maandag 7 september 2020

Hoe je door spoofing al je spaargeld kwijt kunt raken

 Spoofing

Wat is spoofing?
Bij spoofing belt een "medewerker van jouw bank" je op met het verhaal dat internetcriminelen op dit moment je bankrekening leeghalen. Het is bedrieglijk echt, want ze bellen met het nummer van de servicedesk van je bank. Het kan blijkbaar dat criminelen een dergelijk nummer in beeld brengen, ook al bellen ze niet vanaf dat nummer. Verder weten ze in sommige gevallen precies je banksaldo, en daardoor krijg je helemaal het idee dat het telefoontje vertrouwd is.
De boodschap is: internetcriminelen zijn bezig je te beroven en de oplossing is: je geld overmaken naar een speciale kluisrekening. Daar is je geld veilig. Je moet je bestedingslimiet verhogen, anders kun je niet al je spaargeld veilig stellen en dat is van groot belang. De "medewerker" is iemand die accentloos Nederlands spreekt en hij/zij heeft begrip voor je paniek. Je hoeft alleen maar de volgende dag naar je bankfiliaal te gaan en dan zorgen ze er daar voor dat je geld weer teruggestort wordt op jouw rekening. Omdat het zo echt lijkt, doen mensen dat!  Ze maken al hun spaargeld over naar die speciale kluisrekening. En dan blijkt dat ze opgelicht zijn! Omdat gedupeerden zelf het geld gestort hebben, vergoeden de meeste banken helemaal niets van de schade en ben je dus alles kwijt! Ik vind het vreselijk voor die mensen!
In het programma Kassa, kwam deze fraude uitgebreid aan de orde. 

Hoe kun je voorkomen dat je op deze manier opgelicht wordt? Je breekt het gesprek af en je zegt: ik  bel even terug naar de servicedesk, naar wie kan ik vragen?  Bel dan naar het officiële nummer zoals dat op de website staat. Mocht men bij de bank van niets weten, dan weet jij genoeg!
Een tijdelijke kluisrekening bestaat niet, maar een noodrekening, hulprekening en een extra rekening natuurlijk ook niet! Het zijn verzinsels van criminelen die graag willen dat jij je spaargeld naar hen overmaakt.
Was iemand in jouw omgeving slachtoffer van spoofing, of misschien jij zelf?

4 opmerkingen:

 1. Werkelijk vreselijk als je op deze manier opgelicht wordt! Je maakt zelf je spaargeld over naar die oplichtersbende!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zijn er werkelijk nog mensen die het geld overmaken? Via alle media wordt er al jarenlang tegen dergelijke oplichters gewaarschuwd,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn veel mensen die heel argeloos zijn en die er in trappen. Ik zie mijn broertje het zo doen! Die was ook al eens slachtoffer van een phishing mail.

   Verwijderen
 3. En er trappen nog steeds mensen in .Op ING staat een waarschuwing om direct op te hangen

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.