dinsdag 1 september 2020

Onder de maat

Sinds kort krijg ik huishoudelijke hulp. Dat is wel nodig, er is sprake van achterstallig werk, want het is hier in de afgelopen tijd nogal vies geworden. Ik ben niet iemand die koste wat kost ondanks pijn doorgaat met poetsen. Ik ben iemand die het er dan eerder volledig bij laat zitten en eigenlijk interesseerde het mij ook helemaal niet of er spinnenwebben in de hoekjes zaten en of er stof onder bank lang. Iets wat duidelijk in het zicht was, okee, daar wilde ik nog wel eens wat aan doen, evenals in de toiletten de remsporen verwijderen. Daar goot ik dan wc reiniger in, liet het tenminste 6 uren weken en borstelde de toilet dan schoon. Even de bril afnemen en de vloer zuigen en klaar is het.
Ik ben blij met mijn hulp, maar ik merk dat zij een totaal andere benadering heeft van vuil dan ik. Zij vindt een heel klein beetje vuil al heel erg en zij maakt zich daar reuze druk over. Zwaar onder de maat vindt ze de manier waarop ik mijn huishouding deed.

Huishoudelijke taken heb ik nooit leuk gevonden. Dat vond ik een kleine zestig jaar geleden al niet, toen mijn moeder ziek werd en ik als kind het hele huis moest gaan schoonhouden: eigen bed opmaken, stofzuigen, ramen lappen, badkamer en wc schoonhouden, boodschappen doen, afwassen, was ophangen. Mijn moeder kookte en waste en maakte het bed van mijn ouders op, mijn broertje deed zijn eigen bed.
Ik deed als kind verreweg het meest in de huishouding en leuk vond ik het niet. Uit huishoudelijke taken heb ik nooit voldoening gehaald. Ik werd als volwassene een "luie huisvrouw" en deed het hoogst noodzakelijke, dat vond ik genoeg en mijn successievelijke partners hadden er geen problemen mee. Ik vond dat er zo veel leukere dingen zijn om te doen dan het huis blinkend hebben!
Als ik bij anderen kom, dan zie ik wel dat het daar over het algemeen schoner is dan bij mij en dat sommige mensen een schoon huis véél belangrijker vinden dan dat ik dat vind.
Ik loop er nu dus tegen aan dat het bij mij volgens de hulp vreselijk smerig is, ik heb het gevoel een soort "brevet van onvermogen" te krijgen. Ik doe het niet goed! Daar had ik het eerst wel even moeilijk mee, maar nu mijn hulp twee keer geweest is, ga ik daar al wat relaxter mee om. Ik had in  mijn leven nog nooit een huishoudelijke hulp gehad, het moet eerst nog even wennen.
Mijn manier was ook goed, maar een beetje schoner en netter is misschien toch wel beter, er mag best een schepje bovenop!
Nu vind ik wel dat ik er in de toekomst, als ik mij weer wat fitter voel, meer energie in moet steken en het huishouden weer wat beter bij moet houden.

55 opmerkingen:

 1. Eh... ik zou hier maar mooi van genieten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je vergeet dat je hulp hebt omdat je het nodig hebt. Als alles perfect was had de huishoudelijke hulp niet hoeven komen.
  Bovendien is het haar vakgebied...nogal moeilijk om als gehavende(met je heup) oudere haar standaard te evenaren.
  Kortom, laat haar lekker werken en geef haar lekker bakkie koffie voor alles wat ze doet wat jij niet kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, een luie zure te zware kamerolifant, dat is mijn conclusie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een super zure reactie! Ben je jaloers dat ik hulp krijg?

   Of is het misschien een "grapje"?

   Mijn vader noemde mij lui omdat ik als 11 jarige na schooltijd liever een boek las dan de badkamer schoonmaken of het huis stofzuigen.
   Verder schold mij uit voor kamerolifant omdat hij vond dat ik veel te dik was. Ik vermoed dat hij dacht dat het mij zou helpen om af te vallen, maar zo werkten deze opmerkingen absoluut niet. Ik werd er alleen heel ongelukkig van!

