dinsdag 12 januari 2021

Tomatensoep

Ik schreef afgelopen zaterdag over de uien/tomatensoep die ik vroeger vaak maakte, in mijn studententijd toen we erg weinig geld hadden. We aten hem bij de lunch of 's avonds als snack.
Ik heb hem onlangs nog maar weer eens gemaakt. De soep is voedingskundig niet erg verantwoord, want te zout en te vet.

Nodig voor 2 à 3 personen:
3 middelgrote uien
50 gram boter of plantaardige margarine (of eventueel 4 eetlepels olie)
50 gram (volkoren) meel
6 dl (plantaardige) melk
3 dl heet water
2 bouillonblokjes
2 kleine blikjes tomatenpuree (70 gram) of 1 groot blikje puree (140 gram)
peper, paprikapoeder en eventueel chilipoeder naar smaak

 1. Pel en snipper de uien
 2. Smelt de boter in een steelpan of soeppan en voeg de uien toe en fruit de uien totdat ze glazig zijn.
 3. Voeg het meel toe aan de uien en meng. Laat het meel al roerende garen. Het meel is gaar als dit begint te "zweten".
 4. Voeg een  scheut melk toe en laat aan de kook komen, roer totdat je een zo glad mogelijk mengsel hebt.
 5. Voeg opnieuw melk toe en laat dit aan de kook komen. Herhaal dit totdat de melk op is.
 6. Voeg de bouillonblokjes, de tomatenpuree en het hete water toe en laat aan de kook komen.
 7. Laat op een laag vuur de soep nog even koken.
 8. Maak op smaak met peper, paprikapoeder en chilipoeder. 
 9. Voeg nog wat heet water toe als de soep te dik is naar jouw smaak.

Je kunt de melk (deels) weglaten en in plaats daarvan meer koud water gebruiken. De melk maakt de soep wel lekker romig!

Voor de calorieën tellers: in deze soep zitten + 925 calorieën. Als je er 3 porties uit haalt, dan is dat 307 calorieën per portie. Als je de soep met zijn tweeën eet, ongeveer 465 calorieën.

20 opmerkingen:

 1. Oh, wat een fijn recept! lekker makkelijk en met ingrediënten die ik in huis heb! Dankjewel! Dit ga ik zeker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doe je er geen vulling in bv bv soepgroente of wat verse tomaten in stukjes?

  Mijn moeder maakte ook iets dergelijks en deed er gehakt in kleine stukjes in als je dan goed roert in de kokende soep worden dal allemaal kleine stukjes en vond ik heel lekker. Zal met vegagehakt ook wel kunnen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het garen van de uien gebeurt voornamelijk tijdens het bakken. Als je er andere groenten door doet, dan kun je volgens mij nauwelijks meer een roux maken. Die roux vormt de basis van je soep. We hadden destijds nooit soepgroenten of soepballetjes in huis, maar je kunt er natuurlijk wel gare soepballetjes of gare fijngesneden groenten aan toevoegen.

   Verwijderen
 3. Dit is een goedkoop recept. Prima te doen. Uitgangspunt was goedkoop tijdens studententijd. Dan past het niet wanneer er extra ingrediënten aan toegevoegd worden aan dit recept, die het duurder maken.

  Sinds vorig jaar weet ik dat vermicelli nog steeds verkocht wordt. Ik dacht dat dat al helemaal verdwenen was, door te goedkoop. Maar nee hoor. Nu heb ik ook een,pak in huis. Prima om mijn dagelijkse soep wat aan te dikken. Linzen kan ook, alles kan. Een ingrediënt anders en heel smulweb staat vol met weer een recept met aanpassingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook spaghetti kun je in stukjes breken als "vermicelli", of je gooit er wat rijst door, of een aardappel - die bindt de boel...

