vrijdag 23 oktober 2020

Wintertijd!

Komend weekend is al weer het allerlaatste weekend van oktober. Dat betekent dat het vanaf aanstaande zondag weer wintertijd is. De klok gaat een uur terug. We mogen een uur langer slapen, want wat nu 7 uur 's ochtends is, is dan ineens 8 6 uur 's ochtends. Ik kan me lekker nog een keer omdraaien en nog een uurtje slapen. Ook 's avonds is het dan ineens een uur vroeger donker. 


Helaas werkt het niet zo voor kleine kinderen, die hebben er geen boodschap aan dat we met ons allen afgesproken hebben dat we de tijd ineens een uur verschuiven. Die zijn nog steeds 's ochtends om 6 uur en dus nu om 5 uur wakker. En die vallen om 6 uur 's avonds om van slaap en vermoeidheid, want kort geleden was het dan nog bedtijd voor hen.
Ik wens alle ouders van jonge kinderen de komende weken sterkte met het invoeren van het nieuwe ritme.'s Ochtends te laat op de opvang of op school komen is zeker niet aan de orde, maar 's avonds zit je wel met doodvermoeide kinderen!

31 opmerkingen:

  1. Ik heb zo'n hekel aan dat rottige geschuif met die wijzers.

    Gelukkig waren we de laatste dagen 's avonds al wat later. Als we dat een beetje op gaan rekken, dan komen we er wel. Ook fijn dat de klok aan het einde van de vakantie verschuift. Hier s

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik werkte met zwaar verstandelijk gehandicapten. Die snappen er niks van als de groepsleiding ineens een uur te laat is met alles. Dat ze te laat zijn merken ze aan bv honger, heel lang wakker zijn voor de groepsleiding komt, het hele ritme waarin ze leven wordt verstoord...en je kan het hen niet uitleggen.
    Dus ook voor deze mensen is het verzetten van de tijd heel vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De klok gaat terug, dus wat nu 7 uur is wordt dan 6 uur😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dus als je normaal tot 7 uur slaapt, mag je dus een uur langer slapen zoals zuinigaan zegt

      Verwijderen
  4. Denk dat je i.p.v. 8 uur ‘s morgens toch 6 uur bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anders was dat acht uur geweest 😉 Vorig jaar om deze tijd had ik net een paar weken een pup in huis. Hij kwam al zindelijk uit het nest. Ik liet hem om zes uur s’ ochtend uit. Het heeft heel lang geduurd voor dat ik hem er aan gewend had mij niet om vijf uur meer wakker te piepen. Zo klein als ze zijn. Ik kan me nu voorstellen hoe dat voor kindjes en verstandelijk gehandicapten is. Dat die helemaal van slag raken. Zou die uitdrukking ook van een klok komen 🤔

      Verwijderen
  5. Ik vind het altijd wel fijn voor hardlopen. Op het moment moet ik in het donker lopen en de wintertijd geeft me weer even respijt: ik loop weer in het licht 's ochtends : )

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukkig hebben onze kinderen er nooit last van gehad, net als ikzelf. We hebben er nooit aandacht aan besteed verder.
    We gaan al vanaf dat de kinderen baby's zijn naar Griekenland op vakantie en daar is ook een uur tijdverschil. Ook daar zijn de kinderen nooit vroeger wakker geweest. Inmiddels zijn ze volwassen en puber en dan is wakker worden een hele andere belevenis.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je zegt het net verkeerd. Als de wintertijd ingaat, kun je een uur langer slapen. Dus wat nu zeven uur is, is dan zes uur en kun je je nog even omdraaien. Ik vind het ook altijd heel verwarrend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schrijf wel dat je een uurtje langer kunt slapen, alleen had ik het tijdstip verkeerd. Wat nu 7 uur is, is dan inderdaad 6 uur 's ochtends.

