zondag 5 juli 2020

Gratis vaccinatie voor ouderen


Deze informatie vond ik op de site van Rijksinstituut voor Volksgezondheiden Milieu:

Pneumokokkenprik

In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Met deze prik worden mensen gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.
Pneumokok is de naam van een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. De bacterie komt door niezen en hoesten in de lucht en kan iemand besmetten die de kleine druppeltjes inademt. Maar je kunt ook besmet worden door iemand te zoenen of aan te raken die hoest of niest. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

Advies Gezondheidsraad 2018

Op 28 februari 2018 heeft de Gezondheidsraad een eerste advies gegeven aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  ) over de pneumokokkenprik. Het advies was om mensen van 60 tot en met 75 jaar om de 5 jaar uit te nodigen voor een pneumokokkenprik (bij 60, 65, 70 en 75 jaar). In 5 jaar tijd is deze groep dan 1 keer uitgenodigd voor een gratis pneumokokkenprik.
De prik werkt gedurende 5 jaar. De Gezondheidsraad verwacht dat vanaf 80 jaar de bescherming van het vaccin beperkt zal zijn. De Gezondheidsraad adviseerde in 2018  daarom een laatste keer te vaccineren bij 75 jaar. Met dit vaccin kunnen volwassenen beter beschermd worden tegen sterfte en ziekte door pneumokokken.

Ernstig ziek

Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

Minder gebruik van IC bedden door pneumokokkenprik

Ik heb begrepen dat de vaccinaties ook gaan plaatsvinden om te zorgen dat de druk op de intensive cares in het najaar niet al te groot wordt. Als er een nieuwe Corona-golf komt, is het handig dat er niet ook nog eens ouderen op de IC liggen met ernstige verschijnselen van een pneumokokkeninfectie.

Nog geen prik

Ik ben van 1952, dus ik ben dit jaar nog niet aan de beurt, maar waarschijnlijk volgend jaar of het jaar daarna. Als ik aan de beurt ben, dan ga ik de prik zeker halen!

16 opmerkingen:

 1. Als het goed is, heb je dit jaar minder kans op pneumokokkenbesmetting. Omdat we afstand houden en niet in drukte of volle ruimtes (horen te) zijn. Er zijn al meer besmettelijke ziektes die nu minder heersen vanwege het afstand houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je het belangrijk vindt kun je hem ook tegen betaling laten zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit wist ik niet! Goed om te weten. Ik ben benieuwd of mijn (schoon) ouders deze uitnodiging voor vaccinatie al hebben gehad en (belangrijker nog) of ze hem gehaald hebben. Ik wist niet dat ouderen zo ziek konden worden van pneumokokken. Gelukkig is er een vaccinatie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De prik wordt in de herfst aangeboden. De uitnodigingen worden in het najaar verzonden, nu nog niet.
   Ik wist ook niet dat ouderen van pneumokokken zo ziek kunnen worden!

   Verwijderen
 4. Mijn partner is van 1945 die zal wel een oproep krijgen en hem zeker gaan halen. Ik ben van 1950 en zal ook wel jaartje moeten wachten dan maar ga ook zeker net zoals naar alle andere onderzoeken en griepprik aanbod

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het best belangrijk. Is er genoeg vaccin voorradig om de prik ook tegen betaling te laten zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het wel. Het vaccin wordt al jaren gebruikt om baby's te vaccineren. Die vaccinatie vindt plaats met 3, 5 en 11 maanden.

   Verwijderen
 6. Ik heb hier nooit over gelezen. Wel dat jongeren er tegen igeënt kunnen, maar niet over ouderen. Nu ben ik va 1949, dus word ik niet gevraagd. Maar aan borst- en darmonderzoek doe ik niet mee. De griepprik heb ik één keer gehaald toen ik 20 was. Ook de Mexicaanse griepprik heb ik niet gehaald. En ik ben nooit ziek, heb in mijn leven nog nooit griep gehad. Dus ik weet het nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaccinatie is niet verplicht en zoals anoniem van 7:22 uur al schrijft is de kans op besmetting de komende tijd door de Corona-maatregelen kleiner dan anders. Anderhalve meter afstand en geen zoenen en handen geven houdt de pneumokokkenbacterieén op afstand.

