donderdag 4 juni 2020

Een flinke investering in onderhoud!

Zoals de meeste lezers wel weten, fiets ik sinds half maart iedere dag twee keer ongeveer een half uur. Dat doe ik om te blijven bewegen, ook in coronatijden. Fietsen is voor mij een fijne manier van bewegen. Ik woon aan de rand van de stad en dat fietsen doe ik buiten de stad, langs sloten, weilanden, bosjes en meertjes.
Je denkt misschien: dat fietsen kost niets, je pakt je fiets en je gaat op stap, maar dat klopt niet. De fiets slijt en de banden slijten. Het is snel gegaan in de afgelopen maanden.

Nieuwe achterbanden

Het was hoog tijd voor een nieuwe achterband. Ik had een paar weken geleden al eens een lekke band, vaak ook een teken dat het profiel niet zo dik meer is en scherpe dingen minder goed tegenhoudt. Die nieuwe band heb ik er gisteren om laten zetten. En de binnenband was net zo oud als de buitenband, het leek me goed om die in één moeite door ook te laten vervangen.  Daarnaast was het achterlicht stuk. De schakelaar om het licht aan en uit te doen deed het niet meer. Ik heb nog een tijdje 's avonds met een klein lichtje gefietst, maar dat is toch minder veilig dan een goed functionerend achterlicht.
Kosten van banden en achterlicht en uiteraard arbeidsloon: €78,40

Kapotte reservefiets

Toen ik gistermiddag mijn gerepareerde fiets ophaalde, bracht ik mijn reservefiets bij de fietsenmaker. Die fiets heeft een kapotte achterrem. De rem remt voortdurend, wat het fietsen uiterst onplezierig maakt. En als je echt wilt remmen met die rem, dan doet hij niets. Dus echt remmen doet hij niet, alleen tijdens het fietsen constant een beetje. Het bleek dat de remkabel stuk is. Zo heb ik niets aan een reservefiets, dus ook die wordt gerepareerd!
Wat het vervangen van de remkabel gaat kosten, weet ik nog niet, maar zonder reparatie is de fiets niet goed bruikbaar. Ik kan er wel op fietsen, maar dat is fietsen met de handrem er voortdurend op!
Het kost wat, maar dan heb ik ook weer een bruikbare reservefiets!

PS
de kosten van de reparatie van de remkabel waren €20,50.
En remmen dat die fiets nu kan! Ik moest plotseling remmen voor een auto en ik stuiterde op mijn fiets!

8 opmerkingen:

 1. Fijn dat alles het weer doet! Verstandig om je fietsen goed te onderhouden.

  In verhouding met autokosten vallen de kosten van je fiets apk gelukkig mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik haalde gisteren ook mijn goede oude - enige - fiets op bij de fietsenmaker, na een grote beurt. O.,a nieuwe achterband - dat doe ik écht niet zelf. Was ruim € 109,00 kwijt... Maar goed: ik kan weer lekkere lange tochten maken, zonder angst om onderweg stil te komen staan. En zoals Bespaarzuinig al zegt: een auto kost vééél meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat alles het weer goed doet, het is je primaire vervoersmiddel toch?
  Bij mijn allereerste officiele vakantiebaantje kreeg ik boven mijn loon ook reiskostenvergoeding. Dat vond ik heel bijzonder, want ik ging er op de fiets (7 km heen, en 7 km terug) naar toe. De leidinggevende daar zei, dat ook een fiets slijt en dat je eens een onderdeel moet kunnen vervangen. Heel netjes was dat. Ik bouwde toen ook verlof op - een halve dag bij drie weken voltijds werk. Het was een hele verbetering ten opzichte van de kweker, waar ik ook een paar weken had gewerkt! Leerzaam is het, om bijbaantjes te hebben.
  Allemaal herinneringen die boven komen naar aanleiding van jouw fietsreparatie Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel verstandig beide fietsen fiets- en veilig klaar te hebben staan. Wij fietsen helaas niet meer. Maar vanmorgen kreeg ik berichtje van de garage voor een zomercheck van de auto. Lijkt mij ook verstandig te doen na zo lange tijd te hebben stil gestaan. De voornaamste punten worden nagekeken ook op veiligheid en de vloeistoffen worden bijgevuld. Ik ga een afspraak maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is geen investering, maar gewoon onderhoud. En kan je in je budget rekening mee houden, want alles wat je gebruikt, verslijt en moet van tijd tot tijd of gerepareerd worden of vervangen.
  Je woordkeus geeft een beetje aan hoe je tegen geld aankijkt.
  Bovendien, als je zwaarder bent, slijten je banden ook sneller. Weet ik uit ervaring.
  Maar heerlijk dat alles straks weer in orde is. Fietsen is heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, het gaat met name om onderhoud. Ik ga het er bij zetten!

   Verwijderen
 6. Wat heerlijk dat je nog in staat bent om zoveel te fietsen! Gezond! En inderdaad slijten de vitale onderdelen dan.
  Wij fietsen ook graag en repareren en onderhouden het meeste zelf aan de fiets. Behalve de versnelling, daar blijven we vanaf. Ik had geen idee van tarieven van een fietsenmaker, maar leuk om te lezen wat we door het zelf doen in onze zak houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn toerfiets laat ik 1 keer per jaar nakijken door een fietsenmaker, mijn boodschappenfiets onderhoud wordt door mijn man onderhouden.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.