Sinds afgelopen donderdag verblijf ik in een verpleeghuis, op de revalidatieafdeling voor ouderen. Hier op die revalidatieafdeling verblijven mensen met een nieuwe heup, een nieuwe knie, maar ook mensen die een hersenbloeding of beroerte gehad hebben. Op termijn gaat iedereen weer naar huis, voor mij is het verblijf vrij kort, voor anderen soms wat langer. Vanwege corona is het toch wat een onderneming die risico met zich meebrengt. In maart en april dit jaar zijn veel ouderen juist in verpleeghuizen en in verzorgingscentra besmet, ernstig ziek geworden en overleden. Nu de besmettingsgraad met name onder de wat jongere mensen weer toeneemt, schijnt het zo te zijn, dat je een kans van 1 op 400 hebt om iemand met corona te ontmoeten. Hier zijn diegenen die mij verzorgen jonger en de arts en de fysiotherapeut etc. Niemand draagt mondkapjes of andere beschermingsmiddelen. In ieder geval niet op mijn kamer of in de huiskamer of de oefenruimte van de fysiotherapie. Tot nog toe zijn er in dit huis nog geen patiënten geweest met Covid-19 en ik hoop dat dit zo blijft. Ik maak me geen ernstige zorgen, maar zo nu en dan, als ik weer berichten lees over toename van besmettingen, schieten mij toch wat zorgelijke gedachten door mijn hoofd. Ik denk dat het risico hier in Groningen niet zo heel groot is, maar helemaal uitsluiten dat hier Covid-19 uitbreekt, kun je niet.
Eigenlijk merk je hier van de hele pandemie bijna niets. Als je oppervlakkig kijkt, is het alsof die aan het zorgcentrum voorbij gaat! Maar als je beter kijkt, dan zijn er verschillen.
Het blijkt bijvoorbeeld dat er normaal gesproken van alles te doen is, nu is dat niet zo.
Tot half maart kon je hier zingen, bewegen, biljarten, sjoelen, klaverjassen, rummicubben, schilderen, bingoën, quizzen, er was een popkoor. Op zondag was er een kerkdienst en een concert. En maandelijks een uitstapje. Dat ligt allemaal stil vanwege corona.
Wel jammer, maar het is niet anders!
Betekent dit dat je heupoperatie dus achter de rug is Aaf? Ik kan me je gemengde gevoelens goed voorstellen. Toch wel wonderlijk dat niemand daar mondkapjes draagt. Kun je het daar een beetje uithouden?
BeantwoordenVerwijderenJazeker! Ik ben afgelopen woensdagochtend geopereerd. Om 8:00 uur lag ik al op de operatietafel en was ik al voorzien van een flatteus mutsje, een operatiehemd en aan iedere hand een infuus.
VerwijderenHeel veel dingen rondom covid 19 gebeuren achter de schermen. Wij moeten elke dag ons zelf tempen veel ontsmetten en bij een klacht die relateert is aan covid naar de teststraat. Helmaal uitsluiten kan je het natuurlijk niet, maar als mens in de zorg ben ik extra voorzichtig.
BeantwoordenVerwijderenIk wens je veel sterkte en succes de komende tijd.
BeantwoordenVerwijderenToch vraag ik me af of het nou echt zo'n probleem is voor artsen etc. om een mondkapje te dragen als ze dicht bij je in de buurt moeten komen. Tijdens operaties hebben ze ook uren een mondkapje voor. Waarom niet buiten de ok ook? En het hoeft geen medische te zijn, dus er zijn er genoeg.
Van kappers weet ik dat ze die bijna niet dragen alleen als de klant erom vraagt. Want heel vervelend, ze voelen zich beperkt in hun vrijheid(?). Zelfs in de trein zie ik mensen met het kapje over hun kin, who are you kidding?
Onze tandarts heeft altijd een mondkapje ook, ook toen mijn kinderen nog peuters waren!
BeantwoordenVerwijderenArtsen horen m.i. in deze tijd, zeker in een verzorgingstehuis, een mondkapje te dragen.
Wat raar toch, in België zouden ze toch allemaal mondmaskers dragen.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt het ook omdraaien:"raar toch dat in Belgie mondmaskers gedragen worden terwijl de toegevoegde waarde, buiten strict medische omstandigheden, nog steeds niet bewezen is' Het geeft een schijnveiligheid die nog veel gevaarlijker is. Afstandhouden, handen wassen en niet aan je gezicht zitten zijn de beste maatregelen.
VerwijderenHet probleem is dat in de zorg de meeste medewerkers binnen 1,5 meter komt. Mijn man vond het ook helemaal niets. Bij een dagopname liepen de medewerkers van bed naar bed met 7 man op zaal. Wel tussendoor handen wassen, maar dan nog. In hetzelfde ziekenhuis zijn alle kinderartsen tegelijk, zonder en op 1 na bijna zonder symptomen ziek geweest. En je kan corona al doorgeven 2 dagen voor de klachten beginnen. Als een verpleegkundige je kan helpen met wondverzorging vanaf 1,5 meter zou ik er ook geen problemen mee hebben.
VerwijderenBij Nertsen zijn nu de mondkapjes wel nodig, en in het ziekenhuis nog steeds niet.
Is de operatie meegevallen Aaf? Wens je heel veel sterkte met het revalideren, op weg naar een goed herstel!
BeantwoordenVerwijderenHet viel me mee, ook qua pijn! Ik stond binnen 10 uur na de operatie al weer op mijn benen. De volgende dag heb ik al weer een aantal stappen gelopen.
VerwijderenFijn dat de operatie al achter de rug is! Wens je een spoedig herstel Aaf!
BeantwoordenVerwijderenIk wens je ook een goed herstel met minder pijn
BeantwoordenVerwijderenBij Euromams beginnen juist de activiteiten allemaal weer een beetje te komen.
BeantwoordenVerwijderenIs de operatie een beetje mee gevallen?
Hopelijk kun je je snel weer zelf redden Aaf en mag je weer lekker naar je eigen huis.
Ik wens je een goed herstel, beterschap.