maandag 1 juni 2020

Ik ga wél cursussen doen!

Het is niet verstandig om met mijn kwetsbare gezondheid deel te nemen aan fysieke colleges. Daar wacht ik mee tot ik gevaccineerd ben. Dan ga ik weer met veel mensen in een zaaltje zitten en in de pauze of na afloop massaal naar de WC (nogal wat cursussen hebben overwegend vrouwelijke deelnemers).
Als ik dan een keertje "schijt aan corona" (excusez le mot) wil hebben, dan doe ik dat liever om familie of vrienden te zien dan voor een cursus waar ik €145,- voor moet betalen.

Ik heb al mijn opties bekeken en ik heb besloten dat ik wel cursussen ga doen, maar dan online!
Niet bij het Hoger Onderwijs voor Ouderen, maar op mijn computer. Er wordt zo veel leuks aangeboden en veel ook gratis! Die gratis cursussen zijn MOOC cursussen (Massive Open Online Courses). En daar kan ik ook nu al mee beginnen.

Dit zegt de Wageningen Universiteit & Research over hun MOOCs
"Volg één van de vele gratis Engelstalige MOOCs op het gebied van voeding en gezondheid, omgevingswetenschappen, slimme landbouw of biobased producie. Een MOOC volg je in je eigen tempo, wanneer je wilt en waar je wilt. Leer van de besten: alle MOOCs zijn gemaakt door top professoren van Wageningen University & Research, met de laatste wetenschappelijke kennis.

Op elke MOOC-pagina wordt een startdatum genoemd: op deze dag gaat de MOOC open op edX en is hij voor iedereen toegankelijk. Maar voor de meeste cursussen geldt dat je kunt starten wanneer je wilt, soms zelfs maanden later! Klik op de MOOC-pagina op de link naar edX om te zien of je nog mee kunt doen aan de MOOC. "

En ook  de Rijksuniversiteit Groningen heeft MOOCs.

Wat ga ik doen?

Why Do We Age? The Molecular Mechanisms of Ageing (RuG)
Inleiding Nederlands Recht (RuG)
Decision Making in a Complex and Uncertain World (RuG)
Introduction to Frisian (RuG)
Nutrition, Heart disease and Diabetes (WuR)
Macronutrients and Overnutrition (WuR)
Introduction to Animal Behaviour (WuR)

Misschien zijn sommigen te moeilijk voor mij, mijn achtergrond is HBO maatschappelijk werk en een atheneum vakkenpakket dat men indertijd een pretpakket noemde. 

Ik heb alleen het aanbod van RuG en WuR bekeken, maar ik denk dat ook andere universiteiten een MOOC- aanbod hebben.

8 opmerkingen:

 1. Oh ja! Het pretpakket had ik ook! Een vakkenpakket waarmee je je zelf qua studie op dood spoor zette omdat er weinig studie waren die jou toelieten!
  En je had geen idee van dat dode spoor, want je deed leuke, interessante vakken.
  Er werd heel denigrerend over gedaan, alsof je geen atheneum diploma had behaald.
  Volgens mij zijn ze al heel snel overgegaan tot profielen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is leuk om een cursus te doen er zijn ook andere universiteiten die cursussen geven even allerlei andere instituten. Ik volg zelf weer een cursus vreemde talen. Het leuke is je kunt je gedachten verzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VWO in de jaren '70 en '80 was behoorlijk pittig. Alfa, beta of pretpakket, je moest er flink voor blokken. Ik wel in ieder geval. Volgens mij zijn de VWO eisen in de loop van de tijd naar beneden bijgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ga je ze allemaal tegelijk doen? Ambitieus hoor! Succes, en veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet allemaal tegelijk. Ik kies er 1 of 2 uit. Per cursus gaat het om 6 tot 8 uur studie.

   Verwijderen
  2. In totaal of per week?

   Verwijderen
 5. Leuk idee!! En prima om ook na deze pandemie mee door te gaan! Er zitten echt heel veel interessante onderwerpen tussen die je niet in de buurt via een ander opleidingsinstituut kan volgen. Ik ga er ook eens goed in rondkijken en verder neuzen bij andere scholen en universiteiten. Dank voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.