De regering denkt dat het nog wel 1,5 jaar gaat duren voordat we klaar zijn met Covid-19. Of eigenlijk is het andersom: wij zijn er al lang klaar mee, maar corona nog lang niet met ons!
Nog 1,5 jaar!
Als er in het voorjaar van 2021 een vaccin is, dan duurt het volgens deskundigen nog zeker een jaar voordat het effect groot genoeg is.
Dan is het 2022.
In dat jaar word ik 70!
Slik, nog 1,5 jaar mondkapjes, nog een aantal lockdowns, nog 1,5 jaar geen feestjes of op zeer beperkte schaal feestjes vieren. Nog 1,5 jaar heel voorzichtig zijn in contacten met anderen en op anderhalve meter blijven.
En is het dan klaar? Nee waarschijnlijk niet, er zal wel weer eens een virus overspringen van dier naar mens en een nieuwe pandemie of in ieder geval een epidemie veroorzaken. Misschien wordt dat wel Covid-21 of Covid-22.
Word ik er wanhopig en triest van?
Nee, ik ga gewoon door met iedere dag weer wakker worden en zien wat de dag te bieden heeft. Oefenen met lopen, binnenkort controle foto's van de heup laten maken, oefenen met het weer zelf op een verantwoorde manier mijn compressiekousen aantrekken, eind deze maand een griepprik halen, een verlanglijstje maken voor 5 en 6 december (op die laatste datum word ik 68 jaar)>
Iedere dag een stapje en dan zijn we zo maar ineens 1,5 jaar verder!
PS: Voor allen die denken dat corona een griepje is: volgens UMCG viroloog Alex Friedrich belanden 2 miljoen mensen in het ziekenhuis als je geen maatregelen neemt en het virus zijn gang laat gaan.
Inderdaad, even zuchten, blik op on-eindig en doorgaan!!! Goed zo.
BeantwoordenVerwijderenWij als ouderen en al redelijk geisoleerd levend hebben er eigenlijk winig last van. Wat minder vaak naar winkels en kinderen zien.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik heb echt veel medelijden met alle anderen die nog werken, kinderen opvoeden of nog aan hun leven moeten beginnen. Ze zullen nooit het leven kunnen gaan lijden wat wij hebben gehad in mogelijkheden denk ik.
Het is allemaal zo onzeker geworden
Wat fijn dat je ziet dat er groepen zijn in heel onzekere tijden.
VerwijderenEen redelijk geïsoleerd leven is inderdaad te doen. Tijdens de lock down vond ik het overzichtelijk. Aanpoten als moeder, en ook thuis aan het werk.
Nu moet ik werken op een VO-school als ondersteuner. Dat werk dat veelal vanuit huis kan, maar de school vind de aanwezigheid belangrijk. Ik loop tussen 1200 voor mij voor een groot deel onbekende leerlingen en 150 collega's. Voor heel veel een enorm bedreigende situatie. We zijn eigenlijk onbeschermd. Gelukkig zitten we in een redelijk nieuw gebouw met goede ventilatie. De leerlingen mogen een mondkapje dragen en moeten afstand houden. Maar ik, kort van stuk, als ik in een les-wissel beland, is het echt niet te doen, die afstand. Ik word niet herkent. Sommige leerlingen schrikken er zelf van omdat ze wel willen, maar rollend uit het lokaal, dit echt niet zien. Het overkomst ze. En toch, het zou zo fijn zijn als die school open kan blijven. Zo lastig!
Ik kom echt niet meer in de buurt van wat oudere familie of kennissen. De oproep, beperk contacten... Nou, hoe dan?
Als hulpbehoevende, of verzorgende van hulp-behoevende met bijvoorbeeld kinderen in de middelbareschool-leeftijd, lijkt me nu ook helemaal niets.
Voor een virus met een overlijdenspercentage van 0,13% per 1000 inwoners. Info komt van WHO. Dit virus is dus vergelijkbaar met griep.
BeantwoordenVerwijderenDe maatregelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, de PCR test is ongeschikt om een virus te testen. Besmet is niet hetzelfde als ziek of besmettelijk.
De maatregelen gaan meer levens kosten dan het virus. Een vaccin werkt ook maar voor zo oang en dan is er weer een variant en moet er weer gewacht worden op een nieuw vaccin.
Dat betekent voor de rest van je leven in dit stramien bllijven.
Kan dit zo doorgaan? Is dit hoe je je toekomst wilt zien en die van je (klein)kinderen?
Groet Nana
Dat zijn ook mijn gedachten.