   Verwijderen
  2. Geertje, wat een totaal ongepaste opmerking. En iets schrijven over kamerolifant. Ja in olifant kan ik me wel vinden, maar dan in de trant van dat Aaf een olifantshuid moet hebben. Wees lief voor elkaar, de wereld wordt daar mooier van. Eline

   Verwijderen
  3. Wat een afschuwelijke reactie.

   Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en interesses. Daarom was jij altijd goed in jouw werk. En ben je, gelukkig voor jou, niet verplicht geweest om je in het leven alleen maar bezig te houden met huishoudelijke taken.

   Ik zou wel genieten van je huishoudelijke hulp. Roem haar kwaliteiten. Hoewel mensen dat wel denken, kan niet iedereen goed en efficiënt poetsen. Ik in ieder geval niet.

   Liefs, Elly

   Verwijderen
  4. Een zelfstandige zelfbewuste hardwerkende vrouw die net als iedereen niet op alle vlakken van het leven perfect is en ervoor kiest om openbaar te schrijven, óók over haar eigen 'tekortkomingen'. Dat zou mijn conclusie eerder zijn.

   Verwijderen
  5. Geertje, wat een nare, vervelende opmerking! Krijg je te weinig aandacht? Ga iets leuks doen of doe iets goeds voor iemand.

   Verwijderen
  6. Ik ben echt heel benieuwd naar de motivatie van Geertje om zoiets te schrijven. Wat wil je hiermee bereiken?
   Wil je dat Aaf zich slecht voelt?
   Wil je dat ze minder lui, zuur en zwaar wordt?
   Wil je dat andere mensen haar zo gaan zien?
   Wil je je afreageren omdat je zo'n hekel aan je eigen leven hebt?
   Ik ben serieus heel erg nieuwsgierig: verklaar je nader!

   Verwijderen
 4. Je nieuwe hulp klinkt als een hele goede aanwinst! Zo iemand is feitelijk goud waard als je zelf wat minder interesse hebt in het huishouden is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig maar at er mensen zijn ie schoonmaken wel leuk vinden! Ik betaal tenminste graag mijn hulp om het huiswerk te oen waar ik zelf niet van hou!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou de nieuwe hulp gelijk weer de deur wijzen: ze is er om schoon te maken, niet om commentaar te geven! Pas maar op, straks neemt ze je hele huishouden over en zit jij met een schuldgevoel op gescheept.
  Van een beetje stof is nog nooit iemand dood gegaan.
  Bah, akelige indringer in je huis!
  Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was even mijn eerste reactie ;-) Ik voelde mij een beetje beledigd.
   Ondertussen geniet ik van een schoner huis en ik kan mij er op verheugen dat het nóg schoner wordt!

   Verwijderen
  2. Goed dat je dat hebt losgelaten. Gewoon lekker haar vertellen dat ze helemaal gelijk is en dat het fijn is dat zij het zo goed doet. En dan lekker een boek gaan lezen terwijl zij aan het werk is. Zij een goed gevoel, jij een schoon huis.

   Verwijderen
  3. Ha, mijn schoonmoeder heeft me ooit ook eens gevraagd of ik niet een schoonmaakster zou moeten hebben. Ik voelde me beledigd, maar zij bedoelde juist, dat het fijn zou zijn als ik meer tijd voor mezelf had! Ze heeft wel eens gezegd, dat ze haar jongens ook meer huishoudelijke taken had moeten laten doen. Mijn man en ik zijn beiden grootgebracht met het idee en de ervaring dat "de vrouw" et huishouden doet. Inmiddels hebben we wat taken verdeeld, en bijt ik me de tong af om geen aanwijzingen te geven over hoe je kalkaanslag van het fonteintje haalt bijvoorbeeld. Maar daar vandaan is het 1 stap naar weer zelf schoonmaken en inmiddels trek ik het niet meer om het hele huishouden te doen. Nog een paar jaar, dan ben ik een zestiger en mag ik van mezelf ook een schoonmaakster.

