vrijdag 2 oktober 2020

Mondkapjes in een restaurant

Sinds kort moeten er "overal" mondkapjes gedragen worden. Soms moet het echt en soms is het een dringend advies. Nu las ik gisteren in de krant dat ook een restaurant wil dat er mondkapjes gedragen worden. Zonder mondkapje kom je er niet in!  

Huh???
Ik snapte er even helemaal niets van! Want dan denk ik: hoe moet je dan eten en drinken met mondkapje op?  Eten en drinken met mondkapje lijkt me toch lastig te combineren! Maar wat blijkt, dat mondkapje hoef je alleen te dragen tussen de voordeur en je tafeltje en als je vanaf je tafeltje bijvoorbeeld naar het toilet gaat. Dus eten en drinken zonder kapje mag wel!

afbeelding op de site van het restaurant

Ik denk dat ik vooraan altijd mondkapjes meeneem! Ik heb prettige met elastiek, die vind ik veel fijner dan exemplaren die je moet strikken!

47 opmerkingen:

 1. Zo is het in Duitsland ook, went snel.
  En als ik zo een besmetting kan voorkomen is het een kleine moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mondkapjes zijn niet nodig. Zie Zweden. Daar is de epidemie al maanden voorbij zonder noemenswaardige maatregelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anoniem: ik denk dat je verkeerd geïnformeerd bent. De pandemie is in Zweden nog niet voorbij en er zijn ook daar wel degelijk maatregelen genomen.

   Verwijderen
  2. Zweden heeft nooit mondkapjes gehad. Een beetje social distancing. Dat was het. In Spanje ontploft het aantal besmettingen terwijl mondkapjes daar overal verplicht zijn en er streng gehandhaafd wordt.

   Verwijderen
  3. Een pandemie kan niet in 1 land voorbij zijn (wereldwijd). Een epidemie wel.

   Verwijderen
 3. En in Duitsland al drie kinderen in een week overleden door zuurstofgebrek omdat ze een mondkapjes moeten dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anoniem: strooi svp geen onzin in het rond!

   Verwijderen
  2. Heb ook zoiets gelezen ja, in AD, volgens mij

   Verwijderen
  3. Bron? Het is niet zo moeilijk om even een url te kopiëren?

   Ik heb alleen dit gevonden:
   https://www.nu.nl/nucheckt/6063428/nucheckt-mondkapjes-veroorzaken-geen-zuurstoftekort-of-co2-vergiftiging.html

   Verwijderen
  4. In welke Duitse kwaliteitskrant kunnen we dit nalezen?

   Verwijderen
  5. Zie ook: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/a-1174-6591. Ik zal het wetenschappelijk uitermate goed onderbouwde artikel kort voor u samenvatten: Werkzaamheid ter voorkoming van besmettingen met SARS-CoV-19 door mondkapjes in de publieke ruimte zeer waarschijnlijk nul, en bepaald niet zonder risico’s. Iedere medicus met een Duitse talenknobbel ter grootte van een erwt kan het zelf nalezen. Ik schaal deze vrouw en haar artikel hoger in dan Ernst Kuipers en Hugo de Jonge bij elkaar. Voor èèn keer heeft Van Dissel, de oppercliniclown van het RIVM, gelijk als hij zegt dat mondkapjes naar alle waarschijnlijkheid niets bijdragen aan in het inperken van het aantal besmettingen met SARS-CoV-19. Van de website van neuroloog jan b hommel

   Verwijderen
 4. Gewoon overal een mondkapje dragen lijkt me een vriendelijke manier om te tonen dat je serieus rekening houdt met zieke medemens én met ondernemers die hun bedrijven nu in zien storten. Kleine moeite om door handen wassen,afstand houden, drukte mijden EN mondkapje dragen het virus onder controle te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spijtig dat je geen glimlach meer ziet, zo vriendelijk is het mondkapje niet. Ik word er stilaan depressief van. Is dit nog een gezonde maatschappij? Er wordt ons geleerd dat je ziek kan worden van je medemens. Gaan onze kinderen ooit terug normaal kunnen leven?

   Verwijderen
  2. Het mooie is dan wel weer dat we meer met onze ogen communiceren. En die zijn vaak eerlijker.

   Verwijderen
 5. Volgens mij mag het kapje af zodra je zit. Maar bij binnenkomst of als je loopt (toiletbezoek, garderobe etc) dan moet ie op. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar als je een mondkapje goed gebruikt, dan moet hij weg als je 'm eenmaal af hebt gezet. Dat gefruts met gebruikte mondkapjes bevorderd juist de besmettingskansen...

