Kort geleden las ik in de Volkskrant een stuk over fijnstof en CO2 in huis. Daaruit bleek dat heel veel activiteiten binnenshuis luchtvervuiling geven. Dan gaat het om activiteiten als: strijken, ademen (hoe meer mensen hoe méér CO2), koken op gas en met name wokken, kaarsen branden. Alles zorgt voor een slechtere luchtkwaliteit!
Met ventilatie kun je de luchtkwaliteit in huis aanmerkelijk verbeteren. Ventilatieroosters en ramen dagelijks open dus, om de luchtkwaliteit te verbeteren!
Ik deed dat in de lente, zomer en herfst wel, dan heb ik dagelijks ramen open, maar in de winter nooit.
Luchtkwaliteit en je luchtwegen. Bron: RIVM. |
Ik luchtte nooit in de winter. Nu is de luchtkwaliteit in mijn huis
waarschijnlijk ook niet zo slecht, omdat ik alleen woon en een vrij
grote woonkamer/keuken heb. In de open keuken is een ventilatierooster,
waardoor sowieso lucht ververst wordt. Ruimte zat dus en toch enige ventilatie door de luchtkoker.
Ik keek altijd alleen naar de luchtvochtigheid en in mijn woonkamer is de vochtigheid altijd wel goed. De vochtigheidsgraad in de woning moet tussen de 40-60% liggen. Soms haal ik dat niet, in de afgelopen weken, met die koude, was het een aantal keren maar 31%. Dat is wel wat aan de lage kant. Het is namelijk zo, dat hoe vochtiger het huis, hoe meer gas het kost op het huis te verwarmen. Vochtige lucht heeft meer warmte nodig om een hogere temperatuur te bereiken. Dat zat bij mij wel goed, maar die luchtkwaliteit, die kon waarschijnlijk toch echt beter!
Dus in de afgelopen dagen heb ik als ik op mijn fiets zit, mijn ramen in de woonkamer en keuken een beetje open en ik zet ze wat verder open als ik weer thuis ben en nog even op mijn terras in de zon zit!
Een raam op een kier, zodat die een beetje open staat. Hier zit een goed beveiligde vergrendeling op. |
Ik ventileer altijd. Ook bij min 18 lekker de ramen open op zijn tijd.
BeantwoordenVerwijderenDe luchtvochtigheid in ons huis is redelijk stabiel (45/50)
BeantwoordenVerwijderenLuchten doe ik bijna iedere dag maar niet bij -18.
Thea
Geen idee wat de luchtvochtigheid bij ons thuis is. We wonen in een ouder huis (1968) met een paar bouwfouten dus de ventilatie is niet optimaal geregeld. En we zijn een gezin van 5, dus die luchtkwaliteit zal niet heel goed zijn bij ons. In de lente, herfst en zomer hebben we daarom altijd wel ergens een raam open. In de winter vindt ik verluchten ook moeilijker.
BeantwoordenVerwijderenSinds dit artikel lucht ik meer. Had er nooit zo bij stil gestaan.
BeantwoordenVerwijderenRamen beneden open als jij weg bent, dat is misschien niet handig met het oog op inbraak. Bij Insluipen (via openstaande ramen) vergoed geen enkele verzekering, alleen bij braak.
BeantwoordenVerwijderenVentileren moet de hele dag via roosters of afzuiging.
Luchten moet 2 x per dag door ramen 5 minuten tegen elkaar open te zetten. Vooral na het koken, douchen en in de nacht ergens op de bovenverdieping raam openlaten. Bieke
Boven heb ik altijd wel ramen open, behalve met strenge vorst, dan laat ik alleen de roosters open.
VerwijderenBeneden heb ik geen roosters en ook geen mechanisch ventilatiesysteem. Ik voeg in mijn bericht nog even een foto toe van mijn raam beneden als ik dat een beetje open heb. Daar komt geen inbreker of insluiper doorheen.
Mensen onderschatten het belang van de luchtkwaliteit. Het gevaar van kier vrije, over geïsoleerde huizen is zeker aanwezig. Eigenlijk los je dat ook niet op met een half uurtje luchten per dag. In goed geïsoleerde huizen hoort een mechanische afzuiging en altijd open staande roosters. Niet zo goed voor je portemonnee, maar wel voor je gezondheid. Vroeger was dat minder aan de orde, omdat het in de meeste oude huizen flink tochtte. Daar stond tegenover dat oude huizen toentertijd vaak een vochtprobleem hadden. De kunst is om in je huis een goede balans te vinden.
BeantwoordenVerwijderenAls we dan toch gaan zeggen wat er hoort, dan hoort er ook een warmteterugwinning in het ventilatiesysteem.
VerwijderenBij goede kierdichting hoort een goede WTW ventilatie(warmte terug win ventilatie wordt ook balansventilatie genoemd) Het een kan niet zonder het ander.WTWventilatie verhoogd enorm het comfort en zorgt dat je minder geld kwijt bent aan energie omdat niet alle warmte je huis uitgeblazen wordt.
BeantwoordenVerwijderenHier elke avond de CV uit en een halfuurtje de ramen open, tijdens het opruimen, klaarleggen en tandenpoetsen.
BeantwoordenVerwijderenBoven staat op elke kamer een raam op de kier. (Inbreken kan. Met een ladder en dan een koevoet in de kier zetten en de boel aan gort trekken. Wat ook kan als ze dicht zitten. Inbreken doen ze hier met een klinker. Die gooien ze door het raam, als er niemand komt kijken maken ze het gat groter en gaan daardoor naar binnen. Zelden braaksporen, meestal gewoon een raam aan een gort.)
Ik vind het best schokkend hoeveel mensen in de winter de boel potdicht houden..
Hoe meet je de luchtvochtigheid dan ?
BeantwoordenVerwijderenZijn daar dingen voor te koop
Ik heb altijd om de dag alle ramen tegenoverelkaar een half uur los
Ik heb al weer heel lang een hygrometer. Deze meter van mij meet de temperatuur en de luchtvochtigheid. Hij werkt op batterijen. Google maar eens op hygrometer.
VerwijderenIk heb beneden mechanische ventilatie en boven ramen die op de dievenklauw staan. Deze ramen gaan naar binnen open en mogen gewoon open blijven als ik er niet ben.
BeantwoordenVerwijderenToen ik hier kwam wonen heb ik een slotenmaker alle ramen en de voordeur laten controleren en laten beveiligen zodat ik eventueel een keurmerk kon aanvragen. Achterdeur is van kunststof en heeft drie puntssluiting, wat als goed/zeer goed geldt. Voordeur kreeg dievenklauw en 2e slot. Ramen met toegang naar plat dak hebben naast de dievenklauw ook een slot gekregen. De andere ramen zijn niet te bereiken anders als met een lange ladder.
Vochtige lucht heeft een grotere warmte-inhoud en kost dus meer gas om op te warmen. Maar, het koelt ook aanzienlijk langzamer af. Het voelt ook warmer aan, bij dezelfde temperatuur.
BeantwoordenVerwijderenVoor je energieverbruik is vochtigere lucht netto beter. Voor je gezondheid zeker niet.