VerwijderenHet gaat niet om het sterftecijfer, maar om de gevolgen voor de overlevers. Zij hebben gevolgen die je bij een gewone griep niet kent. Velen worden longpatiënt voor de rest van hun leven. Daarnaast blijkt COVID -19 ook gevolgen te hebben in de hersenen. Gevolgen waarvan niemand weet wat dit gaat betekenen op de langere termijn. Dat is de reden waarom COVID-19 zoveel gevaarlijker is als de griep. Van een gewone griep herstel je meestal zonder gevolgen.
VerwijderenDaarnaast is de snelheid waarmee men sterft veel hoger. Mijn schoonzusje heeft dit in het ziekenhuis waar ze werkt meegemaakt. Zo lijkt de jongere, gezondere patiënt nog “in orde” en een paar uur later is de patiënt al overleden. Als verpleegkundige is dit heel heftig, geloof me. Ze is zelfs nu nog bezig in haar hoofd met deze patiënt.
@anoniem 13.25 uur. Niet alleen dat maar er worden ook heel veel meer mensen ernstiger ziek dan bij een gewone griepgolf, zodanig dat ze moeten worden opgenomen, al dan niet op de IC. Hierdoor komt de reguliere zorg ernstig in het gedrang. Je zult nu maar op de lijst staan voor een kanker- of hartoperatie,of welke operatie dan ook eigenlijk, en die wordt keer op keer uitgesteld. Of gewoon onderzoeken die niet doorgaan zodat je nog langer niet weet waar je aan toe bent.En dan te bedenken dat het voor een groot deel niet nodig was geweest als iedereen zijn verantwoordelijkheid had genomen en zich aan de maatregelen had gehouden. Ik denk wel eens, jammer dat deze griep niet gepaard gaat met flinke zweren zoals vroeger bij de builenpest, dan had de schrik er mss wel goed ingezeten en had iedereen zich wel aan de adviezen gehouden. Niet netjes om zo te denken, maar toch. L.
VerwijderenWe kunnen helaas niet anders, maar het stemt mij toch somber hoor. Anderhalf jaar een bedrijf wat niet kan draaien.... Anderhalf jaar lang dochter af en aan thuis met haar schoolwerk... Dierbaren die ziek kunnen worden. Ik vind het heftig.
BeantwoordenVerwijderenHet is te groot om te bevatten en daarom lijkt het me een gezond idee om optimistisch eerst maar eens het eigen kleine leven zo leefbaar mogelijk te maken. We zullen manieren vinden om onze levens in een prettiger nieuw normaal vorm te geven. En hoe langer het duurt, hoe normaler het wordt.
BeantwoordenVerwijderensoms word ik er weer wiebelig van zoals in het voorjaar. Inperking van vrijheid zoals nu gebeurt, ken ik (46) niet. Maar als ik dan denk: onze grootouders en hun ouders hebben vijf jaar geleefd met een nog veel forsere inperking dan relativeert dat wel. Vraag me wel eens af hoe we het voor elkaar zouden kunnen krijgen om met elkaar op te staan, schouders er onder en fiksen die besmettingen (die vat ik maar even op als 'bezetting'), dus hoe het 'verzet' te organiseren is zodat we samen deze bedreiging fiksen. Het voelt nu een beetje als zuchten onder een juk terwijl ik van het verzet in de oorlog de saamhorigheid en standvastigheid zo mooi vond in de verhalen die ik gehoord en gelezen heb
BeantwoordenVerwijderenIk raak steeds verbijsterder. Dat een liberale regering een noodwet en een lockdown moet overwegen. Omdat het grootste gedeelte van het volk te onzelfstandig is om zelf verantwoordelijkheid te nemen.Te verslaafd aan de belevenis en consumptie cultuur. Als iedereen zich gewoon aan de fatsoensregels gehouden had. Had dit allemaal niet nodig geweest. Iemand ruimte geven bij het passeren. Niet schreeuwen, hoesten, rochelen in iemands buurt. Handen wassen bij thuis komst en voor het eten. Niet eten , roken en drinken op straat. Ik maak bijna dagelijks mee dat er nog iemand kwart op straat in mijn buurt na even flink gerocheld te hebben. Allemaal regels die heel veel middelbaren nog van hun moeder geleerd hebben. Tja antibiotica was er niet dus letten ze wel op. Ik vraag me echt af of dit niet een natuurramp is die we over ons zelf uit geroepen hebben door de natuur met onze decadentie en doorgeslagen individualisme te tarten