   Verwijderen
 7. Vond er ook nooit iets aan, tot ik 4 kinders had en een boerderij. Toen moest ik er wat aan gaan doen en begon een heuse opleiding als huishoudkundige. Toen werd het interessant met de achtergrondkennis.
  De kunst is ook te weten wat je weg kunt laten! Geniet van je hulp.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou duidelijk toch dat je hulp nodig had. Ze komt niet voor niets bij je. Je kan het tijdelijk even niet meer zelf. Geniet er van dat je huis weer lekker schoon wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vind je dat je straks meer energie in het huishouden moet steken omdat iemand anders dat belangrijk vindt of vind je het echt zelf belangrijk?

  Als jouw manier goed was dan is het toch goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wees blij met je hulp. Ik ken er verschillende die veel minder goed zijn, niet op een trapje willen klimmen, dus alleen tot ooghoogte schoonmaken. Niet willen zuigen, alleen vegen. Geen meubel verschuiven en niet onder de meubels.. En heel veel telefoneren. Ik doe het nu zelf weer, langzaam iedere keer een stukje. En als het niet gaat een dag een andere kant opkijken. Dat is wat er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je mag in je handen knijpen met deze hulp.
  En als je straks weer alles zou kunnen dan alsnog hulp nemen voor het huishouden.
  Al was het maar voor 1 keer in de 14 dagen voor de grote klussen.
  Gun het je zelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk toch als het voor je gedaan kan worden. Ik heb ook lange tijd hulp gehad toen ik nog werkte en het allemaal niet meer kon combineren, maar denk dat er nu strengere eisen worden gesteld. toen ging het heel makkelijk.
  Ik ben ook nogal makkelijk in alles, maar kan er wel van genieten in een schoon huis te zitten als iemand anders het heeft gedaan. Als de wooonkamerverbouwing klaar is ga ik iemand zoeken voor om de 3-4 weken voor de extra klussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geniet van de hulp die je gewoon nodig hebt !
  En Geertje met haar reactie...verwijder die toch Aaf! Wat een rotopmerking geeft ze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de opmerking even van commentaar voorzien. Van mij mag die zo wel blijven staan!

   Verwijderen
  2. Heel goed, als jij je er maar niet door laat neerhalen :-)

   Verwijderen
 14. Ieder zijn vak denk ik maar... Ik vind het fijn om eens van een ander te lezen dat zij net als ik niet dol is op schoonmaken :-)
  Ik wil best eens stofzuigen en dweilen maar het moet zo vààk... Ik ben nogal een dromerig typetje en zit graag met een boekje of laptop in een hoekje. En schoonmaken kost zoveel tijd en ook energie, je moet je in rare bochten wringen... Gelukkig heb ik 1x in de 14 dagen hulp. Geniet ervan dat je nu hulp hebt en voel je niet bezwaard dat je niet aan haar normen voldeed. Nu heeft ze een dankbare taak.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geniet er maar van dat ze erg precies is. Haar opmerkingen zou ik laten voor wat ze zijn, dat is haar mening. Daar zou ik me maar niets van aantrekken. Er zijn genoeg hulpen die het minder goed doen, dus daar verdient ze wel een pluim voor. Ik heb vaak een hulp moeten leren werken, niet omdat ik nou het helderste Mientje in ons land ben, maar wel omdat ze het totaal niet kunnen. Dat vond ik dan wel weer schokkend. Maar: als mijn moeder mij nog zou kunnen zien huishouden dan zou ze zeggen 'zo heb ik het je niet geleerd', en daar zou ze nog gelijk in hebben ook. Nu het weer wat is afgekoeld ga ik kamer voor kamer door het huis, heel heel veel stof weghalen en alles cleanen, soort herfstschoonmaak dus (in de warme weken heb ik alleen de toiletten gedaan), en dan kan het weer een poosje met de Franse slag. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als ik het hoor is het maar goed dat het niet andersom is. Stel dat je een huishoudelijke hulp gekregen had die alles schoon vond en jij alles vies. Het is niet voor niets dat je hulp nodig heb. Dan voelt ze zich ook onmisbaar. De normen in een huishouden is ieder voor zich, maar omdat op deze manier te zeggen als huishoudelijke hulp gaat m.i. een beetje ver. Aan de andere kant geniet van de hulp die je krijg bij het ongemak dat je heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een schoonmaakster die eer in haar werk stelt, dat is mooi!