      Verwijderen
  8. Met het plotseling ingaan van de zomertijd had onze hond nooit problemen: lekker eerder wandelen, lekker eerder eten! Maar aan het ingaan van de wintertijd had ze het moeilijk, omdat alles onbegrijpelijk veel langer duurde. Ik wende haar daar aan door in de weken ervoor het eten steeds wat later te geven. Zo ging de overgang veel geleidelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb er vroeger nooit geen last van gehad met de kinderen die pasten zich zonder problemen aan.
    Juist nu met het ouder worden krijg ik er zelf meer last van.
    Ik vind het een achter gehaalde maatregel die ze van mij mogen afschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wat jij beschrijft is de overgang naar zomertijd. Nu hebben mensen juist "eerder"slaap in de avond

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat schrijf ik ook, kinderen zijn nu om 6 uur 's avonds al doodmoe, als ze normaal om 7 uur 's avonds naar bed gaan.

      Verwijderen
  11. Ik heb als ezelsbruggetje altijd :voorjaar de klok gaat vóór uit. en in de herfst dus achteruit. Denk dat je mis bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik beschrijf klopt, je mag 's ochtends een uurtje langer slapen. Alleen had ik de tijd verkeerd, wat nu 7 uur is, is dan 6 uur. En wat nu 19:00 uur is, is dan 18:00 uur.

      Verwijderen
  12. Ik blijf het toch vreemd vinden dat mensen als ze op vakantie gaan naar landen met een paar uur tijdsverschil en dan 2x veranderen in een paar weken tijd ze blijkbaar nergens last van hebben. Ik moet zeggen dat wij zelf maar ook onze kinderen er vroeger nooit last van gehad hebben en mijn dochter met haar zoon ook niet. Misschien hebben wij geluk gehad dan maar ik denk eerder dat je er niet zo mee bezig moet zijn, gewoon de tijd volgen zoals die zich voordoet. En met heel kleine kinderen, zoals zuigelingen, kun je al vantevoren beginnen met de voedings- en slaaptijden iedere dag een beetje aan te passen. Zo deed ik het tenminste.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verschil met vakantie is dat je dan geen verplichtingen hebt. Je hoeft niet op een bepaalde tijd op te staan, naar bed te gaan. Je deelt je eigen tijd in.

      Verwijderen
    2. Mijn dochter werd in februari 2 en toen in maart de zomertijd inging, was ze compleet van slag (ze weigerde nog een middagdutje te doen en sliep wekenlang maar 1 uurtje per nacht, slopend!). Op die leeftijd kan ze er echt niet mee bezig zijn geweest, en wij zelf ook niet, want wij hadden er beiden nooit last van gehad.

      Verwijderen
  13. Het RIVM was gevraagd om advies uit te brengen over de keuze altijd zomertijd of altijd wintertijd. Het RIVM gaf hierop de aanvullende conclusie dat de wintertijd van Groot-Brittannië het beste bij Nederlands past.

    Uit internationaal literatuuronderzoek van het RIVM blijkt dat het het voor de gezondheid beter is om het hele jaar een standaardtijd in te stellen.
    Het RIVM vermeldt dat het voor de volksgezondheid nog beter zou zijn als nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat één uur vroeger is dat onze (huidige) standaardtijd.
    Zie https://www.rivm.nl/nieuws/wintertijd-beter-voor volksgezondheid-dan-zomertijd.


