maandag 29 juni 2020

Slijtage gewrichten

Slijtage

Er is kort geleden geconstateerd dat ik finaal versleten heupen heb. Dat kwam voor mij toch enigszins als een verrassing, maar achteraf gezien had ik het eigenlijk wel kunnen weten. Slijtage komt namelijk in de familie van mijn moeder heel veel voor. Het komt als het ware niet uit de lucht vallen.

Familiekwaal

Mijn broer, mijn moeder, mijn oma en mijn opa (de ouders van mijn moeder) hadden versleten heupen. Mijn nichtje heeft versleten knieën en haar vader, de broer van mijn moeder, had versleten ruggenwervels.

Nee hoor, dat heb ik niet!

Hoe kwam het dat ik dacht ik het niet had? Er was niets te zien op röntgenfoto's. En mijn broer, moeder en opa hadden een erfelijke heupafwijking, waardoor slijtage eerder optrad dan bij gezonde mensen. Mijn oma had rond haar 50e haar heup gebroken en daarna trad slijtage op. Die heupafwijking heb ik niet en ik had ook niet mijn heup gebroken, wel op 12 jarige leeftijd mijn been. Mijn oom had jarenlang zwaar lichamelijk werk gedaan, dus vandaar slijtage aan zijn rug.
Mijn conclusie was ooit, toen ik 30 jaar geleden mijn eerste heupklachten kreeg en er op foto's niets te zien was, dat het niet aan mijn heupen kon liggen en dat de pijn misschien  voortkwam uit de onderrug. Er zijn zoveel mensen met rugklachten, misschien straalt het bij mij uit naar de heupen?

Toch wel dus en dan vallen er ook gelijk een heleboel kwartjes

De onderstaande symptomen heb ik al jaren en nu ik de diagnose heb, is het ineens heel duidelijk.
- Helse pijn in de heupstreek bij trappen tegen mijn been, bijvoorbeeld in het zwembad.
- Ik kan al jaren nauwelijks mijn eigen sokken en schoenen aantrekken omdat het heupgewricht zo stijf is.
- Moeite en pijn bij bukken en hurken.
- Grote stappen nemen kan niet. Ik kan bijvoorbeeld niet op een stoel gaan staan, de stap is te groot. Ook met twee treden tegelijk de trap op gaat echt niet.
- Al heel lang pijn bij gaan staan en beginnen met lopen.
- Veel pijn bij het trappen tegen een (voet)bal
- Niet meer de enkelvoudig rugslag kunnen zwemmen wegens pijn bij het spreiden van de benen, ook niet de samengestelde rugslag, maar die heb ik nooit geleerd.

Ik vind mijzelf een beetje dom dat ik niet eerder en vaker bij de huisarts aan de bel getrokken heb.

8 opmerkingen:

 1. Ai... Kun je nog wel een beetje lopen dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet zo dom hoor! Als een huisarts, een radioloog en een fysiotherapeut niet op het idee komen dat jouw klachten door slijtage veroorzaakt worden, waarom zou jij dan anders denken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons zit het ook in de familie. Bij mijn zus die 14 jaar jonger is aan bovenkant, ze krijg over paar weken een nieuwe schouder, de andere vorig jaar ook al.
  Bij mij is het de onderkant, al 2 nieuwe knieen toen ik 64 was en oen in verzwakt middenvoetsbeentje en ongetwijfeld komen er wel meer verstevigingn in mijn voeten bij.
  Gewrichten aan handen zijn ook dik en pijnlijk door vervormingen door artrose.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel mensen geven aan pijn in de heup te hebben als ze pijn hebben op het buiten/bovenste deel van het dijbeen maar dit is meestal aanhechtingspijn van spieren en pezen. Pijn tgv slijtage voel je bijna altijd in de liesstreek en dat klopt ook als je naar het skelet kijkt want daar draait je bovenbeen in de kom van het heupgewricht. Dat wil niet zeggen dat op den duur geen pijn in het omliggende gebied kan ontstaan als gevolg van overbelasting of verkeerde houding als gevolg van de slijtage.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent geen arts, je huisarts is er, in mijn ogen, debet aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jakkes, Aaf, wat rot dat je zo'n pijn hebt te verduren en dat ook al zo lang!
  Heb je er met het fietsen ook last van?
  Ik hoop dat je er gauw vanaf komt door middel van de operatie(s). Sterkte in de tussentijd!

  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bent geen klager en je had voor jezelf een redelijk klinkende verklaring, dus waarom zou je dan vaker bij de huisarts aan de bel trekken?

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.