maandag 8 maart 2021

8-14 maart de nationale week zonder vlees

Er zijn vast en zeker mensen die dan meteen zeggen: ik wil een heel jaar zonder vlees en anderen die zeggen: zonder vlees? Ik begin er niet aan!
Behalve vissenvlees laat ik al weer heel lang alle vlees aan mij voorbijgaan. En ooit, in mijn macrobiotische tijd, tussen 1974 en 1979, at ik helemaal geen vlees, alleen peulvruchten en producten gemaakt van sojabonen: tofu en tempeh. Nadat ik niet meer macrobiotisch at ben ik regelmatig vegetarisch blijven eten.

Nationale week zonder vlees. In de komende week wordt vegetarische voeding volop onder de aandacht gebracht en kun je ook voordelig je slag slaan!
A-merk vleesvervangers en ook alle A-merk gekoelde plantaardige alternatieven voor kaas en zuivel zijn bij AH 2e gratis en Coop biedt Vivera vleesvervangers aan voor 99 cent per verpakking.
Die vleesvervangers zijn altijd porties voor 2 à 3 personen. Als je pakjes koopt voor 99 cent per stuk, ben je per maaltijd veel voordeliger uit dan dat je vlees of gevogelte of vis koopt!

Wat vind ik heel lekker van Vivera?
Kipschnitzel
Kipstukcjes
Spekcjes
Balletjes
Shoarma
Wokreepjes

Let op! Alles is vegetarisch, maar niet alles is veganistisch. Als je veganistische producten wilt kopen, let dan op het logo en vaak staat er heel duidelijk op dat het van PLANT(en) gemaakt is.

Ga jij deze week zonder vlees?

19 opmerkingen:

 1. Ik zag de aanbieding van AH inderdaad toen ik m'n bestelling deed voor komende vrijdag. Lekker ingeslagen :)
  Wij eten nagenoeg vegetarisch, alleen spekjes heb ik nog 'echt' en bij een italiaanse bolognese gebruik ik biologisch rundergehakt van de slager. Verder vind ik het heel prettig zo. De omslag ging ook heel makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, in ons weekplan zit ook vlees. Komend weekend ga ik experimenteren met hartige crumbles want ik heb nog veel ongezouten noten liggen. Dat lijkt me handig voor ovenschotels zodat je geen jus nog hebt en de aardappeleters in ons gezin toch aan hun trekken komen.
  De vleesvervangers vinden bij ons geen aftrek. Niemand vindt ze lekker en ik vind ze ook te zout. Ik heb wel eens hazelnootburgers gehad van de E. P. maar dat was tijdelijk rond kerst en later niet meer te krijgen. Ook de verstokte vleeseters lusten die graag. Staat ook op mijn lijstje om te kijken of ik die zelf kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vlees, en zeker orgaanvlees, bevat essentiele aminozuren en mineralen in exact de juiste verhoudingen die ons lichaam nodig heeft. Nooit vlees uit je voedingspatroon schrappen. Minderen ja, elke dag vlees is niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eet al 7 jaar veganistisch en daarvoor 20 jaar vegetarisch, mits de juiste combinatie peulvruchten - granen kom je niets tekort qua eiwitten. Sinds ik vegan eet slik ik wel vitamine B12. Die B12 wordt trouwens aan het veevoeder toegevoegd.
   Je kan best gezond en lekker vegan eten zonder vleesvervangers uit de supermarkt.

   Verwijderen
  2. Maar je moet wel erg bewust de voedingsstoffen van vlees elders halen. Het feit dat je B12 slikt, toont al aan dat vlees en zuivel bij het voedingspatroon van de mens hoort. Wie geen verstand heeft van voedingswaarde van voedsel loopt snel tekorten op zonder vlees en zuivel. Vroeger had men die kennis niet. Het is dus de luxe van onze kennis, dat we vegetarisch of veganistisch kunnen eten. Geartsje

   Verwijderen
  3. Om die reden (je krijgt te weinig van dit en van dat) heb ik ongeveer 2 jaar geleden compleet bloedonderzoek laten doen, naar alles waar een vegetariër een tekort aan zou kunnen krijgen. Ook slikte ik geen supplementen.Ik had al ruim 20 jaar geen vlees en weinig vis gegeten, praktisch geen zuivel en alleen eieren van eigen kippen. Alles, werkelijk alles was goed. Dus een mens kan prima zonder vlees, vis en zuivel!
   Thea

   Verwijderen
  4. Slim om te doen, en goed om te lezen!

