vrijdag 16 oktober 2020

Waar doen ze het van?

 Er zijn al verschillende bloggers die over dit TV programma geschreven hebben. Ik vind het een leuk programma, daarom hierbij ook van mijn kant een stukje over dit programma.

Het gaat over 4 gezinnen in verschillende inkomenssituaties - van rijk tot arm en 2 gezinnen daartussen. Er wordt volledige openheid van zaken gegeven over hun maandelijkse uitgaven. Ik vind het heel knap van deze mensen dat ze zo hun hele financiële hebben en houden in dit programma op de buis gooien!

Het rijke gezin Azimi
Salar Azimi is iemand die keihard werkt en daardoor een inkomen heeft van zo'n €130.000 per maand.
Ik vind het ongelooflijk! Ze wonen in een enorm huis en ze bezitten talloze zeer dure auto's. Die auto's kosten ongeveer 25.000 euro per maand. Er zijn wonderlijke uitspattingen: mij vallen de boetes op voor te hard rijden en het bezit van een dure Belgische voetbalclub waar hij alleen maar geld in steekt. Volgens eigen zeggen heeft hij er al een miljoen euro in gestopt. Toch leuk, zo'n hobby!
Hij werkt dag en nacht en heeft nauwelijks tijd voor zijn vrouw en zijn twee dochtertjes. Hij wil wel meer tijd met ze doorbrengen, maar het lijkt alsof hij daar nauwelijks in slaagt. Ik vind hem er ongezond uitzien en ook zijn leefstijl is niet bepaald heel gezond, hij slaapt veel te weinig en eet terwijl hij werkt, achter zijn beeldscherm. Ik hoop voor zijn gezin dat hij toch wat meer tijd inruimt voor zijn kinderen en meer aandacht besteedt aan zijn gezondheid.
Het enorm veel geld verdienen zou wel wat minder kunnen!

Het kinderrijke gezin Geerts

De familie Geerts heeft 7 kinderen en er blijkt nog één onderweg te zijn! Hun inkomen is netto 4.750 euro per maand. Hun keuzes in de maandelijkse uitgaven zijn in mijn ogen wat ongewoon. Zo mogen de kinderen geen verjaardagsfeestjes geven, maar wordt er wel veel geld uitgegeven aan paardrijlessen en een motor + motorrijlessen voor de moeder van het gezin. Het gezin gaat voor het gemak van bestellen en thuis laten bezorgen van de boodschappen zonder te letten op de prijzen of aanbiedingen.

Het beneden modale gezin van Giovanna
Giovanna, de enige in het programma die figureert onder haar voornaam, heeft een gemiddeld inkomen van 1.750 euro per maand. Ze is een alleenstaande moeder, haar studerende en parttime werkende dochter woont bij haar. Wat opvalt is dat de dochter erg weinig kostgeld per maand betaalt. En dat terwijl die dochter regelmatig ziet hoe zeer haar moeder moeite heeft om rond te komen. Als de dochter mijn dochter zou zijn, dan had ze al lang voorgesteld om meer kostgeld te betalen. Ze willen samen graag op familiebezoek naar Sicilië, maar ook bij het plannen van de reis zie ik de dochter geen enkel initiatief nemen om mee te betalen aan de reis. Blijkbaar vinden ze het beiden allemaal zeer vanzelfsprekend dat moeders alles betaalt. In de aflevering van 14 oktober krijgt de moeder een voorlopige belastingaanslag voor 2020. Het is een fors bedrag van zo'n 200 euro per maand en ze moest al onterecht uitbetaalde zorgtoeslag terug betalen. Als ze op advies van de budgetcoach iets willen regelen op Belastingdienst.nl, haakt Giovanna af omdat ze het allemaal te moeilijk vindt. Dochter, een rechtenstudent, zit er bij en doet tot mijn verbazing helemaal niets. Het gaat in het programma vooral over alle uitgaven en kosten, ik heb eigenlijk goede hoop dat dochter tot inzicht komt en wat meer kostgeld gaat betalen en misschien haar moeder ook wat meer gaat ondersteunen in financiële keuzes.

