dinsdag 8 september 2020

Misverstanden tussen mij en mijn hulp

Sinds drie weken heb ik hulp via de thuiszorg, ik schreef er hier al eerder over. Zoals ik toen schreef, had ik het gevoel dat ze vond dat ik mijn huishouden nogal verwaarloosd had. Ik vind dat ik naar vermogen toch echt wel wat gedaan had en ook wilde ik haar vertellen dat mijn normen voor een schoon en leefbaar huis anders zijn dan die van haar, dus ik ben onder de koffie een  gesprek begonnen over de schoonmaak.
Ik begon met haar te vertellen dat ik heel blij ben met haar werk, want dat ik het in de huidige situatie hoognodig vond dat er wat gebeurde. Ik kan het zelf niet en dan poetst ze voor mij en wordt het huis zienderogen schoner. Héél fijn! Ze was blij dat te horen! Ik zei haar dat ik al jaren klachten had waardoor het schoonmaken er bij in schoot of in ieder geval vaak een pijnlijke klus was die ik vaak te lang uitstelde omdat ik er tegen op zag.
Zij vertelde dat haar huis onberispelijk was en dat ze in die twee uurtjes per week mijn huis niet in een dergelijke onberispelijke staat kon afleveren, want dat lukt gewoon niet, zeker door achterstallige werkzaamheden. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat dit ook helemaal niet mijn wens is, ik wil echt niet het onmogelijke van haar verlangen. Een beetje schoon(er) en netter is voor mij echt goed genoeg. Zo was het bij mij in het verleden ook!
Ze kwam nog even terug op de eerste keer, toen ik na afloop gezegd had: je bent een harde werkster!
Ze was toen heel energiek als een wervelwind door het huis gegaan om zo veel mogelijk aan te pakken. Het bleek dat zij het woord werkster helemaal verkeerd begrepen had. Ze was beledigd, want ze was geen werkster, ze was een huishoudelijke hulp van de thuiszorg en helemaal geen werkster van een schoonmaakbedrijf! Heel verhelderend en ik begrijp hoe het misverstand ontstond! Door mij was het bedoeld als compliment, om mijn waardering uit te drukken voor het harde werken en eigenlijk zei ik ook: het mag wel een tandje lager, dat is ook prima, want ik had het gevoel dat ze zich volledig uitgeput had. Het klopte dat ze zich die ochtend nogal uitgeput had, waardoor ze die middag heel moe was. Vanaf nu doet ze het werk in haar eigen tempo en dat lijkt me beter!  De afgelopen week heb ik haar bedankt voor haar inzet en dat werd duidelijk gewaardeerd!
Zo zie je maar weer dat heldere communicatie soms een lastig iets is! 

22 opmerkingen:

 1. Afstand houden en blijf baas in je eigen huis. Dit alles op een vriendelijke manier.
  Zelf heb ik ook hulp en heel veel nare ervaringen hiermee maar ik woon in de randstad en heb het idee dat sommige mensen hier wat mondiger zijn, lees brutaler. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou voor de eer bedanken om voor jou te werken. Alles wat je zegt komt op de blog te staan. Deze dingen zijn privé tussen jou en de huishoudelijke hulp.
  Daar heeft niemand iets mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind jij, ik vind dat er weinig privé is aan een misverstand of over de manier waarop ze haar eigen huis schoonhoudt. Ik schrijf niet over haar gezin, haar etniciteit, haar leeftijd of haarkleur, niet waar ze woont en ook niet waar ze goed in is en waar naar mijn mening iets minder goed, daar heeft inderdaad niemand wat mee te maken.

   Verwijderen
  2. De definitie van het woord privé is o.a: niet openbaar, niet publiek, onder vier ogen, particulier, persoonlijk. Ik vind, dat een misverstand dat onder vier ogen heeft plaats gevonden niet openbaar in een blog thuis hoort.Als ik jouw hulp was zou ik dit niet accepteren. Maar dit is mijn mening.

   Verwijderen
  3. Ik vind het juist goed dat je er over schrijft. Je maakt duidelijk dat misverstanden soms lastig te voorkomen zijn.
   Volgens mij bedoelt Zuinigaan niet dat de hulp het woord werkster op een vreemde manier interpreteert.

