woensdag 16 september 2020

Alternatieve middeltjes voor gezondheidsklachten

Er zijn mensen die heilig in middeltjes geloven die niet afkomstig zijn van de farmaceutische industrie. Natuurlijke middelen die volgens hen veel beter en veel onschuldiger zijn dan pillen uit de apotheek.
Homeopathische middelen, kruiden, therapieën als Bach Bloesem Therapie etc. vinden volop aftrek en er gaat veel geld in om! Aan het gebruik kleven gevaren, want natuurlijke middelen zijn zeker niet altijd ongevaarlijk. Er kunnen stoffen in zitten die ronduit giftig zijn. Daarnaast is er het gevaar dat mensen deze middelen gebruiken in plaats van door een arts of specialist voorgeschreven medicijnen of behandelingen.

In mijn ogen is het prima als je niet giftige middelen naast een gewone behandeling gebruikt, het middel moet wel zo gekozen worden, dat het niet de werking van bestaande medicatie vermindert of juist versterkt. Als je gelooft dat het middel werkt, dan kan ook een placebo effect ontstaan. Dan zitten er geen werkzame stoffen in het middel en toch knap je er van op. Het is soms wonderlijk hoe het lichaam werkt! Helemaal prima, geen gevaarlijke stoffen met mogelijke bijwerkingen en toch gaat het beter!

Mijn eerste man, met een gedegen universitaire opleiding in de medische sector, gelooft heilig in Bach Bloesem therapie.
Wikipedia: Bij de bach-bloesembehandeling worden er infusies gemaakt van bloesems of andere plantenonderdelen. Het volstaat de oppervlakte van een kom zuiver water met de passende bloesems te bedekken en ze een paar uur in de zon te laten staan of een half uur te koken zodat "de energie uit de bloemen overgaat in het water" ter conservering wordt die infusie vermengd met een gelijke hoeveelheid brandy (meestal cognac), en dit wordt dan de zogenaamde "oertinctuur". Die wordt op zijn beurt verdund tot heilmiddel, à rato van twee druppels tinctuur op 30 milliliter brandy. Behalve alcohol hebben de zo ontstane oplossingen geen wezenlijke hoeveelheden werkzame stof...(.........) .Er is relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de bach-bloesemtherapie. In de weinige onderzoeken die wel zijn gedaan, werd geen verschil gevonden ten opzichte van placebo's.

Ik geloof niet in kruiden of andere middeltjes. Ik geloof wel in het slikken van vitamines en mineralen als je daarvan een tekort hebt of als er een tekort dreigt. Ik geloof overigens wel in placebomiddelen. Uit onderzoek blijkt dat die verbazend goed kunnen werken. 

Als jij een middel neemt dat geen negatieve bijwerkingen heeft en  het helpt jou, dan is dat naar mijn mening helemaal prima. Ik trek de grens bij middelen die afkomstig zijn van dieren. Geen gemalen neushoorns, geen stukjes schubdier, tijger of ander dieren! Gelatine afkomstig van de botten van koeien, varkens, paarden of schapen eventueel wel. Die zijn toch al door mensen geconsumeerd. 

Ik schrijf eventueel omdat ook de vleessector veel misstanden kent en ik voorstander ben van het minder eten van dierlijke producten ben. 

17 opmerkingen:

 1. Hoi Aaf, vallen huis, tuin- en keukenmiddeltjes ook onder je beschrijving? Bij licht ontstoken ogen, ga ik in de weer met zakjes kamillethee. Dat voorkomt meestal dat ik naar de huisarts moet voor een antibioticacreme. Zonder die kamillethee gaat het niet over.
  Verder gebruik ik geen middeltjes, maar niet iedereen heeft zo'n goede gezondheid....groet, g
  En fijn dat je je heupoperatie hebt gehad, ik wens je voorspoedig herstel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kamillethee, venkelthee, arnicazalf, ogentroost, het zijn een paar van de middeltjes die ik gebruik. Mijn moeder gebruikte ze ook bij verschillende klachten en ze helpen. Een tante was enthousiast over bach-bloesem therapie.
  Dure potten pillen van die ene drogist koop ik niet, maar ik gebruik liever natuurlijke middeltjes bij licht ongemak dan voorgeschreven sterkere medicijnen van de huisarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wilde vandaag gaan proberen om smeerwortelolie te maken. Het staat in mijn tuintje, en schijnt te helpen tegen verwondingen, huidklachten en gewrichtsklachten. We zullen het zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal iets helpen. Maar niet voor dingen die gehecht moeten worden. Of waar een spuit in moet vanwege ontstekingen.
   Kleine krasjes zullen iets sneller genezen..

   Verwijderen
 4. Ik spring al uit mijn vel op het moment dat die kwakzalverij "therapie" wordt genoemd, of "behandeling". Reiki, bioresonantie, homeopathie, bachbloesem, aluhoedjes. Natuur is niet synoniem met gezond-voor-jou. Wie mensen laat betalen voor die kwakzalfjes is een oplichter.