Het arme gezin De Vrind
Ze hebben 3 jonge kinderen en ze hebben heel veel schulden, ze leven van 300 euro per maand. Daarom zijn ze klant van de Voedselbank en voor hun 7 katten en hun goudvissen zijn ze ook klant van de Dierenvoedselbank. Ze willen graag in de schuldsanering komen, maar daar zijn ze nog niet. Relatief veel geld van die 300 euro per maand gaat op aan roken, beide ouders roken. Iedere 3 maanden ontvangen ze kinderbijslag. Dat geld mogen ze houden en dan springen ze flink uit de band, ze kopen voor de kinderen kleding, schoeisel en ze gaan met zijn allen uit eten. Dat laatste doen ze omdat ze vinden dat hun kinderen niet onder hun financiële situatie mogen lijden.
In mijn ogen gaan ze niet echt goed met geld om en ik denk eerlijk gezegd dat ze dat na de schuldsanering nog steeds niet kunnen.
Wil je kijken of wil je afleveringen terugkijken? Dan kan hier.

44 opmerkingen:

  1. Tja, 300 euro p/m. En dan 7 katten onderhouden en flink roken. Prioriteiten. Hoeveel van dit soort gezinnen zijn er in NL ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mist in dit programma de evt. toeslagen, kinderbijslag (fam. Geerts), teruggave van nog een regeling voor kinderen, belastingteruggave hypotheken, huurtoeslag, zorgtoeslsg, evt 13e maand, bonussen. Dit zie je niet van alle gezinnen en daardoor kan een financieel plaatje er weer heel anders uitzien en het jaarlijkse netto en daardoor maandelijkse netto inkomen ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat viel mij ook op en vind net als jij dat je daardoor een verkeerd beeld krijgt over de echte financiele kosten van de gezinnen.

      Verwijderen
  3. Ik vond uit eten gaan als kind echt weinig interessant. Ik had als kind liever een Barbie, een boek of tekenspullen gekregen voor het bedrag dat uit eten gaan kost.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, het was bij Mc.donalds, maar wat me altijd opvalt is dat die mensen met financiele problemen zoveel spullen hebben. Giovanni met een inkomen van 1750,00 dat moet toch te doen zijn. Op je 44ste een achtste kind met grote kans op gezondheidsproblemen tsja, ze hadden wel hun inkomen op orde en paardrijden voor de kinderen, ja leuk..maar alle verjaardagen vieren in één keer, dat is toch niet leuk,voor kinderen is je verjaardag toch een beetje speciale dag.

      Verwijderen
  4. Het programma is wat opruiend. Toevallig volg ik die familie Geerts op Instagram. Ze doen geen kinderfeestjes, maar niet omdat het zo duur is, maar omdat steeds meer de norm wordt. In de streek waar zij wonen is het volledig normaal om feestjes met limousine te hebben en zijn veel kinderen niet meer tevreden met een gewoon feestje. Daarnaast lopen die kinderen er altijd superleuk bij, maar lijkt het nu alsof moeder totaal geen geld uitgeeft aan hun verzorging en daarnaast sparen ze 1000 euro per maand. Als het gezin beter draait door boodschappen thuis te bezorgen, is dat dus geen onverstandige keuze, hooguit wat ongebruikelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat bij die kinderfeestjes geld zeker een rol speelt. En er moet toch wel een middenweg mogelijk zijn, het lijkt me niet dat werkelijk alle ouders in die regio bulken van het geld? En er wordt toch nergens de suggestie gewekt dat moeder geen geld uitgeeft aan de verzorging?

      Het boodschappen thuisbezorgen vind ik dan weer heel logisch, zou ik ook doen als ik zo’n kinderschare had.

      Verwijderen
    2. Op Twitter viel iedereen over de opmerking dat haar kinderen in tweedehands kleding liepen en dat ze zelf voor veel geld een motor kocht. Dat bedoel ik met verzorging. Dat vind ik opruiend. Ze lieten niet zien dat de kinderen ook op allerlei clubjes etc. Zitten en echt niet minder krijgen.

