zondag 25 oktober 2020

Een onderzoek

Half augustus verzond ik een ontlastingsmonster in het kader van het bevolkingsonderzoek darmkanker.
 

De uitslag kwam snel, binnen een week en het bleek niet pluis, de test was positief.
Er was bloed gevonden in mijn poep. Dat hoeft niet te wijzen op darmkanker, maar de mogelijkheid is aanwezig. Volgens de bijgesloten brochure heeft 8% van de mensen waarbij bloed in de ontlasting wordt gevonden, darmkanker. Zou ik tot die 8% behoren, of behoor ik bij de 92% waarbij geen darmkanker gevonden wordt, maar bijvoorbeeld poliepen of zo?

Ik wilde het onderzoek op de lange baan schuiven, ik was bang en had geen zin in het onderzoek, het leek me nogal belastend (ik had namelijk toen ik begin 20 was al eens een coloscopie gehad, dat was ca 1974), en ik zou binnenkort aan mijn heup geopereerd worden, het werd me daarom wat te veel.
Bij de intake in het revalidatiecentrum, kort na mijn heupoperatie, noemde ik de positieve uitslag van het bevolkingsonderzoek darmkanker en dat er nog een darmonderzoek ingepland moest worden. De revalidatiearts raadde mij aan om toch zo snel mogelijk een darmonderzoek te laten doen, dan had ik zekerheid en spookte de vraag of ik misschien kanker had, niet langer door mijn hoofd. Ik vond dat ze gelijk had en daarom heb ik nog in het revalidatiecentrum een afspraak gemaakt voor een onderzoek. Het darmonderzoek vond afgelopen vrijdag plaats en ik kreeg direct de uitslag.
Gelukkig was alles goed!
Ik ben heel blij!

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn, volgt morgen nog een beschrijving van het onderzoek en de voorbereidingen die er aan vooraf gingen. Mocht je dat niet willen lezen, dan sla je morgen mijn blog gewoon over 😀

12 opmerkingen:

 1. Ik heb twee keer zo'n onderzoek ondergaan en het viel me echt mee. De voorbereidingen zijn een beetje lastig, dat wel.Niet een onderzoek waar je enorm tegenop hoeft te zien, is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Aaf,
  Een keurige laatste zin. Ik lees jou blog morgen wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig dat alles goed was. Ik krijg om de 3 jaar een darmonderzoek en ik vind het gelukkig altijd wel meevallen. Mijn eerste darmonderzoek kreeg ik 35 jaar geleden en sinds die tijd is er al veel ten goede veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ongeveer 46 jaar geleden al eens een darmonderzoek gehad, toen dacht men dat ik colitis ulcerosa had. Dat was inderdaad een heel ander onderzoek dan nu! Bijna niet te vergelijken, vooral de zorg er omheen niet! Ook toen werd er bij mij niets gevonden.

   Verwijderen
 4. Het leek je eerst nogal belastend, maar uiteindelijk was het onderzoek een... ontlasting!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed om te lezen dat er niets aan de hand was. Je hebt meer pijnstillers gebruikt de afgelopen maanden dat kan iets irritatie aan maag en darmen veroorzaken.
  Partner had afgelopen week het buisje voor onderzoek opgestuurd en kreeg gisteren de uitslag dat er niets aan de hand is, toch altijd prettig om te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor je openheid. Kunnen we wat van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had afgelopen jaar het eerste onderzoek. Gelukkig met goede uitslag! Fijn dat het bij jou - na de eerste schrik - uiteindelijk toch goed was!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dus je was even voor niks een struisvogel. ;-) Fijn dat alles toch goed was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn zeg dat je een goede uitslag hebt, een hele opluchting lijkt me. Gaan ze dan nog verder zoeken naar de oorzaak van de aanvankelijke negatieve bevindingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een opluchting dat de uitslag prima in orde is. Dankjewel dat je je ervaringen deelt wat dit onderwerp betreft.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.