   Verwijderen
 4. Ohh, Uien-tomatenprut! Ik heb dat in mijn studententijd een zomer lang gegeten - toen de studiefinanciering ineens ten onrechte stopte.... Ik kon het daarna jarenlang niet meer zien. Nu maak ik het wel weer vaker - met alleen uien en tomaten, en die heel lang stoven, vaak in kruidenolie die ik zelf maak (restjes basilicum en eventueel munt, of welke kruiden je maar in de tuin hebt, in olijfolie). Soms laat ik een klein blikje sardines of ansjovis (nog lekkerder) meestoven. En dan zó eten, of door de pasta. Mijn supergoedkope en superlekkere sterrecept!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij het ook kent! Bij ons stond het nogal eens aan het einde van een wintermaand op het menu. Als ons geld bijna op was. Lekker verwarmend en vullend. Omdat mijn nu 34 jarige oudste dochter absoluut geen soep lustte (en nog steeds geen liefhebber is), heb ik de soep jaren lang niet gemaakt.

   Verwijderen
 5. Zelfs voor een budgetsoep is ie wel erg karig, het is bijna meer uiensoep van tomatensoep. Een blikje tomatenblokjes of Roma tomaten zijn ook helemaal niet duur, maar dan gaat het nog ergens op lijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zeef het meel altijd om de klontjes te voorkomen. Met zo, n speciaal schud ding maar met een theezeefje kan het ook. Strooi een waasje meel uit en roer dat er door . En dan weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik klopte met een garde de klontjes er uit. Dat ging prima. Een speciale meelzeef hadden we niet in ons studentenhuishouding.

   Verwijderen
  2. Goed blijven roeren tijdens het toevoegen van het meel helpt ook heel goed!

   Verwijderen
 7. Zeker goedkoop!Met wat groente erdoor nog lekkerder denk ik. Ik vind volkorenmeel voor een roux niet lekker,vooral niet voor een soep.Dan drijven er van die vezeltjes in.Om iets te binden neem ik bloem of maizena.Het gezondheidsaspect van het volkoren is in dit geval niet zo groot denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zo vet is deze soep toch niet? Het is alleen de boter waarmee je de roux maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waarom doe je er zoveel vetstof in? Dat kan je toch ook maken met een pak minder?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder of met minder vet deze soep maken, betekent de soep op een andere manier binden dan op basis van een roux. Met stukjes aardappel of vermicelli of kleine pasta kun je de soep ook minder waterig maken.
   Ook kun je de soep binden met een papje van maizena of bloem en water en dat even doorkoken.

   Verwijderen
 10. Dit vind ik echt lullig iedereen maakt opmerkingen als kan toch meer van dit of minder van dat in. Dit is Aafs allergoedkoopste budget soep op basis van een roux en dan gebruik je meer verstof en meer groente of balletjes dan ik het niet meer Aafs recept toch? Vind je het zelf leuk om kritiek te krijgen op jou recept?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aaf, de berekening van de calorieën klopt wel niet denk ik. Ik kom maar aan rond de 570 kcal voor alle ingrediënten samen. Voor de uien 60 kcal (1/2 kg gerekend), boter: 180 kcal voor 50 gram, sojadrank 220 kcal voor 600 ml en dan nog eens 110 kcal voor de tomatenpuree. De bouillonblokjes en de kruiden zijn te verwaarlozen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wel een fout gemaakt, ik heb bij de berekening zowel gewone halfvolle melk als de sojamelk ingevoerd en dat is natuurlijk dubbelop! Wat je even vergeet is het meel. Als ik het goed uitreken, dan kom ik op 1072 calorieën in totaal.

   Ik heb het uitgerekend in de Eetmeter van het Voedingscentrum
   Ik vind voor 50 gram margarine 360 kcal
   50 gram meel 176 kcal
   500 gram uien 175 kcal
   600 ml sojadrank 234 kcal
   140 gram tomatenpuree 122 kcal

   Verwijderen
  2. Het meel was ik vergeten meerekenen.
   Voor de margarine gebruik ik een product met 35 % vet: levert 180 kcal
   Uien bevatten 12 kcal per 100 gram, is totaal 60 kcal
   Tomatenconcentraat levert 1110 kcal per 140 gram

   De grote verschillen zitten in de margarine en de uien dus.

   Verwijderen
  3. In margarine met 35% vet kun je volgens mij niet bakken, er zit veel te veel water in.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.