dinsdag 16 maart 2021

En weer dóór naar de volgende pandemie

Arjen Lubach heeft het afgelopen zondag haarfijn uitgelegd (zie youtube filmpje). Door de intensieve veehouderij in Nederland is er grote kans dat er opnieuw pandemieën uitbreken door overspringen van dierziekten op mensen en dat hoeft helemaal niet in verre landen te gebeuren, maar dat kan ook in Nederland doordat we hier miljoenen dieren houden. Er zijn in Nederland véél meer koeien, schapen, geiten, kippen en varkens dan dat er mensen zijn. In totaal zijn er 106,5 miljoen dieren in de veehouderij in Nederland.
Veel kans dat het misgaat!

Het huidige virus is eigenlijk nog een tamelijk vriendelijk virus. Dat is met name dodelijk voor dikke mannen boven de 80 jaar. Ook anderen hebben soms de pech extra bevattelijk te zijn voor een ernstig verloop van Covid-19, maar over het algemeen zijn het de ouderen die het loodje leggen. Naar voor de ouderen en hun familie, misschien hadden ze zonder de pandemie nog jaren kunnen leven, maar wat nu als de volgende pandemie vooral aangrijpt op jongere mensen of jonge kinderen.
Een volgend virus kan zich heel anders gedragen!

Ruim honderd jaar geleden, bij de Spaanse griep, waren het vooral de jongvolwassenen die er aan dood gingen. Naar schatting eiste die griep 20 tot 100 miljoen levens. Stel je eens voor, juist de jonge mensen, jonge ouders, mensen met nog een heel leven voor zich. Hoe verwoestend was dat voor gezinnen en ook voor de economie!
En stel je eens voor dat een nieuwe pandemie vooral kinderen treft! Duizenden kinderlevens die verloren gaan!
Daar moet je toch niet aan denken? 


19 opmerkingen:

  1. Leven in angst van wat als is ook niet goed. Laten we gewoon met elkaar liefhebben en leven in vreugde in plaats van angst. Zoveel beesten op elkaar is niet gezond en moet wel minderen, maar denk dat wel gebeurd. Misschien niet snel genoeg in sommige ogen, maar mensen worden bewuster en gaan minder vlees eten. We moeten met elkaar minder willem ipv meer willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En een groot deel van de dieren/het vlees,dat hier opgroeit ,wordt geexporteerd. Wij de verdiensten en ellende en een ander zijn ham

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja ik zag de uitzending (voor de verandering, we kijken amper nog gewoon tv hier) en ik vind het een beetje dubbel. Niet omdat intensieve veeteelt en in het algemeen onze omgang met andere diersoorten geen gevaar vormt uiteraard maar de suggestie wordt sterk gewekt dat als we dáár wat aan doen de risico's drastisch verkleind worden en om eerlijk te zijn zie ik daar niet echt een goede onderbouwing voor. Homo sapiens is simpelweg veel te succesvol, we zijn met (veel en veel) te veel en een piepklein deel van de populatie gedraagt zich alsof alle natuurlijke bronnen waar elk organisme op aarde van afhankelijk is vooral hén toekomen. Niet alleen gebruiken we een veelvoud van wat nodig is; we reizen ook maar vrolijk kris kras over de aardbol, dringen leefgebieden van andere diersoorten binnen en hangen de avonturier uit in de laatste kleine plukjes wildernis die er nog zijn etc..
    Veehouderij moet wat mij betreft op z'n minst drastisch ánders, maar in eerste instantie vanwege dierenwelzijn. Daarmee zal één risicofactor op het ontstaan van zoönosen wel wat verminderen maar met de huidige mensenpopulatie en ons gedrag is dat een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om het eventueel voorkomen of uitstellen van een volgende pandemie.
    En ik zit hier echt niet op een soort 'high ground' ik ben zelf als persoon in een belachelijk rijk deel van de wereld onderdeel van het probleem en ook ik ben niet direct bereid om een bepaald comfort op te geven. Ik vind alleen dat de nadruk steeds nogal ligt op één oorzaak hoe zo'n virus mogelijk kan ontstaan en dat de invloed van die ene factor nogal wordt opgeblazen in het totaalbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het eten van vlees echt wel met gemak de grootste veroorzaker van zoönosen is. Het zorgt namelijk voor drie dingen.

      1. De bio-industrie: allemaal dezelfde dieren op elkaar als mutatievat voor virussen. Zo krijg je veel makkelijker een variant die op mensen over kan gaan dan in het wild.

      2. Verlies van natuur en daardoor meer contact tussen mens en dier. Dit komt door de enorme hoeveelheden graasland en soja- en graanvelden die er nodig zijn voor de productie van vlees. Als er geen landbouwdieren meer gehouden worden, kan meer dan de helft van de landbouwgrond terug gegeven worden aan de natuur.

      3. Verlies aan biodiversiteit (door verlies aan leefgebied, opwarming van de aarde en milieuverontreiniging) waardoor wilde diersoorten die vatbaarder zijn voor virussen en mutaties op allerlei plekken de overhand krijgen.

