vrijdag 4 september 2020

De zorgpremie wordt volgend jaar weer hoger

Echt nieuws is het niet, want de zorgpremie stijgt vrijwel ieder jaar en soms flink ook!
Ook volgend jaar stijgt de premie weer. Het kabinet schat die stijging op 60 euro per jaar, dat is 5 euro per maand. Het kabinet maakt altijd een schatting in verband met koopkrachtplaatjes op Prinsjesdag, de 3e dinsdag in september (dit jaar 15 september).


Meestal is het kabinet iets te somber over de prijsverhoging van de zorgpremie en valt het wel een klein beetje mee. Ik vind 60 euro nog wel meevallen. Dat de stijging niet heel hoog is, ligt er aan dat door corona een tijdlang alle reguliere zorg stilgelegen heeft en er dus voor de gewone zorg veel minder kosten gemaakt werden. Corona was wel duur, maar de verdere zorg nam behoorlijk af!
Zoals gebruikelijk worden in november de premies voor het volgende jaar bekend gemaakt, dus we gaan het zien!
Gelukkig gebruik ik een stuk minder medicijnen!
Mijn zorgverzekeraar DSW is meestal de eerste met het bekendmaken van de nieuwe premies, dat zal dit jaar ook wel weer zo zijn!

14 opmerkingen:

 1. Zucht! Ja al weer meer! Zou de zorgtoeslag dan ook verhoogd worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gisteren gelezen dat zorgtoeslag wat hoger wordt. Lidy

   Verwijderen
  2. Ze willen van de zorgtoeslag af en iedereen ongeveer 85 euro minder laten betalen voor zorgkosten, of het in 2021 al ingaat is nog niet bekend.

   Verwijderen
  3. Dat laatste lijkt mij heel onrechtvaardig voor de lagere inkomens!

   Verwijderen
 2. Bijzonder hoe corona enerzijds duur is, anderzijds ook bepaalde kosten juist lager heeft gemaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn minder reguliere opnames geweest dat maakt het dat bepaalde kosten juist lager zijn. Ook zijn bepaalde cl. gewoon niet gekomen of ze stellen het uit of komen helemaal niet meer.

   Verwijderen
 3. Ik Amerika kun je compleet failliet gaan aan zorgkosten. Dat kan hier dus niet. Ja de premie is behoorlijk, de eigen bijdrage ook. Maar als je die hebt opgebruikt kan het nooit meer worden dan dat. Een operatie of ziek kind kost hier niet ons huis, spaargeld enzovoort. Dus veel redenen voor dankbaarheid dat we in Nederland zo'n goed zorgstelsel hebben. We hebben daarnaast hele goede artsen en verpleegkundigen en ziekenhuizen verspreid over het hele land. En voor mensen met een laag inkomen is er de zorgtoeslag. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk dat het zorgstelsel in Nederlang goed geregeld is maar voor veel mensen is het toch best een hoop geld, je bent er niet alleen als je de 385 euro hebt op gebruikt, je moet voor veel medicijnen ook nog bij betalen.

   Verwijderen
  2. Voor de mensen met een laag inkomen is er de zorgtoeslag, nou geweldig hoor. Ik ben zo iemand met een laag inkomen en ja die toeslag is prettig, maar het eigen risico is voor iemand met een inkomen als het mijne of nog minder nog steeds een enorm struikelblok. Daarom zal menigeen iets maar laten zitten of kiezen voor een goedkopere optie. Zo liet ik een kies trekken i.p.v. te kiezen voor een kroon doodgewoon omdat ik die kosten niet kan opbrengen en dan heb ik nog wel een inkomen wat iets boven bijstandsniveau ligt. Wil niet weten wat die mensen doen als ze voor hoge kosten komen te staan.

   Verwijderen
  3. Johmar,Ik ben een voorbeeld van iemand die liever koos voor een kunstgebit (grotendeels uit de verzekering vergoed), dan voor iedere keer kapitalen verspijkeren en wortelkanaalbehandelingen ed. Het kostte wel de nodige moeite een tandarts te bewegen tot trekken. Maar ik kon jaren achtereen een tandarts verzekering niet bekostigen

   Verwijderen
 4. De hoogste zorgtoeslag voor een alleenstaande met een inkomen tot 21.000 pet jaar is 104,- euro zag ik. Das ongeveer het huidige minimumloon vanaf 21 jaar. Het lastige lijkt me dat dit bedrag natuurlijk dekkend is voor het eigen risico maar dat juist mensen met een laag inkomen dat bedrag ook lastig opzij kunnen zetten voor de kosten van het eigen risico. Het voegt zich lijkt me makkelijk bij de rest van het inkomen. Als ja koelkast kapot zou gaan en je moet een reparatie of een vervangende koelkast regelen dan ben je het kwijt en kun je er niet nog een keer je zorgkosten van betalen. Dat is een beetje wat ik op de toeslagen tegen heb, waarom niet gewoon gelijk die kosten ervan voldoen waar ze voor bestemd zijn en bijv mensen die nu recht zouden hebben op zorgtoeslag steunen door niet een zorgtoeslag uit te keren maar geen eigen risico door te belasten en de eerste 500-600 aan zorgkosten ( ook medicijnen) te betalen. Onderaan de streep schiet de persoon er financieel wellicht niets mee op, er komt geen geld bij, maar het is wel duidelijker lijkt me.
  Het is maar een idee hoor, al die toeslagen zijn zo’n administratieve molen als dat anders zou kunnen blijft er misschien wel extra geld over om uitkeringsbedragen te verhogen omdat al die administratie en controlesystemen geschrapt kunnen worden
  Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je ipv zorgtoeslag, het eigen risico 0 euro maakt, verdwijnt de drempel. Mensen gaan makkelijker zorg consumeren. Mensen die wel zorgtoeslag krijgen en geen gebruik maken van zorg, gaan er dan behoorlijk op achteruit

   Verwijderen
  2. Ondanks dat ook ik het extraatje van zorgtoeslag een fijne aanvulling op mijn lage inkomen vind, is het in feite raar dat Ik dit als “inkomen” meereken terwijl dit bestemd is voor zorg. Dus een Prima voorstel. Ipv het rondpompen van toeslagen Is Bij Mensen Met een laag of lager inkomen de drempel zorg te mijden Hiermee weg terwijl de mensen met een laag inkomen die voor vage dingen en
   Liefst in het wkend naar de seh gaan, het “spaarpotje” leeg gaat. 500 of 600 of 700 besteden aan zorg per jaar is een flink bedrag maar nog steeds minder dan het jaarbedrag aan toeslag. Frauderen lijkt me hiermee ook lastiger. Overigens ben ik ook weer zo iemand die al meerdere jaren achtereen (deels) de toeslag Moet terugbetalen door bijvoorbeeld een hoger jaarinkomen agv transitievergoeding 🤨
   Een sigaar uit eigen doos dus.

   Verwijderen
 5. Wacht maar tot het jaar 2022 als de zorg weer misschien weer normaal is dan zal de premie wel de pan uit reizen

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.