donderdag 3 september 2020

Huismerken in vergelijking tot A merken steeds goedkoper

Laatst in het nieuws: bij prijsvergelijkingen van de Consumentenbond blijkt dat de huismerken in vergelijking tot A merken steeds goedkoper worden! Deze huismerken zijn nu gemiddeld 45% goedkoper dan A-merken en in sommige gevallen loopt het verschil op tot wel 80 procent! Bij het verschil van 80% worden wasmiddelen en vaatwastabletten genoemd. Dat verschil is werkelijk enorm!


Het verschil was het grootst bij Deen, Dirk, Vomar en Deka. Dat zijn helaas allemaal winkelketens waar ik (heel) ver voor moet reizen. De dichtst bijzijnde Dekamarkt is in Almelo, de dichtst bijzijnde Vomar is in Anna Paulowna, ook Deen is ver weg, namelijk in Zwolle. Alleen Dirk valt nog mee, die is in Drachten, dat is maar 39 kilometer. Maar eigenlijk zijn al deze winkelketens echt geen optie dus!
Maar ook in de winkels waar ik wél kom is het verschil soms aanzienlijk!

Volgens het onderzoek van de Consumentenbond was het prijsverschil in 2014 gemiddeld maar 24%, nu is het verschil gestegen tot 45%.
Mijn conclusie: kijk bij aanbiedingen met A-merken heel goed of je echt voordelig uit bent! Misschien is het ook dan het voordeligst om het huismerk te kopen!

Hoe kan het dat A-merken zo duur zijn? Je betaalt voor de reclame die er voor gemaakt wordt. Soms is de kwaliteit (iets) beter, maar vaak ook niet.  Wat dat betreft kun je het beste het product zelf uitproberen en dan bij voorkeur blind proeven, zodat je niet ziet of het een A-merk of een huismerk is.

18 opmerkingen:

  1. Andere reden waarom de A-merken duurder zijn is omdat zij ook de product ontwikkeling doen waar de huismerken dan op meeliften. Er komt pas een huismerk van iets als het als A-merk al is aangeslagen. Nieuwe producten die niet lopen verdwijnen uit het schap maar hebben wel kosten in ontwikkeling gehad. Ook die kosten zitten verwerkt in je A-merk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tegenwoordig verkopen Aldi en Lidl ook wel eens A-merken. Maar aangezien ik altijd huismerken koop weet ik niet wat de prijzen daarvan zijn en kan dan niet beoordelen of dat wel of niet goedkoop is. En van huismerken heb ik ook niet veel prijzen in mijn hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb van huis uit altijd geleerd dat huismerk niet onderdoet voor A-merk. Bij sommige producten is dat ook zo, maar bij de meesten echt niet. A-merken zijn bijna altijd van een stuk betere kwaliteit. Ik wilde er eerst echt niet aan omdat ik van m'n ouders altijd had geleerd om de A-merk-sukkels uit te lachen, maar ik heb toch echt mijn mening moeten bijstellen! Duurder is bijna altijd lekkerder. Slechts van een paar producten koop ik huismerk omdat ik met een smaaktest heb gemerkt dat ze even lekker/lekkerder/nauwelijks minder lekker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens dat de kwaliteit van A-merken beter is. Vaak staat op de verpakking te lezen dat de teelt oké is en de verpakking milieuvriendelijk.

      Verwijderen
    2. Heb je een paar voorbeelden? Want ik ken eerlijk gezegd maar weinig voorbeelden van A-merken die echt beter zijn dan huismerk (Karvan Cevitam is er zo een)

      Verwijderen
    3. Mijn partner (dol op pindakaas) heeft verschillende huismerken geprobeerd maar blijft erbij die van C..lve de lekkerste is.
      Goudmerk koffie van L.dl vinden we net zo lekker als die van De maar is wel goedkoper.
      Het blijft een kwestie van uitproberen en proeven.

      Verwijderen
    4. Grappig want juist in de C pindakaas zit 15% andere olie, raapzaad-, soja- en volledig geharde palmolie en ook nog zout. De 100% pindakaas van AH bevat alleen pinda's en geen zout. Die moet je alleen wel af en toe doorroeren ja, maar dat heb ik er wel voor over.