    Als je naar meridianen kijken op wereldschaal, zie je dat dit inderdaad klopt. Zeker voor de mensen die in het westen van Frankrijk wonen. Nederland zou er daarom goed aan doen om samen met België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje voor de 'Greenwich-tijd' te kiezen omdat die het beste bij onze regio past.
    Denk daarbij ook van de vele voordelen. De zon gaat dan om 7:45 uur op in hartje winter. Dit betekent dat vrijwel de gehele bevolking in daglicht naar werk en school kan, kinderen niet meer in het donker naar school hoeven gaan, de bouw geen extra verlichting hoeft te plaatsen (scheel tijd in de ochtend). Daar is nu nog een bijkomend voordeel dat in de laatste maanden is gebleken dat vitamine D en zonlicht nog belangrijk is voor onze gezondheid dan we dachten, zeker voor kinderen en jongeren.
    De zon gaat in de winter om 15:30 uur onder, dan zijn de meeste kinderen thuis of ten minste binnen. Voor volwassenen maakt het niet uit en het is maar een korte periode in de winter, niet de gehele winter. Met de steeds warmer wordende zomers is het ook fijn dat het 's avonds eerder afkoelt. Buiten zitten is geen probleem; er zijn inmiddels genoeg energiezuinige lampen en velen zitten sowieso met de verlichte telefoon in de hand of in de nabijheid.

    Conclusie: Greenwich-tijd is de beste tijd voor Nederland, omdat die tijd het meeste bijdraagt aan het welzijn en de volksgezondheid.
    En als avondmens kan ik dit standpunt alleen maar toejuidhen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb alleen geen zin om de helft van de kerstkaarten en Sinterklaas- en kerstbrievenbuspakjes in het donker te bezorgen. Eerder beginnen zit er niet in, de post staat pas om 12:00 (en door de grote feestdagendrukte in december vaak ook pas om 13:00 klaar). Doe mij maar de zomertijd! Dan gaat de zon op zijn vroegst om 17:30 onder en kan ik alle adressen nog lezen!

      Verwijderen
    2. Beste Anoniem, ik kan mij heel goed voorstellen dat je dit vervelend vind. Maar bedenk ook dat het voor kinderen en mensen die vroeg moeten gaan werken, het ook veel fijner is om een langere periode te hebben waarin ze met daglicht naar school, kantoor, fabriek of bouwplaats te gaan. Dat het 's morgens vroeg licht is, is vooral voor veel kinderen veiliger en fijner om het verkeer in te gaan. Daarbij zijn de laatste nachturen het meest koud en warmt de ochtend met de wintertijd eerder op. Wist je dat onze wintertijd eigenlijk al onze zomertijd is en onze zomertijd tweemaal zomertijd? De Duitsers hebben namelijk in de Tweede Wereldoorlog onze klok verzet om die aan Duitsland gelijk te laten lopen.

      Verwijderen
  14. Ah get is het weer zover. Hier zitten we met van die jonge kinderen die al vroege vogels zijn. Dat wordt 4 uur 's ochtends wakker zijn. Van mij mogen ze het heel snel afschaffen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De wintertijd is de normale tijd, zou het dan opgelost zijn of juist voor altijd duren?

      Verwijderen
  15. Ah gelukkig, weer het halfjaarlijkse klaagmomentje over hoe zwaar het is om met dat uur om te gaan. Als je het niet kunt veranderen en er geen afstand van kunt doen, accepteer het dan gewoon en maak er het beste van.

    En ik neem aan dat de zeurders dan ook niet op vakantie gaan buiten onze tijdzone.

    (Ja, ik heb kinderen die ongetwijfeld ergens last van krijgen, vroeg naar bed, laat naar bed, vroeg op, laat op. Het is wat het is.)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heerlijk die wintertijd! Dat het maar altijd wintertijd (en de juiste kloktijd!) mag blijven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Wintertijd is de normale tijd.

      Verwijderen
  17. Afschaffen die onzin. Het is geen oorlog.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik las ergens het idee van een half uur en dat lijkt me een geweldige oplossing: in maart gaat de klok dan niet een uur vooruit, maar een half uur en dat blijft gewoon het hele jaar zo. Dat is dan de nieuwe standaardtijd. Moeten de andere Europese landen dat natuurlijk ook zo doen, maar dan ben je van het hele gedoe af.
    Prachtig compromis ook nog.
    Een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hier nooit problemen gehad met die overgangen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.