zondag 27 december 2020

Somber makende berichten!

Er waren in de afgelopen week een paar berichten die mij somber stemden.

  • Allereerst was er het bericht dat de ziekenhuizen alle planbare zorg die nog wel kon wachten, zoals heupoperaties en knieoperaties, stopgezet hebben. Ik snap best dat het niet anders kan, maar bij die planbare zorg gaat het wel over mij en ervaar ik daar de consequenties van. Natuurlijk gaan mensen met gezondheidsproblemen die zo snel mogelijk behandeld moeten worden voor, dat gun ik hen ook van harte!
  • Daarnaast was er het bericht dat er in Engeland, maar ook in Nederland nieuwe mutaties van het Covid-19 virus actief zijn. Deze virusmutaties zijn volgens de berichten besmettelijker dan de virusvariant die er al was.

Ik sta nu al weer bijna 10 weken op de wachtlijst voor mijn 2e heupoperatie en ik heb bij belasting van de heup en ook 's nachts nogal wat pijn. Tegen de tijd dat ik voor de 1e heupoperatie bijna 10 weken op de wachtlijst stond, kreeg ik bericht dat ik over 2 weken geopereerd zou worden. Ik ben toen na 11 weken en 2 dagen wachtlijst geopereerd, om helemaal precies te zijn.
Het is duidelijk dat er nu voorlopig nog helemaal geen zicht is op een operatie. Ik heb volstrekt geen idee wanneer ik eindelijk aan de beurt ben! Nou ja, volstrekt niet is een beetje overdreven, het zal ongetwijfeld ergens in het komende half jaar plaats gaan vinden, hoop ik, maar een beetje uitzichtloos is het wel!
Want die nieuwe variant van corona maakt het er ook niet beter op! Besmettelijker = meer mensen die corona oplopen = meer ziekenhuisopnames.
Hopelijk brengen de aankomende vaccinaties verbetering en komt er weer ruimte in de ziekenhuizen voor de reguliere klinische zorg!

16 opmerkingen:

  1. Ter opbeuring: er is ook nog een effect van de lockdown te verwachten. Ik woon tijdelijk in Kreta Griekenland waar al 7 weken een strenge lockdown is. De aantallen dalen langzaam maar gestaag. Hopelijk is dat in Nederland ook zo. Sterkte met afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is erg vervelend dat je langer moet wachten nu.
    Hoe gaat het dan als je er echt teveel last van krijgt?
    Ben je dan wel eerder aan de beurt of moet je dan hulp inschakelen tijdens het wachten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerder aan de beurt zijn is er niet bij, een finaal versleten heup is niet levensbedreigend, ik ga er niet dood van. Ik heb al 2 uur per week huishoudelijke hulp die voor mij de zware dingen doet.
      Als ik echt veel last krijg, dan moet ik aan de pijnstillers. Vanwege de bijwerkingen vermijd ik die op dit moment nog zo veel mogelijk, maar als het niet anders kan, dan moet ik maar weer aan de zware pijnstillers. Die had ik voor en na de eerste operatie ook. Deze zware pijnstillers maken mij ziek, ik ben voortdurend misselijk en voldoende eten lukt eigenlijk niet. Ik moet eigenlijk qua voedingstoffen voldoende binnen krijgen om in een goede conditie te blijven voor de operatie en herstel daarna. Maar dat wordt moeilijk als ik tegen heug en meug dingen moet eten.

      Verwijderen
    2. Zou je eventueel nog baat hebben bij vloeibare voeding waar allerlei voedingsstoffen in zitten ter ondersteuning?

      Verwijderen
    3. Noten en fruit lukten nog redelijk. Ik probeer zo lang mogelijk te wachten met opnieuw opioïden te slikken. Het is niet alleen zo dat ik ziek word van opioïden, maar je loopt ook nog kans er aan verslaafd te raken en slecht weer van af te komen. Ik heb het spul in augustus/september zo'n 3,5 week geslikt. Toen gelukkig geen verschijnselen van verslaving gemerkt.