   Verwijderen
 3. Wat goed dat je dat zo respectvol met haar besproken hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Respectvol praat je met iedereen. Of vind je dat uitzonderlijk omdat het de h.hulp is? Deze hulpen hebben heel verschillende achtergronden en motieven om dit werk te doen .Van laag- tot hoogopgeleid.

   Verwijderen
 4. Wat heb je dit goed opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ja werkster... tegen mij word dat ook weleens gezegd en dan in de zin van: de werkster is er. Maar ik maak er geen punt van.
  Je hebt het prima aangepakt en het is fijn dat jullie hierover met elkaar gepraat hebben. Toch vraag ik me af of deze dame veel ervaring heeft. Iemand krijgt vaak niet zomaar huishoudelijke hulp en het gebeurt weleens dat iemand maandenlang of al jarenlang zelf niet alles meer heeft kunnen doen. Eigenlijk zou ze zoiets toch moeten weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Het is vrij logisch dat er wat achterstand is als er eenmaal hulp komt. Was bij mij ook zo, een kamer die ik nauwelijks gebruikte was echt ondergesneeuwd en op een gegeven moment zie je er geen gat meer in omdat de normale dingen al zo veel van je energie vergen.

   Verwijderen
 6. Dat hebben jullie zo te lezen netjes samen opgelost, goed om te lezen. Ik vraag me wel eens af hoeveel problemen in de wereld een stuk minder dramatisch zouden zijn als meer mensen inzagen hoe lastig communiceren kan zijn en elkaar en zichzelf vervolgens de tijd en ruimte gaven voor wederzijds begrip.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt wel! Dan maak je iemand in je onschuld een compliment en dan kan het dus beledigend worden opgevat. Een goede communicatie is inderdaad belangrijk. Fijn dat jullie zo'n goed gesprek hadden hierover en dat de lucht nu helder is!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi hoe jullie de lucht geklaard hebben. Soms wordt iets als je erover blijft malen veel groter, terwijl een simpel gesprek zoveel duidelijk kan maken. Alleen maar goede bedoelingen dus over en weer, fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgende keer eerst maar uitpraten voor je het op je blog schrijft , vind ik dan.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben misschien wat traag, maar ik realiseerde mij pas na mijn vorige blogpost en met name de reacties daarop, dat ik er over wilde praten met mijn hulp.

   Verwijderen
 10. Zou het oud Nederlands zijn of een Friesisme ? Ik vind het normaal Nederlands .Harde werker .Harde werkster . Raar toch dat het in de mannelijke vorm heel positief klinkt maar dat het in de vrouwelijke vorm denigrerend zou zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou best een Frisisme kunnen zijn. De taal van mijn ouders zat boordevol Frisismen. Als je er mee opgegroeid ben, dan heb je dat vaak niet in de gaten.

   Verwijderen
 11. Niks fries, ik vind het ook normaal om iemand een harde wekster te noemen. Jammer als dat voor iemand een negatieve klank heeft. Je hulpkrijgt misschien niet zoveel complimentjes, en die hebben we allemaal nodig, groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik vind het apart dat de hulp het woord werkster zo anders interpreteerde. Vertaal het met schoonmaakster: je zegt toch ook niet: wat ben je een harde schoonmaakster? Overigens is een thuishulp werkster noch schoonmaakster. Sommigen hebben het zelfs over hun poets! In de volksmond heet het gewoon de hulp. En dan klopt het ook want soms doet ze boodschappen of een strijk en dat valt niet onder schoonmaak. Communicatie tussen hulp en cliënt is heel belangrijk en zo leert een hulp iedere keer weer bij. Goed gedaan Aaf

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo heb je snel misverstanden. Goed dat je het genoemd hebt want ik denk dat jullie nu beiden een prettiger gevoel over elkaar hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Met praten haal je de meeste misverstanden wel weg, maar het is wel jou huis en als jij het prima vind wie is zij dan om te bepalen dat het niet goed schoon is.. je moet ook wel kunnen leven in je huis hoor.

  Maar even terug te komen op "harde werkster" ik verstond dat niet eens op een werkster van een schoonmaak bedrijf maar meer als "je bent een harde werker (in vrouwelijke vorm dus werkster" het is maar net hoe je bepaalde dingen op vat.

  Blijf ook baas in je eigen huis hoor, jij bepaald!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Grappig mijn oma zei altijd mijn hulpje bij een vrouw die kwam. Vrouw was een jaar of 60. Wij als familie vonden dat dan weer vreselijk en schoonmaakster een beter woord.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.