maandag 14 september 2020

Al 26 weken niet verkouden

De corona maatregelen hebben er voor gezorgd dat ik al wel een half jaar niet verkouden geweest ben. Afstand bewaren, geen handen geven en handen wassen heeft ook op verkoudheid effect. Verkoudheidsvirussen en andere virussen krijgen minder kans om overgedragen te worden en dus zijn er ook minder besmettingen. Zo zal het ongetwijfeld ook gaan met het griepvirus. Dat virus komt niet uit de lucht vallen, maar heeft nabijheid van mensen nodig om van de ene mens naar de ander te gaan.

Geen corona, geen verkoudheid en geen griep, dat is uitstekend voor mijn astma klachten. Ik heb zonder verkoudheid of andere virussen die de luchtwegen aandoen, eigenlijk maar heel lichte astmaklachten. Die worden erger door verkoudheid of iets dergelijks. Voordat ik het weet, ben ik dan flink benauwd en hap ik naar adem. Als mijn luchtwegen bij iedere ademhaling gaan piepen en ik mij de longen uit mijn lijf hoest,, dan weet ik dat er een flinke infectie zit, meestal een bronchitis.
Met extra astma-pufjes lukt het mij meestal om een bronchitis te voorkomen, maar soms ook niet en dan heb ik de zoveelste bronchitis te pakken. Dat is schadelijk voor de astma, de longen gaan er wat van achteruit.
Zo zie je maar weer, om met Cruijff te spreken: "Elk nadeel heb zijn voordeel". Hoewel die uitspraak oorspronkelijk afkomstig is van Willem van Hanegem,  maar Cruijf gebruikte deze uitspraak graag!
In mijn geval heb ik dus voordeel van corona doordat ik niet tenminste zes keer per jaar verkouden ben! Gemiddeld genomen "mis" ik dus in het afgelopen half jaar 3 verkoudheden.

15 opmerkingen:

 1. Hier hetzelfde.
  En nu loopt iedereen weer verkouden rond.. stelletje etters denk ik en ik ga zelf maar weer terug in boodschappen laten doen, alleen 3 mensen die hetzelfde doen op afstand zien en lopen in het bos, maar niet in het weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt moeilijk voorkomen dat je verkouden wordt als je gewoon buiten bent. Het griepseizoen en snotteren door dat het vochtiger wordt buiten komt er ook gewoon weer aan. Zelf mag ik me gelukkig prijzen met chronische bronchitis, ik ben vanaf mijn 3e nooit snotter, hoest en proest vrij geweest. Maar dan weer te weinig om het met medicatie die ook zijn nadelen heeft (cortisonen) te gaan behandelen. Dus heeft de ggd na 7 testen in even zo vele weken aan gegeven dat ik alleen nog langs mag komen als mijn klachten anders worden dan gebruikelijk.

   Verwijderen
  2. Mensen met kinderen lopen verkoudheden vaak op via de kinderen, die gewoon naar school/opvang moeten.

   Ook gaan veel mensen weer gewoon naar hun werk in al dan niet vitale sectoren waar je gewoonnafhankelijk bent van anderen die ook hun verantwoordelijkheden nemen mbt tot de maatregelen.

   Als ze dan een verkoudheid oplopen maakt dat ze geen etters die zich niet aan de maatregelen houden...

   Verwijderen
  3. @Anoniem - inderdaad, zo werden mijn kleinkinderen en hun ouders in de afgelopen maand ook verkouden, gewoon via de opvang.

   Verwijderen
  4. Als ik niet verkouden wil worden, heb ik twee mogelijkheden: M'n kinderen thuis houden en dus stoppen met werken en al m'n spaargeld opmaken en dan uiteindelijk in de bijstand terecht komen en met een sollicitatieplicht sollicitatiebrieven sturen aan plekken waarvan ik weet dat ik niet aangenomen word en dan op m'n flikker krijgen van het UWV.
   Mijn kinderen niet meer aanraken en gewoon wat melk over mijn baby heen spuiten van anderhalve meter afstand en brood naar mijn peuter toe gooien, geen luiers meer gebruiken en hopen dat ze op een gegeven moment wegkruipen zodat ik de poep en plas op kan ruimen op 1,5 meter afstand. Misschien met een plantenspuit op de billen het proberen wat schoon te krijgen? En, oh ja, op afstand wachten of ze misschien zelf naar de opvang kruipen? (Om hier iets serieuzer op in te gaan. Waarschijnlijk zou ik ze dan heel minimaal moeten verzorgen en ze emotioneel moeten verwaarlozen door ze geen omhelzing of kus meer te geven).
   Fijn dat je me een etter noemt omdat ik niet voor deze twee opties kies. Bedankt.

   Verwijderen
  5. @Sarah, van gewoon buiten zijn word je niet verkouden. Een verkoudheid is een virus wat je oppikt. Wel kan veel kou en vocht je weerstand iets verlagen, maar de frisse buitenlucht, daar is echt niks mis mee.

   Verwijderen
  6. Dat is helemaal juist! Een verkoudheid loop je op in contact met anderen. Met kou heeft het weinig te maken. Verkoudheid komt meer voor in het koudere jaargetijde omdat mensen meer binnen zijn en over het algemeen dichter op elkaar zitten. Dan heeft het virus meer gelegenheid om over te stappen van de ene naar de andere mens.

   Verwijderen
 2. Ik heb het hele jaar door last van mijn bovenste luchtwegen dat is chronisch, maar echt verkouden ben ik gelukkig ook nog niet geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vaker handenwassen houd ik als blijvertje. Dat deed ik nooit,als ik b.v naar de ondergrondse container was geweest. Maar nu let ik er op. En ook op ventilatie bij mij of een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja! Ik ben ook niet meer ziek geweest en anders heb ik toch een paar keer prijs. En een bijkomend voordeel is dat ik nu zeker ben dat ik wel degelijk last heb van hooikoortsklachten. Vroeger vroeg ik le vraag af of dat toch geen lichte verkoudheid was, maar nu ben ik zeker dat het hooikoorts is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent niet de enige. Mijn man begon dit voorjaar uitgebreid te niezen. Nu weten we zeker, jongste heeft de hooikoorts niet van een vreemde. Tussen al die verkoudheden door hebben we dat nooit herkend.

   Verwijderen
 5. Echt verkouden ben ik ook zelden, maar k heb wel regelmatig een verstopte neus. Afgelopen week naar sauna geweest en dan is het altijd raak, even snotteren en na 2 dagen is dat weer weg.
  Vroeger was ik veel vaker ziek, echt week verstopte neus, meestal keelpijn en hoesten en daar was ik zeker 3 weken mee bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds vorige week heb ik griep/verkoudheid klachten. Ik moet me dus woensdag laten testen...Ik ga het zien. Wat me wel zorgen baart is dat ik geen reuk en smaak heb op moment...Voor de rest voelt het als een normaal iets wat ik ieder jaar wel eens krijg...Fijn dat jij het niet hebt gehad!! Mooi zo houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik slik vitamine D. En dat scheelt ook,veel minder verkouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik slik ook al jaren vitamine D. Toch ben ik normaal gesproken zeker 6 à 10 keer per jaar verkouden, vooral vanaf het moment dat de kleinkinderen naar de opvang gingen en daar besmet raakten. Ik kreeg de verkoudheid van hen over. Maar misschien was ik zonder vitamine D nog wel vaker verkouden ;-)

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.