donderdag 22 oktober 2020

Hoe gezonder de voeding, hoe meer korting

Bij Delhaize in België zijn ze een nieuw kortingsysteem begonnen. Vanaf begin deze maand krijgen klanten korting op basis van de Nutri-score van producten. Hoe gezonder, hoe meer korting. De korting kan oplopen tot 15%.

Volgens Delhaize wordt het kopen van gezonder eten mede bepaald door de koopkracht en daar gaan ze met het nieuwe klantenprogramma dus wat mee doen. Het wordt een SuperPlus-Kaart en daarmee krijgen klanten korting op meer dan 5000 producten met een Nurti-score A of B.

De korting wordt gebaseerd op het totale aankoopbedrag van de vorige maand, en wordt toegepast op de producten met Nutri-Score A of B.

Het aantal Belgen met overgewicht neemt toe: bijna de helft van de Belgen zou te zwaar zijn,  daarvan heeft 15,9 procent obesitas.

Helaas hebben we hier in Nederland geen Nutri-score , het systeem zoals het bij Delhaize gehanteerd wordt is bij ons niet mogelijk.

Ik zou er wel voor zijn om in de supermarkten een kortingssysteem in te voeren om mensen te stimuleren om gezondere voeding te kopen. Dat kan met de Nutri-score, maar er zijn ook andere manieren denkbaar, bijvoorbeeld door geen BTW te heffen op groenten en fruit en bijvoorbeeld volkoren brood en daar tegenover het BTW tarief op bijvoorbeeld chips en snoep te verhogen.


19 opmerkingen:

  1. Ja het zgn. 'lage' BTW tarief van 9% in NL is absurd. Nergens in Europa is die zo hoog. Beste jongetje van de klas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn verschillende landen met een laag tarief dat hoger ligt, bijvoorbeeld Oostenrijk en Tsjechië (beide 10%).

      Cath

      Verwijderen
    2. O. Dat wist ik niet.

      Verwijderen
    3. Dan boffen we in Nederland toch maar.

      Verwijderen
  2. Hoi Aaf, Hak hanteert al wel de nutriscore op haar producten (vanaf 1 september 2019)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal eens met het goedkoper maken van o.a. groenten en fruit. Het is toch van de zotte dat een kilo appels meer kost dan een pak koekjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is nog vreemder dat een boer bijv. 30 cent voor een kg elstar krijgt en als consument betaal je €1,80 ofzo?
    Op zich is het idee van die korting goed alleen is volkorenbrood uit de super lang niet zo voedzaam als van een bakker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het een mythe is dat volkoren brood uit de supermarkt minder voedzaam is als het volkorenbrood van de bakker.

      Verwijderen
    2. Er is zeker wel verschil te merken tussen bv. volkoren broden, goedkoopste van de supermarkt en de bakkersvariant. Goed te merken als je een puber met een groeispurt in huis hebt. Bij de duurdere variant maak je zelf nog kans op een plakje. Goedkoop is dan echt duurkoop. Ze eten behalve extra brood ook extra beleg ;-)

      Verwijderen
    3. Helemaal mee eens als ik een goedkoop supermarktbrood koop dan eet ik daar meer van dan van een bakkersvariant en als je dan ook nog eens meer beleg gebruikt ben je zeker met een supermarkt brood echt niet goedkoper uit en dat geld voor wel meer dingen.

      Verwijderen
  5. Met het goedkoper maken van groente en fruit is de boer weer de verliezer.
    De supermarkten verdienen extreem veel over de rug van de boer. De kiloprijs van aardappelen is nu 5 cent. Reken maar uit wat de supermarkten nu aan die aardappelen verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedkoper maken van groente en fruit door geen BTW meer in rekening te brengen heeft geen consequenties voor de boer. Er komt gewoon minder belasting bij de overheid binnen. Dat kan gecompenseerd worden door de belasting op ongezonde voeding te verhogen.

      Verwijderen
  6. Ook ik vind de prijs van fruit en groenten in de supermarkten veel te hoog. BTW op de dagelijkse levensbehoeften zou afgeschaft moeten worden.
    Wat ik in jouw blog mis is het feit dat volwassenen zelf verantwoordelijk zijn voor hetgeen ze kopen.
    N.B. Ik koop aardappelen rechtstreeks van de boer, 2 euro voor 2 kilo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. en helaas is veel wat gezond lijkt het dus niet.teveel bewerkt en bespoten,die heerlijke gezonde aardbeitjes bv kunnen tot wel 5 x bespoten zijn voor we ze kopen.en lekker zijn ze meestal niet (vergeleken met eigen kweek)en jammer genoeg is dat met veel dingen zo.dus hoe graag we ook willen denken dat wat we kopen gezond is,helaas,al is het natuurlijk veel beter dan snoep en koek enz (helaas hou ik daar ook nog teveel van)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Maar mijn mening is gezonde voeding niet te duur, maar andere voeding te goedkoop. Datzelfde geldt voor veel producten trouwens, van kleding tot gebruiksartikelen. Van mij mag er best wat meer gestuurd worden d.m.v. belastingen. Sommigen zullen dat betuttelend vinden, maar we worden constant beïnvloed door slimme marketing en dan niet de gezonde of groene kant op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/11/28/nutri-score-wordt-na-aanpassing-het-voedselkeuzelogo-voor-nederland

    Medio 2021 wordt Nutri-score ook in Nl ingevoerd, is de bedoeling.
    Anne J.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nu stuurt de belasting toch ook. De belasting op grondstoffen omhoog en die op arbeid op laag zou duurzaamheid erg bevorderen. Dan laat men wel kleding vermaken of keukens opknappen i.p.v. nieuw nieuw

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.