BeantwoordenVerwijderenDe boodschappen van Rutte en de Jonge hebben grote delen van onze allochtone bevolking niet bereikt. Men kijkt en luistert eenvoudigweg niet naar de npo. Nu is 80% van de coronabesmetten op de verpleegafdelingen van allochtone afkomst. Verspreiding vindt vnl. in de randstad plaats. Ik pleit voor turkse en marrokaanse tolken tijdens de toespraken v. Rutte. Mvg Jan
VerwijderenHoi Jan, is dat echt zo? Want ik zie de meste moskeeen wel goed maatregelen nemen. En ook veel mensen in de zorg hebben familie van andere afkomst. Ik kan me haast niet voorstellen dat zij de boodschap niet meekrijgen. Aan de andere kant leef ik natuurlijk wel in mijn witte, goed opgeleide bubbel qua familie, vrienden, buren en collega's. Ik ken geen mensen die de maatregelen niet snappen of steunen. Wel mensen die zich alleen of beperkt voelen. We zullen elkaar nodig hebben. Groet, g
VerwijderenIs dat het. Dan pleit ik voor een Friese tolk. Dan komt het tenminste binnen. Hier wordt en werd er weinig van aan getrokken. Want wij zijn gezond. Het is hier niet. Alhoewel. Voor de supermarkt stonden de regels vier keer op borden in het Duits aan gegeven. En nog wisten ze met een hele gezinnen met vier karren de paden te blokkeren. En werd degene die de karren uitdeelde genegeerd.
Verwijderenhttps://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/covid-patienten-van-niet-westerse-afkomst-oververtegenwoordigd-op-ics-grote-steden.html
VerwijderenGelezen, dit wist ik echt niet, groet, g
VerwijderenIk denk dat het niet zozeer te maken heeft met het niet weten, maar meer met de leefomstandigheden van mensen van niet-westerse afkomst. Kleinere huizen waar het lastig afstand te houden is. Werk hebben waar weinig afstand te houden is. Etc. Vaak is het geen onwil of onwetendheid, maar gewoonweg niet kunnen. Er moet tenslotte toch brood op de plank komen.
VerwijderenWij maken ons wel zorgen, snappen de maatregelen, maar vinden het leven nu niet leuk meer!
BeantwoordenVerwijderenHopelijk gaat het toch nog snel over zodat we weer normaal kunnen leven.
Vakantie, reizen en uitgaan durven we niet meer op onze leeftijd.
Ik krijg het er ook wel benauwd van als ik het zo lees. Vooral nu je veel mensen ziet met mondkapjes, krijg je een wat surrealistisch beeld. Ik kijk toch wel een beetje huiverig naar dinsdag als er waarschijnlijk strengere maatregelen komen. Aan de andere kant relativeer ik ook: ik vind het erger voor de jongeren die volop van het studentenleven zouden moeten genieten, de jongeren die een eerste baan zouden moeten bemachtigen. Ik ben al wat op leeftijd en heb al veel dingen mogen zien en meemaken. Ik kan een rustig leven wel waarderen, maar voor een 20-jarige is mijn leven eenvoudigweg saai. En het meest relativeer ik door te denken aan mijn familie die de tweede wereldoorlog heeft meegemaakt. Zij hebben jarenlang in angst geleefd en zijn uiteindelijk vermoord in Auschwitz. Als ik daaraan denk heb ik niets te klagen in mijn comfortabele huisje.
BeantwoordenVerwijderenOveral ontstaan discussies of het wel of niet een killer-virus is, of niet meer dan een griep.
BeantwoordenVerwijderenVoor degene die alleen ernstige gevallen gezien hebben (zorg) zal het lastig zijn om die vergelijking aan te horen. Bovendien zijn er artsen die nu de mensen binnenkrijgen die restklachten houden na het virus. Voor hen is het virus ook geen griepje.
Maar aan de andere kant heb je ook vele anderen (de grote meerderheid gelukkig) die positief getest zijn, maar nauwelijks ziekteverschijnselen gehad hebben. Voor hen is het niet meer dan een lichte verkoudheid.
Het maakt dus nogal wat uit vanuit welke point of view je naar het virus kijkt.....
Feit blijft dat we 9,9 miljoen chronisch zieken hebben (cijfers 2018). Zolang we daar niets aan doen zal ieder volgend virus slachtoffers maken. Vaccinaties duren lang om gemaakt te worden en is dus ook geen oplossing - maar symptoombestrijding. Iedere keer 2 jaar in lockdown is niet te doen.
Preventieve gezondheidszorg zou de toekomst moeten hebben, alleen dan zorg je ervoor dat mensen weerbaarder worden tegen zowel dit virus als toekomstige virussen.