      Verwijderen
    3. Ik vond het idee van de geldtrommel voor uitjes overigens super leuk. Heeft mij aan het denken gezet, ik verbaas me altijd hoe snel je huis dichtslipt net speelgoed dat ergens in een kast komt te liggen. Hoe leuk is het als je van gegeven geld gezamenlijk een uitje kunt doen.

      Verwijderen
  5. Ja ik vond het ook een leuk programma, ik heb alle afleveringen vooruit gekeken. Heb me ook lopen verbazen over de passiviteit van de dochter van Giovanna. Met die vakantie leek ze ook een beetje wereldvreemd.

    En grappig dat je de familie De Vrind niet goed met geld om vind kunnen gaan, volgens mij halen ze echt het maximale uit die 75 euro (behalve het roken), en komt niemand iets tekort. Dat vind ik knap van 50 euro pm. Van alle gezinnen lijken ze zich in ieder geval het meest bewust van wat ze uitgeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, bij dit gezin de Vrind komen in ieder geval de schuldeisers van alles te kort, natuurlijk... Ze willen zo snel mogelijk in de schuldsanering, maar geven nu meer geld uit dan nodig aan dingen die niet zo noodzakelijk zijn (vind ik dan): roken, veel huisdieren, frutsels voor de kinderen én voor de moeder, én ze weten vaak niet waar ze hun geld aan uitgegeven hebben. Het eenoudergezin van Giovanna: ik vind écht dat de moeder iets niet goed doet door haar dochter zo in de watten te leggen. Zó leert ze niet met geld om gaan, en (mede)verantwoordelijkheid te nemen voor de financiën. En daarbij zóu ze natuurlijk haar intelligentie aan kunnen wenden om samen te kijken naar wat er nodig is, en hoe de regelingen zijn - maar dat doet ze niet (en ze wordt er ook niet toe uitgenodigd...)

      Verwijderen
  6. Het zou goed zijn als het gewoner is om te vertellen waar mensen het van doen. Maar dan vooral ook de leerzame verhalen. Misschien bereik je dan ook de doelgroep die moeilijk rondkomt.

    Zou het niet tof zijn als de consuminderkringen en het Huis in Landgraaf van Annemiek een tv-programma krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die zouden er in elke stad en elk dorp moeten zijn.

      Verwijderen
    2. Leuk plan! Net zo goed als ik graag zo'n programma als "Eat well for less" van de BBC op de Nederlandse tv zou zien...

      Verwijderen
  7. Wat ik heel krom vond is dat de familie die €130.000 per maand verdienen evengoed nog kinderbijslag kregen. Kunnen hun natuurlijk niets aan doen maar echt nodig zullen ze het niet hebben.
    Gr. jacq.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je mág kinderbijslag aan vragen, maar dat hóef je niet te doen. Ik ken mensen die vrijwillig afzagen van hun kinderbijslag, omdat ze genoeg vermogen hadden....

      Verwijderen
    2. Dat wist ik niet, heb geen kinderen. Hij was verbaasd dat ze het kregen, wist niet dat ze dat kregen.

      Verwijderen
  8. Ik kijk dit ook met veel plezier. Vooral Giovanna vind ik erg herkenbaar, met haar angst om iets te veranderen op de site van de Belastingdienst. Het rijke gezin vind ik op een bepaalde manier heel erg triest. Die eenzaamheid, en dat hij nooit mee eet met het gezin... Ik vond het sneu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, je zou kunnen zeggen dat het rijke gezin van iedereen het meest armoede kent. Niet zozeer qua geld, maar door de weinige rijd die ze voor elkaar hebben. Dat zou mij niet zoveel geld waard zijn.