   Verwijderen
 7. Ik krijg al een tijdje elke 5 jaar een vaccinatie tegen de pneumokokken bacterie,dit op aanraden van de longarts omdat ik copd heb. Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou ook iedere 5 jaar moeten maar de HA heeft de laatste keer eerst mijn bloed laten testen en ik had nog voldoende antistoffen dus we slaan nu een keer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op je 75e de laatste prik en die werkt tot je 80e. Hoe zit het dan met mensen van 80+?
  Vind dat met bevolkingsonderzoeken ook zo vreemd dat er een maxiumleeftijd geldt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt in mijn tekst lezen: De Gezondheidsraad verwacht dat vanaf 80 jaar de bescherming van het vaccin beperkt zal zijn.
   Waarschijnlijk werkt het vaccin na je 80e niet meer zo goed.

   Verwijderen
 10. Ben hier om te getuigen hoe deze krachtige spellcaster genaamd Dr. Ilekhojie me heeft geholpen mijn relatie te herstellen. ik was diepbedroefd toen mijn verloofde me vertelde dat hij niet langer geïnteresseerd is om met me te trouwen omdat hij een affaire had met de andere vrouw waar hij werkt. Ik huilde en snikte elke dag, totdat het zo erg werd dat ik contact opnam met internet voor hulp, dat was toen ik een recensie las over het geweldige werk van Dr. Ilekhojie, toen nam ik contact met hem op voor hulp om mijn geliefde terug te krijgen, hij hielp me een krachtige (verzoeningsliefde spreuk) uit te spreken en tot mijn grootste verrassing kwam mijn verloofde na 48 uur van de liefdesspreuk terug op zijn knieën en smeekte hem hem te vergeven. We zijn nu gelukkig getrouwd en alle dank gaat uit naar Dr. Ilekhojie voor het helpen van mij bewaar mijn relatie kunt u contact opnemen met Dr. Ilekhojie via zijn e-mailadres: (gethelp05@gmail.com) of WHATSAPP hem op +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben hier om te getuigen hoe deze krachtige spellcaster genaamd Dr. Ilekhojie me heeft geholpen mijn relatie te herstellen. ik was diepbedroefd toen mijn verloofde me vertelde dat hij niet langer geïnteresseerd is om met me te trouwen omdat hij een affaire had met de andere vrouw waar hij werkt. Ik huilde en snikte elke dag, totdat het zo erg werd dat ik contact opnam met internet voor hulp, dat was toen ik een recensie las over het geweldige werk van Dr. Ilekhojie, toen nam ik contact met hem op voor hulp om mijn geliefde terug te krijgen, hij hielp me een krachtige (verzoeningsliefde spreuk) uit te spreken en tot mijn grootste verrassing kwam mijn verloofde na 48 uur van de liefdesspreuk terug op zijn knieën en smeekte hem hem te vergeven. We zijn nu gelukkig getrouwd en alle dank gaat uit naar Dr. Ilekhojie voor het helpen van mij bewaar mijn relatie kunt u contact opnemen met Dr. Ilekhojie via zijn e-mailadres: (gethelp05@gmail.com) of WHATSAPP hem op +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben hier om te getuigen hoe deze krachtige spellcaster genaamd Dr. Ilekhojie me heeft geholpen mijn relatie te herstellen. ik was diepbedroefd toen mijn verloofde me vertelde dat hij niet langer geïnteresseerd is om met me te trouwen omdat hij een affaire had met de andere vrouw waar hij werkt. Ik huilde en snikte elke dag, totdat het zo erg werd dat ik contact opnam met internet voor hulp, dat was toen ik een recensie las over het geweldige werk van Dr. Ilekhojie, toen nam ik contact met hem op voor hulp om mijn geliefde terug te krijgen, hij hielp me een krachtige (verzoeningsliefde spreuk) uit te spreken en tot mijn grootste verrassing kwam mijn verloofde na 48 uur van de liefdesspreuk terug op zijn knieën en smeekte hem hem te vergeven. We zijn nu gelukkig getrouwd en alle dank gaat uit naar Dr. Ilekhojie voor het helpen van mij bewaar mijn relatie kunt u contact opnemen met Dr. Ilekhojie via zijn e-mailadres: (gethelp05@gmail.com) of WHATSAPP hem op +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.