maandag 31 augustus 2020

Minder kans op dementie

In de krant las ik het fantastische bericht dat voor ouderen de kans op dementie is afgenomen!
Dat komt waarschijnlijk door betere behandeling van hart- en vaatziekten, een hoger opleidingsniveau en meer aandacht voor de  leefstijl: niet roken, weinig of geen alcohol en meer bewegen.
In de afgelopen 10 jaar is de kans om dementie te krijgen met 13 % afgenomen en dat was in de 20 jaren ervoor ook al zo! In de afgelopen 30 jaar is iedere 10 jaar de kans met 13% gedaald!
Dertig jaar geleden had een 70-jarige 27% kans om dement te worden, nu is dat gedaald tot ongeveer 18%.
Deze cijfers gelden alleen voor West-Europa en de VS, in de rest van de wereld nemen de getallen niet af. 
Helaas is het niet automatisch zo dat in de komende 10 jaar de kans om dementie te krijgen nog weer met 10% afneemt, dat hangt van de gezondheid en leefstijl van ouderen af. En het spreekt voor zich dat je niet alleen als je ouder bent aandacht moet besteden aan lijfstijl en gezondheid, dat begint al bij kinderen.

Prachtig dat de kans op dementie afneemt, maar ondertussen komen er wel steeds méér dementerende ouderen bij. Dat komt door de vergrijzing. Het percentage ouderen in Nederland neemt niet af, maar toe. En méér ouderen = meer mensen die dement worden, ook al neemt de individuele kans daarop af.

Mijn kansen om dement te worden zijn helaas wat hoger dan gemiddeld. Dat komt door diabetes. Diabetes kan zorgen voor vaatproblemen in ogen, nieren, voeten etc en ook in de hersenen. Vaatproblemen in de hersenen heet vasculaire dementie. Ik heb geen idee hoe dat allemaal precies werkt, ik weet alleen dát het er is. De beste manier om te zorgen dat de schade beperkt blijft, is zo gezond mogelijk te leven en een optimale behandeling voor de diabetes.
Ik hoop van harte dat ik nog járen helder van geest blijf!

15 opmerkingen:

  1. Waarom zou een hoger opleidingsniveau de kans op dementie doen afnemen ? Op de afdeling in het verpleeghuis waar ik regelmatig iemand bezocht verbleven mensen uit alle 'lagen' van de samenleving. Heus niet aleen de laag opgeleiden die er een ongezonde levensstijl op na hielden .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc Nijmegen noemt het hogere opleidingsniveau als reden voor verminderde kans op dementie. Misschien heeft het er mee te maken dat mensen met een hoger opleidingsniveau gezonder zijn en gemiddeld langer leven dan mensen met een lager opleidingsniveau. Het scheelt ongeveer vijf jaar!

      Verwijderen
    2. Combineer dat met armoede, armoede veroorzaakt stress, stress vermindert de levensduur. Het zit hem niet in 1 ding, maar in de gezamenlijk factoren.

      Verwijderen
  2. Hoger opgeleide mensen hebben vaak een grotere cognitieve reserve. En ze komen in hun beroep vaak minder in contact met gevaarlijk stoffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat heb ik ook wel eens gelezen. Afschuwelijke ziektes, dementie en Alzheimer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk niet dat hoog -en laag opgeleid zijn in zichzelf verschil maakt. Hoger opgeleiden maken vaker de keuze voor een gezonde levensstijl. In feite gaat het om de intelligentie. Niet om het opleidingsniveau. Ik heb nog nergens gelezen dat in contact komen met gevaarlijke stoffen de kans op dementie verhoogt. Wel de kans op spierziektes zoals parkinson.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. google Schilderziekte maar eens, veroorzaakt door de inmiddels verboden oplosmiddelen in de verf. Bieke

      Verwijderen
    2. Parkinson is trouwens geen spierziekte maar een hersenziekte. Die ook de spierfuncties aantast. Bieke

      Verwijderen
  5. Dertig jaar geleden haalden aanzienlijk minder mensen de 70. De kans dat een 70+ er dementie krijgt is volgens mij dus aanzienlijk toegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. volgens mij is dit weer eens een broodje aap verhaal.je ziet juist veel meer mensen die dementeren (en ja ik besef dat er ook meer mensen zijn)zou wel eens andere landen de willen horen hoe het daar er voor staat.bv bij de amisch of ver afgelegen woongemeenschappen,heb een vermoeden dat je dan heel andere uitslagen krijgt.we lezen en horen heel veel zaken tegenwoordig die niet op waarheid berust zijn helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij jij de wetenschapper die het allemaal veel beter weet? Je schrijft dat je uitspraak dat het een broodje-aap-verhaal is gebaseerd op wat je vermoedt en wat je ziet.
      Het onderzoek is gedaan op basis van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa waar bijna 50 duizend 65-plussers aan hebben meegedaan. Het onderzoek werd gedaan onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam en de Harvard School of Public Health en staat in het vakblad Neurology. Ik denk dat deze wetenschappers op een betrouwbare manier gewerkt hebben. Zoals je kunt lezen, wordt nog steeds 18% van de mensen dement, dat zijn misschien de mensen die jij ziet.

      Verwijderen
  7. Nederland heeft niet alleen 17 miljoen virologen, maar ook 17 miljoen neurologen, blijkbaar😀
    Interessante blog weer, Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Alles leuk en aardig maar het heeft m.i. ook te maken met je genen en niet alleen met je levensstijl. Ik rook, drink graag een wijntje maar al mijn functies ( bloeddruk, saturatie, chorestorol etc.) zijn perfect terwijl een vriendin heel gezond leeft en ook veel sport volop aan de medicatie zit.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker waar! Het onderzoek gaat over kansen om dement te worden en dat de leefstijl van invloed is.

      Verwijderen
  9. Wat goed Aaf dat jezo reageert tegen de anonieme reactie die het een broodje aap verhaal vind. Fijn dat je zo helder de feiten aan de orde brengt. Wat is er toch mis met onze maatschappij dat iedereen zo wantrouwend is en dan, erger nog, maar wat beginnen te roepen zonder de moeite te doen om zelf wat brononderzoek te doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.