  Tegelijkertijd zou het wel fijn zijn als ze jou wat meer ruimte liet om jezelf te zijn. Iets meer te zeggen van: "Zuinigaan, jij maakte jouw keuzes met de schoonmaak; ik, als schoonmaakster, doe anders en meer. Da's allemaal prima." Maar goed, ze is geen psycholoog, hè?

  Geniet van je huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waarom niet gelijk een borstel door het toilet wanneer er iets achterblijft? Vanmorgen je verhaal gelezen. Er waren nog geen reacties. Ik kreeg het idee dat er al voor de heupklachten weinig werd gepoetst. Ik beklaag de hulp. Sorry dit wilde ik even kwijt maar ik denk dat je het verwijdert. AJA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien heb ik het niet goed opgeschreven, bij zichtbare sporen borstel ik meteen. Het inweken is meer voor de aanslag die onderin de pot gaat zitten, bij de afvoer.

   Verwijderen
  2. En al werd er voor de heupklachten weinig gepoetst? Nou en? Ieder z'n ding. en elkaar niet zo de maat nemen. Zuinigaan heeft wel haar hele leven gewerkt en gezorgd en is niemand verantwoording schuldig. Niet iedereen haalt zijn " zijn" uit schoonmaken.

   Maria

   Verwijderen
  3. Ik vind hygiëne in huis gewoon wel belangrijk. Werken en zorgen doen we bijna allemaal, maar je hoeft echt niet dagen te poetsen om de boel bij te houden. Zeker niet in een gemiddelde eengezinswoning. Ik woon op 280m2 en hou die gewoon met kleine dagelijkse taken bij. Da's echt prima te doen, niet hysterisch bacterievrij, maar wel gewoon schoon.

   Verwijderen
  4. Dat schrijft Zuinigaan toch ook, dat er voor de heupklachten al weinig gepoetst werd. Dat is niet een gevoel van jou, AJA, dat is gewoon een feit.
   Ik stofzuig misschien een keer in de twee weken, veeg zo nu en dan eens wat aan, dweil nooit, lap geen ramen, haal geen spinnenwebben weg (waarom zou je dat doen, ze vangen muggen), verschoon mijn bed eens per maand, stof een keer per jaar of zo af, maak een keer in de drie jaar misschien de koelkast schoon, boen de badkamer nooit, doe soms eens een keer het toilet. In mijn toen bloeit het onkruid welig.
   Wassen doe ik wel veel, want ik ruik graag fris, met schone kleren aan. En de afwas houd ik altijd bij. Het aanrecht en het fornuis poets ik ook bijna dagelijks. Maar die andere klussen... Het boeit me niet.
   De tijd die ik overhoud besteed ik aan lezen, viool spelen, vrienden spreken, wandelen en uitgebreid koken. Heerlijk.

   Verwijderen
 19. Fijn dat je een goede hulp hebt! Het lijkt me echter niet de bedoeling dat ze je een rotgevoel bezorgt. Misschien bespreken bij een bakje koffie? Ik boodschappen. “Fijn dat je me zo goed helpt. Ik krijg echter het gevoel dat ik een soort brevet van onvermogen van je krijg. Ik vind dat niet prettig. Herken je dit?” Kan heel verhelderend werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind een schoon huis ook minder belangrijk. Vriendlief wil een super schoon en opgeruimd huis hebben. Mijn vriend houdt niet van koken en ik wel. Dus ik kook elke dag en vriendlief poetst heel grondig met een stoomreiniger, elke dag de stofzuiger ectera. Alles aan kant voordat we avonds naar bed gaan.

  Ieder zijn eigen ding. Het huis word toch weer vies, stoffig ectera. Maar de laatste jaren moet ik na het douchen de douche helemaal droog trekken en de kranen laten blinken. Hij word daar blij van en ik niet.

  Laat die hulp lekker poetsen. En geniet van een schoner huis. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke dag stofzuigen? Wij doen dat eens per week, als dat het al is...