   Let wel: ik ben in principe voor mondkapjes, mits correct gebruikt.

   Verwijderen
  2. Die kleine moeite is voor doven en slechthorenden ellendig. Net als voor mensen die getraumatiseerd zijn door een hand over hun mond of door doeken over hun hoofd.

   Ik krijg al een paniekaanval door al die onherkenbare mensen. Ja ik heb iets traumatisch meegemaakt, zeer traumatisch waarbij mensen hun gezicht afdekten.

   Bovendien, enkel ffp2 of hoger geeft bescherming. Dus die flapjes katoen doen niets, behalve mensen met longaandoeningen benauwd maken, mensen die liplezen buiten de maatschappij zetten en mensen die getraumatiseerd zijn opsluiten in huis..

   Verwijderen
 6. Ik denk ook dat het handig zal zijn om ze standaard bij je te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoorde op tv dat je dan een mondkapje op moet tijdens het binnenwandelen en het evt. wachten op je plek. Als je eenmaal zit mag het mondkapje af.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In België is dit al een paar maanden zo, en het went heel snel.

  Op mijn werk moeten in alle gemeenschappelijke ruimtes mondkapjes worden gedragen, achter je bureau hoeft het niet. De lift mag enkel voor 'omhoog' worden gebruikt, 1 persoon per rit; om naar beneden te gaan gebruiken we de trap, ook met veel afstand tussen de traplopers.

  In de stadjes en steden moeten mondkapjes ook op straat worden gedragen, in de dorpen niet, maar zodra je even met iemand staat te kletsen, zet je toch je mondkapje op; dat gaat redelijk automatisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Belgie schieten de besmettingscijfers nog harder omhoog dan in NL. Ondanks maandenlang gebruik van mondkapjes. Avondklok in Antwerpen !

   Verwijderen
  2. Mijn Vlaamse vriendin vertelde me dat elke oudere die overlijdt in een Belgische ouderenzorginstelling geteld wordt als coronadode.
   Ik noem dat fraude.
   Groet, Nana

   Verwijderen
  3. Daar geloof ik niks van.

   Verwijderen
 9. Wat mij verbaast: waarom draagt iedereen die roept om een mondkapjesplicht al niet allang een mondkapje? Waarom moet dat eerst verplicht worden?
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie genoeg mensen die ze dragen, jij blijkbaar niet. Ik draag ze, maar op mijn werk mocht dat niet. Ik werk in een winkel, t/m gisteren mochten wij geen mondkapjes dragen van onze werkgever. Vanaf vandaag zijn wij het verplicht. Maar wij mogen onze klanten het niet verplichten, omdat het kabinet het niet verplicht (juridische dingetje). Een plicht maakt het gewoon duidelijk, of je wil of niet, je moet je eraan houden.

   Verwijderen
  2. mijn familie en ik dragen al een paar maanden mondkapjes, voor dat verplicht werd. En wij waren niet de enige. 2 week geleden in de AH er waren 4 andere mensen met mondkapje. Maar ja, het dragen van een mondkapje is vooral om de andere te beschermen, mochten wij al besmet zijn zonder syntomen (anders gaan we de deur niet uit). DUs heeft niet zo veel zin als zo weinig mensen doen. Dus fijn dat nu dringend advies is

   Verwijderen
  3. Nee, ik zie er inderdaad bijna geen hier. En nu nog niet! Ik heb vanochtend keurig een maskertje opgezet bij Kwantum, maar zelfs het personeel was niet beschermd.
   Van mij hoeft het niet, want al die viezige mondkapjes die steeds op en af gezet worden heb ik in Frankrijk meer dan genoeg gezien. Dat gaat ook niet helpen denk ik.
   Merel

   Verwijderen
 10. Maar als je eenmaal je mondkapje af hebt,is het advies een nieuw op te doen. Dus drie in een restaurant, want misschien moet je ook naar het toilet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gisteren bij opticien geholpen door mevrouw met mondkapje en ik vind het vreselijk dat gemurmel achter zo'n ding ik heb mijn praatje wel maar arme oudere mensen die nu ook zulke contacten moeten missen
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In België is het ook al een hele tijd zo. Op café en restaurant draag je een mondmasker wanneer je opstaat. Het went wel, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat het een verademing was toen ik vorige week weer even in Nederland was waar het weer even normaal was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je verademing, ik begrijp niet dat je niet thuis blijft, in ieder geval in je eigen land blijft. Was je bezoek noodzakelijk? Zo niet, dan heb je de regels van je eigen regering overtreden. Dit is nu net waardoor het virus zich kan blijven verspreiden.

