maandag 20 juli 2020

Overstappen naar een andere energieleverancier?

Ik stap ieder jaar over en zo nu en dan raadpleeg ik een vergelijkingssite om te kijken welke aanbiedingen er zijn en of ik al zonder boetes kan overstappen. Als de einddatum binnen nu en een half jaar is, dan kun je zonder boete overstappen, want dat gaat jouw nieuwe contract in op de einddatum van je oude contract. Ik wist dat niet, ik dacht dat het om 4 maanden ging. Hoe dan ook, per 1 november ben ik toe aan een nieuw contract. Dat is dus binnen 4 maanden.
Zonder boetes overstappen is nu zonder meer mogelijk!

Aantrekkelijk: de energieprijzen zijn op dit moment heel laag vanwege de coronacrisis.
Zo melden ze dat op de vergelijkingssite:  Energieprijzen nu extra laag: dit komt door de economische gevolgen van het Coronavirus en de historisch lage olieprijs.

Dat is mooi, maar dat wil ik dan wel even vergelijken! Op dit moment betaal ik €0,71757 per m3 gas en €0,24684 per kWh stroom. De nieuwe, voor mij voordeligste aanbieder (voordelig vooral door een overstapbonus van €140,-), rekent €0,75293 per m3 gas en €0,24509 per kWh. 
Hummm, dat is geen spectaculair verschil! Maar ja, de prijs die ik nu betaal was een actieprijs, die zal ook omhoog gaan.  Ik kan ook  bij de huidige leverancier blijven, dan krijg ik een tientje korting en betaal ik €95,96 per jaar méér voor hetzelfde verbruik. 

Het mag duidelijk zijn dat ik kies voor de voordeligste aanbieder. Die is ook nog net wat groener en milieuvriendelijker. Ik ben er eerder klant geweest en dat is goed bevallen. Mijn maandelijks bedrag zou nog geen €25,- worden (dat is inclusief de cashback van €140). Ik weet het, ze berekenen liever een wat hoger voorschot vanwege onverwacht koude winters of het verbreken van het jaarcontract, waardoor bedrijven een boete mogen vragen en hun cashback niet hoeven uit te keren. 

Dus ... ik ben gisteren overgestapt. Ingangsdatum van het nieuwe contract is 1 november 2020. 

13 opmerkingen:

  1. Ik kijk bij ‘groen en milieuvriendelijk’ tegenwoordig wel of het ook energie uit biomassa betreft. Vorige jaar om die reden niet overgestapt naar het ‘groene’ Greenchoice, ondanks de beste deal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens opgave betaal ik niet voor groene stroom uit biomassa.

      Verwijderen
    2. Energie uit biomassa is discutabel. Gezonde bomen worden in o.m. Canada en Estland gekapt. Met door olie aangedreven boten naar NL vervoerd om hier in de oven te belanden. En fijnstof te genereren en niets bij te dragen aan vermindering CO2 uitstoot. Niet zo groen.

      Verwijderen
    3. Ik weet het, ik vind energie uit biomassa ook niet erg milieuvriendelijk!
      De groene stroom die ik vanaf 1 november betaal, is uitsluitend van windenergie uit Nederland en niet geïmporteerd uit andere landen.

      Verwijderen
  2. In april kon ik ook weer overstappen en kwam uit op de hoogste werkomsbonus was de maatschappij waar ik jaar ervoor zat. Bij normaal gebruik zijn de tarieven niet altijd de doorslag en een bonus van 395 vond ik best hoog

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 395 euro! Dat is zeker enorm hoog!

      Verwijderen
    2. Ja, de mensen vergeten altijd de vaste lasten zoals transport. Iedereen kijkt naar de variabele kosten. Kwh prijs enzo

      Verwijderen
    3. Een bonus van 395 is wel erg hoog. Contract voor 2 of 3 jaar vermoed ik.

      Verwijderen
    4. Echt een jaar en ik heb dat op papier.

      Verwijderen
    5. Dan wil ik heel graag weten welke dat is, want zo'n bedrag is erg interessant.

      Verwijderen
  3. Meer door minder20 juli 2020 om 16:44

    De tijd tot het moment van overstappen is helaas niet altijd 6 maanden.
    Per energiemaatschappij wordt daar heel verschillend mee omgegaan. (2 tot 6 mndn) Ik kijk het daarom altijd even na daar je anders bij je oude maatschappij je bonus misloop en/of toch tegen een boete aanloop en dat is natuurlijk niet te bedoeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vond de zo erg lage tarieven, waarover men hoorde, ook erg tegenvallen toen ik vorige maand overstapte. Niet lager dan vorig jaar. Wel is de vermindering energiebelasting verlaagd.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.