   Verwijderen
 21. Aaf, laat je niet gek maken. Iedereen heeft zo zijn/haar kwaliteiten.
  Jouw hulp geniet van het schoonmaken, jij van het schrijven van stukjes.
  Vertel haar dat haar hulp zeer op prijs wordt gesteld, maar laat ook merken dat het jouw huis is.
  Ik geniet elke dag van jouw stukjes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik bekeek vroeger ook weleens mijn huis door de ogen van een ander. Ik ben ook niet zo piep en kraak. En vooral toen mijn kinderen nog thuis woonden, kon het stukken beter. Maar laatst kwam ik een oud-klasgenootje van mijn dochter tegen. Ze heeft veel bij ons gelogeerd. Ze vertelde hoeveel het in die tijd voor haar betekende om altijd welkom te zijn bij ons. Ook zo'n gezellig huis, zei ze. Met al die planten en boeken.

  Daar gaat het toch om. Een gezellig thuis. Waar je je thuis mag voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik herken mij helemaal in jou, ik handwerk veel liever en in dit oude huis is altijd stof te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Fijn dat je iemand heeft getroffen die secuur is in het werk dat ze doet. Wat mij betreft had ze het commentaar achterwegen kunnen laten en gewoon haar werk volgens haar standaarden moeten doen maar ach :).

  Mijn grootmoeder had vroeger een werkster die ook voortdurend mopperde op de staat van het huis, nu was mijn grootmoeder apothekersassistent en opgeleid tot analyst. Ze wist als geen ander - zeker van haar generatie - wat echte hygiene betekende en was daar ook zeer secuur in.... maar ach dat stof hier en daar en nou ja als toch iedereen de hele tijd met schoenen aan in-en-uit loopt moet je gewoon niet van de vloer eten, dus die hoeft ook niet perse brandschoon. Het is maar wat mensen belangrijk vinden denk ik.

  Mare

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Als je wilt kun je altijd wel poetsen. Vuil wordt het toch weer.
  Ik vind het fijn als het schoon is, maar het hoeft voor mij niet noodzakelijk altijd schoon te zijn. Ik doe de ene week dit en de andere week dat en zo komt ongeveer alles wel een keer aan de beurt. En is iets vuil en nog niet aan de beurt? Jammer dan.
  Hubby vindt het geen probleem en doet, sinds hij fulltime thuis is, ook wel zijn ding. Niet op mijn manier, maar ik kan daar prima overheen/langsheen kijken.
  Mijn toiletten zijn schoon, het aanrecht en de eettafel. Ik verschoon elke week het bed, er wordt 2 keer in de week gestofzuigd (3 honden en 3 katten), er zijn altijd schone handdoeken en onderbroeken en voor de rest vind ik het wel geschikt.
  Heb ook jaren een poetshulp gehad en vond het heerlijk, maar op een bepaald moment ook een beetje zonde van het geld....omdat het bij ons na een paar uur al niet meer te zien is dat er gepoetst is :)

  Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heerlijk, hulp in huis als je zelf niet goed meer kan! Dat ze jouw manier van schoonmaken niet voldoende vindt, is haar probleem. Gewoon genieten van het feit dat het nu gedaan wordt door een vakmens.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Aaf, jij hebt gewoon andere kwaliteiten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ook ik ben geen geboren huisvrouw. Geen geweldig voorbeelden gehad ook. Nu ik het zelf al jaren niet meer redt en hulp heb, is er een last van mijn schouders gevallen. Ik heb ook ooit zo’n smetvrezerig type gehad, nou die werkte zich als en tornado door het huis. Heb veel geleerd. Maar ben gewend dat het hun werk is, ze vaak veel expertise hebben en beter zijn dan ik ooit was. Zo komt alles toch goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Het is altijd fijn om een hulp te hebben die schoner is dan jijzelf in plaats van andersom. Misschien is het wel heel fijn als je huis opknapt. Zij eer uit haar werk en jij een schoner huis. Geniet er maar van!

  Ik ben gemiddeld schoon denk ik. Niet qua ramen zemen of vloeren dweilen, want daar zie ik het nut nooit zo van. stofzuigen / de boel afnemen gebeurd best vaak, maar dat is ook nodig met 3 katten en 2 kinderen op het platteland. Ik ga altijd voor het maximale effect in de minste tijd. Strijken is hier dan ook nooit aangeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Strijken heb ik ook nog nooit van m'n leven gedaan. Ik vind dat het perfecte voorbeeld van tijdverspilling. En dan moet je ook nog eens zo'n onding van een plank ergens stallen.

