woensdag 17 maart 2021

Ik ga weer groente kweken

Ik heb niet echt groene vingers, dus ik houd het bescheiden, maar ik ga wat groente kweken voor salades.
Ten eerste ga ik weer zaden kiemen, voor kiemgroenten. Dat deed ik eerder ook. Vanaf mijn heupoperatie en ook in de winter heeft het stilgelegen, maar ik ga nu weer beginnen. Ik heb kiemzaden voor:

  • tuinkers
  • mosterdzaad (kweek je op dezelfde manier als tuinkers)
  • brassicamix (met verschillende soorten kool-zaden)
  • berglinzen
  • radijszaad

Die zaden kocht ik begin mei (klik hier voor de blog over dit onderwerp) en die zijn nog een tijdje houdbaar.

Daarnaast heb ik snijsla (eikenblad variant) en snijbiet gekocht. De snijbiet is van een soort met prachtige rode stelen. Die snijsla en snijbiet ga ik in potten kweken. Het is een probeersel. Het kan zijn dat het niets wordt, maar dat is niet erg, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Beide soorten kunnen verschillende keren geoogst worden. Als je het blad niet radicaal afsnijdt, dan groeit de plant weer verder.

Snijbiet. bron: wikipedia

11 opmerkingen:

  1. Lekkere groente Aaf. En leuk om wat eetbaars uit je tuin te kunnen halen. Ik moestuin in mijn kleine tuintje, maar ook op kleine schaal en tussen de gewone sierplanten door. Een van mijn favorieten is meiknolletjes. Kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden.Verder heb ik twee bessenstruiken en veel aardbeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Wat betreft kiemen, laatst had ik kiemgroenten in een too good to go pakket van de groenteboer. Het betrof prei-en rode bietkiemem en alfalfa. Met name de preikiemen vond ik ontzettend lekker.

    Succes met je project! Ik hoop dat je er lekker van kunt eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Snijsla, heb ik elk jaar. Het leukste en makkelijkste dat er is. En als je lente uitjes in een pot er naast zet heb je ook nog iets lekkers voor op je sla. Ideale combi. 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt van beiden 8 keer oogsten. Snijsla en snijbiet. Rucola is nog makkelijker, minder licht nodig. Maar in de zomer schiet het door. Dat zaad kun je weer gebruiken. Wat dacht je van een ballonbak waar je aan de ene kant raapsteeltjes zaait en aan de andere kant rucola. Rucola is een koolsoort.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk en ook lekker. Mijn teilen rucola hebben afgedekt zelfs de sneeuw overleefd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons zijn alleen de bessenstruiken gebleven. De rest van de groentetuin is allemaal omgespit. Heerlijk. Ik ga wel naar de groenteboer en haal het vers per dag.
    De groentetuin wordt nu een probeersel van weideplanten en "wilde" planten. Onze tuin grenst aan het weiland. Zo ook de moestuin en ik bleef wieden.
    Wat ik nog wel heb is een hoekje met kruiden. Maar of dat blijft is nog de vraag. Ik denk erover om dat ook in potten te gaan doen.
    En het staat weer vol met speenkruid. Gewoon een maand de ogen dicht doen, want in april als de vaste planten doorgroeien verdwijnt het ook weer.
    O ja Aaf en in de druif zit een tortelpaartje het nest weer bewoonbaar te maken. Maar de houtduiven loeren ook op die plek. Ben benieuwd wie er winnen. Zal je op de hoogte houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aaah, leuk ik ben er fan van. Helaas is ons stadstuintje te klein, maar iedere zomer groeit er wel iets wat we kunnen eten. Hou ons op de hoogte!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kweek al jaren taugé, daar heb je mungbonen voor nodig.
    Altijd lekker, vind ik, en supergoedkoop want met een zak mungbonen doe je wel een paar jaar.
    Ik heb de beste ervaring met biologische mungbonen, die bij de Toko kwamen niet allemaal uit.

    Ik week ze gewoon 12 uur in een pot met aan de bovenkant gaas (van een bol knoflook) en spoel ze dan iedere dag om en zet de pot weer schuin zodat het meeste water er weer uitloopt maar ze wel vochtig blijven.
    Je moet ze wel in het donker zetten, anders worden ze bitter.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk hoor! Ook hier een "potager" (= chique woord voor bloemen/planten/moes/kruidentuin)... Aaf, kan ik je soms een plezier doen met zaad voor boomspinazie? Leuke plant, geen groene vingers nodig, en gezonde bladgroente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nog nooit gehoord van boomspinazie! Maar het lijkt me wel spannend om te proberen!

      Verwijderen
    2. Prima, ik mail je NU voor je adres, ik heb een zakje zaad voor je klaarliggen!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.