maandag 11 januari 2021

Jaarrekening waterbedrijf is binnen

Een paar dagen geleden ontving ik de jaarafrekening van mijn waterverbruik. Weer moet ik bijbetalen, net als vorig jaar. Het is niet heel verwonderlijk, want in het jaar 2018, toen ik nog werkte en 3x per week zwom en in het zwembad douchte, verbruikte ik 16 m3. Nu ik door corona vrijwel steeds thuis ben en alleen thuis douche of mijzelf bij de wastafel was, bijna alleen thuis naar het toilet ga en niet meer werk, is dat verbruik gestegen tot 20 m3. Vier kubieke meter er bij! Een verbruik van 20 m3 per jaar is gemiddeld 54,5 liter per dag. Een gemiddelde Nederlander gebruikt aanzienlijk méér, namelijk 46 m3 per jaar, dus ik vind dat ik het goed doe!

Hoe veel kostten die 20 m3 vorig jaar?
De totale kosten waren €76,09
Uitgesplitst:

verbruik 20 m3 12,80
belasting over 20 m3 6,96
vastrecht 50,05
btw 6,28
totaal 76,09

Omgerekend per week  €1,47. Dat is een prima prijs voor de levering van schoon water!

Het komende jaar ga ik €19,79 voorschot per kwartaal betalen.

7 opmerkingen:

 1. Goedemorgen Aaf.
  Klopt jouw berekening van jaarverbruik naar dagverbruik wel?
  Zoals het er nu staat zit je ruim boven het gebruik van de gemiddelde Nederlander. Goed hoor , dat je met zo weinig water uitkomt, mss leuk om uit te leggen hoe jij dat voor elkaar krijgt?
  Groet,
  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het klopt wel. De gemiddelde Nederlander gebruikt 46 m3 per jaar en ik 20 m3 per jaar. Omgerekend verbruikt de gemiddelde Nederlander 126 liter per dag.
   Ik zal de zin nog even verduidelijken door per jaar toe te voegen.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat Marina kubieke meters verwart met liters. Een kubieke meter is 1000 liter. Een kubieke decimeter is gelijk aan een liter.

   Verwijderen
 2. Goed gedaan hoor Aaf,wij moeten het deze maand ook door gaan geven en dan duurt het vaak nog een hele maand voor we wat horen.
  Vorig jaar verbruikte we 50 m3 maar toen was de situatie iets anders dan nu.. maar denk we toch ongeveer het zelfde hebben verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons verbruik was lager terwijl mijn partner het hele jaar thuiswerkte. Ik heb niet echt een goede verklaring behalve dat mijn atelier aan huis een groot deel van de tijd stil lag maar zó veel water gebruik ik daar nu ook weer niet. Maar ik houd het ook niet echt bij, ik probeer zuinig te zijn maar niet om de kosten.

  Waar ik best nieuwsgierig naar ben is of mensen als ze thuis zijn meer water gebruiken dan ze op kantoor hadden gedaan of juist minder. Is de waterconsumptie in totaal minder of meer? Maar daar kom je nooit achter natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Netjes hoor!

  Wij verbruiken te veel water, naar mijn zin.
  We zitten met 2 volwassenen en een kleuter op 110 m3 voor het afgelopen jaar! Maar een groot deel is daarvan naar de tuin gegaan, ik denk zo'n 50m3 voor de tuin (6000m2 tuin) en 60m3 voor ons binnen.

  Het stoort mij wel, maar het was weer zo extreem droog dit jaar. En jonge fruitbomen dood laten gaan is ook verkeerde zuinigheid. (Gras laat ik wel gewoon dood gaan ;))

  Een bron gaat niet lukken hier, het grondwater zit te diep. Maar we zijn van plan om een oude gierput schoon te maken en te gebruiken voor regenwateropvang. We hebben een groot dak, dus daar kunnen we voldoende mee opvangen. En dan in de zomer oppompen met een waterpomp die loopt op zelf opgewekte stroom.

  Maar dat is toekomstmuziek, dus voorlopig moet ik het hoge waterverbruik maar accepteren.

  Arm worden we er iig niet van, wij betalen maandelijks € 8,- voor water.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nagerekend. Evides:
  20 x 1,30 incl belastingen
  Vastrecht plus btw. 78,93
  Samen 104,93
  Per kwartaal 26,23. En daarbovenop leges.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.