zaterdag 19 december 2020

Boodschappen gekocht in de afgelopen week - week 51

In week 51 bleef ik nèt binnen mijn budget van 35 euro voor eten en drinken. Ik heb mijzelf verwend met een kerststol + een klein pakje roomboter, speciaal gekocht voor dit brood.

Verdere verwennerijen: verse ananas, snoeptomaatjes, zalm en haring.

Daarnaast kocht ik twee netten sinaasappels, dat zijn vruchten waar ik dol op ben!
Ik kocht een lijmstift zodat ik met de twee oudste kleinkinderen wat kan knutselen en een aanvulling van mijn voorraadje kaarsen om wat licht te brengen in deze donkere dagen!

Ik vind het nog moeilijk om weer net zo voorzichtig te winkelen in de supermarkt als ik deed in maart en april. Ik vind dat ik heel voorzichtig moet zijn, maar ik betrap mezelf er op dat ik nonchalanter ben en ik zie andere dat ook doen. Mensen lopen vlak langs mij en houden niet voldoende afstand.
Ik denk dat het er mee te maken heeft dat het hier in het Noorden in het voorjaar heel goed ging, toen waren er heel weinig besmettingen. Ergens in mijn achterhoofd zit een stem: je was veilig in maart, dus ben je nu ook veilig. Maar nu zijn er feitelijk méér besmettingen en is de kans om corona op te lopen groter dan toen.
Mijn voornemen is om minder vaak naar de supermarkt te gaan en meer te letten op 1,5 meter afstanden. Zo veel helpen die mondkapjes nu ook weer niet. Een flinke afstand is effectiever, heb ik begrepen van de deskundigen.

En dan nu mijn lijstje met boodschappen:

 12 t/m 19 dec 20


*=aanbieding, @=afgeprijsd GTA= geld terug actie WAAR PRIJS
Voeding    
4 kg sinaasappels* AH 3,99
ananas, vers* AH 1,49
kerststol* AH 1,99
roomboter, klein pakje, 125 gr.
AH 1,39
Milner kaas* AH 2,19
cottage cheese AH 0,59
broodspread AH 1,49
haring
AH 1,75
zalmmoot, 341 gram* @ AH 4,41
falafel AH 1,49
ratatouille, blikje 375 gr* AH 1,00
mix kikkererwten, witte bonen, kidneybonen en lima bonen* AH 1,00
witte bonen in tomatensaus AH 0,75
bosui AH 0,59
komkommer AH 0,75
knolselderij AH 0,89
witlof, 312 gram AH 0,68
400 gr snoeptomaatjes in verschillende kleuren* AH 1,99
2 blikjes tomatenpuree* AH 1,38
2 blikken tomatenstukjes* AH 1,60
taugé, 125 gram @ AH 0,65
plantaardige kwark naturel* AH 1,49
Snacks/ hapjes     
Dranken    
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     33,55
Diversen    
dinerkaarsen, 20 stuks* AH 4,00
lijmstift AH 2,30
ibuprofen Etos 3,78
2 amaryllissen* AH 2,99
TOTAAL   46,62

15 opmerkingen:

  1. Dit is beslist niet bedoeld als aanval of zo, maar je schrijft over maart/april en nu. In de tussenliggende periode heb je nergens op gelet, die 1,5 meter afstand niet in acht genomen? Die afstand is steeds blijven gelden, net als kom alleen naar een winkel (alleen indien winkelbezoek noodzakelijk is), was je handen vaak, reis zo min mogelijk. Dat was niet toen, en nu weer, geldig, dat is steeds blijven gelden. Ik woon ook in het Noorden, en we lopen de achterstand in besmettingen (en doden) helaas hard in. Er is nu een "totale" lockdown ingesteld, maar de winkeliers zoeken allemaal naar wegen om omzet te blijven draaien (heel begrijpelijk hoor) en klanten blijven de winkels opzoeken. De winkel waar ik werk is "dicht", bewust tussen aanhalingstekens, want de klanten kunnen online bestellen en dan binnen een tijdsslot afhalen. Dat betekent nog altijd meer dan 100 klanten per dag die ons filiaal kunnen bezoeken, en daarnaast nog alle mensen die PostNL pakketjes komen halen en brengen. Dat zijn veel minder mensen dan als we gewoon open zijn, maar de winkel is niet echt gesloten. Wij moeten naar ons werk blijven reizen, de klanten blijven naar de winkel komen, dat is toch niet de opzet van de lockdown?! Waarom is het toch zo moeilijk om met z'n allen 5 weken solidair te zijn?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk hield ik me vanaf half maart aan die 1,5 meter afstand, alleen let ik nu weer scherper op en zie dus ook weer meer dingen die niet helemaal gaan zoals het zou moeten.

