dinsdag 23 februari 2021

Nieuwe bolletjes gekocht

5 tête à tête narcissen in een pot

Ik heb nieuwe bollen voor in huis gekocht. Weken geleden kocht ik twee potjes met narcissen, die zijn al lang uitgebloeid en die heb ik een week geleden, toen de sneeuw en de vorst verdwenen was, in de tuin geplant. Dan heb ik er komend voorjaar weer plezier van!

meerbloemige hyacint

Ik kocht nu een pot met narcissen en een pot met een meerbloemige hyacint. Die hyacint is een experiment, in meerdere opzichten.
Experiment 1: ik heb nog nooit een grote, meerbloemige hyacint in huis gehad. Misschien is hij prachtig, misschien valt het tegen en is het eigenlijk helemaal niets.
Het tweede experiment: jarenlang kon ik niet tegen de geur van narcissen en werd ik er benauwd van. Ik heb deze winter al eerder een pot hyacinten gehad, die had ik cadeau gekregen en dat ging goed. Ik heb geen last gehad van benauwdheid. Hoe kan dat? Het enige dat ik kan verzinnen, is dat ik sinds 16 maart 2020 door alle coronamaatregelen niet meer verkouden ben geweest, helemaal nooit. Ik heb door afstand te houden alle virussen op afstand gehouden, ook rinovirussen en coronaverkoudheidsvirussen. Geen verkoudheid en geen bronchitis is blijkbaar heel goed geweest voor mijn astma.
Dit is een blauwe hyacint en de hyacinten die ik van de winter had, waren witte. Als ik toch benauwd word, dan zet ik de pot op mijn tuintafel en dan kan ik van de bloei genieten terwijl de bol buiten staat.

mijn voorjaarsverzameling plantjes

En wat kostten die twee potjes?
De narcissen €1,59 en de meerbloemige hyacint €1,87.
Samen goedkoper dan de meeste boeketten en ik heb er langer plezier van.

8 opmerkingen:

 1. Hyacinten zijn prachtig, maar oh: wat kunnen ze stinken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er heel leuk uit! En wat bijzonder dat je helemaal geen verkoudheden meer hebt gehad. Een wonderlijk positief effect van de coronacrisis is dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hetzelfde. In maart en April langdurig niet nader te identificeren infectie gehad, daarna 0 verkoudheden - totdat er werklui bj ons aan de slag moesten. Toen wat snotterig geweest, dat was voor het eerst sinds maanden! Inderdaad een gelukkig bij effect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzonder wat de neveneffecten van Corona kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds de corona maatregelen ben ik ook niet meer verkouden geweest, terwijl anders toch wel 3 of 4 keer jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, voorjaar in huis.
  Ik heb kersenbloesemtakken bij AH gekocht, ook voorjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom worden woorden als bijzonder en wonderlijk hiervoor gebruikt? De maatregelen zijn bedoeld tegen de verspreiding van virussen (eigenlijk één virus in het bijzonder: Covid-19) en nu zijn jullie verbaasd dat jullie geen virus meer hebben gekregen?
  Als je je goed aan de maatregelen houdt (en je hebt geen kinderen die nog geen afstand kunnen houden) dan krijg je als het goed is ook geen verkoudheid, dat is heel erg logisch en bepaald niet wonderlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat viel mij ook al op! Dat mensen blijkbaar verbaasd zijn dat de Corona-maatregelen ook werken voor andere virussen. Natúúrlijk is er nu minder verkoudheid (en ook griep!) omdat mensen veel minder in contact komen met andere mensen. Als we iets hebben geleerd van deze pandemie, is het toch wel dat virussen van mens op mens springen?
   Er schijnen nog veel mensen te zijn die denken dat je van 'kou vatten' verkouden worden en die niet weten dat het een virus is. Kou heeft er wel degelijk mee te maken, maar je hebt toch echt een ander verkouden mens (met een verkoudheidsvirus) in je buurt nodig om verkouden te worden. Wat heeft kou er dan mee te maken?
   - De belangrijkste reden: als het koud is zitten mensen vaker binnen in afgesloten, slecht geventileerde ruimtes. Zoals we nu weten van Corona, springen virussen dan makkelijker over van persoon tot persoon.
   - Als je het koud hebt, zijn je slijmvliezen wat slechter doorbloed en vatbaarder voor rondzwevende virusdeeltjes (die dus wel van een persoon dicht bij je afkomstig moeten zijn).
   - In de koude periode is het donkerder en zijn mensen minder buiten. Sommige mensen krijgen dan een vitamine D tekort en krijgen daardoor een verlaagde weerstand.

   Eelkje

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.