   Verwijderen
 4. Vleesvervangers zijn geen volwaardige vervangers voor vlees wat betreft voedingswaarde. Uit verscheidene onderzoeken komt naar voren dat ze helemaal niet zo gezond zijn. Wil je vlees afschaffen, dan moet je je eetpatroon veranderen. Dat geldt helemaal als je veganistisch wilt eten. Anders loop je grote kans op tekorten. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ,denk ik, ook van toepassing op amandel-,haver- en rijstmelk ed.In soyamelk zit nog wel calcium maarin de andere melkvervangers niet.Of wordt het toegevoegd?

   Verwijderen
 5. Vleesvervangers, het blijft toch fabrieksvoer. Lang geleden ook een periode macrobiotisch gegeten en daarna vele jaren geen vlees. Er waren toen geen vleesvervangers te koop en wij aten inderdaad tofu, tempeh en peulvruchten. Vaak van die kleine sojaboontjes. Van tofu kon je heel veel lekkere dingen maken. Ik vind de meeste vleesvervangers niet lekker. Gemaakt als nepvlees, met veel toevoegingen. Maar kan me voorstellen dat het voor verstokte gva eters erg handig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Qua zout zi5 in een vivera vaak al veel, maar ook het feit dat de soja veelal afkomstig is uit andere eu landen dan nederland (met andere regels qua landbouwgiffen) maar zeker ook de uitstoot die gegenereerd wordt door het vervoer, denk ik dat het zijn doel voorbij gaat om dit te eten.
  Dan beter een hollands stukje biologisch vlees denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met dit dilemma zit ik ook altijd. Het liefst zou ik echt helemaal geen vlees meer eten, ik eet het echt al nauwelijks meer. Maar als ik dan in de winkel met de vleesvervangers in de handen sta en zie wat er allemaal in zit, vooral heel veel zout ja, dan denk ik toch nou nee laat maar. Ik neem wel weer paddestoelen en peulvruchten en heel al en toe wat tempeh. (Gefermenteerde soja is beter voor je) Voor je gezondheid en het milieu hoef je het idd niet te doen.Ik eet wel af en toe vis of ei en héél af en toe een stukje biologische kip. Dus alleen vanwege diervriendelijkheid zie ik zoveel mogelijk af van vleeseten ja, en dan vervangen door nepvlees, nou nee. L.

   Verwijderen
  2. voor de zoveelste keer: er wordt veel meer soja gekweekt voor dierenvoeding dan voor vegetarische of veganistische produkten

   Verwijderen
  3. En dat vervoer van soja. Voor dier voer is er tien keer zo veel nodig.Niet alleen soja maar nog veel meer. Een halve vervoers sector draait er op .Op dat veevoertransport . Zeeschepen, binnenvaartschepen. Overslagbedrijven. Van uit het buitenland en vv. Die eten echt niet alleen maar gras en broodkapjes.

   Verwijderen
  4. @anoniem 13.44 u,het gaat niet (alleen) om de soja maar vooral om alle toevoegingen, smaakstoffen, hulpmiddelen en zout om iets te krijgen wat op vlees lijkt en naar vlees smaakt. Ik weet ook wel dat de meeste soja geteeld wordt voor diervoer. Ik probeer toch liever mijn eiwitten uit andere bronnen te halen dan uit vega(n) vleesvervangers. L

   Verwijderen
 7. https://www.tln.nl/app/uploads/2019/09/TLN-Rapportage-Diervoeder.pdf Heel veel tabelletjes. 23 miljoen ton al over de weg .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb al ruimte gemaakt in de vriezer. Ik vind de linzenburgers van AH de lekkerste vleesvervanger, gevolgd door vegetarische balletjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eet weinig vlees, zo ook deze week maar sla wel wat extra vleesvervangers in want normaal gesproken zijn ze aan de prijs. Het is wel een ´geknutseld´ bewerkt product dus ook niet zo gezond maar voor af en toe moet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.