zondag 20 december 2020

Waar bleven die 30 kilo's?

Ik ben sinds april 2016 dertig kilo lichter (constateerde mijn huisarts afgelopen vrijdag). Ik dacht steeds dat dit gewicht via poep en plas mijn lichaam had verlaten en in het riool terecht gekomen was, maar ik ben er achter dat het helemaal niet klopt!

Wat gebeurt er dan wel?
Je verbrandt het vet en dat komt vrij in de vorm van energie en van warmte.
Wat je uitscheidt is CO2, veel kilo's CO2. Daarin ben ik niet de enige, andere mensen scheiden net als ik CO2 uit, alleen bij mensen die niet afvallen, is dezeCO2 volledig afkomstig uit de voeding. Bij hen verdwijnen wel alle vaste en waterige afvalstoffen in het riool. Bij mij ook zeker wat, maar dat is van de dagelijkse voeding en drinken. Doordat ik nét wat te weinig eet om te voldoen aan mijn volledige energiebehoefte, haalt mijn lichaam de rest van de energie uit mijn overtollige kilo's.

Weer wat geleerd, een mens is nooit te oud om te leren.
Haha, het is wel grappig, ik adem mijzelf als het ware uit en daardoor word ik slanker.
Zo veel te groot zijn mijn broeken zeker nog niet, maar misschien ooit?
Bron: Freepik

29 opmerkingen:

 1. Haha! Daar hebben we de nieuwe oplossing voor het klimaatprobleem, opslag van co2 in mensenlichamen!
  Maar alle gekheid op een stokje! De productie van eten zorgt voor heel veel co2-uitstoot, dus minder eten is heel goed voor het klimaat! Als iedereen tegen ondergewicht aan zou zitten, zou er veel minder eten geproduceerd hoeven te worden natuurlijk.
  Goed bezig, Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik me dan afvraag: hoe zit het dan met eten wat in het wild groeit, zomaar spontaan. En hoe zit het dan met al het andere wat spontaan groeit en bloeit. Zorgt dat ook voor CO2 uitstoot? Ook dit is productie, maar dan zonder invloed van de mens.

   Verwijderen
  2. Volgens mij kan dat geen kwaad. Het is vooral de ontbossing voor landbouwgrond (bomen houden co2 vast) en dan nog het gesleep met voedsel (verbranden van fossiele brandstoffen) en het houden van heul veul dieren (koeien stoten methaan uit, nog veel krachtiger dan co2 en moeten heul veul eten wat weer ontbossing veroorzaakt).

   Alles wat spontaan groeit en bloeit maakte ooit deel uit van een evenwichtige koolstofkringloop. Het nam co2 op tijdens het groeien (lente, zomer) en stootte het weer uit tijdens het afsterven (herfst, winter). Maar nu is het evenwicht zoek.

   Verwijderen
  3. Het probleem is de hoeveelheid CO2. Een boom die wegrot doet daar 15 jaar over. Hak je die boom om en fik je hem weg dan komt die CO2 terug in de kringloop in slechts 2 of 3 jaar.

   We stoten meer CO2 uit dan in de kringloop zou vrijkomen als er geen mensen waren.. er is dus onbalans.
   Olie, gas.. opgeslagen in de bodem is iets anders dan in een auto of verwarmingsapparaten.

   Verwijderen
 2. Ik dacht dat je ging uitleggen hoe je het hebt aangepakt! 30 kilo is niet niks. Petje af. Ben je dan nu van je overgewicht af?
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reken maar uit: ik had in april 2016 ruim 50 kilo overgewicht en daar zijn nu 30 af.

   Verwijderen
  2. 50 kg. overgewicht! Ik weeg maar 56 kg.

   Verwijderen
  3. Ik 54.😁 maar ik vind het heel knap van Aaf. En ze is het levende bewijs dat het mogelijk is, ondanks het wat ouder zijn en mindere mobiliteit en diabetes hebben. TOP!

   Verwijderen
  4. Kan je nagaan hoeveel kracht het kostte om over een viaduct te fietsen of een trap op te lopen! Ik had als het ware een Lianne op mijn rug!

   Verwijderen
  5. Dát vind ik een mooie en motiverende uitspraak. Sorry Lianne, maar ik wil je héél graag kwijtraken - dat scheelt zóveel gesjouw!!!! ;-)

   Verwijderen
  6. Merk je dat dan nu ook, dat het makkelijker gaat? Of is dat door je heupklachten nu niet zo?