      Verwijderen
    2. ik ben het met je eens Suzanne, uit mijn eigen oogpunt vind ik het rijke gezin het "armst". En het arme gezin het "rijkst", wat een lief moedertje. Ik ben fan van deze aflevering. Eline

      Verwijderen
    3. Goh, dat zie ik helemaal niet zo. De rijkste vader toont wel degelijk veel liefde voor vrouw en kinderen. Humor heeft hij ook ruimschoots. En hij beseft ook heel goed dat hij veel te veel werkt en probeert daar verandering in te brengen.
      In het arme gezin houden ze ongetwijfeld veel van elkaar, maar het gaat alsmaar over nog meer knuffels en andere spullen die ervoor moeten zorgen dat de kinderen 'niets te kort komen'. Minder zooi in huis en stoppen met roken zou daar al veel rust brengen. Er staan daar twee kattebakken in de speelkamer!

      Verwijderen
  9. Ik heb 1 aflevering gezien, het is voor mij vooral fascinerend om te observeren hoe mensen keuzes maken en ook wel hoe weinig verschil de hoeveelheid beschikbaar geld soms maakt in de gezinsdynamiek.
    Maar ik zal het niet verder kijken, en heb ook erg grote problemen met de opzet van dit programma en de meeste in zijn soort (er zijn wat uitzonderingen geweest). Zoals iemand voor mij al opmerkt; het is opruiend, als kijker wordt je bijna geforceerd in een soort zelfgenoegzaamheid terwijl we gegarandeerd nergens het volledige plaatje te zien krijgen. Die gezinnen kiezen er uiteindelijk zelf voor om mee te doen, óók als de eo hun verhaal verdraait tot iets dat vooral leuk is op tv, het gaat me niet om hen. Maar ik vind gewoon dat we in de wereld van nu niet nog méér aanleidingen nodig hebben voor allerlei vruchteloze meningen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ook 1 aflevering gezien, heb je ze dan niet allemaal gezien.. denk dat iedere aflevering op hetzelfde neerkomt!Ik kan er niet met plezier naar kijken en hou het voor gezien.

      Verwijderen
  10. Ik vind het een leuk programma om naar te kijken. Alle families vind ik aardig. Ik zie bij iedereen veel liefde voor de kinderen. Bij iedereen zie ik ook keuzes die niet de mijne zouden zijn, maar wat doet dat er toe.

    Mevrouw Azimi vind ik bescheiden overkomen, en om de humor van haar man moet ik vreselijk lachen. Hij is slim genoeg om te weten wat hij zichzelf te kort doet.

    Familie de Vrind zijn zo gek op hun kinderen en dat is tevens hun grootste valkuil. Ik hoop oprecht als deze mensen uit de schulden zijn, zij nazorg krijgen. De manier hoe zij Kerst vieren, en elk kwartaal genieten van een dagje winkelen ontroerde mij wel. Op het eerste gezicht komen ze naïef over, maar de manier hoe mevrouw voor de feestdagen alles in kaart brengt wat nodig is om het binnen het budget te laten passen en opschrijft en uitrekend. Petje af! Dat wij als kijkers onze wenkbrauwen fronsen als er van de laatste 3 euro drie kerstdiadeempjes worden gekocht. Niet wijzen, doen allemaal weleens iets wat niet verstandig is.

    Familie Geerts is ook een leuk gezin. Wat de verjaardagsfeestjes betreft. Ik heb de vader aan een paar kinderen horen vragen of zij wel een feestje willen vieren. Er werd ja aangegeven. Vader vertelde toen dat feestjes vieren voor 7 kinderen heel duur is en of zij dat begrijpen. Kinderen zijn loyaal en zeggen ja. De kijkers zijn dat niet. Die zien duizenden euro's voor een rijbewijs en motor voorbij komen. Daar krijg je reacties op. Maar je hoort de met de vinger zwaaiende mensen niet over de potjes voor de rijbewijzen van de kinderen. Ik vind dat deze familie het prima voor elkaar heeft. Wat de partijtjes van de kinderen betreft zou ik daar wel een middenweg in zoeken.