   Verwijderen
 30. Fijn dat ze beter poetst dan jij, dan zie je tenminste resultaat van haar werk. ;-)
  Ik ben het met je eens dat er leukere dingen zijn dan het huishouden. Zolang het toonbaar is en je geen ziektes oploopt is het toch goed genoeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Fijn dat je een hulp hebt, maar ik vind dat wat ze zegt, niet hoort. Meestal komt een hulp pas als het echt nodig is zei ooit eens iemand tegen me. En ja, dat kan je dan zien misschien. Maar anders was het ook niet nodig dat je hulp zou krijgen, want dan kon je het zelf (regelen). Dat zegt niets over jou manier van huishouden. En een spinnenweb of wat stof, dat is ook niet direct vies of slecht of zo.
  Wat wel handig is, is dat ze vuil niets vindt, dan doen ze er wel wat aan ;-)
  En de eerste paar weken zou een nieuwe hulp ook echt wat extra uren moeten mogen maken. Zodat er een inhaalslag gemaakt kan worden.
  Mijn kraamverzorgster maakte ook net wat meer schoon, zodat het gezin net wat makkelijkere start had als haar dat passend leek (ze had energie te over). Aan het einde van mijn zwangerschappen was door bekkenpijn poetsen echt niet meer te doen. Het leek net of zij ook dat weg poetste. Zo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Je niet laten opfokken door die vrouw. Ik vind haar nu al heel onbeschaamd. Ze is te gast en heeft haar kritiek voor haar te houden. Ik zou oppassen met haar. Geen ruimte geven. Straks kun je niks en neemt ze nog meer ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Nu met pijn heb je inderdaad hulp nodig. Maar wat deed je vroeger dan een hele dag? Ik ben 67 jaar, heb een groot huis en houd van schoon. Na het poetsen blijft er nog genoeg vrije tijd over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet zo dat ik sinds kort heupklachten heb, die klachten heb ik al véél langer, alleen was niet de juiste diagnose gesteld.
   Ik ging 1,5 jaar geleden met pensioen, toen had ik ook al tamelijk veel klachten, daarvóór werkte ik + paste ik op. Sinds mijn pensioen paste ik nog steeds op en zwom zeker 4x per week en ging ik naar lezingen en cursussen. Poetsen is niet mijn hobby, dus dat deed ik niet veel.

   Verwijderen
 34. Aaf, ik zou maar rekening houden met een explosie van je gas-, water- en elektra verbruik met zo'n mevrouw Helderder over de vloer ;-), los nog van het verbruik aan schoonmaakmiddelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik was twaalf toen ik bijna het hele huishouden deed. Mijn moeder was ernstig ziek en kon niet veel. Mijn vader zorgde voor de kinderen. Mijn jongste broertje was net één jaar.
  We hadden gezinshulp maar die waren er meer voor mijn moeder.

  Gelukkig is mijn moeder hersteld maar het huishouden bleef op mijn schouders rusten. Ik vond dat niet erg.
  Mijn vakantiebaantjes waren ook vaak als hulp in de huishouding.

  Ik kreeg er plezier in en later is het mijn werk geworden.Ik maakte het huis van anderen schoon net zoals ik mijn huis schoon maakte. Brandschoon. Zodat ik met een goed gevoel naar huis ging. Ik had verschillende adressen maar praatte nooit over de mensen.

  Ik trof verschillende huishoudens aan. Maar mensen nemen niet voor niets een huishoudelijke hulp. Sommigen zeiden gewoon dat ze er een hekel aan hadden, anderen hadden een drukke baan. Maar nooit, echt nooit moet je over mensen oordelen.

  Wat je hulp zei kan echt niet. Heel denigrerend. Hoe jij je huishouden doet is jouw zaak. Van niemand anders. Wat de reden ook is.

  Geniet van je schone huis en laat niemand je wat wijsmaken.

  Dikke kus, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.