   Verwijderen
  7. Grappig. Ik vind het heel knap van je. Ik heb al jaren dit gewicht en hoef er eigenlijk niets voor te doen, alleen zorgen dat het niet lager wordt. Je hebt vaak niet in de gaten wat iemand met overgewicht moet doen om wat kwijt te raken. Ik moet wel zeggen dat ik niet snoep en heel veel beweeg, zeker nu er toch niets anders kan.

   Verwijderen
 3. Nog 10 kilo ofzo en je kunt ws de diabetesmedicatie en/of insuline stjoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn huisarts wil dat ik nog even doorga met metformine, maar ik mag, als dat kan, wel minderen met insuline. Ooit 150 eenheden per dag, nu 12. Ik denk dat die insuline ergens in het volgende jaar wel weg kan.
   Daarnaast ben ik aan het minderen met bloeddrukpillen.

   Verwijderen
  2. Dat moet een fijn vooruitzicht voor je zijn, de insuline weg kunnen laten. Knap hoor, 30 kg! Het zal ook goed zijn om beter te herstellen van je operaties, als je minder gewicht hoeft mee te torsen zullen je heupen ook makkelijker hun werk kunnen doen. En minder snel kortademig ook, hoop ik.

   Verwijderen
 4. Aaf, wat een verhelderende uiteenzetting! Enne, mijn complimenten. Goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wauw wat goed, dat je zoveel bent afgevallen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prestatie! Daar mag je heel trots op zijn en ik lees met waardering. Ook goed dat het niet snel is, dit is veel gezonder.
  Je bent een topper!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontzettend knap dat je al zoveel kilo's kwijt bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hartstikke mooi! Misschien over nog eens bijna vier jaar die andere 20 kilo er ook af?
  Hoe heb je het aangepakt? Gewoon overal een beetje minder van eten/drinken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn aanpak: méér bewegen, minder koolhydraten en wat minder vet, ruim voldoende slaap en minder stress (dat laatste vooral sinds ik niet meer werk).
   Nu moet ik wel zeggen dat ik door mijn heupklachten minder beweeg dan ik wel zou willen. Dat is voorlopig even niet anders.

   Verwijderen
 9. In heel veel opzichten kun je een voorbeeld zijn met je gedrag!

  Goede bezig, knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd. Op deze leeftijd hebben we een levenslange relatie met de weegschaal. Bij mij fluctueert het gewicht nogal. Door de leeftijd kan ik makkelijk nagaan waar het goed en waar het goed fout ging.
  Ik ben niet van het calorieën tellen. Minder noten in huis nemen, realiseren waar die lekkere trek vandaan komt.
  En toch ga ik vaak de fout in.

  Meer drinken is bij mij een oplossing. ‘S morgens koffie, twee boterhammen, tussen de middag soep en ‘s avonds warm.
  Gisteravond had ik als snack olijven. Maar liefst twee kommetjes gegeten. Maar ook vijgenbrood en ander lekkers,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken dat! Ik drink ook vaak te weinig. Ik zou meer water en thee moeten drinken!

   Verwijderen
 11. Mooi resultaat na een lange constante inspanning,doe zo verder

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 30 kilo minder, da's hartstikke goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie prestatie! Dat heb je toch maar op wilskracht gedaan. En juist de afgelopen periode kon je minder bewegen... petje af voor jou!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk ging het niet zo zeer om wilskracht. Ik ging meer bewegen en anders eten. Ik hoefde niet constant de honger te weerstaan. Je redt het ook niet met wilskracht als de hongerhormonen toeslaan. Wat bij mij goed werkt, is minder koolhydraten eten. Koolhydraten maken mij heel hongerig en dan wil ik méér, en nog meer en nog een beetje.
   Ik ben ook nooit uitgegaan van een bepaald streefgewicht, ik heb mezelf altijd voorgehouden: een paar kilo lichter levert al een mooie gezondheidswinst op!
   Bij mij zou het absoluut niet werken om als doel voor ogen te hebben dat ik 50 kilo lichter moet worden. Dat leidt alleen maar tot teleurstelling. Mijn doel voor volgend jaar: 5 kilo. Als het méér wordt, dan komt dat voornamelijk door de zware pijnstillers die ik misschien weer moet nemen in verband met mijn heupklachten en de volgende heupoperatie. Van die opioïden verdwijnt mijn eetlust namelijk en ik ben dan steeds wat misselijk. Ik heb dan moeite om er wat in te krijgen. Ik ben van plan om als het enigszins kan die pillen niet te nemen. De mantra: "pijn hoeft niet" maakt op mij niet zo veel indruk.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.