    Giovanna en haar dochter daar kijk ik met gemengde gevoelens naar. Ik zie een onwijs lieve vrouw en moeder die zichzelf helemaal wegcijferd voor haar dochter en door de bomen het bos niet meer ziet en onbewust in een slachtofferrol zit. Ik hoop voor deze vrouw dat zij zelfverzekerder wordt en meer kan gaan genieten als zij haar financiën weer op orde heeft en meer voor zichzelf durft op te komen en te kiezen.

    Groet Elle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fijne reactie, zo kijk ik ook naar deze serie. Natuurlijk verwonder ik mij over bepaalde keuzes maar ieder zijn leven en in sommige situaties is het helaas een gebrek aan financiële opvoeding.

      Verwijderen
  11. Ik ben ook fan en vind het een mooi programma, zouden een hoop mensen nog wat van kunnen leren!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb het programma nog nooit gezien en als ik jouw blog en de reacties hierop lees hoef ik het ook niet te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat ik opvallend vind aan alle blogs die het hebben over dit programma is dat er niemand spreekt over de studieschuld die de dochter van Giovanna aan gaat. Ik vind het onbegrijpelijk dat je zoveel leent terwijl je amper uitgaven hebt. Die dochter gaat er nu heel erg vanuit dat ze goed betaald gaat krijgen, maar daarmee streep je niet zo snel een schuld weg. Hoe moet het straks als ze klaar is met studeren en op zichzelf gaat en plots niet meer 1200 euro per maand kan uitgeven aan onzin. Ze zou haar moeder veel meer tot steun kunnen zijn als ze de waarde van geld zou inzien. Want ook met een topinkomen is een schuld van 50.000 euro een hele boel geld als je nooit hebt geleerd om zuinig te leven. Zou haar beeld hierover veranderen, dan zou ze waarschijnlijk voorstellen meer kostgeld te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vond ik Ook. studiebeurs terug betalen is best een dingetje.... Zit nu zelf met een studerend kind die thuis woont en ben blij dat zij bijna geen studieschuld opbouwt. Ze heeft een beurs van een paar tientjes per maand omdat ze dan haar studierekening bij de bank gratis heeft. 🤣. En ze heeft een ovkaart. Verder niet.

      Verwijderen
    2. Daarmee heeft je dochter straks echt een voorsprong, heel fijn dat dat kan. Mijn man en ik zijn beiden zonder studieschuld begonnen met werken waardoor we een mooi en fijn huis konden kopen ondanks de niet gigantische inkomens. Met een studieschuld had dat er vast nog niet ingezeten en zaten we nu in een veel te duur huurhuis.

      Verwijderen
  14. Ik kijk ook altijd vol belangstelling naar dit programma. Ook omdat ik het zelf niet al te breed heb. Misschien is het niet gepast om deze vraag op jouw blog te stellen (verwijder mijn post dan maar), maar ik heb na aftrek van vaste lasten € 340,- per maand over om in mijn eentje van te leven. Aangezien alles m.i. de laatste tijd flink duurder is geworden vind ik het moeilijk om van rond te komen. Wat vind(en) jij/jullie van dit bedrag voor een alleenstaande?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Irene, als je daarvan moet eten, kleding en schoenen, kadootjes, eigen bijdrage zorg, reizen, je huis onderhouden en wellicht nog voor een huisdier zorgen, dan lijkt dat mij een hele puzzel. Ik vind het altijd lastig inschatten wat bij anderen onder de vaste lasten valt, vandaar mijn opsomming. Groet, g

      Verwijderen
    2. Als ik heel zuinig inkopen doe, dan kan ik voor eten en drinken toe met 100 euro per maand, misschien lukt jou dat ook. Dan blijft er in jouw geval dus nog 240 euro over voor vermaak, eventueel huisdier, reizen (OV, fiets, auto), kapper en andere verzorging. Daar red ik het niet mee, als ik mijn uitgaven in 2019/2020 overzie. Dat komt vooral door vakanties en auto.

