donderdag 1 oktober 2020

Gratis historische lezingen

Vanaf zondag 4 oktober organiseert De Groninger Archieven in het kader van de Maand van de Groninger Geschiedenis de hele maand lang iedere zondag om 14:30 uur digitale lezingen. Voor Corona was er een dag van de Groninger Geschiedenis met allerlei publieksactiviteiten. Voorgaande jaren ontvingen de Groninger Archieven en partners ongeveer 2500 mensen op één dag op één locatie. Dat is dit jaar niet wenselijk. Daarom gaan ze de activiteiten verspreiden over de maand oktober, over verschillende locaties en ook zullen ze digitaal te werk gaan. Zo geven ze toch de nodige aandacht aan de Groninger Geschiedenis, op gepaste afstand.
Ik ben aan huis gebonden, voor mij zijn die digitale lezingen ideaal! 

Programma

Zondag 4 oktober: Veen, koloniën en vrouwen
Wie aan veenkoloniën denkt, denkt niet zo snel aan zeevaart en wie aan zeevaart denkt, denkt niet zo gauw aan vrouwen. Toch speelden de vrouwen aan boord van Veenkoloniale schepen een prominente rol. Sterker nog ze beïnvloeden met hun gedachtegoed de Groninger Veenkoloniën en het aangrenzende Oldambt. Ze organiseerden in 1850 zelfs een heuse vrouwenrevolte die landelijk werd opgemerkt. Waarover? Dat ontdekt u in de lezing van 4 oktober. Deze wordt gehouden door Hendrik Hachmer.

Zondag 11 oktober: Van Groningen naar Amerika en weer terug
In de zaallezing van Lies Reitsema staat Willem Beukma uit Zuurdijk centraal. Hij was in 1835 een van de eerste Nederlandse landverhuizers naar Amerika. Met zijn vader, broers en zus pionierde hij jarenlang in Lafayette. In 1848 ging Willem terug naar Groningen en trouwde hij met zijn  nichtje uit Baflo. Willem was gelukkig met zijn gezin in Plainfield. Maar in 1863 sloeg het noodlot toe en keerde hij definitief terug. De rest van zijn leven bracht hij door als gerespecteerd rentenier in Baflo.

Zondag 18 oktober: Schilderijrestauraties van de familie Tjarda van Starkenborgh
De restauratie van schilderijen is altijd een samenspel tussen theoretisch – en praktisch onderzoek en de uitvoerende handelingen. Daarover vertelt Marjan de Visser in haar eerste lezing. De flitslezing gaat over onderzoek en ontdekkingen tijdens de restauratie van het zeventiende-eeuwse portret van Gratia Tjarda van Starkenborgh Clant. Aan een restauratie gaat een intensief onderzoek vooraf, maar de echte speurtocht begint tijdens het werk, als het schilderij te voorschijn komt onder het vuil en de vernislagen, de overschilderingen. Dan pas worden de echte ontdekkingen gedaan.

Zondag 25 oktober: Westerwolde en een meestervervalser
Op 25 oktober vertelt Redmer Alma tijdens de flitslezing over Johan Lewe tot Asinga. Het lijkt zo’n betrouwbare bron: een oude perkamenten oorkonde met zegels. Een stevig fundament om een historisch verhaal op te bouwen. Helaas is niet alles wat het lijkt, want vervalste documenten zijn van alle tijden. De echte meestervervalser kan zelfs eeuwen onontdekt blijven, zoals de Ommelander jonker Johan Lewe tot Asinga. Hij maakte rond 1600 een aantal valse oorkonden om er voordeel uit te halen. Sommige hebben als bronnen voor de Groninger geschiedschrijving gediend. In deze lezing wordt verteld waarom hij het deed en hoe hij na 400 jaar tegen de lamp liep. En wat zegt dit alles over de betrouwbaarheid van onze archiefbronnen?

Het zijn flitslezingen. Niet al te langdradig, maar lekker kort en krachtig. Gedurende 20 minuten leer je er een heleboel bij over de Groninger geschiedenis! 

Volg hier de livestreams van de flitslezingen.

5 opmerkingen:

 1. Leuk, dus genoteerd. Zelf geboren in Baflo en al woon ik al weer héééél lang in de randstad, de noordelijke provincies (m.n. Friesland & Groningen) blijven mijn favoriet.

  Veronique.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heel leuk en fijn kort. Oorspronkelijk kom ik ook uit Groningen. Mijn vaders voorvaderen hadden een schoonmakerij op het A-Kerkhof en van moeder kant komen we uit Blijham.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke lezingen en ik als Groningse ga ze zekers volgen.
  Dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.