      Verwijderen
    2. Ik herken dat wel, 1,5 meter "op de automatische piloot" is iets anders dan welbewust tenminste 1,5 meter afstand houden.

      Verwijderen
  2. heel herkenbaar die tegenstrijdigheid in verstand en gevoel rondom corona. De maatregelen zijn ook zo tegennatuurlijk. Afstand houden zit simpelweg niet in ons systeem. Verstandig om minder vaak boodschappen te doen. Zo lossen wij het ook op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij gaan 1 keer per week naar de supermarkt, daarmee zitten wij aan de opslagcapaciteit voor ons. (Brood, fruit, groente, vlees).
    De ene week halen we bij de Lidl, de week erna bij de ah, de week erna bij de Lidl en de week erna bij de plus. Dat betekent dat we onze vaste houdbare producten kunnen blijven gebruiken zonder al te vaak in de supermarkt te staan. Maar ook, dat we elke week iets meer uitgeven dan vroeger want ik ga geen aanbiedingen halen. Ook merk ik dat ik niet in Duitsland bulk koop en geen drogist in ga voor de aanbieding. Ik geef dit jaar al gauw tussen de 500 en 1000 euro meer uit. En dat is niet enkel prijsstijging en door een groeiend kind meer eten. Dat ligt ook aan de verzendkosten en het niet eindtoetsen voor die ene koffieaanbieding, die mooie aanbieding op dat fruit of die groente, die doos houdbare melk als er korting opzit.

    Ik merk hier dat sinds dat mondkapje zijn intrede doet steeds minder van afstand houden. Eigenlijk zijn alle dingen die we in maart zijn gaan doen inmiddels in de praktijk afgeschaft. Handen wassen/desinfectiemiddel gebruiken bij een winkel, kar of mandje poetsen, ga zo min mogelijk winkelen, zie weinig mensen liefst kort en buiten, houd afstand, blijf thuis met (een gezinslid/huisgenoot) met klachten. Het enige dat hier nog gebeurt is een mondflapje, al dan niet bungelend aan het oor, onder de kin of neus gehangen. En dan zeg ik nog niks over het opvouwen en in de jaszak steken van wegwerp maskers, die de volgende winkel/dag/week/maand weer wordt gepakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kerststol en roomboter? Ik dacht dat je bezig was kilo's kwijt te raken! Past dat wel binnen een afslankregime?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk. Je hoeft niet streng te lijnen om af te vallen, dat is het grootste misverstand en de de grootste valkuil die er bij afvallen bestaat.
      Elke vrouw heeft gemiddeld 2000 calorieën nodig om op een gezond gewicht te komen en blijven. De één wat meer, de ander wat minder. Dat hangt af van lengte, gespierdheid, hoeveelheid beweging, temperatuur in de huiskamer, hoeveelheid bruin vet etc.
      Om dus een gezond gewicht te krijgen, hoef je alleen maar rond die 2000 te gaan zitten. (Waarschijnlijk voor Aaf wat minder omdat ze al wat ouder is en door de heupklachten niet veel kan bewegen.) Dus gewoon eten volgens het voedingscentrum en je komt vanzelf op gewicht. En als dat niet zo is, haal je bv 100 calorieën van je dagelijkse inname af.
      Daar past best een stukje stol of een belegje roomboter bij! Kijk ook eens bij de dagkeuzes en weekkeuzes van de schijf van vijf. Juist als je veel minder gaat eten dan die 2000 calorieën en jezelf heel veel ontzegt, gaat je lichamelijk en psychisch eetproblemen krijgen. Daarom mislukken afvalpogingen ook bijna altijd. Omdat we hebben bedacht dat afvallen moet met 1000 a 1500 calorieën en heel streng. Dat is echt niet zo! Dan gaat het juist mis!

      Verwijderen
    2. Tsjonge,jonge! Wat een muggenzifterij!! Aaf is al jaren bezig met gewicht verliezen en heel goed bezig vind ik! Dan mag je af en toe best een keer een extraatje. Afslankregime? Dan krijg ik meteen visioenen van Hitler-duitsland.