      Verwijderen
  3. Mijn zus staat al heel lang op de wachtlijst voor een schouderoperatie, was gepland in november en werd afgezegd.
    Operaties aan gewrichten etc worden snel uitgesteld en zijn dan ook niet levensbedreigend maar kunnen wel heel pijnlijk zijn voor betrokkenen. En almaar pijnstillers slikken is op den duur wel slecht voor gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier een zoon die wacht op een knieoperatie. Hij doet een sportopleiding en die ligt stil zolang hij niet geopereerd kan worden. Helaas is er daarna nog een 9 maanden revalidatie voordat hij weer normaal kan sporten en zijn opleiding kan vervolgen. Dat houd voor hem in dat hij al een half jaar studievertraging had omdat er van maart tot zomervakantie geen sportlessen waren en nu net voor zijn eerste praktijktentamens (sport) hij die blessure kreeg. Als hij nu geopereerd zou worden dan zou hij net voor het nieuwe schooljaar klaar kunnen zijn en heeft hij dus maar anderhalf jaar vertraging, maar zoals het nu gaat lukt dat dus niet en kan hij volgend schooljaar waarschijnlijk ook op zijn buik schrijven. We zijn dus erover aan het denken om misschien bij een particuliere kliniek te gaan kijken of het daar misschien vlugger kan. gelukkig heeft hij momenteel geen pijn meer dat is dan wel een lichtpuntje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een R'dam ziekenhuis laat patiënten opereren door zijn eigen artsen in een privé kliniek. Dus heupen en knieën. AJA

      Verwijderen
    2. Dankjewel, zoon zal contact gaan opnemen met zijn arts.

      Verwijderen
  5. Afschalen van de planbare zorg komt door tekort aan IC bedden. Die zijn wegbezuinigd afgelopen jaren. Voor momenteel 600 IC patienten wordt het hele land, met 17 miljoen inwoners, platgegooid. Als het zou helpen prima, maar de invloed van lockdowns is niet groot, misschien een klein voordeel. De negatieve gevolgen zijn enorm. Jammer dat er geen kosten/baten analyses van lockdowns gemaakt worden. Groet anja.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoop dat het niet al te lang duurt. Ik werk bij de Orthopedie (En nu tijdelijk bij de Covid) Als het ondragelijk is, bel aub de ortho poli van jouw ziekenhuis en geef dit aan. Sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Frustrerend he, dat wachten zonder deadline. Wij wachten sinds september op een revalidatieteam dat mijn dochter gaat behandelen. Nu hopen dat we in februari aan de beurt zijn. Maar ook de revalidatiecentra lopen vol met coronapatiënten en die krijgen voorrang omdat er dan een ziekenhuisbed leeg komt.
    Want na de IC komt het revalidatietraject en dat duurt vaak zes keer zo lang als de IC-opname. En dan heb jij nog geluk dat je in het hoge Noorden woont, waar het meevalt qua besmettingen. Wij zien regelmatig de traumaheli en ambulances vertrekken van ons ziekenhuis voor uitplaatsingen omdat het te vol is. Maar deze mensen komen wel terug bij ons om te revalideren.
    Sterkte met de pijn en het wachten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is erg. Las vandaag een bericht van een Nederlander in Wuhan, dat alles functioneert. Hij gewoon met tien vrienden feest viert in een café. Twee en een halve maand lockdown gehad.

    Er zijn maatregelen, zoals he5 hebben van een app, en thuisbezorgers die dagelijks hun temperatuur meten. Taxichauffeurs die verplicht een mondkapjes dragen.
    Streng maar nu zou ik wensen dat het hier net zo goed is.
    Geen vaccinaties in Wuhan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toen ik hoorde van het opschorten van deze zorg dacht ik inderdaad aan jou. Ik hoop dat je wachttijd en de pijn dragelijk is / blijft! (En maak me boos over al die OENEN die tegen alles in toch feestjes houden, met teveel mensen naar de kerk gaan, en AL die andere dingen die NIET helpen om de zorg behapbaar te houden.....)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.