  En inderdaad, wat de werking van je hersenen betreft, zelfs mensen met Parkinson hebben baat bij het placebo-effect. Gratis ook nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat de placebo werking ook op kan gaan voor de reguliere medicijnen. Dat zelfs een witte jas een placebo werking kan hebben. Dus dat is geen reden om de andere af te wijzen. Ik moest soms vaak a b slikken tegen een blaasontsteking . Ik mocht het standaard in huis hebben. Plus de probiotica er achter aan. Tot dat ik eens twee pakken cranberysap leeg dronk. Dacht laat ik dat eens proberen. Dus zo geloofde ik er niet in. Er blijvend van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Over Bach bloesem: ik heb het zien werken bij honden, en daar kan geen sprake zijn van placebo-effect. Honden die door vervelende ervaringen gestresst waren geraakt, kwamen volledig, en blijvend, tot rust door druppeltjes toe te voegen aan hun voer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alcohol.. ja daar worden ze rustig van.

   Verwijderen
  2. Wat een absurd antwoord, ik heb het over honden die slechts een paar keer in hun leven deze druppels kregen, en daarna jarenlang een stressloos leven hebben, dus totaal NIET onder invloed van alcohol hoor.

   Verwijderen
 7. Goed stuk! Ik heb laatst gelezen dat het geld dat omgaat in de supplementen en middeltjes industrie zelfs meer is dan in de reguliere farmaceutische industrie. Je ziet ook dat veel virusontkenners een bepaald middeltje proberen te promoten (voorbeeld de medicijnvrije huisarts met DoTerra).
  Desalniettemin ben ik een groot voorstander van huismiddeltjes: kruidenthee, warme kruiken en de favoriet van mijn kinderen: kippensoep bij griep en verkoudheid. Allemaal niet evidence based, maar wel gezellig en inderdaad met een joekel van een placebo-effect!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof zeker dat planten een lichaam kunnen ondersteunen.
  Maar dat middelen die algemeen verkrijgbaar zijn net zo werken als 500 mg paracetamol opgelost in 100.000 liter water. Een kopje saliethee is sterker.
  En saliethee kan iemand die slaapmedicatie gebruikt behoorlijk raar laten voelen..
  Dus als je kruidenthee drinkt zoek altijd op of je die met medicatie kunt gebruiken. Of meld bij de apotheek dat je x gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het leven is niet zwart-wit. Er zijn goede 'artsen in witte jassen' maar er zijn ook goede alternatieve artsen. Als je het op de juiste manier weet te combineren kan je er veel gezondheidswinst mee behalen. Maar aan beide kanten zijn er ook slechte artsen. Zoals je overal rotte appels tegen kan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelf gebruik ik nu alleen medicatie die ik van de huisarts krijg voorgeschreven .Wil ik iets homeopatisch gaan gebruiken raadpleeg ik hem eerst .Helaas werken dat soort middelen niet bij mij .Zelfs de zo geprezen CBD olie die ik in overleg met hem heb geprobeerd heeft mij heel nare ervaringen gegeven .Nee ik begin er niet meer aan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man slikte al jaren ‘n zware pijnstiller ivm artrose in alle gewrichten. Gevolg: nierproblemen. Hij gebruikt nu 6 jaar CBD-olie en heeft zelden pijn en zijn nieren werken weer redelijk goed!
   Niet voor iedereen blijkbaar een probaat middel maar wel voor velen!

   Verwijderen
 11. Ik gebruik soms kruiden thee. En honing op kleine wondjes. Niet de honing uit de winkel maar van de imker. De wondje genezen sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Veel reguliere medicijnen zijn ook gebaseerd op planten.kruiden, denk aan digitalis (vingerhoedskruid) dat bij sommige hartprobemen wordt ingezet/
  Ook valeriaan en het al eerder genoemde kamille hebben een goede werking zoals velen al hebben ervaren.
  Goudsbloem wordt creme van gemaakt en is bijzonder goed voor de huis, net zoals aloe vera en smeerwortel.
  Dit zijn maar een paar voorbeelden. Al heel lang worden kruiden/planten gebruikt en ook dieren weten instinktief de juiste kruiden te zoeken als ze iets mankeren.
  Dus om nu te zeggen dat je helemaal niet gelooft in kruiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met de hulp van een goede fyto therapeut/orthomoleculair arts ben ik tot verbazingwekkende resultaten gekomen aangaande mijn gezondheid.
  Zo goed zelfs dat mijn aanvankelijk zeer sceptische huisarts mij gevraagd heeft wat ik voorgeschreven heb gekregen en in welke sterkte en dat nu in haar praktijk gebruikt.
  De gemeten bloedwaarden (door de huisarts gemeten) waren na een paar maanden zo overtuigend goed, daar valt niet mee te sjoemelen, dat zelfs twee behandelend specialisten overstag zijn gegaan.
  Ik ben er heel blij mee omdat alles zonder bijwerkingen gepaard gaat, het lichaam herkent de middelen niet als gif en de lever hoeft geen overuren te draaien om het eruit te werken.
  Ik zou het alleen niet op eigen houtje doen want een goede orthomoleculair arts weet precies welke middelen elkaar versterken of juist niet bij elkaar genomen kunnen worden.
  Ik ben er niet voor verzekerd dus moet het zelf betalen maar er zijn verzekeringen die het wel vergoeden.
  Voor een heleboel aandoeningen is het een gezond en veilig alternatief en het overwegen waard.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.