zondag 30 augustus 2020

Nog steeds geen eetlust en soms misselijk šŸ¤¢

Door de pijnstiller ben ik mijn eetlust kwijtgeraakt, ik heb vaak een drukkend gevoel in de maag en soms ben ik misselijk. Het is een bijwerking die niet zo vaak voorkomt. Verlies van eetlust bij minder dan 1 op de duizend gebruikers en het drukkende gevoel op de maag komt bij minder dan 1 op de honderd voor. Overstappen op een andere morfine-achtige gaat niet helpen, want mijn reactie bij een ander middel met opioĆÆde blijft hetzelfde volgens de apotheek.
Omdat het middel goed helpt tegen de pijn en het maar voor tijdelijk is, ga ik er gewoon mee door. Ik word binnen afzienbare tijd geopereerd aan de heup waar ik verreweg de meeste pijn heb. Na die operatie is het middel  hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig en mocht dat wel zo zijn, dan zoek ik naar andere oplossingen.
Ik probeer zo veel mogelijk te eten en vooral ook zo gezond mogelijk en daardoor is het gewichtsverlies minimaal.

Het blijft een vreemde ervaring om zo weinig eetlust te hebben.
Ooit,  12 jaar geleden, stelde mijn internist mij voor een eetlustremmer te nemen om te zorgen dat mijn eetlust verminderde en dat zou mij in staat stellen af te vallen. Ik kon kiezen uit twee soorten eetlustremmers.  Ik heb er toen niet voor gekozen om een eetlustremmer te nemen, onder anderen omdat darmklachten Ć©Ć©n van de bijwerkingen zouden zijn. Ze zouden vaak diarree veroorzaken en door andere medicijnen heb ik toch al regelmatig wat last van mijn darmen. Daar hoefde ik niet nog een extra kans op diarree bij. Daarnaast moest ik de pillen zelf betalen en kostte de eetlustremmer mij flink wat geld. Ik heb toen besloten meer te gaan bewegen en de eetlustremmer niet aan te schaffen. Toen ik een tijdje later de middelen nazocht op internet, bleken ze van de markt te zijn gehaald en dat zal wel niet voor niets zijn.

Voor diegene die denkt:
ik wil die pijnstiller die de eetlust remt ook wel,
die moet bedenken dat de kans dat het bij jou ook zo werkt maar heel klein is. Volgens de bijsluiter is die kans kleiner dan 1 op de 1000. Er zullen ongetwijfeld meer mensen in Nederland zijn waarop het middel dit effect heeft, want het middel wordt vaak voorgeschreven bij matige tot ernstige pijnklachten.

13 opmerkingen:

 1. Ik begrijp dit niet. "Ik probeer zo veel mogelijk te eten en vooral ook zo gezond mogelijk en daardoor is het gewichtsverlies minimaal" ondanks misselijkheid zoveel mogelijk eten? Waarom? Als je overgewicht hebt zou ik meze niet dwingen om zoveel mogelijk te eten. Ik zou dit als geluk bij een ongeluk zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit antwoord wel een beetje te kort door de bocht. Aaf bereid zich voor op een operatie en dan is het naar mijn idee noodzaak om goed voor jezelf te zorgen . Dat probeert zij door zo gezond mogelijk te eten en geloof mij als je zo misselijk bent door de medicijnen is dat niet makkelijk. En met “zoveel mogelijk” eten bedoeld ze waarschijnlijk genoeg te eten zodat ze geen roofbouw op zichzelf pleegt.
   Gr Jacq

   Verwijderen
  2. Het is precies zoals Jacq het schrijft! Lees ook deze blogpost van een week geleden: https://zuinigaan.blogspot.com/2020/08/voor-mij-is-misselijkheid-een-valkuil.html

   Verwijderen
 2. Bij mij precies hetzelfde effect . Geen eetlust. Sterkte en er komen betere tijden voor ons. Groet Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Juist nu is het belangrijk om met een zo goed mogelijk conditie die operatie in te gaan. Dus wel goed kunnen eten. Overleg nog eens met je huisarts, want lijkt me niet fijn voor je. En hoef je niet te blijven ondergaan. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben geen officiƫle deskundige, maar ik heb lang gewerkt als in de ouderenzorg en mijn ervaring is, dat de bijwerking van pijnstillers die op het zenuwgestel werken juist vaak de
  bijwerking hebben die jij ervaart. Logisch want ze beĆÆnvloeden het onwillekeurige zenuwstelsel en dat regelt de spieren van het spijsverteringsstelsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tramadol geeft ook als bijwerking lagere suikerwaarden, waardoor je ook misselijk wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een lagere bloedsuiker is bij mij niet het geval, ik krijg er geen hypo's van.
   Er staat in de bijsluiter:
   NIET BEKEND (frequentie kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald): Verlaagde bloedsuikerspiegel. Dus het komt weinig voor, denk ik dan.

   Verwijderen
 6. Kijk eens of gemberthee je misselijkheid iets kan verminderen. Gember wordt vaak gebruikt als je misselijk bent. Nu komt het misselijk zijn van je medicijn, maar je kunt het uitproberen. Als is het maar dat het iets meer te verdragen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misselijk ben ik alleen tijdens inspanning, ook lichte inspanning. Verder heb ik vooral een heel vol gevoel in mijn maag. Ik weet niet of gemberthee daarvoor helpt. Ik kan het proberen, ik heb nog een stukje verse gember in huis.

   Verwijderen
 7. Wat vervelend de bijwerkingen. En afhankelijk van dat spul te zijn. Hou je van smooties//shakes. Met het eiwitpoeder en fruit er door. Misschien dat dat wel naar binnen wil en doorspoelt. Zodat het niet zo,n vol gevoel geeft.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.