      Verwijderen
    3. Ik sta achter de voorgaande reacties. Lekkers moet kunnen, mits met mate. Ik at ook stukken taart met mijn verjaardag en zo nu en dan chocoladeletter. Gewoon genieten van dingen die ik lekker vind, maar niet mezelf daar gigantisch aan te buiten gaan!
      Daarom heb ik ook een klein pakje roomboter gekocht, want een groot pakje gaat natuurlijk óók op en ook de 2 pakjes roomboter die nu in de aanbieding zijn.
      Mijn stol is houdbaar tot in januari, desnoods gaan er nog een paar plakjes de vriezer in!

      Verwijderen
    4. Dat komt door de snel-snel-maatschappij waarin we leven. Als we willen afvallen, willen we ook NU slank zijn. En dan duiken we van 2500 calorieën per dag naar 1000, want dan verdwijnen de kilo's snel! En vervolgens worden we gevloerd door een overvloed aan hongerhormonen die jezelf uithongeren veroorzaakt. Een normale reactie van het lichaam die bijna niet te negeren is. Je moet echt OERsterk zijn om tegen die hongerhormonen te vechten! En dan zijn we weer even zwaar of zwaarder.
      Ik lees ook vaak dat je bij afvallen 500 calorieën onder je caloriebehoefte moet gaan zitten. Waarom toch? Je valt ook wel af van 100 te weinig eten en dat is VEEL makkelijker. Kies de makkelijke weg en val langzaam af! Het enige nadeel is dat je wel meer kleren moet kopen of langer in te grote kleren moet rondlopen. Maar misschien heb je tijdens het aankomen de te kleine kleren ook nog wel bewaard?!

      Verwijderen
  5. Ik doe ook maar 1 x per week boodschappen. Voornamelijk bij de Plus, die is nl royaal opgezet en het is er nooit extreem druk. Bovendien hebben ze twee keer per dag een ouderenuurtje. Vroeger kwam ik er nooit. Eens in de drie weken ga ik naar AH voor speciale producten. Het is hier onmogelijk om een bezorgmoment te krijgen. Ik ben daarmee wel meer geld kwijt want ik ga ook absoluut niet achter aanbiedingen aan. Verder laat ik alle andere producten thuis bezorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sinds maart laten we (gezin plus voor oma) de grutterswaar bezorgen. Onlangs een grote voorraad groente en fruit, want de groenteboer heeft bijna vakantie. Ik vind dat heerlijk, omdat afstand houden op straat en in winkels vaak erg moeilijk is. Vanwege de drukte, laten we meer bezorgen dan anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind de supermarkten bij ons nooit extreem druk. Alle supermarkten hebben bovendien een deurbeleid: zoveel mensen per vierkante meter. Om te laten bezorgen hebben wij veel te weinig boodschappen. Bovendien, als ik dat doe, zit ik hele dagen in huis. Afstand houden in winkels is erg moeilijk? Ik ervaar dat anders. Het is altijd zo rustig als het maar zijn kan. Natuurlijk zal het niet altijd anderhalve meter zijn. Maar alle virologen zeggen altijd: bij vluchtige contacten ( zoals in supermarkten) zijn de risico's erg klein. Het begrip 'drukte' is natuurlijk subjectief. Wat een ander druk noemt, vind ik misschien rustig. Ooit winkelden we in een supermarkt, waar het op zaterdag altijd erg druk was: je kunt op de koppen lopen, zeiden we dan. Dat was nog eens andere drukte, echte drukte. Door het deurbeleid wordt het nooit echt druk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De supermarkten in ons dorp moeten het eigenlijk hebben van de Duitse bezoekers. We hebben nu dus ruimte te over, want de Duitse klanten maken nu geen uitstapjes naar Nederland. Sneu voor winkeliers, maar ik ben blij met de ruimte.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik bestel de boodschappen online bij ons bij de plus. Dat bevalt erg goed. Het wordt thuis gebracht. En ook verse groenten en vlees. Eigenlijk alles.voorheen ging ik dus ook naar de Aldi. Nu alles van de plus,en ik vind dat het met de prijs mee valt ook. Bezorgkosten 6 euro,maar ik bestel meestal wat er bij voor gratis bezorgen. Want die 6 euro moet ik betalen,dus dan heb ik voor de 4 euro nog wat en dat is dan goedkoop. Ik ben ze er te breiden.
    Geertje Ovink

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.