maandag 21 december 2020

Heerlijk! Een nieuwe Genoeg!

Vier keer per jaar valt hier de "Genoeg" in de bus. 
Deze keer een winternummer met als thema kleding.
Dat nummer komt voor mij als geroepen. Een perfecte timing wat mij betreft, want ik heb passende kleding nodig doordat ik 30 kilo lichter ben en wat doe je dan als je prijsbewuste èn duurzame keuzes wilt maken?

Lezend in het blad besluit ik: ik ga toch kleding uit de kringloop kopen en niet alleen nieuw. Vroeger was het aanbod in de kringloop alleen gesorteerd op kleur en het aanbod aan grote maten was klein. Het was dus een enorme zoekpartij om passende kleding te vinden en dan moest het kledingstuk me ook nog stáán en echt goed passen. Mijn jongste dochter vertelde mij dat ze tegenwoordig een afzonderlijke sectie grote maten hebben, ik hoef dus niet meer te zoeken naar de spelden in de hooiberg. Die sectie is weliswaar klein volgens mijn dochter, maar dat mag hem de pret niet drukken!  Dus als het vanwege corona weer kan, dan ga ik eens kijken!

Ik zit er trouwens al een tijdje over te denken om mij op te geven als vrijwilliger bij deze kringloopwinkel. Ik wil twee vrijwilligersbanen, ééntje in de bibliotheek en ééntje in de kringloop. Beide voor een dag per week of zo.
Toekomstmuziek voor als ik hersteld ben van de tweede heupoperatie en als de coronapandemie op zijn (haar?) laatste benen loopt.

Inspirerend vond ik een stukje over repareren van spijkerbroeken. Prachtig gedaan, kijk nou!

reparatie door Renée van Cootwijk, textielchirurgijn
Bron: Genoeg nummer 127, winter 2020

Met dit voorbeeld ernaast, kan ik dit ook!
Door dit artikel over de spijkerbroeken, heb ik besloten om een aantal te grote broeken in te nemen, zodat ze wél weer passen. In ieder geval 2 spijkerbroeken die heel lekker zitten en 2 pyjamabroeken die zó groot geworden zijn dat ik ze beet moet houden als ik over de overloop naar de wc loop, anders vallen ze op mijn enkels!

Een ander artikel wat mij aansprak was het huishoudboekje van Ellen, een vrouw die recent met pensioen is gegaan en bijna net zo veel inkomen heeft als ik. Ze heeft iets meer dan ik, zo'n 200 euro meer. Maar zij betaalt 500 euro huur en ik ben hypotheekvrij, dus ik betaal alleen onderhoud van mijn huis, een kostenpost die zij dan weer niet heeft. 
Boeiend om te kijken waar de prioriteiten van Ellen liggen.

14 opmerkingen:

 1. Ben langsgeweest Aaf😜 Fijn dat jij het wel met plezier hebt gelezen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch jammer dat GENOEG een heel andere weg is ingeslagen.
  Want duurzaam is vaak net iets duurder. Tenzij je voor tweedehands gaat, dan is het anders.

  In de kringloop kun je echt leuke spullen kopen, inderdaad ook met een maatje meer.
  Wat een goed voornemen om , zodra het kan, vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik hoop voor je dat dat komend jaar gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al veel vaker gedacht over vrijwilligerswerk, maar het feit dat ik niet langer dan een paar minuten zonder pijn kon staan en kon lopen, weerhield mij er altijd van.

   Verwijderen
 3. Broeken kleiner maken is toch lastig, het model gaat er zo snel uit.
  Het is zoeken in de kringloop naar grotere maten maar lukt op termijn altijd wel.
  Wat ik een probleem vind is goed en betaalbaar ondergoed te kopen.
  Zeemaan en hemaa gaat tot XXL en dat zit net niet lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in, misschien gaat het model uit zo'n broek, maar ik kan het proberen.

   Verwijderen
  2. Even een goede naaister zoeken? Ik heb pas allerlei kleding laten innemen (niet zó ver uiteraard, ging om 6kg, geen 30), maar zij heeft het zo mooi afgewerkt, dat zou ik nooit kunnen. Net iets duurder, maar wel weer plezier van je kleding!

   Verwijderen
  3. Bij Wibra haal ik weliswaar wat ouderwetse, maar toch onderbroeken in maat 54.

   Verwijderen
  4. Volgens mij gaat de Hema ook redelijk hoog met zijn maten ,dat wil zeggen als je genoegen neemt met de grote witte katoenen bangmakers .Ik draag maat46/48 en heb ze ook in de la maat 50 maar die zijn weer te groot ,wel handig mocht ik dikker worden .Kleding van de kringloop is niet mijn ding ,menigmaal dingen gezien en zelfs geroken waarvan ik denk laat maar.Ik hoef niet veel kleding en ook geen dure dingen maar dan toch lieve nieuw

   Verwijderen
 4. Ik hoop dat je goed slaagt in de kringloopwinkel! En met zoveel minder kilo’s, wordt het hopelijk ook makkelijker de juiste maat te vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De nieuwe Genoeg vind ik ook altijd een feestje! Eerst even doorbladeren, zo her en der een artikel lezen, en later: van kaft tot kaft. Ik vond het een boeiend thema - ik heb niet zoveel met kleding, maar als het zó wordt gebracht! Je zou, als alles weer (een beetje) "draait", eens kunnen overleggen met een Repair Café bij je in de buurt - veel Repair cafés doen ook aan textielreparatie - en dan kunnen ze je ook advies geven of / hoe je je kleding in kunt nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk ook altijd uit naar de nieuwe ‘genoeg’. Van oude kleding maak ik soms kleine cadeau zakjes. Want niet alle kleding die ik afdank vind ik nog geschikt voor de kringloopwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk die foto van die spijkerbroek. Als je bij Google visible mending ingeeft zie je nog veel meer leuke en mooie ideeën, zo hoeft niemand meer met van die rare gaten in zijn broek te lopen.
  Las laatst ook over een naaicursus waar je werd geleerd om je kleding zelf te vermaken om het passend te krijgen, dat lijkt me wel wat.
  Gr. Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een leuk tip! Ik kan wel naaipatronen aanpassen om de kleding beter te laten passen.
   En die visible mending is ook leuk!

   Verwijderen
 8. Interessant! Ik heb hier nog nooit van gehoord. Even Googelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.