      Verwijderen
    5. Blijkbaar zijn die olie en het zout heel lekker dus. Ik eet zelf geen C, maar ik vind de 100% ook minder lekker.

      Verwijderen
  4. Eens met de anoniem hierboven. En ja, heb veel dingen blind getest, vond ik leuk om te doen met de kinderen. Voorbeeld: de tomaten in blik van een A-merk zijn echt veel lekkerder dan het huismerk. Idem gedroogde pasta. Andere dingen maakt niet uit, de vaatwasblokjes bijvoorbeeld. Overigens let ik wel op de bonus bij aanschaf hoor. En daar heeft Zuinigaan gelijk: alsnog zijn ze iets duurder. Maar dat heb ik er voor over wegens veel lekkerder. Leuk om te lezen hoe iedereen dat weer anders afweegt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Meestal koop ik huismerk. Behalve koffie, thee, pasta, heel af en toe frisdrank, daarvan vind ik de A-merk versie veel lekkerder. Ook koop ik altijd brood bij de bakker en kaas bij de kaaswinkel. Toch geef ik niet veel geld uit aan boodschappen, waarschijnlijk omdat ik heel veel spullen gewoon nooit koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sommige dingen zijn het amerk waard. Ook als het niet in de aanbieding is..
    Uiteraard nadat we alle huismerken hebben geprobeerd. Maar als je dingen na 1 hap 3 jaar in de kast laat stofkappen terwijl het je favoriete product was. Is het gewoon duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor de koopjesjagers uit m.n. Friesland heb ik een goede A-merk tip!
    Deze week bij de Poiesz Robijn 1 +2 ! gratis.
    Met de heerlijke geuren van Robijn koop ik deze zeker weten het liefste.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 3 voor de prijs van 1? Dat is een aanbieding die ik nog nergens meegemaakt heb, hooguit de 2e gratis!

      Verwijderen
    2. Kijk maar eens in de (online) folder van Poiesz. Hadden laatst ook S"un vaatwastabletten 1 +2 gratis.

      Verwijderen
    3. AH heeft die ook wel eens. Ik doe nu nog met mijn zeer goedkoop ingeslagen douchegel uit 2016 dat was 5 halen 1 betalen omdat nederland toen erg goed gescoord had op het WK of EK dat weet ik niet meer. Ik had toen een fles of 15 gehaald en we gebruiken maar kleine beetjes. Product bestaat helaas niet meer, maar ik heb nog 1 fles waar ik extra zuinig mee ben.

      Verwijderen
  8. Ik had laatst huismerk sinas 1 liter voor 49 ct. Net zo lekker als het veel duurdere f.nta

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goh daar kan ik me idd wel iets bij voorstellen, dat A merken zoveel duurder zijn. Wij zijn een gezin van 5 met drie kinderen en we kopen enkel huismerk. Dat een A merk eventueel een klein beetje lekkerder zou zijn maakt voor ons niets uit, het is gewoon onbetaalbaar als je met 5 bent! Wij kennen een gezin van 4 die met zn viertjes gemakkelijk het dubbele kwijt zijn aan eten per maand dan wij: zij eten enkel A-merken en bio en ze letten echt nooit op kiloprijzen enz. Maar wel klagen dat alles zo duur is en dat ze niet kunnen sparen.
    Dan heb ik liever huismerken en geld over om te sparen en fijne dingen te doen.
    Ieder zijn keuze.
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik koop meestal huismerken. Maar ik herinner me ook heel goed een reportage die hier ooit eens gemaakt werd over supermarkten (ging vooral over Colruyt en Delhaize dacht ik) en hun huismerken. Hoe zij de leveranciers van die huisproducten zwaar onder druk zetten om toch maar zo goedkoop mogelijk te kunnen aankopen. Hoe het voor die producenten daarom bijzonder moeilijk is om er nog iets aan te verdienen en zij daarom genoodzaakt zijn om minderwaardige, ultra-goedkope ingrediënten te gebruiken. Dus ik ga niet zo maar zeggen dat de huismerken even goed van kwaliteit zijn als de A-merken...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.