   Verwijderen
 13. Het gaat zo in een restaurant: je komt met mondkapje binnen en zodra je zit kan het af. Ga je je bewegen door de ruimte, moet het op.
  Wat ik vreemd vind is dat we regelmatig ergens gegeten hebben waar dat zo ging en zodra men zat werd er hevig in de ruimte gehoest en geniest...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er werden die hoestende/niesende personen aangesproken door personeel of ander bezoekers? Want die mensen hadden het restaurant niet eens mogen bezoeken. Wel lastig voor het personeel, ze zijn blij dat ze weer klanten mogen ontvangen, maar handhaven betekent klanten buiten de deur zetten en dus inkomsten mis lopen.

   Verwijderen
 14. Gisteren ervaren in lunchroom, even wennen dat je naar de wc wil en dan weer kapje op, dat vergeet je snel maar je wordt ook erg snel weer aangesproken.
  Het zal wel wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees even de reactie van Anja 2 oktober 13:13. Want volgens mij ben jij onnodig naar België geweest

   Verwijderen
  2. hoe kan jij beoordelen dat ik er onnodig ben geweest? De reactie van Anja was niet over mij.

   Verwijderen
 15. In Belgïe doen we dat al een tijdje: masker op, behalve als je aan tafel zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is inderdaad zo in België, wat voor mij wil zeggen dat ik enkel nog de nodige dingen doe en voor de rest thuis blijf omdat ik een hekel aan dat onding heb. Als iedereen dat kapje op en af zet, met zijn handen er aan zit en rond zijn hals laat bengelen lijkt me dat niet erg proper. Voor slechthorende is dit gewoon niet te doen om iemand te verstaan. Het is ook een verschrikkelijk beeld om mensen gemuilkorfd te moeten zien. Volgens mij geeft dit een vals gevoel van veiligheid, mensen met mondkapjes gaan meestal niet opzij. Ik denk dat we beter afstand houden en handen wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou precies dit. Ik heb echt geen zin in die mondkapjes, meteen minder zin om activiteiten te doen waarbij dit moet. Snap wel dat het went en ik zal het ook doen, ik ga ze zelf ook maken zodat ze nog enigzins geinig eruit zien. Maar ik heb echt het gevoel dat het schijnveiligheid betreft in veel situaties. zeker omdat ze niet goed gebruikt worden. Ik zou liever zien dat er meer aandacht aan goede ventilatie wordt gegeven.

   Verwijderen
 17. Op vakantie in Duitsland in juli vond ik het doodnormaal, nu was ik gisteren voornemens het mee te nemen voor een boodschap en was ik mijn kapje toch al vergeten. Nog even wennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik was gisteren in de supermarkt. Vrijwel niemand droeg een mondkapje. Ook het personeel niet. Voor mij een opluchting want ik heb een paniekstoornis; van zo'n kapje krijg ik het erg benauwd en raak ik in paniek. Ik hoop dat ik nog even zonder mondkapje vooruit kan, anders word ik afhankelijk van anderen om mijn boodschappen te doen. (Bezorgen is geen optie omdat ik nooit aan het minimale bestelbedrag kom.)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het lijkt dat je je af en toe dommer voordoet dan dat je bent om meer reactie's te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Misschien is een kap met doorzichtig scherm dan wel iets, Irene.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij waren twee nachten in hotel, vandaag terug gekomen. Daar liepen niemand van de gasten met mondkapjes. Thuis ging ik naar jumbo, er waren heel veel vakken bullets allemaal zonder mondkapje. Terwijl mijn kleindochter ook vakken bullets is bij AH,en die verplicht een mondkapje moet allemaal. Dus zo krom.
  Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is gewoon even de overgang naar allemaal een mondkapjes... Dinsdag liep ik in de supermarkt hier nog een beetje “voor gek” met mijn mondkapje.Vandaag lopen mensen zonder mondkapjes Een beetje “voor gek” in onze supermarkt. Het heeft dus gewoon even een paar dagen nodig om iedereen te laten omschakelen. Ik vind dat geen probleem, die paar extra dagen konden er ook nog wel bij.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.