      Verwijderen
    3. Ik zit iets hoger (400 euro) en vind dat te doen. Op vakantie ga ik niet en een auto heb ik ook niet. Terug naar 340 zou ik wel lastig vinden, dat betekent vooral minder ruimte om een keertje spontaan geld uit te geven, ook wordt sparen voor vervanging van dure goederen (wasmachine e.d.) lastiger. Maar, ter vergelijking: de norm voor een alleenstaande voor de Voedselbank is weer een stuk lager: 230 euro (net opgezocht).

      Verwijderen
    4. @Aaf, op vakantie ga ik sowieso niet. Autootje heb ik wel. Ook noodzakelijk i.v.m. gezondheid. De belasting en verzekering vallen onder vaste lasten, het onderhoud betalen mijn ouders. Maar ik begrijp uit je reactie dat je het wel zou redden als je niet op vakantie zou gaan en geen auto zou hebben?

      Verwijderen
    5. @ anoniem: vergeleken bij de norm voor voedselbank heb ik het dan een stuk ruimer. Ik ga ook nooit op vakantie. Vind ik ook niet erg. Rijd wel een autootje (medisch noodzakelijk) de kosten daarvan zitten bij mijn vaste lasten, behalve de benzine. Het onderhoud betalen mijn ouders. Inderdaad, sparen is voor mij erg moeilijk.

      Verwijderen
    6. Wat mij het aller moeilijkst lijkt in deze situatie is niet zozeer het maandelijks rondkomen voor boodschappen en verzorging maar de stress die er mogelijk is van het niet hebben of kunnen opbouwen naar een redelijke reserve (ca. €3.000) waardoor je iid niet je wasmachine kunt vervangen of een goede reparatie aan je auto kunt betalen. Ik hoop dat je wel vakantiegeld en/of 13e maand hebt en dat familie/vrienden eens een keer €50 in je hand stoppen of een tas met lekkere extra's meenemen zodat je af en een toe een beetje lucht hebt.

      Verwijderen
    7. @Anoniem. Hoewel ik probeer een buffer op te bouwen, heb ik met mijn ouders de afspraak dat ik in geval van nood (kapotte wasmachine b.v. op hen kan terugvallen. Dat geeft wel een zekere mate van rust. Daarnaast krijg ik inderdaad vakantiegeld. Daar koop ik noodzakelijke dingen van die ik van mijn standaardbudget niet kan betalen (b.v. een bril). Ach, er zijn altijd mensen die het veel slechter hebben dan ik hoor. Vriendelijke groet, Irene

      Verwijderen
    8. Gelukkig om te horen dat scheelt -in je hoofd- om een backup te hebben :)

      Verwijderen
  15. Ik kijk het programma samen met onze puber, dat levert leuke gesprekken op. Over toeslagen en ons belastingstelsel. Het is voor hem ook heel leerzaam. De situatie van Giovanna zit mij het meeste dwars. Op zich een goed inkomen, maar dan toch zo in de problemen zitten. En dat ze uit schuldgevoel naar haar dochter haar zo verwend heeft dat die volkomen normaal vind om op de zak van haar moeder te teren en geen enkele poging doet om de last te verlichten. De dochter komt er in deze setting het slechtst uit naar voren. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goed idee om dit samen met je puber te bekijken - dán heb je het over financiële opvoeding! Ik zou de dochter niet "slecht" willen noemen - dat is weer zo'n moreel oordeel - maar ze is nog wat onvolwassen - jammer voor haar moeder én voor haar! Want ik denk dat het haar ook wel wat oplevert om voor vol aangezien te worden, mee te "mogen" helpen het gezin in stand te houden, etc.

      Verwijderen
  16. zo’n programma wordt alleen gemaakt voor de kijkcijfers en reclame opbrengst. Als daar gezinnen inzitten die volledig verantwoordelijk zijn en alles op een rijtje hebben en binnen budget blijven valt daar weinig aan te scoren. Het klinkt mij niet echt als gemiddelde gezinnen met 130000 euro of 7 kinderen. Dat hoeft ook niet maar ik snap de meerwaarde van een dergelijk programma eigenlijk niet zo. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.