De legging zij poetsdoeken geworden en de spijkerbroeken gooi ik in een container voor recycling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sokken met gaatjes draag ik al wel 25 jaar niet meer. In verband met diabetes is het niet gezond om gaten in sokken te hebben. Sokken die niet glad en heel zijn geven meer kans op voetproblemen.

      Verwijderen
  14. Eind jaren 70 waren hele wijde en lange t-shirts in de mode, je droeg ze dan met een knoop aan 1 kant. Zo'n shirt heb ik jaren als nachtpon gedragen, zelfs toen er al gaatjes in kwamen. Dat shirts zat het lekkerste.
    Ach, niemand heeft er last van wat je draagt, dus dan vooral doen wat je het fijnst vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nee, ik draag geen kleding of ondergoed met gaatjes.Als het versleten is wordt het niet afgedankt als vaatdoek. Vroeger thuis werd dat wel gedaan. Wat had ik een hekel aan die lorren.
    Wel had ik oude versleten baddoeken in gebruik. Terwijl de kast vol ligt met nieuwe. Opeens bedacht ik, dat ik wel 200 honderd jaar oud kon worden voordat al die mooie baddoeken versleten zijn. Dus hup, al die oude baddoeken de kliko in, en ik droog me af met een heerlijke zacht doek. Daar wordt ik blij van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat je alles in de kliko gooit! Oude handdoeken (en ook ander textiel) kunnen in een fabriek gerecycled worden als poetskatoen.
      http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/recyclen-van-textiel/
      Ook zijn dierenasiels er heel blij mee!

      Verwijderen
    2. Ik ben nu - coronatijd! - bezig met een proef-projectje wattenschijftes van oude theedoeken. Blog er nog welover!

      Verwijderen
    3. Dierenasielsen, hondencreches etc worden altijd heel blij van afgedankt linnengoed zoals handdoeken en beddelakens, hoeslakens. Maar ook kussens en matrassen. Ipv van in het afval gooien is dit een optie waar je mensen, dieren en milieu een dienst mee bewijst 😊

      Verwijderen
  16. Ik herken het wel. Ik ga nu niet naar school en werk thuis, ik trek nog steeds schone kleding aan maar ben ook mijn oudere kleding aan het afdragen. Spullen die ik niet naar school meer aan kan maar die ik eerst alleen in het weekend aanhad. Ondergoed idem. Ik kom niet op de sportschool dus niemand ziet me in mijn undies, ook die gaan nu dus was langer mee dan normaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Nooit geweten dat je oud huishoud textiel kan inleveren voor recycling. Je bent nooit te oud om iets te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de Leger des Heils kledingcontainer alhier staat vermeld dat je schone vodden er ook in mag gooien. In Haaksbergen zit een bedrijf dat er goed weg mee weet.

      Verwijderen
  18. Dan moet je niet de pech hebben om een keer in het ziekenhuis te komen.
    mijn moeder heeft nadat ze een keer met spoed naar het ziekenhuis moest ,alle uitgelubberde onderbroeken weggegooid
    Diana

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.