maandag 22 juni 2020

Toename armoede

Steeds meer mensen die leven in armoede

Het huidige armoedebeleid van de overheid zorgt er voor dat het aantal armen toeneemt, ook zonder de effecten van de coronacrisis.
 Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Centraal Planbureau (CPB) hebben een studie gepubliceerd (klik voor link naar NOS-artikel) waarin ze kijken naar het Nederlandse armoedebeleid. Als het beleid ongewijzigd blijft, dan zal de komende jaren het aantal mensen dat in armoede leeft groeien tot ruim één miljoen mensen. In het rapport zijn de effecten van de coronacrisis niet berekend, omdat volgens de onderzoekers de gevolgen daarvan voor de langere termijn nog niet goed in te schatten zijn. Dus waarschijnlijk worden het er meer dan ruim één miljoen.
Het rapport is gemaakt in verband met de komende verkiezingen, zodat de politieke partijen hun partijprogramma voor het armoedebeleid op basis van dit rapport kunnen maken.

Waar komt die groei vandaan?

Hoe komt het dat de armoede groeit, ook zonder corona? Dat komt volgens het SCP en het CPB vooral omdat vanaf 2011 de bijstandsuitkering jaarlijks verlaagd wordt.  Het beleid is om tot 2035 jaarlijks de uitkering verder te verlagen. Het idee achter die stelselmatige verlaging is dat het dan méér loont om te gaan werken en de bijstand te verlaten.

24 jaar lang de bijstand verlagen

Ik wist helemaal niet dat de bijstand ieder jaar verlaagd werd en ik vraag me echt af of dat in deze tijd van (corona)crisis en oplopende werkloosheid wel een goed idee is. Wil je echt als overheid dat er zo veel kinderen opgroeien in armoede en dat er zo veel mensen naar de Voedselbanken en kledingbanken moeten?  Ook voor de gezondheid van mensen is armoede slecht, mensen in armoede zijn vaker ziek en leven een stuk korter dan mensen met meer inkomen.
Ik denk dat het voor onze economie ook niet echt slim is. Mensen die zo zeer in armoede leven, hebben geen cent te makken en kopen dus vrijwel niets. 

Klik hier voor een artikel in de Volkskrant over dit onderwerp
Ik vind dat verlaging van de bijstand moet stoppen.
Wat vind jij?

14 opmerkingen:

 1. In de afgelopen maanden zijn er miljarden gestopt om bedrijven overeind te houden. Als je dan de mensen met bijstand steeds meer gaat korten, vind ik dat oneerlijk en eigenlijk absurd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij die bedrijven werken mensen met gezinnen

   Verwijderen
  2. En mensen in de bijstand hebben geen gezin?

   Verwijderen
  3. Dat is het punt niet. Het punt is dat er geinsinueerd wordt dat het oneerlijk is dat bedrijven gesteund worden. Het gaat trouwens meestal om leningen die terugbetaald moeten worden.

   Verwijderen
 2. Altijd al slecht idee gevonden. Als er geen werk is, kunnen mensen ook niet zo gestimuleerd worden aan het werk te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ‘n krankzinnig idee om de bijstand voor alle mensen te verlagen. Lonen voor de laagstbetaalden moeten omhoog, het zoeken naar werk en/of omscholing moet beter begeleid worden voor mensen in de bijstand en het begrip ‘passend werk’ moet ruimer gezien worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wordt de aow elk jaar hoger?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als iemand die zelf jaren lang in de bijstand gezeten heeft vind ik het een schande dat men het niveau van de bijstand nog verder aan het verlagen is. steeds meer mensen komen op bijstandsniveau terecht vaak niet alleen omdat ze geen baan meer hebben maar ook omdat ze te ziek zijn om te werken maar te gezond om recht te hebben op een WIA uitkering. ook ik viel in dat gat en heb heel hard moeten werken om daar weer uit te komen en heb de ongeloofelijke mazzel gehad dat ik op het juiste moment de juiste persoon tegenkwam die mij de rijkende hand toestak. Er mag meer geïnvesteerd worden om mensen die in de bijstand zitten weer te scholen en dan niet die onzinnige curssessen die je vaak ziet maar echt investeren in mensen zodat als de economie het vraagt er ook goed geschoolde en gemotiveerde mensen zijn. Ga samen met de mens die de pech heeft gehad om in de bijstand te belanden kijken wat er nodig is om iemand duurzaam te helpen dus stap af van de snelle oplossingen die op de langere termijn meer schade toebrengen. en anoniem van 09:36 het verschil is dat je met de huidige regels van de bijstand niks mag bijna alles wat je zou kunnen bedenken om het inkomen aan te vullen zorgt voor boetes, intrekking uitkering en dergelijke. heb ik begrip en compassie voor mensen die alleen een aow uitkering hebben zeker en ook voor hen zouden er dingen veranderd en verbeterd kunnen worden. dus het gaat zich mij niet om of of maar om naar iedereen te kijken aan de onderkant van de samenleving. Dat ieder mens een toerijkend inkomen heeft voor de basisbehoeftes en dat je niet als de zoveelste klaploper word gezien maar gewoon als mens die ook zijn deel uitmaakt van de samenleving

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De meeste mensen kunnen er niets aan doen dat ze in de Bijstand terecht komen.
  Om dan ieder jaar gekort te worden is mensonwaardig en vind ik niet niet kunnen
  Zorg ervoor dat er genoeg banen zijn, want mensen willen hun tijd nuttig besteden en nemen zeker werk aan als dat er is. Voor je plezier hoef je niet in de Bijstand te zitten met al z'n beperkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem is ook dat alles duurder wordt. Huur boodschappen verzekeringen bijdrage medicijnen.
   Het is bijna niet te doen merk ik.
   Probeer toch positief te blijven.

   Verwijderen
 7. Een gratis basisinkomen voor iedereen lijkt me wel prima. Kan makkelijk als je ziet hoe de ECB miljarden helikoptergeld bijdrukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn bedenkingen bij een basisinkomen, want dan vallen alle toeslagen weg, de pensioenen worden gekort. Als je AOW er bent heb je maar een mager inkomen en kun je je huur nog niet meer betalen.
   Of zie ik dat verkeerd?

   Verwijderen
  2. En daar zal de markt zich ook op aanpassen, zodat niemand met een aanvulling daarop nog in basisbehoefte kan voorzien. Is er weer ongelijkheid.
   Als de groep bijstand'ers die wél in staat is om te werken, daadwerkelijk gemaand wordt om te werken tegen vervelende sancties bij geen gehoor, dan is er ruimte om de groep die er echt in hoort te voorzien van een eerlijk inkomen voor fatsoenlijk levensonderhoud.

   Verwijderen
 8. @anoniem 16.29
  juist als er voor iedere volwassene een basisinkomen is, zijn die toeslagen niet meer nodig. Dat scheelt heel veel rompslomp en voorkomt excessen zoals de toeslagenaffaire. Olga

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.