      Natuurlijk moet je ook inzetten op minder reizen (verspreiding van een virus), genoeg capaciteit in de zorg en het ontwikkelen van medicatie en vaccins. Doordat er nu al vrij veel kennis was over andere Corona-varianten, kon er snel een vaccin voor Covid-19 gemaakt worden.

      Verwijderen
  4. Nee, daar moet je zeker niet aan denken. Net als jij vind ik het coronavirus in die zin inderdaad vrij onschuldig. Het is niet per definitie dodelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zondag, eerst Teun van der Keuken en daarna Arjen Lubach. Ik werd er niet vrolijk van.
    De mens, hebzuchtig, is het grootste probleem.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen veehouderij/slachtbedrijf in de wereld wordt beter in de gaten gehouden dan de West-Europeese.
    Ik verwacht eerder data ls er in Nederland iets gaat rondgaan dat het wordt meegenomen door al die adoptie dieren uit het buitenland. (Nee dat zijn geen zwervers, dat is broodfok)

    Ooit was ik in Azië op een markt, levende dieren in een oude rijstzak, dieren in kooien eronder, een boomstam als hakblok, niets tussendoor schoonmaken en er stond een kind op het hakblok te pissen. De slager peuterde met bloed aan de hand in de neus.. als we wereldwijd zoveel controle op zowel gezondheid als medicijngebruik bij dieren, regelgeving rond verblijven en vervoer zouden hebben zou het er wel eens heel anders uit kunnen zien.

    Ik eet wel vlees. Iets van 150 gram per week. Vaak in 2 of 3 maaltijden. En zuivel en ei.
    De eieren komen van iemand met 9 kipjes in een grote tuin. Beetje bijvoeren, verder veel wild spul.
    De zuivel van een biologische boer vlakbij. En het vlees van.zijn buurman, ook biologisch.
    Groente en fruit uit het seizoen en liefst ook uit de regio.

    Ik hoop dat dit jaar van niets mensen doet inzien dat we met veel minder toekunnen. Dat we niet 20 keer per jaar een nieuwe garderobe moeten, dat we best een halfjaar zonder chinese meuk in de action kunnen, dat we geen 7 keer de halve wereld over hoeven om te ontspannen..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Inderdaad ,er is nergens zo veel en goede controle als in Europa. We kunnen hier wel stoppen met veehouderij dan is er strals alleen nog maar besmet vlees uit Argentinië. Dat het anders moet met de intensieve veehouderin is een ding wat zeker is

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vanmorgen op de radio: in Rusland een vogelgriep die van mens tot mens overgedragen word. Grote zorgen alom. Waar wordt de oplossing gezocht? in een nieuw vaccin. Zucht...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Aangezien het grootste deel van het in NL geproduceerde vlees de grens over gaat, is bewustwording van NL'ers om minder vlees te eten prima, maar dat gaat het niet oplossen.

    De overheid zal in moeten grijpen om 'plof'vlees te verbieden, zodat men het ook niet kan kopen. Een deel van de mensen kan vlees dan niet meer betalen en wordt noodgedwongen vegetariër/flexitariër en zij die het wel kunnen/willen betalen zullen diervriendelijker geproduceerd vlees kopen. Dan moet de industrie automatisch veranderen en verkleinen.

    Maar ja, economie, het levert zo lekker veel op...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Inderdaad word er in europa ontzettend goed gecontroleerd op hygiëne en regels. Gaan we hier de veehouderij opdoeken, eten we straks geïmporteerd besmet vlees uit Argentinië!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Adoptiedieren uit het buitenland...bedoel je honden uit Zuid-Europa? Dat zijn zwerfhonden, vaak nestjes die bij de vuilcontainer worden gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist ja, en waarom adopteren wij die dieren terwijl normaal gesproken onze asiels overvol zitten?

      Verwijderen
    2. Er zijn geen broodfokkers in Kreta, waar ik woon. Dieren die geadopteerd worden door mensen in bv Nederland zijn allemaal straathonden. Niemand verdiend daar ook maar 1 euro aan. Ik heb zelf ook zulke honden. Zonder welk virus dan ook trouwens.
      Waarom mensen in Nederland honden uit het buitenland adopteren ? Geen idee, omdat die beesten hier vaak een ellendig leven hebben vermoed ik.

      Verwijderen
  12. Het blijft me verbazen dat er nog steeds elk jaar weer meer vlees wordt gegeten in Nederland. Wat dat betreft, leef ik zeker in een bubbel. Ik heb op zich niet zoveel tegen vlees eten - dieren eten elkaar ook - maar de manier en schaal waarop het gebeurt is echt absurd. Zelf kies ik steeds meer voor plantaardig, gelukkig ben ik ook gek op groentes en peulvruchten.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het klinkt heel erg cru maar virussen en bacteriën zijn de enige wapens die de natuur heeft om een vorm van balans te creëren. Dus er zullen er nog veel meer ontstaan en door mutaties zullen die uiteindelijk gevaarlijk worden voor de mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als we met minder mensen per m2 zouden wonen met veel meer natuur en veel meer eigen dieren... zou je dit veel minder hebben. Het ligt aan de mens. En dan vooral de grote hoeveelheden bij elkaar en er kan nog meer bij....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.